Mijn woord voor 2021

Afgelopen weekend deelde ik het eindoverzicht van het lijstje van de 20 dingen die ik wou doen in 2020. In die blogpost liet ik al vallen dat ik het in 2021 anders aan zou pakken, want op één of andere manier bezorgde het lijstje me net meer druk (ook al waren de dingen die erop stonden alleen maar leuke dingen). Het gevoel van moeten, en dan nog in zo’n raar jaar, daar werd ik niet zo gelukkig van. De afgelopen weken en maanden ben ik meermaals op mijn grenzen gebotst, en dat was niet zo fijn.

Daarom besloot ik eind 2020 om geen doelenlijstje voor 2021 op te stellen, maar me te focussen op één woord voor het nieuwe jaar. Dat idee ontstond na enkele reacties onder een blogpost van de fijne collega-blogger Hilde van Regenboogbui.

Deze pagina in mijn bullet journal maakte ik rond de feestdagen. Prutsen met papiertjes en stempels en washi vind ik nog altijd leuk en ontspannend, ik baalde er alleen van dat de inkt van de camerastempel niet wou drogen op het gladdere papier van de quote. Nee, ook niet na 24 uur… (De camera staat er trouwens omdat ik in 2021 heel graag weer wat bewuster wil fotograferen. Dat was ooit een passie, maar die staat nu op een laag pitje.

Mijn woord voor 2021: ont-moeten.

Dit woord liet alle puzzelstukjes in elkaar vallen: wat minder moeten, vooral dingen doen waar ik energie van krijg én bewust stilstaan bij de kleinere gelukjes,. Hopelijk wat meer ontmoeten, als in: vrienden en familie eindelijk écht terug kunnen zien. En wie weet ook nieuwe, inspirerende ontmoetingen met (on)bekenden? Wandeldates zullen hier alvast zeker een onderdeel in spelen!

Natuurlijk zijn er heel wat leuke dingen die ik in 2021 wil doen: een aantal van de puntjes uit het lijstje van 2020 neem ik mee naar dit jaar, mijn BFF en ik maakten voor onszelf een bakchallenge (hierover binnenkort meer, want misschien willen jullie ook graag meedoen?), … Deze dingen heb ik niet als doelen geformuleerd, maar heel eenvoudig in mijn takenlijst gezet. Zo vergeet ik ze niet, maar kies ik ook gewoon zelf wanneer ik ze doe.

Hebben jullie doelen of voornemens voor 2021?

34 gedachtes over “Mijn woord voor 2021

 1. Wat mooi <3. De dubbele betekenis, het idee achter geen doelen en dan zoooo schoon op papier gezet. Inspirerend!
  (ik dacht: die kan keischoon een camera tekenen, maar het was een stempel, waar vind je zo'n mooie stempels, als ik mag vragen?)

  We wandelen met het gezin vaak en ik doe het ook regelmatig alleen. Ik zou ook graag wandeldates doen. Maar ik blijk telkens vast te lopen op het idee: hoe kan je nu in godsnaam een wandeling doen op 1,5 meter afstand van elkaar? Bij veel wandelwegen loop je toch dichter bij elkaar omdat de weg niet zo breed is, en als er voorbijgangers zijn dan kan je die afstand met je wandelaar toch al helemaal niet behouden? Ik geraak er niet uit en kom er dus niet toe het te doen.
  (nochtans heb ik helemaal geen moeite met voorbijgangers te passeren tijdens de wandelingen met het gezin of alleen)

  (en ook: stevig blogtempo de laatste tijd 🙂

  Like

  • Ooh, dankjewel voor de lieve woorden!
   De stempels zijn clear stamps van CreaChick, ik kocht ze bij Standaard Boekhandel: https://www.standaardboekhandel.be/p/creachick-stempelset-9789045325811
   Als ik wandeldates doe, is dat altijd mét mondmasker (behalve als ik met man en/of dochter ga wandelen). Veiligheid boven alles, al is het soms lastig met mijn bril. Mocht je nog wandelgezelschap zoeken, ik stel me kandidaat! 🙂
   Er zijn inderdaad heel wat nieuwe blogberichten verschenen de laatste tijd, en er staan er nog enkele leuke op de planning (of eerder: in mijn hoofd, want ik werk niet meer met een planning). Ik krijg er veel energie van!

   Like

 2. Zo voelen ik me ook met al die lijstjes en doelstellingen, ik moet al genoeg in het leven. Ik heb dus opnieuw niets opgelijst of voorgenomen, behalve in het algemeen goed voor mezelf zorgen.

