2021 bakchallenge | update april + mei + juni

Doelen voor 2021, die stelde ik bewust niet. Om mezelf geen extra druk op te leggen, koos ik dit jaar voor het woord ‘ont-moeten’. Enkele dagen na die beslissing stuurde mijn BFF een berichtje, of we dan toch niet een bakchallenge zouden doen? Even voelde dat als extra druk, maar toen dacht ik: ik bak zo vaak, elke maand één gebakje moet toch wel lukken? Insert de burn-out, die mij zelfs de energie om te bakken ontnam.

Wekenlang lukt het me niet om te bakken (of nee: ik bakte wel, de supereenvoudige banaan-chocolademuffins die ik vroeger uit het hoofd maakte, en die er nu voor zorgden dat ik eenvoudige stappen niet uit kon voeren). Stapje voor stapje gaat het beter, en ik kijk niet meer op tegen het bakken, en alles wat erbij komt kijken (jaja, afwas, ik bedoel jou).

Na de lange update van januari + februari + maart, was het voornemen er om over te stappen naar maandelijkse updates maar dat is er precies niet van gekomen. Maar kijk, dan verblijd ik jullie nog eens met véél gebakjes. En niet alleen van mezelf, want heel wat andere bakkers deden met ons mee. Be prepared voor veel foto’s!

APRIL | je favoriete gebak

Eva en ik stelden samen de uitdagingen voor de bakchallenge op. Sommige puntjes koos zij (vb. mei), andere ik (vb. juni). Sommige puntjes zijn algemener, of minder uitdagend om het toch ook leuk te houden. De uitdaging van april is er zo eentje, want je favoriete gebak klaarmaken hoeft niet persé een uitdaging te zijn. Haha, what was I thinking? Dé uitdaging van april was vooral om te kiezen wélk gebak ik klaar zou maken, want de favorietenlijst is lang. Na wikken en wegen en schrappen besloot ik mijn twee allerlievelingstaarten te bakken: brésilienne en frangipane (hier een variant met frambozen). Want ja, ik ben zo iemand van de klassiekers.

Eva ging voor javanais. Ziet dat er niet o-ver-heer-lijk uit? ’t Schijnt dat het echt superlekker was, maar ik heb niet kunnen proeven.

Irene maakte een gebakken cheesecake (m-m-m!):

Sofie bakte koekjes:

En ook Liesbet had last van hetzelfde probleem als ik, hihi!

Als iemand trouwens een betere tip heeft om Instagram Stories op te slaan en te delen dan ze te screenshotten, ik hoor het heel graag :-).

MEI | macarons

Tijdens mijn burn-out heb ik vooral gemerkt dat ik me snel uit het lood kan laten slaan door dingen die moeilijk lijken, waardoor ik er niet aan durf te beginnen. In januari probeerde ik verschillende keren om geslaagde madeleintjes te bakken, maar ik dacht toen van: ohnee, en die macarons moeten nog komen. Ik zag allerlei rampscenario’s voorbij komen, en toen dacht ik: ik google gewoon wat recepten en algemene tips, en dan begin ik er gewoon aan. Ik baseerde me op dit recept en volgde de stappen nauwgezet (ik ga niet alles uitschrijven hier, want alles staat eigenlijk perfect uitgelegd in de blogpost die bij het recept hoort). Belangrijke tip: begin niet aan het maken van macarons als je maar een uurtje of twee de tijd hebt. Ze nemen véél tijd in beslag, vooral het wachten/drogen. Sla deze stappen ook zeker niet over!

Raar maar waar lukten de macarons vrij goed voor de eerste keer. Oké, er waren geen échte ‘voetjes’, en de schelpjes waren ook een beetje hol vanbinnen, maar ze waren qua textuur echt wel goed: heerlijk knapperig! En eerlijk: ik vind ze er ook heel erg schattig uitzien.

Conclusie: superblij met het resultaat, maar ik weet niet als ik deze (tijdrovende, mierzoete) gebakjes nog vaker ga klaarmaken. In elk geval weet ik nu dat ik er geen schrik meer voor moet hebben :-).

