Verbeelding Book Challenge 2020 | uitgelezen in februari

Voor de zesde keer op rij neem ik dit jaar deel aan de Verbeelding Book Challenge. Want: lezen is geweldig en #nevernotreading en al.
Heel wat volgers hier zijn ook boekenverslinders, dus daarom blijf ik maandelijks leesupdates delen.

In februari las ik 6 boeken uit:

Fokking druk (Thijs Launspach) – 4*

Hoe het met ons gaat? Fokking druk natuurlijk!
Druk is het nieuwe normaal. Een volle agenda en een vol hoofd, het gevoel achter de dingen aan te lopen en altijd tijd tekort komen: het zijn dé kenmerken van deze tijd. Maar de drukte speelt ons inmiddels parten. Het aantal burn-outs is de laatste tien jaar schrikbarend gestegen. Je kunt zelfs spreken van een echte burn-outepidemie: ongeveer één op de zeven werkenden heeft ernstige stressklachten of zit door de stress thuis. En ook als je geen burn-out krijgt, kan de stress zorgen voor een stuk minder levensplezier.

Hoe komt het nu dat we te veel en te hard werken? Waarom hebben we zoveel last van FOMO (Fear Of Missing Out)? En belangrijker: wat kun je zelf doen om te dealen met stress en een burn-out te voorkomen?

In Fokking druk legt psycholoog Thijs Launspach uit waarom we onszelf tegenwoordig vaak over de kop werken en wat je eraan kunt doen om dat te voorkomen. Op een praktische manier vertelt hij hoe je stress het hoofd kunt bieden en meer rust kunt creëren in je leven. Hij gebruikt hiervoor de nieuwste inzichten uit de wetenschap, methoden van experts en verhalen van ervaringsdeskundigen. Een nuchter en praktisch antwoord op de vraag: hoe blijf ik stress de baas in een overvolle tijd?

Een boek dat erg binnen komt, wegens heel herkenbaar. Die zoektocht om alles te combineren is nog steeds aan de gang, en ik probeer soms handvaten te vinden in non-fictieboeken die ik lees. Dit boek vond ik heel goed, omdat er onder andere ook thema’s als perfectionisme, ademhaling, … aan bod komen. Veel zaken waren niet meer zo nieuw, aangezien ik toch wel al veel boeken in dit thema heb gelezen.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2020 afstrepen.

Veel liefs (Beth O’Leary) – 4*

Tiffy is 27, onverwacht vrijgezel, niet heel rijk en heeft snel een flat nodig. Leon is 27, draait nachtdiensten als verpleger en heeft geld nodig voor een advocaat voor zijn broer, die onschuldig vastzit. De oplossing: ze delen Leons flat. (Of eigenlijk – Leons bed.) Leon slaapt er overdag, als Tiffy op haar werk is, en de rest van de tijd woont Tiffy er. Ze houden zich aan de huisregels, komen elkaar nooit tegen, en deze situatie bevalt hen prima.
Terwijl Tiffy’s ex enge, stalkerachtige trekjes lijkt te vertonen en het hoger beroep van Leons broer niet wil vlotten, begint wat een zakelijke (en vooral tijdelijke!) overeenkomst had moeten zijn langzaam als thuis te voelen. Maar hoeveel kun je écht over iemand weten als je elkaar nog nooit ontmoet hebt…?

Dit boek kwam op mijn leeslijst na deze blogpost van Kathleen. Ik vond het een geweldig leuk boek, heel ontspannend, toch een beetje voorspelbaar met momenten, grappig én ik kon er een puntje voor de VBC mee afstrepen want haken heeft een belangrijke rol in dit romantische boek.

