Over eten en zelfzorg

Even was er een (niet geplande) blogpauze, maar ik ben er weer!
Ondertussen is de eerste week van mijn verlof voorbij, en ik heb vaak aan bloggen gedacht. Maar de energie was ver te zoeken, en het was vooral een week bekomen. Bekomen van enkele zware maanden waarin we thuiswerk moesten combineren met het zorgen voor en entertainen van onze kleuter. Want ik steek het niet onder stoelen of banken: ik vond het loodzwaar. Mijn verlof was dan ook meer dan welkom!

Begin juni kreeg ik een mailtje van Edith van De Hobbit. Ik citeer even:

Ik las ook jij aan het vechten om het evenwicht te vinden tussen mama-met-de-peuter-thuis zijn en telewerken. Onze Hobbit Fie zit in exact dezelfde situatie, en voor het eerste in mijn leven, ben ik nu écht blij dat de kinderen al groot zijn.

Het deed zo veel deugd om te horen dat we niet alleen waren. Nu, dat wist/weet ik ook wel, maar zo’n hart-onder-de-riem-mailtje deed extra deugd! Om mij wat extra moed te geven, vroegen ze mij of ik zin had om enkele nieuwe producten (o.a. tofu curry en tofu hazelnoot) uit te proberen. Zonder druk, zonder verwachtingen. Nieuwe producten proberen, dat vind ik geweldig, en ik ben al jarenlang fan van De Hobbit (ik ging er enkele jaren geleden ook al eens naartoe). En vooral dat ‘zonder druk’ vond ik fijn.

Een weekje later werd door één van de collega’s van Edith een gekoeld pakketje aan huis afgeleverd (zo fijn!), ik zette alles in de koelkast en de radartjes begonnen te draaien. Want zo werkt dat bij mij: creativiteit komt als er geen druk is.

Tijdens de lockdown was het bij ons vooral van snel-snel, alles tegelijk doen en ’s avonds bekaf zijn. Ik stond ’s morgens vroeg op, zodat ik om 6 uur aan mijn pc zat. Zo kon ik per dag toch anderhalf uur ongestoord werken. Maar zo was ’s avonds mijn batterij plat, dus er werd niet zo creatief en/of uitgebreid gekookt. Snelle en eenvoudige dingen stonden op het menu, en toegegeven: niet altijd even gezond als ik zou willen. We bleven altijd wel veel groenten eten, maar er kwamen vaak dezelfde gerechten op tafel: pasta pesto, (zelgemaakte) pizza, groentepuree met een burger, … Er werden al eens vaker frietjes gegeten, en tussendoor aten we regelmatig zelfgemaakt gebak. Want ja, er waren veel rijpe bananen die in muffins omgetoverd werden, en bakken houdt de kleuter even bezig (en eerlijk is eerlijk: koken en bakken is en blijft voor mij een grote vorm van ontspanning).

In mijn bullet journal heb ik een lijstje waarin ik rode vlaggetjes heb staan. Dat zijn signalen die erop wijzen dat het niet zo goed met mij gaat, of dat ik een beetje de verkeerde richting op ga. Een van die vlaggetjes is: ongezonder eten. In moeilijke tijden is het net belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, en gezonde voeding – in voldoende hoeveelheid – is dan ook heel erg belangrijk.

De afgelopen maanden heb ik heel vaak overnight oats als ontbijt klaargemaakt: even wat werk de avond voordien, maar ’s morgens is enkel wat afwerking met vers fruit en noten (en chocolade) nodig. Ik vind het een enorm smaakvol én voedzaam ontbijt, één van de enige waarmee ik een lang verzadigd gevoel heb.

Havervlokken, hazelnootdrink, chiazaden, speculooskruiden, aardbeien, banaan, chocolade en pecannoten. Yumz!

In juni kon ik weer enkele dagen naar het werk, als Juliette op school was. Ik heb toen twee zondagen in de namiddag wat staan koken (jawel, dat hoort een beetje onder de noemer meal preppen) zodat ik telkens op maandag (op het werk) en op dinsdag (thuis) een heerlijke, gezonde, gebalanceerde en gevarieerde lunch bomvol groenten had. Want dat merk ik keihard bij mezelf: als ik kies voor een maaltijdsalade, heb ik veel minder snel honger en voel ik me veel beter (alleen al door de heerlijke smaken, maar ook door het idee van gezonder te hebben gegeten). Ik ben en blijf een dessertjesmadam, maar salades zijn mijn tweede grootste foodliefde!

De twee salades bedacht ik telkens met één van de producten van De Hobbit in de hoofdrol, maar ik kookte vooral op gevoel. Nog een meespelende factor was de oogst uit onze moestuin: komkommers, boontjes, tomaatjes, …

Ik kreeg niet de opdracht van De Hobbit om recepten te delen in ruil voor de gekregen producten, maar ik vond de salades echt heel erg lekker, dus ik deel graag beide recepten met jullie!

