#kookboekweek | maart en april 2020 | Verrukkelijk vegan bakken + WIN!

In maart en april kookte ik uit Bish Bash Bosh!, maar ik bakte ook heel wat lekkers uit en nieuw Nederlandstalig plantaardig bakboek: Verrukkelijk vegan bakken. Eigenlijk vond ik het heel fijn zo: ik had ruim de tijd om verschillende recepten uit beide boeken te testen, zonder dat we een dessertjes-overload in één week te verwerken kregen.

Verrukkelijk vegan bakken is geschreven door Anthea Cheng, die jullie misschien kunnen kennen onder de naam Rainbow Nourishments. Check zeker ook haar prachtige Instagrampagina! Zoals haar (bij)naam al doet vermoeden bevat dit boek heel erg kleurrijke lekkernijen. Dat zorgt uiteraard voor prachtige foto’s!

Het boek begint met het persoonlijke verhaal van Anthea, waarna ze wat meer uitleg geeft over keukenapparaten die handig kunnen zijn en vervangers en alternatieven die je in vegan gebak kan gebruiken. In dit boek is er ook aandacht voor suikervervangers andere soorten suiker, en ook glutenvrije opties zijn er bijna bij elk recept. In de inleiding wordt er ook een kort stukje aandacht besteed aan allergieën en intoleranties.

Volgende hoofdstukken komen aan bod:

  • voedzame ontbijtjes
  • snack time: altijd!
  • koffiebar-lekkers
  • het leven vieren
  • de basics

Deze recepten heb ik uitgeprobeerd:

Overnight oats: drie manieren (p. 21)

Van dit recept testte ik de appeltaart-oats en de pindakaas-jam-oats. Bij de tweede variatie maakte ik geen frambozen-chia-jam, maar voegde ik gewone frambozen toe, met nog wat extra chocolate chips. Heerlijke combo!
Ik vond dit een heel goed basisrecept, dat ook qua portie ideaal is. Ik heb ’t in m’n boekje neergeschreven, maar eigenlijk is het heel eenvoudig.
Wat ik wel vreemd vond: in het boek worden de overnight oats vaak geserveerd met granola. Twee keer haver in één gerecht lijkt me nu ook niet nodig…

Appel-chaimuffins met ahornglazuur (p. 56)

Toch even een minpuntje bij dit recept: het deeg is goed voor zeker 20 muffins, waardoor je meer dan één plaat nodig hebt. Niet erg natuurlijk, maar ik vind recepten voor 12 muffins veel handiger.
Hier heb ik volledig tarwebloem gebruikt, in plaats van een combinatie van amandelmeel en rijstmeel. Maar een glutenvrije optie kan dus perfect!
De chaikruiden heb ik zelf gemaakt: een mix van kaneel, gember, kardemom en nootmuskaat.
Wat het glazuur betreft: ik moet iets gigantisch fout hebben gedaan, want het is dus compleet mislukt.
In dit recept wordt ook kokosbloesemsuiker gebruikt. Dit is best een dure suikervervanger suikervariant, maar geeft een heerlijke caramelachtige smaak. Toch vind ik dat de textuur van het gebak ook wel anders is dan als je kristal- of rietsuiker gebruikt. Deze muffins zijn het lekkerste als je ze dezelfde dag nog opeet.

Blauwebes-citroenmuffins met een kokos-kruimellaagje (p. 59)

Ook hier: meer dan 12 muffins. Hier heb ik wel een mix van tarwebloem en amandelpoeder gebruikt. Lekker en niet té zoet (ook hier weer kokosbloesemsuiker).
De combinatie bessen – citroen vind ik sowieso een winner, en het kruimellaagje was een leuke extra.

Supermakkelijk banaan-passievruchtbrood (p. 63)

Nog nooit eerder heb ik passievruchten in een gebak gebruikt, en blijkbaar zorgen passievruchten ook voor een soort binding zoals ei. Het kan kloppen, want het was zeker geen brokkelige cake. Ik schrijf hier dus wel cake, want ik vond het meer cake-achtig dan bananenbrood-achtig. In dit recept stond ook een glutenvrije optie, maar ik koos voor tarwebloem. Lekker, exotisch gebak, maar toch hou ik niet zo van passievruchtenpitjes.

Give-away

De recepten die ik uit het boek testte, waren zeker lekker, maar dit boek is er geen om in mijn kast te laten staan. Ik ben meer van het ‘echte’ gebak, dat meer naar klassiek gebak. In dit boek ligt de nadruk op ‘gezond’ gebak (hoewel, bliss balls vol noten en dadels zijn behoorlijke caloriebommetjes), en dat is minder mijn ding. Ik ben trouwens niet de enige met deze mening over dit boek.

Hou je dus van vegan cheesecake op basis van noten en dadels, chocomousse op basis van silken tofu en is gezonde vegan powerfood echt jouw ding? Dan moet je zeker aan deze give-away meedoen, want dan zal dit boek beter in jouw kast dan in de mijne passen :-).

Wat moet je doen om te winnen? Heel eenvoudig: deel hieronder in de comments jouw allerfavorietste plantaardig gebakje, en laat me weten waarom jij dit boek graag wil winnen.

Enkel de reacties in de comments gelden als deelname.
Deelnemen kan tot en met zondag 10 mei. Op maandag 11 mei wordt de winnaar gekozen; de winnaar krijgt het boek thuis toegestuurd (enkel binnen België, en er kan door Corona wat vertraging op het versturen zitten).