24. Een boek waarin handwerk een belangrijke rol speelt

Verlos ons (Uwe Porters) – 4*

Niemand kent de geboorte zo goed als Uwe Porters. De schrijfster is al bijna tien jaar lang vroedvrouw en sinds enkele jaren ook zelf moeder. Beide roepingen vervult ze met een groot hart en een voortdurende bewondering voor nieuw leven.
In haar debuut ‘Verlos ons’ vertelt de jonge auteur verhalen uit de verlossingskamer. In deze kamer heeft zij talloze ouders in spe bijgestaan en werd zij op een mooie dag zelf bijgestaan. Het zijn verhalen over het belangrijkste moment in ons leven: het begin. Soms is dat begin prachtig, ontroerend en wondermooi, soms rauw, hard en breekbaar.
Met een heldere en poëtische stijl valt dit boek wat voor ons mensen het belangrijkste is. Want hoe onmiskenbaar we als mensen ook kunnen verschillen, we worden allemaal geboren. Ongeacht geaardheid, huidskleur, geloof, … Uwe Porters ziet dagelijks wat ons verbindt: liefde die voortkomt uit een nieuw gezicht.

Eerst wou ik dit boek niet lezen, omdat ik dacht dat het vooral bevallingsverhalen waren. Maar toen het boek in het aanbod van Kobo Plus verscheen, wou ik het toch een kans geven. En ik ben echt blij dat ik dat heb gedaan, want het ging over veel meer dan bevallen. Er was ook aandacht voor postnatale depressie, en het waren ook lang niet allemaal mooie verhalen (niet daarom vond ik het mooi, want de trieste verhalen zouden nooit mogen gebeuren). Doorheen het boek waren mooie quotes te lezen, maar ik vond het wel jammer dat de (korte) verhalen vaak werden afgebroken of in mijn ogen soms té kort waren.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2020 afstrepen.

Asem (Leen Dendievel) – 4*

Je hart gaat als een razende tekeer, zweetparels op je voorhoofd, een ijzeren gordijn blokkeert je borstkas en je longen zijn te klein om te ademen. Ga je dood? Ben je ziek? Of gewoon gek?
Nee, je gaat niet dood, toch nu nog niet. Je bent bang, in paniek. Je lijf wil je iets vertellen. 
Naar schatting heeft de helft van de bevolking last van een of meerdere angsten. Ook Leens getikte hart ging haar levensritme verstoren. In ‘Asem’ gaat ze op zoek naar de oorzaak van haar paniekaanvallen. Wat gebeurt er in je hoofd tijdens zo’n aanval? En kan je er iets aan doen om ze te voorkomen?

Dit boek kreeg lovende recensies, en voor ik aan het boek begon had ik eigenlijk geen idee dat het over angst- en paniekaanvallen ging. Het was pijnlijk herkenbaar (vooral van tijdens de periode na mijn bevalling). Eigenlijk vond ik het best een verwarrend boek, want de grens tussen fictie en non-fictie is dun. Ik heb veel bijgeleerd, maar het bleef op sommige vlakken wel wat oppervlakkig. Pluspunt aan dit boek vond ik de kwetsbaarheid die BV’s tonen, door te getuigen over hun ervaringen met angst.

4. Een boek waarvan de titel start met een A of eindigt met een Z

Zeg me dat ik oké ben (Marcel Hendrickx) – 4*

Kinderen ontwikkelen faalangst in de kleuterklas. Leerlingen blokkeren volledig tijdens examens. Bekwame, waardevolle medewerkers krijgen een burn-out of depressie omdat ze alles te goed willen doen. Partners vliegen elkaar in de haren omdat de een denkt nooit voor de ander te voldoen. Perfectionisme kan een desastreuse invloed hebben op werk, relaties, gezin en hobby’s en dit boek maakt je daar bewust van.
Aan de hand van talloze voorbeelden toont auteur Marcel Hendrickx dat wie lijdt aan overdreven perfectionisme of bevestigingsdrang zichzelf het leven uiterst moeilijk maakt, en daar vaak letterlijk of mentaal of lichamelijk ziek van wordt. Hendrickx beschrijft helder het ontstaan en de symptomen van perfectionisme en je vindt in dit boek ook een aantal eenvoudige manieren om verlichting te brengen bij jezelf en anderen.

Dit boek werd me aangeraden door mijn psychologe, en stond ook al een tijdje op mijn leeslijst omdat een vriendin er eens over sprak. De stukken over perfectionisme en bevestigingsdrang vond ik heel boeiend, want ik merk dat ik heel veel bevestigingsdrang heb. Ik had geen idee dat dat gelinkt is aan perfectionisme. Ook thema’s als geen nee kunnen zeggen, moeilijk hulp vragen en blijven doorgaan waren heel confronterend.
Ik vond het een heel verhelderend boek, maar veel stukken vond ik langdradig en met onnodig lange zinnen.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2020 afstrepen.