Exacte hoeveelheden zijn moeilijk, omdat ik vooral op het gevoel kookte. Pas dus vooral aan aan je eigen smaak en portiegrootte.

CURRY-MANGOSALADE

  • (baby)spinazie (je kan ook rucola kiezen, of gemengde sla, of eender welke sla)
  • beetgaar gekookte sperzieboontjes, in stukjes
  • komkommer, in stukjes
  • (gegrilde courgette)
  • 1 mango, in blokjes
  • gekookte en afgekoelde orzo (Griekse pasta)
  • 1 pakje tofu curry, in blokjes gesneden en gebakken
  • geroosterde cashewnoten
  • een dressing van olijfolie, azijn, ahornstroop, mosterd, peper en zout
  • verse kruiden: peterselie, bieslook en munt

Hier is het eenvoudig: schep op naar smaak. Je kan de salade in laagjes opbouwen, maar ook gewoon alles door elkaar mengen.

RAS-EL-HANOUTSALADE

  • gekookte en afgekoelde (parel)cousous
  • koriander
  • peterselie
  • olijven
  • rozijnen (of dadels)
  • olijfolie
  • citroensap
  • agavesiroop
  • wortels
  • aubergine
  • ras el hanout
  • falafelballetjes
  • 1 potje hummus ras el hanout
  • kerstomaatjes

Meng de parelcouscous met olijfolie, citroensap, koriander en peterselie. Voeg er rozijnen en in stukjes gesneden olijven aan toe.
Snijd de wortels en aubergine in grove stukken. Bestrooi met ras el hanout, olijfolie en agavesiroop en rooster ze in de oven ongeveer 30 minuten op 180°C.
Bak de falafelballetjes in de pan, of frituur ze.
Stel de salade samen naar smaak en geniet!
(Voor de niet-vegans: ook lekker met feta.)

Nog een hongerke? Kijk dan zeker eens op de receptenpagina van De Hobbit!

Kiezen jullie voor snelle, soms ongezonde(re) recepten in drukke tijden, of blijft gezondheid voorop staan?
En als jullie tips hebben voor lekkere (maaltijd)salades, drop ze gerust in de comments!

44 gedachtes over “Over eten en zelfzorg

  1. Als het bij ons druk is, gaat het verkeerd met dat gezonder eten. Dan hebben we weinig tijd en helaas ook gewoon zin in vettige brol… Ook emoties spelen mee, met stress op kop. Overigens begrijp ik volkomen dat je de combinatie van alles loodzwaar vond, er werden van jonge ouders combinaties geëist die gewoon onmogelijk zijn.

    Like

  2. Oh lieve help, je bent alles behalve alleen! Als ik al de energie had om te koken, was het ook simpel-simpeler-simpelst. Maar het waren ook vaak croques en ik heb een paa

    Like

    • * paar keer niet gegeten omdat ik gewoon te kapot was. Je WEET dat je je beter voelt van gezond eten, maar het moet wel lukken he. Als ik een privé chef had… maar ja die mocht dan weer niet binnen tijdens de lock down…

      Like

      • Het moet inderdaad wel lukken ook… Heb je een voorraadje in de diepvries, voor momenten waarop het echt niét lukt? Met de baby (die er ondertussen wellicht al is?) zal dat misschien nog een grotere uitdaging worden.
        Als ik dichterbij woonde, ik bood me aan als kraamkostkok. Misschien is daar wel een beroep van te maken, dat zou echt iets voor mij zijn :-).

        Geliked door 1 persoon

      • In Australië is er in elk geval zo een beroep, daar kan je dingen bestellen die dan ook nog gezond zijn voor de pas
        Bevallen mama

        Like

  3. Oh ja, heel zeker, als ik het druk heb of me gestresst voel dan eet ik veel slechter. Tegenwoordig los ik dat al eens op door bereide maaltijden mee te brengen van de Albert Heijn. Die zijn meestal redelijk gezond en zo moet ik niet nadenken over eten maar grijp ik niet naar fast food.

    Like

  4. Oh ja, zelfs als alleenstaande zonder kindjes! Plus ondervind ik soms ook een drempel om te koken, omdat het ‘maar’ voor mij is… Sjah
    Ik zoek ook steeds naar ideeën voor snelle, maar gezonde lunches of een alternatief voor de boterham-als-avondmaal.

