Over mijn blogplanner / bullet journal / lijstjesschriftje | update 2020

Mijn eerste blogplanner / bullet journal / lijstjesschriftje dateert al van in 2017. Dat eerste schriftje was aanvankelijk vooral bedoeld als blogplanner (ik gebruikte het toen bijna twee jaar), maar ik ontdekte al snel de voordelen van alles in één boekje bij te houden.

Door de jaren heen is er één en ander veranderd. Zo heb ik nu het liefste schriftjes met stipjespapier, en zowel hoe ik het boekje gebruik als hoe ik er creatief mee omga, is geëvolueerd. Ik deel in deze blogpost graag met jullie hoe ik mijn blogplanner / bullet journal / lijstjesschriftje gebruik. Note: het wordt een uitgebreide blogpost, met veel foto’s (die niet allemaal perfect zijn qua belichting, maar ik wil jullie vooral laten zien hoe het echt is)!

Twee jaar op rij gebruikte ik een Leuchtturm1917, maar in 2020 koos ik voor een CreaChick Journal. Tot nu toe bevalt het boekje me nog altijd heel goed: ik vind vooral het dikkere papier superfijn om op te werken. De nadelen waar ik over schreef in mijn review, heb ik eigenlijk niet als struikelblokken ervaren: ik heb zelf een index gemaakt, en de pagina’s zelf genummerd. Kost eventjes tijd, maar zo’n grote klus is het ook niet.

bullet journal en pennenzak met stiftjes en pennen

PRAKTISCH

Heel wat dingen werkten goed voor mij, en zijn dus onveranderd gebleven in 2020: de titelpagina, de index, en ook de hoofdindeling is nog altijd dezelfde als in 2019.

De setup maakte ik, net zoals vorig jaar, met post-its. Ik weet het, het is not done om alles op voorhand in te delen, maar voor mij werkt het wel. Het geeft me rust te weten dat één jaar in één boekje zit. Ik heb nog niet elke week volledig ‘vormgegeven’, maar gewoon met potlood bovenaan de week genoteerd. Het boekje van dit jaar heeft een aantal bladzijden minder als dat van vorig jaar (ik beschreef dit als een nadeel), maar door goed na te denken over de inhoud, zal het wel lukken om er alles in te krijgen!

de setup van 2020 – overal papiertjes!

Toch zijn er wat dingen die ik heb veranderd of aangepast:

 • Het hoofdstuk voor mijn blog is iets ingekort: elke maand heeft nu nog maar één pagina in plaats van een dubbele, en dat volstaat ruimschoots. In mijn vorige boekje noteerde ik elke maand een lijstje met de vaste rubrieken (die ik als geheugensteuntje gebruik), maar nu heb ik dat gewoon op een los blaadje geschreven, dat ik als bladwijzer gebruik.
blogplanning 2020 – één pagina per maand, en een losse checklist
 • Het hoofdstuk ‘agenda’ gebruik ik eigenlijk niet (meer) als agenda. Bij de setup heb ik wel voor elke maand een overzicht gemaakt, maar voor mij werkt het niet omdat ik een digitale agenda heb voor afspraken, en ik soms vergat beide op elkaar af te stemmen. De maandelijkse pagina’s in mijn bullet journal gebruik ik nu voor kleine gelukjes, en de wekelijkse vooral voor o.a. weekmenu’s, to do’s, en allerhande losse eindjes (brain dump). Die pagina’s zijn vaak een rommeltje, maar het werkt :-).
maandoverzicht – count your blessings
weekoverzicht – weekmenu en to do’s
 • Het jaaroverzicht (dat ik niet zelf schrijf, maar gewoon print en plak – dit is een leuke) gebruik ik nu als migraine-kalender. Ik heb ook nog een jaaroverzicht waarin ik drie maanden op één blad zet, en dat overzicht gebruik ik vooral voor o.a. verjaardagen en schoolvakanties met bijhorende puzzel en planningen.
 • Aan het begin van mijn boekje heb ik een pagina ‘over mezelf’ gemaakt. Leek me leuk om te doen, maar ik moet ‘m nog verder aanvullen.
de nog aan te vullen ‘over mij’-pagina – hier wil ik enkele lijstjes zetten met dingen die ik (niet) leuk vind, en kernwoorden die bij mij passen
 • De lijstjes in het laatste hoofdstuk zijn zo goed als allemaal dezelfde gebleven (zie daarvoor mijn update van 2019), al werden ze hier en daar aangepast of kregen ze een update. Enkele lijstjes, vb. de master meal list, heb ik nu ook echt aangevuld. Dat was er in het vorige boekje nooit van gekomen…
boekenliefde – hier noteer ik de boeken die ik heb gelezen | links geeft de TBR het aantal eigen boeken aan dat ik begin 2020 nog moest lezen, de bedoeling is om dit aantal te laten zaken tegen het einde van het jaar
boekenliefde 2 ❤
dit jaar een aangevulde master meal list – ik heb ook een lijstje met recepten voor als ik alleen thuis ben (meer de wereldkeuken), en een lijstje met desserts en gebak

