#kookboekweek | maart en april 2020 | Bish Bash Bosh!

Dat ik fan ben van het Bosh!-duo, dat konden jullie hier al lezen. Toen ik zag dat Henry en Ian een nieuw boek, Bish Bash Bosh!, hadden uitgebracht, wist ik zeker dat die een plekje in mijn kookboekenkast moest krijgen. Dit boek telt meer dan 140 recepten, en net zoals bij het eerste boek zijn de kernwaarden van dit boek: plantaardig, eenvoudig en smaakvol.

Met dit boek wou ik in maart van #kookboekweek doen, maar bijna halverwege de maand werd ik ziek. Buikgriep en maagontsteking, dus van koken kwam er een tijdje niks in huis. En daarna was er de hele C-situatie. Zo kort nadat mijn weerstand een opdoffer had gekregen naar de winkel gaan? Nee, toch maar niet… We aten even wat restjes uit de diepvries, en probeerden dan een Collect&Go te bestellen. Dat lukte, maar de afhaling was pas meer dan een week later mogelijk. Zo kwam het dus dat ik in april nog uit dit boek kookte.  Ik sta mezelf het vals spelen toe, want dit boek is echt te leuk. Ongetwijfeld komt er nog een volgende #kookboekweek met dit boek aan, want er plakken nog veel post-its in!

Het boek bestaat uit volgende hoofdstukken:

  • snel klaar
  • grote porties
  • feestdiners
  • voor erbij & om te delen
  • groenten
  • desserts
  • ontbijt

Net zoals in het vorige boek, staan ook hier veel menusuggesties vermeld. De wereldkeuken staat centraal (Italiaans, Tex-Mex), maar er is ook aandacht voor de feestdagen (Kerst) en extra kleurrijke gerechten (eat the rainbow).

Wat ik ook een hele leuke vond, zijn de vele basisrecepten voor sausjes.

Dit is wat er in maart en april uit Bish Bash Bosh! op tafel kwam:

Vietnamese sticky tofu (p. 36)
Snelle hoisinpaddenstoelen (p. 64)

Lekkere marinades en bereidingen voor tofu, daar ben ik altijd benieuwd naar. Deze was een topper!
Voor de paddenstoelen heb ik enkele winkels moeten afzoeken naar hoisinsaus, maar nadat ik dit recept had klaargemaakt, stonden ze binnen de week een tweede keer op het menu.
Z O  L E K K E R!!!

Geroerbakte mihoen Signapore (p. 44)

Deze noedels waren lekker qua smaak, maar vrij droog. Wij eten hier vaak Pad Thai noedels, en dat is toch wel met een sausje bij. Dat misten we hier…

Giga BLT (p. 87)

Op een woensdagmiddag in maart maakte ik deze heerlijke broodjes. Weinig werk, vol smaak en goed vullend. Deze maak ik zeker nog eens klaar!

Zoeteaardappeltajine (p. 98)

Van stoofpotjes word ik altijd blij, ook als het warm en zonnig is buiten. Dit recept is lekker zoet door gedroogde abrikozen: love it. De geroosterde zoete aardappel erin is ook lekker, maar de volgende keer doe ik een combinatie van verschillende groenten.

Pittige Thaise salade (p. 190)

Deze frisse, knapperige salade met een zoete toets was ook een topper. Ik deed er wel minder paprika in, en ook geen paksoi (serieus, in bijna elk recept in dit boek zit paksoi?). Het pindasausje was er eentje om duimen en vingers bij af te likken. Want: pindakaas!

En nog een foto van alle gerechtjes die we samen aten:

Bang-bang-mihoensalade (p. 201)

Ook hier werd deze salade geserveerd met een heerlijk pindasausje. Mijn foto ziet er niet zo smakelijk uit als die in het boek, maar ik kan jullie verzekeren dat het wel echt lekker was! (Dat is trouwens nog altijd de insteek van de kookboekweken: geen gestylede foto’s, maar gerechten zoals ze zijn en zoals ze op ons bord belanden.

Bananenbrood-blondies (p. 231)

Ook hier: hartjes voor pindakaas! Lekker dessertje, maar vrij zoet.

