#kookboekweek | juli 2020 | Tartelies

Bij Annelies Van Mol begon alles met taart. Zelfgemaakte, gezonde taart. Want zoetigheid kopen bij de bakker kon niet meer, na een diagnose van de ziekte van Bechterew.
Om – zonder medicijnen – beter te worden, schrapte Annelies tarwe, lactose en geraffineerde suikers uit haar voeding én ging ze meer bewegen. Ze ging zelf aan de slag met bakken, en kon weer zonder pijn genieten van heerlijke dessertjes.

Na een tijdje wou ze haar lekkers ook delen met anderen, en toen ontstond het idee om zoete, en ook hartige, gerechten aan te bieden onder de vorm van afhaalmaaltijden: Tartelies was geboren! Deze naam is het resultaat van de samenvoeging van ‘tartelette’ en ‘Annelies’.
Bij Tartelies (in Berchem) kan je nu trouwens terercht voor afhaalmaaltijden. Voor ons is het wat ver, maar als jullie in de buurt wonen: steun deze geweldige zaak!

Voor wie liever zelf aan de slag gaat in de keuken, is er sinds begin juni het kook- en bakboek van Annelies, met meer dan 50 plantaardige recepten.

Mijn eerste reactie toen ik het boek vast had was: dit ziet er helemaal niet uit als een vegan kookboek! Een mooie, groene kaft, met een prachtige foto van allerlei lekkers.
Ook de binnenkant van het boek stelt niet teleur: een eenvoudige en rustige lay-out met ook prachtige foto’s.
Het boek start met het persoonlijke verhaal van Annelies, om verder te gaan met vier grote hoofdstukken:

  • Smaakmakers
  • Kleine honger
  • Grote honger
  • Zoete honger

De recepten zijn eenvoudig klaar te maken, zonder dat je veel of speciale ingrediënten nodig hebt. De gerechten zijn puur, maar dankzij tal van smaakmakers zijn ze nooit saai!

Volgende recepten werden getest én goedgekeurd door mezelf, kleuter van vier én echtgenoot:

Groentetaart (p. 93)

Een makkelijke, goed vullende quiche. Op dit basisrecept kan je zelf nog heel veel variaties bedenken!
Toen de quiche net uit de ovenkwam, was de vulling wat loperig. Ik dacht even dat het mislukt was, maar de tweede dag was de vulling opgesteven en was de textuur perfect! Het deeg voor de quiche kocht ik kant en klaar (kruimeldeeg).

Balletjes in tomatensaus (p. 97)

Dit waren stevige, samenhangende, smaakvolle vegan balletjes! Wij aten ze met puree, en met extra zomergroenten in de tomatensaus. De balletjes waren knapperig doordat ze in de oven gebakken zijn. Een volgende keer maak ik zeker nog eens een grotere hoeveelheid van deze balletjes, want ze zijn ook perfect om in te vriezen.

Zoete-aardappelcurry (p. 100)

Met een curry kan je niet veel verkeerd doen bij mij, en al zeker niet als er zoete aardappel in zit. Deze curry is snel klaar, vol smaak en voedingsstoffen, en – voor de liefhebbers – heerlijk met verse koriander! Ook hier kan je eindeloos variëren met verschillende groenten.

Haverkoekjes (p. 118)

Koekjes zijn hier altijd een hit, zowel om te maken (samen met Juliette) als om te eten. Meestal gaan ze niet lang mee, zo ook deze koekjes. Ze zijn  heerlijk krokant én extra lekker met chocoladestukjes of rozijnen.

Deze recepten testte ik (nog) niet, maar laten jullie wellicht ook watertanden:

  • Soep met bloemkool, pastinaak en appel – 66
  • Salade met gegrilde peer, noten en vegan feta – 79
  • Tomatenrisotto met aubergine – 90
  • Gepofte zoete aardappel met bloemkoolcrème en sesamtofoe – 115
  • Chocoladetaart met kokosbodem – 134

Om af te sluiten nog enkele woorden van Annelies uit het boek:

“Ik hoop vurig dat we zullen terugkeren naar een meer natuurlijke vorm van eten. Dat we ons opnieuw zullen voeden in plaats van vullen. Dat mensen weer inzien dat voeding onze brandstof is. En dat we voor kwaliteitsvolle brandstof mogen én moeten gaan.”

***

Dit artikel verscheen ook in EVA Magazine 79 (herfst 2020). 

***

Gezond zondigen en hartig genieten
auteur: Annelies Van Mol
uitgeverij: Van Halewyck
144 blz.
€ 25

***

Kookten jullie onlangs uit een leuk boek?

9 gedachtes over “#kookboekweek | juli 2020 | Tartelies

  1. Oh, ik wist niet dat Tartelies in Berchem zat. Dat moet ik dan toch maar eens opzoeken tegen dat alles weer wat ‘normaal’ is. Fijn dat het boek zo’n meevaller was en dat je weer nieuwe inspiratie hebt kunnen opdoen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.