Wil je graag zelf aan de slag met een bullet journal? Er bestaan heel wat boeken om je op weg te helpen, maar ik kan jullie ook heel erg de (online) cursus van Plan S aanraden. Stephanie heeft mij geïnspireerd om met een bullet journal te starten (en vooral om het niet té perfect te willen doen), en ondertussen is ze naast het beheer van de Bullet Journal België facebookgroep, ook met verschillende cursussen gestart. Ik ben – zeker in deze periode – heel erg fan van online cursussen, want je kan ze op je eigen tempo volgen en zo vaak herbekijken als je maar wil. Extra leuk aan deze cursus is dat Stephanie er af en toe nieuwe modules aan toevoegt. De cursus is gemaakt voor zowel beginnende als meer ervaren bullet journalers. Veel zaken wist ik al, maar het is altijd fijn om bepaalde dingen te heropfrissen, of vanuit een ander perspectief te bekijken (zo heb ik vb. nog nooit trackers gebruikt, maar wil ik het wel eens een kans geven).

CREATIEF

Hier wil ik ook nog eens extra benadrukken dat een bullet journal een systeem is dat voor jou moet werken, en dat het creatieve een bijzaak is. Ik vind het zelf heel erg ontspannend om te prutsen met stiftjes, papier, washi tape, … maar het is geen must. Bij mij zijn de lijstjespagina’s ‘mooi’, maar de wekelijkse spreads zijn kriebelkrabbel.

Wat heb ik allemaal gebruikt voor mijn bullet journal van 2020?

 • washi tape: enkele leuke van Studio Inktvis, maar ook enkele uit de nieuwe collectie van CreaChick. Er zitten enkele hele leuke neutrale bij, die goed bij mijn kleurenschema passen. Leuk aan deze tape is dat ze iets minder breed zijn dan de standaard washi tape. En de rolletjes zijn ook ‘plat’, wat ik een voordeel vind bij het ergens mee naartoe nemen, maar ook rollen ze niet zomaar van de tafel af als je aan het knutselen bent 🙂
de washi tape van CreaChick zit in een handig meeneemdoosje

 • medium en fijne zwarte stift
 • twee accentkleuren: groen (Tombow 158) en roze (Tombow 772) – ik vond het leuk om dit jaar met een soort kleurenschema te werken
 • een vulpen (voor mijn ‘mooie’ pagina’s)
 • een bic (voor mijn dagelijkse pagina’s)
 • een potlood
 • geprinte quotes
 • nog meer dan vorig jaar werk ik in 2020 met allerlei knipsels en papiertjes (uit Libelle, Flow Magazine, …) – hiervoor heb ik een grote doos waarin ik alles wat ik mooi vind bewaar, en dan kies ik daaruit wat ik op dat moment kan gebruiken of wat bij elkaar past
 • kraftpapier en zwart papier
 • stickers allerlei (vb. uit het stickerboek van MUS, het nieuwe stickerboek van Flow, stickervellen die ik bij Detail Shop kocht, …)
 • op de webshop van Flow Magazine kocht ik ook de sticky notes
 • en ook notebook-blaadjes van Studio Inktvis gebruik ik op lijstjes te maken

Zoals ik hierboven al schreef, heb ik een grote doos waarin ik alle papiertjes bewaar. Zo heb ik ook een doos met allerlei stickers. En op mijn bureau staat een vakkenkastje waarin mijn washi tape zit.
Bij mijn setup heb ik enkele tapejes uitgekozen, die ik in een potje bewaar. Zo moet ik niet elke keer m’n hele collectie door, en het potje is ook heel handig als we ergens naartoe gaan. Ik heb ook een tweede potje, waarin ik allerlei leuke stickertjes en prentjes heb gestopt, die ik hier en daar kan gebruiken. De regel is dat de stickers in de potjes van mij zijn, en dus verboden terrein voor Juliette :-).
De potjes zijn trouwens van Tupperware, en ik vrolijkte ze een beetje op met vinyl stickers van Studio Inktvis. Ja, ik ben echt fan van deze leuke stationary!