    Like

    • Wij maken vaak soep en/of salades voor bij de boterham. De extra vitamines van groenten doen ons goed, en je bent sneller gevuld zonder dat je te veel boterhammen binnen hebt.
      Toen ik nog alleen kookte, probeerde ik wel vaker nieuwe dingen uit, maar ik had dan meteen al eten voor 2 of 3 dagen… Als het lekker was, was dat fijn, maar meerdere dagen hetzelfde (moeten) eten kan ook tegensteken. Ik had toen wel een vriendin die ook single was, en we spraken dan regelmatig af om samen te koken / eten. Dat was ook altijd leuk!

      Like

  5. Ik vind de producten van De Hobbit ook erg lekker! Ik ben vooral grote fan van de tempeh-bacon, moet je zeker ook eens proberen! Daarnaast vind ik het fijn dat ze nu ook tofu met curry en hazelnoten in hun gamma hebben. Dat is eens een goeie variatie met altijd die ‘gewone’ tofu hé! 🙂
    Gezond eten en koken lukt hier wel elke dag, maar ik zet inderdaad ook heel vaak dezelfde dingen op het menu. Dat komt vooral doordat ik 1 week op 2 alleen ben, denk ik, door het co-ouderschap. Sowieso ben ik wel blij dat ik erin slaag om gezond te blijven eten, maar de laatste weken probeer ik wel op zoek te gaan naar nieuwe inspiratie in kookboeken en op blogs. Want ja, altijd diezelfde dingen, dat begint toch tegen te steken na een tijdje hé 🙂
    In de biowinkel koop ik geregeld eens een nieuw product, waarmee ik dan experimenteer. Heel leuk!
    Liefs, Josefien x

    Like

    • Die twee nieuwe tofu’s zijn echt lekker hé! Ideaal als het snel moet gaan :-).
      Ik heb er wel al eens aan gedacht om onze ‘klassiekers’ te delen op mijn blog. Als we dat met enkele mensen tegelijk doen, dan kunnen we elkaar misschien inspireren?

      Like

  6. Leuk al die gerechten met tofu etc. Op de site van de Hobit is veel interessants te vinden. Overigens hoor ik van velen dat de home-office tijdens de lockdown niet het grootste probleem was, maar meer het combineren met het entertainen of onderwijzen van de kinderen. Plotseling staat de vrouw (meestal) weer voor een dubbele belasting. Hopelijk is het geen stap terug in de emancipatie! Succes met je gezonde gerechten en met het uitrusten!

    Like

    • Nee, wij vonden thuiswerken op zich een verademing, en zijn over het algemeen (lees: zonder kleuter) productiever thuis dan op kantoor. En je wint tijd door geen woon-werkverkeer te moeten afleggen.
      Wij deden hier elk wat we konden, maar het bleef zoeken naar een evenwicht naar genoeg tijd voor onszelf. De rust (in mijn hoofd dan vooral) was ver te zoeken. Hopelijk wordt de tweede golf niet zo erg, maar we zullen moeten afwachten…

      Like

  7. Klinken lekkere receptjes! Ik probeer ze eens uit wanneer ik terug ga werken! Ik ben een verschrikkelijk grote emo-eter en ik weet het van mezelf en toch lukt het mij niet om uit die impasse te geraken. Het gaat veel beter wanneer ik naar kantoor kan en er een scheiding kan maken tussen werk en privé, maar thuis en dan nog eens met een kleuter. Het was de Hel (bewust met hoofdletter ‘H’). Laat ons hopen dat het niet meer zo ver komt… Merci om de receptjes te delen!

    Like

    • Heel herkenbaar! Een vriendin van mij heeft haar emo-eten kunnen ombuigen naar (intensief) sporten, en ik heb daar zo veel bewondering voor!
      En wat De Hel betreft volg ik je volledig. Nog eens zo’n lockdown, ik zie dat niet meer zitten…
      Laat zeker weten als je de receptjes getest hebt, ik ben altijd benieuwd wat anderen ervan vinden!

      Like

  8. Dat zien er super lekkere gerechtjes uit. Ik vind het moeilijk om dit voor mezelf te maken, omdat ik weet dat mijn kids dit niet graag zouden eten. En dan moet ik twee dingen voorzien. Dat is dan weer een drempel om er echt aan te beginnen. Maar het klinkt alvast geweldig.

    Like

  9. In de winter en herfst eet ik makkelijk havermout als ontbijt maar in de zomer en lente eigenlijk zelden. Ik denk echter dat ik dat na het zien van jouw overnight oats toch eens ga proberen want die combinatie klinkt heerlijk én ik heb nog wat hazelnootmelk in huis.

    Like

      • Ik denk dat ik er aan ga moeten wennen vermits het me raar lijkt om koude havermoutpap te eten maar een handvol vers fruit gaat daar ongetwijfeld bij helpen. Welke verhouding gebruik jij qua melk en havermout?

