Rituelen en gewoontes

Ik zou het kunnen hebben over dat ik op de trein en bus altijd links ga zitten. Of dat ik altijd een zonnebril opzet als ik met de auto moet rijden (behalve als het donker is natuurlijk). Of dat ik veel dingen opschrijf, en overal wel een lijstje van heb. Of dat er zelden een weekend passeert waarin niét gebakken wordt. Of dat ik ’s morgens vroeg opsta, alles klaarmaak voor werk en school, vroeg begin te werken, om vroeg te kunnen stoppen om de avondshift voor mijn rekening te nemen. Of dat ik niet meer zonder een weekmenu kan.

Rituelen en gewoontes. Iedereen heeft ze, en ze maken het leven er vaak makkelijker op. Voor mij zorgen rituelen en gewoontes voor rust en duidelijkheid, en ik zal niet de enige zijn voor wie dat geldt :-).

Er is binnen ons gezin echter nog één groot ritueel, of gewoonte, en dat is er een dat ik nooit wil opgeven. Want als het niet gebeurt, is het vaak een teken dat er iets aan de hand is. En dat is niet goed, meestal.

Elke dag wordt hier gelezen. Door mij, maar ook door Juliette. Oké, prentenboeken kijken beschouw ik ook als lezen :-). Maar sinds enkele weken wordt hier ook voorgelezen: ’s avonds in de zetel kijken we al heel lang samen boekjes, maar nu worden er ook in bed verhaaltjes voorgelezen. Soms een kort verhaaltje (toe, mama, nog één blaadje!), soms wat meer. Want ik geef toe: ik vind voorlezen, naast lezen zelf, eigenlijk ook wel geweldig leuk. En het is ook nog eens een momentje van écht samen zijn!

De voorleesboeken zijn geen kartonnen boeken meer, maar ‘blaadjesboeken’, en er staat al eens meer tekst dan prentjes in. Maar dat wakkert de fantasie aan, en die oogjes zien blinken is echt zo geweldig. Serieus, ik kan niet wachten tot ik met Roald Dahl kan beginnen!
(Of ik, naast mijn eigen leeslijst, ook een leeslijst met boeken voor Juliette aan het maken ben? Misschien :-))

Enkele favorieten:

 • Poppy Penarie (Als je fantasie geweldig vindt, is dit echt een leuk boek!)
 • Pingu (Deze reeks lezen we bij oma, want het zijn onze boeken van vroeger, pure nostalgie!)
 • Floddertje (Als kind nooit gelezen, maar de boeken van Annie M.G. Schmidt zijn altijd tof. Otje staat ook al klaar!)
 • Formidabele Fabels (Verhaaltjes met een boodschap, mét rijm, maar ook supermooie tekeningen.)
 • 365 olifantjes (Zo’n verzamelboek met allemaal korte verhaaltjes, altijd een topidee!)
 • De blauwe flamingo (Dit is het eerste boek in een reeks dat we op school aangekocht hebben. Leuk verhaal!
 • En ondertussen liggen er sprookjesboeken van Grimm en Andersen klaar. Gisteren begonnen we met Hans en Grietje!

Veel boeken kocht ik tweedehands (o.a. Annie M.G. Schmidt en een verzamelboek van Tiny), maar het meeste leende ik in de bib. Daar kijk ik nu al vaker in de rekken voor leeftijd +/- 6 jaar. En dat onze buurvrouw en haar dochter even grote boekenwurmen zijn als wij is ook fijn, want we wisselen regelmatig boekjes uit. Zo verandert het eens voor de kindjes!

Deze blogpost schreef ik binnen het thema ‘Rituelen en gewoontes‘, het tweede thema van de BlogBoost Najaarschallenge. Meer lezen? Deze bloggers doen ook mee!

Houden jullie ook van lezen en voorlezen? Tips voor leuke voorleesboeken mogen altijd in de comments!

30 gedachtes over “Rituelen en gewoontes

 1. ik moet eerlijk toegeven dat ik dat niet veel doe.
  Ilja leest nu wel de boeken van Harry Potter sinds deze week. Hij is verslingerd en mijn hart maakt sprongetjes!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb geen kinderen dus geen voorleessessies hier. Maar Floddertje! Ja!!!! Dat boekje las ik meer dan 40 jaar geleden zelf voor het eerst en heb ik nog ergens in mijn boekenkast staan!
  Nog een tip: astrid Lindgren!