CONCLUSIE

Sinds ik heb losgelaten dat elk week- en maandoverzicht perfect moet zijn (en ik deze niet meer als agenda gebruik), werkt het systeem prima voor mij. De lijstjes zijn heel ontspannend en leuk om te maken, en ik grijp er ook regelmatig naar terug. Het boekje brengt rust in m’n hoofd, omdat er nog maar weinig losse briefjes zijn overal. Dit systeem is een life saver voor mij, ook al gebruik ik het op mijn eigen manier en implementeer ik niet alles wat het systeem beschrijft. Er zijn weken dat het boekje amper geopend wordt, maar ook dat is helemaal niet erg. De flexibiliteit is het grootste voordeel aan een bullet journal :-).

***

Disclaimer: ik kreeg de washitape van CreaChick toegestuurd als recensie-exemplaar. Ik kocht deze dus niet zelf, maar deze blogpost was er anders sowieso ook gekomen :-). De andere producten die ik heb vermeld, kocht ik zelf. Ik kan er niks aan doen, maar ik heb een zwak voor leuke stationary.

***

Hebben jullie een bullet journal of een ander leuk schriftje? Of leuke stationary-shoptips?
Deel gerust berichten over jullie bullet journal in de comments!

Advertentie

34 gedachtes over “Over mijn blogplanner / bullet journal / lijstjesschriftje | update 2020

  • Het is bij mij ook een jarenlange zoektocht geweest. Toen ik ‘m nog als agenda gebruikte, voelde het als een ‘to do’, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ondertussen heb ik ontdekt wat voor mij werkt, en nu helpt het me meer dan dat het me tegenhoudt :-).

   Geliked door 1 persoon

 1. Dat ziet er mooi en super handig uit. Ik zou er ook graag eens werk van moeten maken. Momenteel een schriftje vol losse briefjes, niet zo handig dus.

  Like

 2. Ik heb momenteel een a3 schetsboek als gedachtenboek. Ik wilde al zo lang dingen opschrijven, maar bullet journals en andere schriftjes vind ik zo klein voor nu 😉

  Like

 3. Mooi en je indeling ziet er super handig uit!
  Ik begrijp ook je gevoel dat 1 jaar liefst in 1 boekje past. Bij mijn leeslog ziet het er naar uit dat als ik mijn huidig leestempo en recensiewoede blijf aanhouden ik tegen september aan het einde van mijn boekje kom en ik weet niet zo goed hoe ik er mij bij moet voelen. Enerzijds wil ik ook 1 jaar in 1 boekje, maar anderzijds wil ik mezelf niet beginnen afremmen om het beperkt te houden… Dilemma dus 😉

  Like

  • Ja, ik begrijp je dilemma heel goed! Het is een beetje zoeken naar wat werkt, en door de jaren heen heb ik wel een beetje door wat ik nodig heb, maar ik kan natuurlijk plots ineens wel meer plaats nodig hebben of zo. Het evolueert mee met hoe je zelf evolueert hé. En daarom moet je niet minder boeken gaan lezen ;-).

   Like

 4. Ik had vroeger een paar keer een bujo maar ik houd nu ook alles qua afspraken digitaal bij waardoor ik mijn bujo eigenlijk niet gebruikte. Ik heb nu wel een paar losse notitieboekjes waar ik in krabbel of dingen voor mijn blog in schrijf maar ik zat er laatst toevallig aan te denken om het misschien terug wat meer gestructureerd en in 1 boekje te doen. Wil ook graag terug wat dingen tracken. Je hebt me alleszins wel inspiratie gegeven! Jouw boekje ziet er ook super leuk uit vind ik.

  Like

 5. Zo’n heerlijke blogpost. Je weet al dat ik een bullet journal fan ben hé en dus vind ik het ook heel fijn om die van anderen te bewonderen. Vooral ook omdat iedereen er zijn eigen invulling aan geeft en dat vind ik heel mooi en fascinerend om te zien. Zo dacht ik echt even dat die schutbladeren bij het boekje hoorden maar ik kon me niet herinneren dat ik die had gezien bij het doorbladeren. Die heb je echt heel mooi gemaakt. De overige bladzijden trouwens ook hoor. Zelf ben ik nu aan mijn vierde Bullet Journal (jaar) bezig. Ik heb lang getwijfeld vermits al die prachtige illustraties die ik op Pinterest tegenkwam niet haalbaar waren maar zodra ik besefte dat ik gewoon zelf kon kiezen hoe ik zo’n boekje invulde ben ik helemaal verkocht. Ik wist trouwens niet dat de Washitape van CreaChick in platte rolletjes werd verkocht maar dat heeft inderdaad voordelen. Daarstraks zag ik op haar account wel al wat van haar stempels én die zien er super leuk uit.