Ook Eva, Sofie en Liesbet bakten mee, en ik wou dat ik van allemaal had kunnen proeven:

JUNI | een regenboog- en/of eenhoorntaart

De keuze voor dit – door mij gekozen – thema is evident: onze vijfjarige is jarig in juni, en laat nu zowat elf vijfjarig meisje gek zijn op unicorns en regenbogen en roze en glitter. In januari dacht ik: juni is nog lang, ik ga er genoeg over kunnen nadenken, maar ik liet alles wat op z’n beloop. Ergens half juni begon ik op Pinterest wat ideeën te zoeken, en bestelde ik nog wat tools (onder andere een hele set met spuitmondjes). Voor de cake zelf gebruikte ik mijn standaardrecept voor vanillecake en vanillefrosting.

De zondag voor Juliette jarig was, kwamen de grootouders op bezoek voor een bescheiden tuinfeestje, dus ik begon op zaterdag al met het bakken van de cakes (want ik heb natuurlijk geen vijf gelijke springvormen). Dochter Wijsneus zei: “maar mama, de regenboog heeft wel 7 kleuren hé”, maar mama besloot dat 5 lagen voor de vijfjarige ook wel zou volstaan. Ik deed ook een beetje mijn eigen zin door niet strikt de volgorde van de kleuren te gebruiken. Het was een beetje zoeken naar de juiste verhouding kleurstof, maar de kleuren zijn echt geslaagd!

Na het afkoelen sneden we de ‘bultjes’ eraf (“maar mama, ik wil dan wel al proeven van de bultjes hé!”), en dan werden deze gestapeld met een laagje botercrème ertussen. Op zaterdagavond streek ik de buitenkant af met botercrème (wat een werk!) en maakte ik ook de oogjes en oren en hoorn.

Op zondag werkte ik de rest af: ik maakte verschillende kleuren botercrème voor het ‘haar’ en assembleerde de hele boel. Wat. Een. Werk. (En ik moest zelfs een glasplaat uit onze frigo halen omdat de taart mét hoorn er anders niet in paste.)

Dolblij ben ik met het resultaat, en de vijfjarige was ook superblij. Net als de oma’s, die hun ogen niet van de taart af konden houden.

Spoiler: we deelden op zondag en maandag nog veel taart uit aan buren en vrienden uit de buurt. En op maandag heb ik echt maar heel weinig kunnen doen, ik moest enorm bekomen van al het bakken en versieren :-).

Op woensdagnamiddag kwamen dan de twee beste vriendinnetjes van Juliette spelen, dus ik amuseerde mij nog eens met mijn nieuwe spuitmondjes. Ik versierde wel maar vier cakejes als eenhoorn :-).

Eva bakte een regenboogtaart met superleuke kleurtjes:

En mijn schoonzus bakte ook een regenboogtaart voor de verjaardag van mijn schoonbroer begin juni:

En om af te sluiten, dit is de challenge voor deze maand. Tag ons gerust op Instagram, of stuur een berichtje of mailtje. Dan kom je in de volgende overzichtspost terecht!

37 gedachtes over “2021 bakchallenge | update april + mei + juni

  1. Die taart van juni met al die verschillende botercreme toefjes erop…en ook op die cakejes. Dat vind ik werkelijk super mooi. Ziet er ook heel creatief uit. Bijna zou ik zeggen, de burn-out is voorbij…. Maar ik weet dat er meer aanvast zit. Dus succes…

    Like

    • Ik had werkelijk in al mijn dromen niet gedacht dat het zo goed uit zou draaien, dus ik ben heel blij!
      De burn-out is zeker niet voorbij (dat liet mijn lichaam de dag(en) daarna heel duidelijk merken), maar dat de liefde voor het bakken terug is, dat is een heel goeie evolutie :-).

      Like

  2. Wat leuk om te zien allemaal! En die unicorn taart was echt prachtig! Je moet daar toch wel talent (en geduld) voor hebben. Flan Bresilienne is ook een van mijn favoriete klassieke taarten, mmm!