  Like

 3. Wat een geweldige woordspeling en zeer toepasselijk voor 2021. Ik had vorig jaar geen doelen en miste dat tegen het einde van het jaar een beetje, omdat ze een soort van rode draad vormen en mij wat focus geven. Dus daarom heb ik dit jaar toch weer een lijstje gemaakt zonder het te zot te maken.

  Like

 4. Mooi woord voor 2021! Voor mij zal het eerder balans zijn denk ik. Ik hou het op 5 doelen dit jaar, de 20 van vorig jaar hebben ook mij wat teveel druk opgelegd gezien de omstandigheden, dus beperkte ambities dit jaar.

  Like

 5. Ja hoor, herkenbaar, en tussen haakjes dank je voor de vermelding. Ont-moeten…ik postte er lang geleden ook al eens iets over en vond het toen ook al zo’n boeiend, veelzeggend woord. Leuke insteek Sofie en alvast heel veel succes ermee!

  Like

 6. Wat een mooi woord dat je hebt gekozen voor 2021! Ik heb voor mezelf wel enkele doelen gesteld, omdat ik uit ervaring weet dat ik dat nodig heb 😉 Maar wel heel beperkt en heel haalbare dingen, zodat ik mezelf dan ook weer niet te veel druk opleg.

  Like

  • Dat klinkt als een geweldig idee! Het zou best kunnen dat ik de richting van doelen mis, maar dat zien we dan wel weer. Momenteel is mijn hoofd te vol, en het mag een beetje rustiger.
   Succes met jouw doelen, ze zien er heel leuk uit in elk geval!

   Geliked door 1 persoon

 7. Mocht ik wat dichter bij je wonen dan had ik me meteen kandidaat gesteld voor een wandeldate. Wat een mooi woord heb je trouwens uitgekozen. Vooral de combinatie en de woordspeling op zich. Ik heb het een tijdje deels geprobeerd door iedere keer dat ik mezelf er op betrapte dat ik dacht dat ik iets ‘moest’ doen dat woord te vervangen door ‘ik zou dat kunnen doen’. Zeker toen ik merkte dat ik ook zo over het bloggen begon te denken. Ik heb immers de neiging om niet altijd een even goed onderscheid te maken dus dingen die je echt moet doen en zaken die gerust wat langer kunnen wachten. Het voorbije jaar is wel duidelijk geworden dat heel wat klusjes best kunnen worden uitgesteld zonder dat iemand daar overheen struikelt en dus ook dat ik me meer stress bezorgde dan nodig was. Dit jaar wil ik vooral proberen om minder te vergelijken. Of het nu gaat over het aantal boeken dat ik nu lees ten opzichte van vroeger, het feit dat ik minder productief ben dan vroeger en dan anderen, bloggerelateerde cijfers of die van de weegschaal, … ik wil graag in het algemeen wat minder veeleisend voor mezelf zijn en ik heb het idee dat dat makkelijker zou gaan indien ik minder vergelijk. Ik dacht dat ik dat niet vaak deed – en ergens klopt dat ook vermits ik niet vergelijk op basis van anderen hun reizen, huizen, bezittingen – maar op andere vlakken deed ik het dus onbewust wel en haalde ik daardoor mijn zelfvertrouwen nog meer omlaag.

  Like

  • Er zijn inderdaad veel dingen die je onbewust toch doet, ook al denk je dat je ze niet doet. Je hoeft je niet onzeker te voelen, want je bent meer dan genoeg <3. Maar ik begrijp het wel: doordat de wereld een beetje kleiner wordt, en er minder contact is, ga je nog vaker aan jezelf twijfelen…
   Een beetje mildheid is wat we nodig hebben. En die wandeldate, we vinden we een oplossing voor de afstand!

   Geliked door 1 persoon

 8. Supermooi woord!!
  Bij mij zijn mijn voornemens ook eerder taken, of meer nog herinneringen aan (leuke) dingen die ik zou willen doen het komende jaar. Ik beschouw de lijst ook helemaal niet als moeten maar eerder als inspiratiebron. En het is al jaren geleden dat ik nog van die onmogelijke, vage doelen stelde als “ik wil afvallen” of “ik wil meer sporten” 😀 Dat zijt ge na één week toch alweer vergeten.
  Maar het grootste voornemen dit jaar is naar de Alpen gaan. Al de rest hoeft niet, als dat maar lukt 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.