        Like

      • Ik heb het gisterenochtend voor het eerst gegeten en was niet meteen fan. Misschien moet ik het nog een paar keer proberen om er aan te wennen. De verse met hazelnootdrink vond ik wel lekkerder dan die met gewone melk.

        Like

  10. Oeh, die ga ik eens uitproberen, merci om de recepten te delen! Bij ons is J. meestal degene die salades maakt, omdat hij veel beter dan mij dressings kan maken en goed kan afkruiden. Ik heb daar recepten voor nodig, dus voila, ik ga toch eens kunnen uitpakken nu 😉

    Like

      • Vanavond de mango-curry-salade uitgeprobeerd. Tot mijn aangename verrassing ontdekt dat de winkel sinds kort ook currytofu heeft, want ik had gedacht zelf een soortement currytofu met de natuurversie en currykruiden te moeten maken 🙂 Het is wat meer werk dan de “standaard” slaatjes hier in huis, maar dat wel helemaal waard. Komt zeker nog op het menu, dus merci om te delen! (en J. is ook zeer enthousiast, dus ik heb gescoord 😉

        Like

      • Oh, dat is een meevaller dan! Ik vind marinades niet altijd makkelijk, en als er dan een (lekker!) kant-en-klaar product bestaat is dat wel een winner.
        Er kruipt wel wat tijd in, maar je kan wat meer maken en er dan meerdere dagen van eten. Zo doe ik dat ook :-).
        Ondertussen maakte ik nog een variatie op de salade, maar met rode bietjes en zonder mango. Ook lekker!
        Fijn om te laten weten dat jullie het lekker vonden!

        Geliked door 1 persoon

      • Wel, dat meerdere dagen eten was eigenlijk de bedoeling. Maar het bleek zo lekker dat we het gewoon allemaal al opgegeten hebben :`-) Volgende keer zet ik op voorhand al een portie opzij 😉

        Like

  11. Ooo die receptjes zien er heerlijk uit! Ik ga ze opslagen 🙂 Hier ook boontjes, komkommer en tomaat uit de tuin, het heeft ervoor gezorgd dat ik terug meer slaatjes ben gaan eten, hoera! Ik probeer maximaal één keer per dag boterhammen te eten, en dat lukt wel – dus ofwel ’s morgens grote kom fruit met noten enzo, ofwel ’s middags een slaatje of soep. Dat is me wel goed aan het lukken (allez meestal toch – in het weekend durf ik het al eens te ‘vergeten’).

    Like

    • Hier is het ’s morgens meestal havermout en ’s middags een slaatje. In de winter zal het vooral soep met boterhammen zijn denk ik. Want ow yes, het is bijna pompoenentijd <3!
      'k Ben benieuwd wat je van de receptjes vindt. Laat gerust weten als je ze getest hebt!

      Geliked door 1 persoon

      • Ik heb zojuist de eerste butternut gespot in de tuin… en voorlopig de enige. Geen goed pompoenenjaar hier… En ik ben zo iemand die geen pompoenen (en bij uitbreiding tomaten en courgettes) koopt in de winkel :p

        Like

      • Oh, dat is jammer! Hoe komt het?
        Bij ons gaat het wel heel goed. We hebben geen last gehad van slakken in het voorjaar. Butternut hebben we niet, maar enkel Hokkaido’s. Een stuk of 15, ik tel al af tot ze oogstklaar zijn!
        Pompoenen heb ik ook nog nooit gekocht in de winkel. Tomaten en courgettes wel, als wij er geen (meer) hebben. Dat is hier een basis van veel gerechten :-).

        Geliked door 1 persoon

      • Ik heb tien pompoenplantjes gezet, maar de opbrengst is nog nooit zo mager geweest. Ik vermoed een combinatie van de droogte (mijn familie in de buurt had ook een slechtere opbrengst dan anders) en uiteraard de slechtere bodem. VIJFTIEN hokkaido’s o boy!!!! Toch een klein beetje jaloers nu 🙂 🙂

        Like

      • Pompoenen hebben wij geen (extra) water gegeven eigenlijk… Wij hebben (maar) vier plantjes gezet, maar eigenlijk gaan ze elk jaar enorm goed. Eén jaar hebben we gehad dat ze heel snel begonnen te rotten, maar dat was gelukkig maar één keer…
        Welke bodem hebben jullie? Hier zandgrond. Werkt voor sommige groenten heel goed, voor andere helemaal niet…

        Like

      • Net aangevoerd van een berg aarde die er twee jaar gelegen heeft grond? :’) Het is hier veel kleiïger. De aarde had echt brokken zo hard als steen. Is wel gebeterd met de maanden (en ook dankzij de compost die we er in de lente onder freesden). Het heeft hier zo weinig geregend, dat de pompoenplanten pas echt in gang zijn geschoten toen ik ze tijdens de hittegolf om de drie dagen water gaf.

        Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.