  Like

  • Ja, net daarom zie ik ze bij anderen ook graag, en vind ik het ook zo leuk om te doen. Net omdat je er je eigen ding mee kan doen en je niet vast hangt aan voorgedrukte indelingen.
   De schutbladen vind ik handig om hoofdstukken te maken, en ik ben er ook wel blij mee :-). Op Pinterest zie je zo’n kunstwerken, maar dat kan ik ook niet hoor. Het moet tenslotte wel een functioneel iets blijven ook, anders wordt het meer een schetsboek of art journal. Wat uiteraard ook perfect kan!
   De stempels heb ik nog niet bekeken, maar ik ben niet zo into stempelen. Maar twee jaar geleden was ik ook niet into stickers en zie nu, haha!

   Geliked door 1 persoon

   • Haha, dat creatief bezig zijn is een straatje zonder einde. Bij mij begon het met handwerk (voornamelijk breien en kruisjessteek) en ondertussen heb ik dus ook een bullet journal, maar ik bladwijzers met parels en bedels, kaarten, diamond painting, … Er komt steeds maar meer materiaal bij. 🙂

    Like

   • Haha, herkenbaar! Bij mij is het nog niet zo uitgebreid, maar ik heb op zonder nog heel wat knutselmateriaal van school van vroeger. Als ik dat terug boven haal, zullen er wellicht enkele nieuwe creatieve projecten ontstaan :-).

    Geliked door 1 persoon

   • Ik heb gisteren al mijn snijvormen, stempels en embossingplaten gefotografeerd. Dat klinkt misschien een beetje onnozel maar nu kan ik wanneer ik een kaartje in gedachten heb meteen even opzoeken of ik er het juiste materiaal voor heb. Gezien de omvang van mijn voorraad knutselmateriaal is die kans heel groot maar soms moet je het toch echt even zien vooraleer je bepaalde vormen en zaken aan elkaar linkt. Ik snap dus helemaal wat je over dat oudere materiaal zegt want ik kreeg meteen nog meer inspiratie toen ik hier mee bezig was.

    Like

 6. Mooie bullet journal. Ik krijg het niet voor elkaar om het vol te houden en het mag toch geen moetje worden he. Dus nu gebruik ik het enkel wanneer mijn hoofd het echt nodig heeft.

  Like

 7. Super tof zo met die knipsels! Goed dat je duidelijke afspraken hebt gemaakt met je dochter want die stickers zien er allemaal zoooo schattig uit :D. Zelf schrijf ik zeer weinig op papier, ik stop alles in mijn smartphone. Enkel als ik werk ligt er altijd een blad naast me zodat ik tijdens een telefoon gesprek dingen kan noteren. Maar dat in een schriftje neerpennen lijkt me zonde van een mooi schriftje :D.

  Like

  • Ja, ik vond het proces van de knipsels ook heel leuk!
   Hier is het een combi van digitaal en analoog. Ik stuur soms mails naar mezelf met reminders, maar alles in een boekje schrijven geeft me rust. En al die mooie boekjes in de kast laten staan, dat is ook zonde, toch?

   Like

 8. Zo tof gedaan, die titelpagina’s, die ingeplakte knipsels… bij mij is het vaak gewoon heel sec, maar als ik er tijd voor maak om met stickers e.d. te beginnen prullen, geniet ik daar altijd wel heel erg van. Dit berichtje is alleszins een fijne inspiratie!

  Like

  • Dankjewel, fijn dat ik je kon inspireren! Basic werkt voor mij praktisch het beste, maar alle ‘prullen’ zijn voor mij ook pure ontspanning. De lijstjespagina’s zien er dus wel leuk uit, maar de gewone wekelijkse zijn dat veel minder :-).

   Geliked door 1 persoon

 9. zo netjes! Ik gebruik mijn BuJo ook nog altijd als agenda-planner-notitieboek-lijstjesverzamelplek maar alles staat wat kriskras door elkaar. Het enige wat ik er ambetant aan vind: je kunt maar enkele maanden vooruit plannen. Ik schrijf de maand september nog niet uit omdat ik denk dat mijn BuJo dan vol zal zijn en anders moet ik heel dat agendagedeelte weer gaan overnemen of overschrijven. Aan de andere kant behoudt het me om mijn najaar reeds te gaan volstouwen 🙂

  Like

  • Veel pagina’s zijn ook kriebelkrabbel hoor :-). Ik merk dat ik aan één boekje genoeg heb per jaar, maar ik schrijf nu ook nog niks voor september. Eigenlijk staat alles van afspraken in mijn digitale kalender. Mijn bullet journal is vooral een dagelijkse planner en braindump en al. Als het straks vakantie is, zal ik ‘m wellicht minder gebruiken ook. Dat vind ik het grote voordeel aan het systeem :-).

   Like

 10. Leuk om zo eens over het muurtje in de Bullet Journal van iemand anders te kijken! Misschien moet ik de whashi tapejes van Crea Chick ook eens checken voor mezelf. Eerst moet die gigantische voorraad hier slinken 😉.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.