Een (Sarah Crossan) – 5*

Grace en Tippie zijn een Siamese tweeling van bijna zeventien die niet anders weten dan dat ze samen zijn. Hun leven verandert echter drastisch wanneer ze niet langer thuis les kunnen krijgen, maar naar de lokale middelbare school moeten. Daar ontkomen ze niet aan gestaar en gepest, maar ontdekken ze ook dat anders zijn soms voordelen heeft. Wat ze echter nog niet weten is dat ze een hartverscheurende beslissing moeten nemen; een beslissing die hun leven nog ingrijpender zal veranderen.

Dit boek begon ik vrij snel na een blogdate met Katrien, want zij vertelde erover. Geen seconde spijt van gehad, want dit boek werd het eerste vijfsterrenboek van dit jaar. Ik heb het heel graag gelezen, ook al is het hartverscheurend. De hoofdstukken waren heel kort, bijna poëzie; de eerste keer dat ik een boek in deze stijl las.
Het boek deed me een beetje denken aan ‘Wonder’, dat ik ook vijf sterren gaf.

21. Een boek waarin een tweeling een belangrijke rol speelt

***

Tussenstand Verbeelding Book Challenge: 7/30
Tussenstand Goodreads Reading Challenge: 14/35

***

Wat lazen jullie in februari?
En hebben jullie nog leestips of must-reads?

***

Lees ook

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

30 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge 2020 | uitgelezen in februari

  1. Blij dat ik je kon inspireren 😉. Een paar boeken van je lijstje staan ook nog op mijn te lezen-lijstje. Wel benieuwd naar Asem en Zeg met dat ik oké ben nu. Ik heb ze al, nu ze nog gelezen krijgen 😉.

    Like

  2. Leuk! ‘Die veel liefs’ en ‘Zeg me dat ik oké ben’ lijken me interessant. Ik schrijf alle titels op, zodat ik ze niet vergeet ;-).

    Like

  3. Jij hebt flink gelezen zeg! Fokking druk las ik al eens, net als Zeg me dat ik ok ben en beide waren inderdaad erg herkenbaar. Ik denk dat ik Fokking druk trouwens nog eens ga herlezen, want vond dat toen echt wel een heel interessant boek.

    Like

  4. Ik las in februari vijf boeken. Vier daarvan hoorden in de Fantasy-categorie thuis en eentje zorgde voor wat romantische ontspanning. Het ziet er naar uit dat het er deze maand zeven gaan worden. Maar dan moet ik wel eerst nog een 900+ aantal bladzijden lezen vermits het laatste boek nogal omvangrijk is. Dat gaat jammer genoeg niet zo makkelijk wanneer je je amper kan focussen. Maar ik vermoed/hoop dat het beter zal gaan zodra ik in het verhaal zit.

    Like

    • Omvangrijke boeken lukken me hier ook niet… De laatste weken lukt lezen minder, omdat ik stikkapot ben, maar ik heb het lezen wel nodig om tot rust te komen. Er liggen hier ook nog enkele interessante non-fictieboeken klaar, maar daar lijk ik helemaal niet aan toe te komen :-(.

      Geliked door 1 persoon

      • Ik heb dus exact hetzelfde probleem. Lezen is iets wat me ontspanning brengt en ik vind het heel frustrerend dat het me maar zelden lukt om me te kunnen concentreren. Ik vind het heerlijk om in grote stukken te kunnen doorlezen en helemaal te verdwijnen in een verhaal maar nu is het eerder een aaneenrijging van telkens enkele bladzijden. Hopelijk gaat het volgende maand beter want dan doe ik opnieuw mee aan de O.W.L.’S. Readathon.

        Like

  5. Wauw, veel gelezen! 🙂 Die ‘Een’ lijkt me erg speciaal, zowel qua onderwerp als schrijfstijl, ik ben benieuwd. Fokking druk wil ik al een tijdje lezen, maar ze hebben het niet in de bib, boeee.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.