***

Disclaimer: ik kreeg dit boek toegestuurd als recensie-exemplaar. Ik kocht het boek dus niet zelf, maar alles wat hierboven geschreven staat is mijn eigen, eerlijke mening. Mijn persoonlijke regel is dat ik alleen boeken of producten review die ik zelf ook zou kopen, en dus een plekje in mijn (boeken)kast verdienen.

Verrukkelijk vegan bakken
auteur: Anthea Cheng
uitgeverij: Becht
144 blz.
€ 19,99

***

Kookten jullie onlangs uit een leuk boek?

16 gedachtes over “#kookboekweek | maart en april 2020 | Verrukkelijk vegan bakken + WIN!

  1. Het “Supermakkelijk banaan-passievruchtbrood ” ziet er echt weergaloos uit, omdat het a) gemakkelijk is (misschien kan ik de kids het wel (grotendeels) zelf laten maken), b) ook nog mooi oogt door het verleidelijke glazuurlaagje, en wetende dat mijn meisjes (4 en 8 jaar oud) in een echte glazuur-fase -noem het maar een obsessie- zitten! Ikzelf doe alles hoe langer en meer graag ‘vegan’, dus dat lijkt met de ideale combinatie, en daarom zou ik het boek graag winnen! Groetjes, Teresa, Helena en Alice

    Geliked door 1 persoon

  2. Oh ja… heerlijke!!! Ik en zoete dingen is een meer dan geslaagde combinatie. Bakken is compleet mijn ding en al zeker als het om chocolade draait! Dus ja… ik zou heel graag het boek winnen.
    Momenteel is het Midden Ooster miljonairsgebak van Ottolenghi mijn favoriet (tja, ik en sesampasta is ook al zo een geslaagde combinatie :-))

    Geliked door 1 persoon

  3. Ik hoef het boek niet meteen te winnen, maar een klein puntje: Kokosbloesemsuiker is geen suikervervanger. Het is gewoon suiker. Alleen zitten er iets meer vitamines en mineralen in. Maar qua effect op je lichaam: totaal identiek aan andere suiker.

    Like

  4. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit een vegan gebakje heb gehad… Nu ben ik ook totaal geen bakwonder ( ik heb reeds drie mislukte pogingen tot bananenbrood op mijn conto staan – niks wilde hier rijzen ), maar ik vind jouw baksels er altijd erg lekker uitzien !
    ( ik doe niet mee voor de giveaway )

    Geliked door 1 persoon

  5. Ik kwam meteen even zien of het iets voor mij zou zijn maar dat lijkt dit boek niet te zijn. Eigenlijk wil ik gewoon een Fiekefatjerietjes – bakboek. Zeker nu ik eindelijk die Hazelnoot Chocoladetaart van heb je klaargemaakt.

    Like

  6. Wel, mij triggert het wel, dit boek. Omdat ik gluten moet laten, gewone suiker ook (maar dadels helaas ook), nog vanalles moet laten, graag bak en de laatste tijd ook nieuwsgierig ben naar vegan eten (ik kocht net een boek met o.a. veel achtergrondinfo erover).
    Dus ja, ik waag graag (nog eens) mijn kans.

    En mijn favoriete vegan gebak is de frambozencheesecake van Tartelies. En als het niet enkel gebak moet zijn, maar ook dessert: de zelfgemaakte frambozenmousse.

    Geliked door 1 persoon

  7. Oh, wat zou dit boek hier welkom zijn! ☺️Een van de weinige voordelen in deze periode, is de tijd die vrij komt om te bakken. Dochterlief is helemaal in de wolken nu we veel meer dan anders samen in de keuken aan het bakken slaan. Nul komma nul ervaring met vegan bakken, dat is meteen ook mijn motivatie om deel te nemen aan de give away. 😊

    Geliked door 1 persoon

  8. Bakken is liefde en ik bak heel erg graag. Veganistische recepten inspirerend voor hart, hoofd, mond + maag. Dat is geweldig leuk en ook al ben ik nu steeds thuis. Met mijn favo choco bliss balls is het genieten in huis!!! Vol goede moed en met een open blik heerlijk aan de slag. Oh wat hoop ik dat ik straks aan het experimenteren mag. Verrukkelijk Vegan verwennerijtjes bakken voor mij en mama en papa. Eens iets nieuws en verrassends maken lijkt me heerlijk ja! Inspiratie genoeg in dit Vegan boek neem ik aan. Dus stroop ik binnenkort de mouwen om er volledig voor te gaan? Eerst nog geluk hebben met de prijsvraag. Ik doe mee want heel graag!!! Maak ik kans op een boek vol verrukkelijk Vegan feest voedsel en plezier. Ga nu weer rondneuzen op je leuke site hier 😀

    Geliked door 1 persoon

  9. Mijn favoriete gebak was de frambozenmoussechocoladetaart die ik 2 jaar geleden op het opendeurweekend van Forrrest & Friends geproefd heb en die er ook nog eens geweldig uitzag

    Ik moet op dergelijke gelegenheden rekenen om eens gebak te eten want ik kan niet bakken. Echt niet. Waarom het boek dan wel interessant zou zijn? Om aan mijn zus te geven die wel graag en goed bakt en haar zo op het veganistische spoor te zetten (en hopelijk bakt ze iets voor mij 😉 )

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.