  Like

 3. Elsa en Floddertje…zo ligt mijn 4jarige kleindochter ook te lezen! In dezelfde boeken waaruit ik haar vader en nonkel vroeger voorlas.

  Like

 4. Tip? De boeken van Kikker zijn hier heel veel voorgelezen en vind ik zelf ook supermooi (echt, dat iedereen eens Kikker en de vreemdeling zou lezen! zou het de wereld niet mooier maken?) .De originele vooral, de opvolgers kunnen er in onze ogen niet aan tippen.
  Sprookjes vallen hier minder in de smaak (uitgezonderd de bewerkingen van het Geluidshuis), de kinderen vinden ze snel eng.
  Nog veel leesplezier!

  Like

 5. Boekjes, ook al zijn het enkel prentjes… wakkeren het leesgevoel voor later aan, zou ik denken!
  Hier wordt er ook gelezen, maar dan enkel voor mezelf uiteraard 😉 Daarom zou ik wel graag kindjes hebben, om te kunnen voorlezen.

  Like

  • Ja, zeker! In sommige gemeentes kun je je aanmelden als vrijwilliger om voor te lezen bij vb. anderstaligen, of mensen die niet zo goed zelf kunnen lezen. Ik denk dat het een tijdje geleden ook online kon, maar ik weet niet meer goed waar dat was…

   Geliked door 1 persoon

  • Als het deels een succes is, is dat al goed, toch? 🙂
   Mijn ouders lazen zelden of nooit, dus ik heb eigenlijk geen idee van wie ik het heb. Mijn broers zijn ook helemaal geen lezers, dus ik ben eigenlijk zo’n beetje een buitenbeentje…

   Like

 6. Voorlezen is gewéldig, en inderdaad ook bij ons het enige ritueel dat ongeveer standhoudt. Floddertje is een héél fijne, vooral ook omdat er zo veel prenten in staan die tot de verbeelding spreken. De laatste tijd grasduinen we wat door Jip en Janneke met de jongste, tenzij ze iets anders kiest (Kuikentje Kip komt nogal eens uit de kast, of we werken ons door een gigantische collectie van Pompoen, het voorleestijdschrift. Daar zitten er ook erg mooie tussen.) Bij de oudste was het even wat minder, maar met zijn papa leest hij nu nog maar eens de Gorgels en wanneer ik hem voorlees, dan is het uit een boek met dierenverhalen/legendes uit verschillende landen (type: waarom de ijsbeer zo’n kort staartje heeft). Ik merk dat hij een beetje worstelt met het niet écht zijn daarvan, maar tegelijk geniet hij heel erg.

  Like

  • Ja, wij zijn (ook) grote fan van prentenboeken! Ik denk dat J. nu al meer boeken heeft dan ik ooit gehad heb. Oeps!
   Jip en Janneke hebben we ook, maar boekjes zonder tekeningen, en daar is het nog wat te vroeg voor…

   Like

 7. Wat een heerlijke traditie. Ik hou van zowel lezen als voorlezen en vind het heel jammer dat ik dat dit jaar amper heb kunnen doen voor mijn metekindje. Ik heb enkele filmpjes gemaakt waarin ik een boek voor haar voorlas maar dat is natuurlijk niet hetzelfde als voorlezen terwijl ze op mijn schoot ziet en zo kunnen zien hoe ze er helemaal in opgaat. Ize’s grote favoriet is al een tijdje Rikki van Guido van Genechten. Er staat dan ook een concept klaar over haar grote favoriet. Hopelijk kan ik dat binnenkort verder uitwerken en delen.

  Like

 8. Ik vind dat een van de fijnste dingen om te doen: ’s avonds verhaaltjes voorlezen aan Tuur. We gaan elke maand samen naar de bib ook en dan mag hij zelf boeken uitkiezen. Wat hier soms wel grappige en ook wel af en toe eens vreemde verhaaltjes oplevert 🙂

  Like

 9. Wat een leuk ritueel. Ik hoop dat ik dat ook ooit kan doen met een mini-me :). Ik zou mijn leesliefde met zotveel plezier doorgeven! Ik heb al een collectie klaar die ik ooit voor mezelf kocht. 🙈

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.