Benieuwd waar die post-its dan nog wel plakken? Ziehier een lijstje:

  • Aubergine-katsu
  • Zoete aardappel tikka masala
  • Gebakken seitansteak met geheime saus
  • Knapperige carnavalsalade
  • Nuevos Rancheros
***

Disclaimer: ik kreeg dit boek toegestuurd als recensie-exemplaar. Ik kocht het boek dus niet zelf, maar alles wat hierboven geschreven staat is mijn eigen, eerlijke mening. Mijn persoonlijke regel is dat ik alleen boeken of producten review die ik zelf ook zou kopen, en dus een plekje in mijn (boeken)kast verdienen.

Bish Bash Bosh!
auteur: Henry Firth & Ian Theasby
uitgeverij: Fontaine
287 blz.
€ 27

***

Kookten jullie onlangs uit een leuk boek?

12 gedachtes over “#kookboekweek | maart en april 2020 | Bish Bash Bosh!

  1. Ik heb de laatste tijd totaal geen kooklust eerlijk gezegd en eet zo vaak hetzelfde ( ongeïnspireerde prutjes ). Als ik dan zo’n kookboekweek blog van jou zie, vraag ik me altijd weer af waarom ik niet meer moeite doe… Zijn de recepten uit dit boek goed te doen, ook qua ingrediënten ? En hoe lang sta jij zo ongeveer in de keuken als je zo een nieuw recept probeert ?

    Like

    • Meestal grijpen wij ook terug naar snelle en makkelijke gerechten. Bij een kookboekweek vind ik snel en makkelijk ook altijd een plus, en bij Bosh! was dat zeker het geval. Over het algemeen genomen ben ik een halfuurtje bezig voor de hoofdmaaltijd, maar als dat vb. een lasagne is, duurt dat wel langer. Misschien moet ik voor de volgende keer eens bijhouden hoe lang ik aan een recept kook!
      En qua ingrediënten: wij doen onze boodschappen bij Colruyt en het meeste kan ik daar vinden. Een keer per maand, en vaak minder, ga ik naar Delhaize of Albert Heijn voor de specialere dingen (vegan kaas, hoisinsaus, …).

      Geliked door 1 persoon

  2. Daar zitten wel wat lekkere gerechten tussen 🙂 Het koken uit 1 kookboekweek kwam er hier nog niet echt van. Ik probeer wel wat af te wisselen en gerechten uit de kookboeken die ik heb staan te proberen, maar vaak gaat het dan om 2 of 3 kookboeken per week.

    Like

    • Dat is ook leuk, toch? Wij vervallen te vaak in snelle gerechten, terwijl ik net ook zo kan genieten van nieuwe dingen proberen. Maar het feit dat we minder boodschappen doen dan vroeger (we proberen een Collect&Go om de 10-14 dagen) zorgt er wel voor dat er meer gepland moet worden, en té veel verschillende dingen willen klaarmaken zorgt er ook voor dat niet alles in de koelkast past…

      Geliked door 1 persoon

      • Dat is idd ook leuk hoor 🙂 Al zou ik graag nog eens een echte kookboekweek willen doen. Maar we zien wel 🙂 En ik snap je volledig wat dat boodschappen doen betreft, wij gaan nu 1 keer in de week en nemen dan ook echt alles mee. Terwijl we vroeger soms wel eens sneller gingen als er iets ontbrak. Nu doen we dat niet, en ben ik plots ook wel wat creatiever in het zoeken naar oplossingen 😉

        Geliked door 1 persoon

  3. Mmmm, daar zitten precies heel wat lekkere zaken tussen. Wel opvallend dat ik weer meteen gefascineerd ben door de Bananen Blondies terwijl ik dat met hartige gerechten minder snel heb.

    Like

  4. Ik heb ‘dankzij’ corona al twee maanden dat andere boek van hen (Bosh!) in mijn bezit, want ik ging het ff uitlenen in de bib en ja nu is de bib dus toe en hebben ze me voorlopig niet verplicht het terug te brengen 🙂 Denk wel dat ik het achteraf ga kopen, en dit erbij! Die mannen hebben echt geweldig lekkere recepten, damn.

    Like

      • Vooral de noodletoestanden, we eten dat nu elke week en telkens met andere groentjes of een ander sausje ter afwisseling. Ontdekking! Bakken heb ik nog niet geprobeerd; het zou eens een week moeten regenen zodat ik niet in de tuin kan werken en andere dingen kan gaan doen 😀

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.