    Like

  3. OMG ik ben hier spontaan aan het kwijlen. Ik heb al zó vaak geprobeerd om dingen te bakken, maar iets dat moeilijker is dan brownies of een cake mislukt gewoon áltijd! Ik vind dat echt een talent, en degenen die het hebben, zeggen dan altijd dat iedereen het kan. Ik nodig je uit om hier eens te komen kijken haha 😀

    Like

    • Dan ben ik vast zo iemand die overal verkondigt dat bakken een makkie is, zeker als het vegan is (lees: geen geknoei met eieren). Misschien moet ik toch maar eens nadenken over bakworkshops of zo :-D.

      Like

  4. Man man man net gegeten en alweer honger! Die frangipane! Die cheesecake bars! Ik heb een paar jaar terug dus ook een hele dag gewerkt aan een eenhoorn/regenboog cake, en toen kreeg ik van vrienden te horen dat de hoorn een vrij obscene vorm had 🙄 gelukkig geen klachten bij de jarige…

    Like

  5. Wauw! Wat een bakchallenges 🙂 Qua uitzicht is de regenboogtaart echt prachtig (Proficiat! En wat een mooie foto van Juliette, en groot dat ze wordt), maar qua smaak ga ik vermoedelijk voor de frangipanne met frambozen (of tja, de macarons zien er ook wel heerlijk uit!).

    Like

  6. Wat ziet dat er allemaal lekker uit zeg! En zo een coole verjaardagstaart 😉 Hier staat het bakken jammer genoeg al een tijdje op een laag pitje. Doordat het veel te druk is geweest en ik er de energie niet voor had. En sinds kort ook omdat het gewoonweg een pak moeilijker is geworden als je geen zuivel of gluten mag gebruiken. Maar wie weet sla ik dit najaar wel terug aan het bakken 😉

    Like

  7. Ja, het is gelukt en wat een leuke terugblik blogpost is het geworden. Ik blijf de eenhoorntaart én cupcakes prachtig vinden. Vooral die strak aangesneden foto waar de kleuren extra mooi tot hun recht komen. Die maand heb ik zelf even overgeslagen maar deze maand ben ik wel weer mee aan het bakken gegaan. Al een geluk dat ik niet de enige was die de knoop niet kon doorhakken in april en dan maar meerdere zaken heeft gebakken. 🙂 Binnenkort ga ik nog eens dessertjes kunnen maken voor mijn vertraagde tuin-verjaardagsfeestje. Gek genoeg lijkt het er op dat ik weer naar dezelfde recepten grijp als anders en dat terwijl er zo-veeeel bakboeken in de kast staan.

    Like

    • Het is een behoorlijk uitgebreide post geworden wel :-). Ik denk niet dat ik snel nog eens een eenhoorntaart maak, maar de cupcakes vielen heel goed mee qua werk!
      Fijn dat je (bijna) altijd mee bakt! De taartjes voor de challenge van deze maand staan af te koelen as we speak, dus je ziet er wel verschijnen…
      Hier komen de succesrecepten ook het vaakst aan bod hoor. Daar weet je zeker van dat ze altijd lukken én altijd lekker zijn. Ik wens je alvast al een heel fijn laat tuinfeestje voor je verjaardag toe!

      Geliked door 1 persoon

    • Ja, daar ben ik ook enorm blij om, want het is maandenlang een enorm energierovende activiteit geweest waar ik heel erg tegenop zag… Enkele maanden geleden zou die eenhoorntaart ook nooit gelukt zijn :-).

      Like

  8. Wat ziet dat er allemaal ongelooflijk goed uit! (Ja, ik doe nog eens van leesachterstand inhalen…) En voor die screenshots, beeld vasthouden en dan pas screenshotten, dan staat er geen boven of onderbalk op je beeld :).

    Like

    • Dankjewel voor de tip! Maar dan staat de persoon die het postte er toch ook niet op? Ik heb nog wel wat te leren op Instagramvlak :-).
      En dankjewel voor je reactie, achterstand is niet erg hé. Dat is het handige aan die tools, dat de blogposts netjes verzameld blijven zonder weg te lopen!

      Geliked door 1 persoon

      • Ja klopt wel, maar je kan de persoon dan wel nog vermelden ofzo? Anders is er geen mogelijkheid denk ik. 🤔 Leve Bloglovin inderdaad, ook al werkt het niet meer zo goed als vroeger!

        Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.