#kookboekweek | november 2020 | Bowls of goodness

Na de vele gebakjes van de voorbije maanden, is het tijd voor een wat gezondere #kookboekweek! ‘Bowls of goodness‘ kocht ik vorig jaar al, na een tip van Eva Daeleman in één van haar podcasts.
Dit boek is geschreven door Nina Olsson, ook wel bekend van Nourish Atelier.

Het boek bevat, zoals de ondertitel aangeeft, alleen maar verrukkelijke en voedzame vegetarische recepten. Geen vlees en vis in dit boek dus, maar wel zuivel en eieren. Maar bij elk recept staan veganistische en glutenvrije alternatieven / suggesties, dus je kan elk recept makkelijk veganizen.

De recepten bevatten onbewerkte en natuurlijke ingrediënten, en hebben invloeden uit diverse wereldkeukens. Naast gezond en voedzaam, zijn de recepten voor mij echte comfort food.

Het boek is onderverdeeld in volgende hoofdstukken:

  • Gezonde goedemorgen
  • Soepen
  • Salades
  • Graankommen
  • Pasta, courgetti en noedels
  • Machtige kommen
  • Hapjes en bijgerechten
  • Lekker zoet

Deze 5 recepten kwamen bij ons op tafel:

Ramenwonder – Sobanoedels met krokante tofu in pikante ramenbouillon (p. 47)

Een heerlijke noedelsoep vol rijke smaken! Wel vreemd dat de tofu wel in de ingrediëntenlijst staat, maar niet in de beschrijving; het zal wel een foutje zijn.
Op deze soep kan je heel wat verschillende varianten maken, met alle restjes die je in de koelkast hebt liggen. De bereiding neemt wel vrij veel tijd in beslag, maar ik vind het echt de moeite waard. Ondertussen hebben we deze soep al drie of vier keer klaargemaakt, een topper dus!

Pompoensalade – Geroosterde pompoen, bietjes en kruiden met citroen-tahindressing (p. 81)

Geroosterde groenten geven heerlijke smaken, dus deze bont gekleurde salade kon niet anders dan lekker zijn! Ik gebruikte er de laatste pompoen uit onze tuin voor. Het enige vreemde aan dit recept vind ik de combinatie van lente- en herfstgroenten: radijsjes en pompoen/bietjes. Maar de smaken gingen wonderwel samen (en ik had geen idee dat geroosterde radijsjes zo lekker zouden zijn).

Noord-Afrikaanse auberginestoof – Stoof van aubergine en zoete aardappel met ras el hanout (p. 134)

Zoete aardappel, aubergine en pindakaas in één recept? Dan heb je meteen mijn aandacht! Om er een volwaardige maaltijd van te maken voegde ik er nog kikkererwten aan toe. Een heerlijk verwarmende stoofpot, die zich ook perfect leent tot invriezen. In het recept stond munt voor de afwerking, maar het werd koriander. Ik sta er nog altijd versteld van dat we die nog altijd vers uit de tuin kunnen plukken!

Loyale linzenchili – Linzenchili met pompoen, kokosmelk, paprika en limoen (p. 139)

Chili’s, daar hou ik ook heel erg van. Deze vond ik lekker, maar naar mijn mening iets te veel linzen in verhouding tot groenten. Ook deze kun je perfect invriezen! Lekker met (veel) koriander :-).

Tempésteaks – Tempé in sambalmarinade met een korstje van krokante kokos en sesam (p. 159)

Tempeh eet ik niet zo vaak, maar dankzij dit recept zal ik ’t wat vaker op het menu zetten. De marinade is heerlijk, en het korstje met sesam en kokos geeft er nog iets extra aan. De volgende keer kies ik wel een grotere pan, want nu bakte ik alles in twee porties en dan verbrandde de kokos wel snel.

***

Bowls of goodness
auteur: Nina Olsson
uitgeverij: Luitingh Sijthoff

191 blz.
20,99

***

Kookten jullie onlangs uit een leuk boek?

4 gedachtes over “#kookboekweek | november 2020 | Bowls of goodness

  1. Ik moet eigenlijk nog eens door mijn kookboeken heen gaan. Ondertussen heb ik zoveel toffe recepten verzameld dat ik die boeken maar amper uit de kast moet halen omdat ik de favorieten uit het hoofd ken. Met als gevolg dat er op zich wel voldoende variatie is maar we toch snel teruggrijpen naar favorietjes in plaats van iets nieuws uit te proberen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.