#kookboekweek | november 2019 | Bosh! (+ recept!)

Zondagmiddag blijkt voor mij een ideaal tijdstip om een blogpost als deze te delen.
Al een tijdje (bijna drie maand, oeps!) geleden kookte ik uit ‘Bosh!‘, maar de foto’s bleven even liggen. Tijd om daar verandering in te brengen, want dit is wel een kookboek om enthousiast van te worden.

Kookboeken kopen, ik probeer dat binnen de perken te houden. Vorig jaar deed ik een grote opruimactie: ik wou alleen nog de boeken houden waar ik écht blij van word, en waar regelmatig uit gekookt wordt. Als er nieuwe kookboeken in huis komen, moet ik er ook wel van overtuigd zijn dat het een meerwaarde is voor mijn collectie, anders leen ik het liever eerst eens bij de bib.
Maar dit boek kocht ik toch, nadat ik erover las in een blogpost bij De Groene Meisjes. Of ik daar al spijt van had? Absoluut niet!

De schrijvers van dit boek, Henry en Ian, waren tot enkele jaren geleden nog enorme vleeseters. In een zoektocht naar gezonder leven en eten, werden ze vegan. Samen startten ze een videokanaal, dat ondertussen al duizenden volgers heeft. Ik moet toegeven dat ik het zelf meer heb voor kookboeken dan voor kookvideo’s, maar de video’s van deze twee moet je zeker eens een kans geven!

De ondertitel van dit boek is ‘snelle recepten, ongelooflijke resultaten, helemaal plantaardig‘. Dat is niet gelogen, want de meer dan 140 recepten zijn vrijwel allemaal makkelijk te bereiden en veel van hen zijn ook relatief snel klaar.

Volgende hoofdstukken komen aan bod in het boek:

  • Snel op tafel
  • Grote porties
  • Topgerechten
  • Groenten & Bosh! Bowls
  • Kleine gerechten & eten om te delen
  • Cocktails
  • Desserts
  • Ontbijt

Naast individuele recepten, staan in het boek ook samengestelde menu’s. Zo staan er combinaties voor Thaise, Indiase of Spaanse meergangenmenu’s of feestelijke gelegenheden.

Deze recepten probeerde ik uit:

Sticky Shiitakes (p. 30)
Krokante chilitofoe (p. 46)

Wat ik geweldig vind aan dit kookboek, is dat er heel wat kleine gerechten in staan die je onderling kan combineren. Zoals vb. deze twee. Ik gebruikte wel kastanjechampignons in plaats van shiitakes, want het aanbod op de dag dat ik boodschappen deed was vrij beperkt.
Beide gerechten waren superlekker, al vond ik de saus bij de tofu vrij lopend.

Knapperige zoetzure tofoe (p. 59)

Ook hier dikte de saus niet zo snel in als in het recept stond. Het bevatte ook vrij veel suiker, maar ik vond het toch heel erg lekker!
Een klein nadeel: vaak kook ik recepten voor twee dagen (van een recept voor vier personen eten wij dus twee dagen), maar hier was de tofu helemaal niet meer knapperig na het opwarmen.

De beste pestolasagne van de wereld (p. 138)

Deze maakte ik klaar op een zondagvoormiddag, toen man en dochter gaan zwemmen waren. Ik dacht: ik begin op tijd, dan kan ik daarna nog even in een boek lezen. Maar ik had het mis: meer dan 2 uur heb ik werk gehad aan deze lasagne, keuken opruimen niet meegerekend :-). Het was de tijd en inspanning zeker waard, want het was een heerlijke lasagne, die ook heel goed vulde. Ik kon er nog enkele porties van invriezen, en van de groenten en pesto die ik over had, kon ik nog een lekkere pastasalade maken voor de volgende dag.

Bosh!-bowl met zoete aardappel en satédressing (p. 156)

Uit dit boek kookte ik vooral in november, ook de maand waarin ik ben gevallen. Naar het einde van november toe kon ik een deeltijdse werkhervatting beginnen, maar het werd thuiswerk omdat autorijden heel moeilijk was. Van de dokter mocht ik ook geen vier uur aan één stuk werken, maar moest ik alle houdingen en activiteiten zo veel mogelijk afwisselen. Daardoor heb ik toen vaak ’s middags gekookt. Dat was een voordeel bij een nadeel, en ik heb er toen wel enorm van genoten. Want naast de ontspanning van het koken, had ik enkele dagen een heerlijke lunch.
Bij dit recept voegde ik iets meer groenten toe, maar ik vond het sausje wel heerlijk. En ook een goeie combinatie, om hummus aan een groentebowl toe te voegen!
(In het boek staan trouwens nog tal van andere bowl-recepten en -combinatietips, aanrader!)

Chocolate Chip Cookies (p. 231)

Wij eten graag koekjes, en al zeker chocolate chip cookies. Maar deze stelden me wel een beetje teleur… Krokant waren ze wel, maar ze liepen helemaal uit, waardoor het dunne, platte koekjes waren. We hebben ze liever krokant vanbuiten, en nog wat chewy aan de binnenkant.
Dit recept bevatte ook vrij veel suiker en boter. Geen topper, deze.

Bananenbrood (p. 262)

In dit beslag wordt cacaopoeder toegevoegd, waardoor je een chocolade-bananenbrood krijgt. Jummie, en geweldig om overrijpe bananen mee weg te werken. Dit was wel een topper!

Eigenlijk was ik helemaal nog niet uitgekookt, want bij deze gerechten plakte ook een post-it:

  • Guacaroni
  • Massamancurry
  • Big Bosh!-burger
  • Smeuïge pindakaasbrownies

***

EXTRAATJE VOOR JULLIE: het recept van de Sticky Shiitakes!

(c) Lizzie Mason

NODIG:

(voor 2 personen)

  • 240 gram shiitakes
  • 3 EL maizena
  • 2 EL arachideolie
  • 2 tenen knoflook
  • 3 cm verse gemberwortel
  • ½ tl water
  • 1 EL sesamolie
  • 2 EL lichte basterdsuiker
  • 4 EL donkere sojasaus
  • 2 EL rijstwijnazijn
  • 1 tl sriracha, of naar smaak
  • 1 lente-ui, voor erbij
  • 250 gram rijst, voor erbij
  • 1 tl sesamzaad
  • wok of grote koekenpan op hoog vuur

Snijd de shiitakes in dikke plakken en doe ze in een kom | Bestrooi met 2 eetlepels maïzena en meng alles met je handen tot de shiitakes er goed mee bedekt zijn | Schenk de arachideolie in de wok en laat hem goed heet worden | Doe de shiitakes in de pan en bak ze 4-6 minuten, tot ze gaar zijn en een beetje krokant worden | Schep ze in een kom en zet weg

Pel de knoflook, schil de gember en snijd ze fijn | Schep de resterende maïzena in een kommetje en roer het water erdoor | Veeg de wok schoon met keukenpapier en zet hem op laag vuur | Schenk de sesamolie erin | Voeg de knoflook en gember toe en bak ze tot ze gaan geuren en in de olie borrelen (ongeveer 1 minuut) | Bestrooi ze met de suiker en roer tot ze beginnen te karamelliseren (ongeveer 2 minuten) | Draai het vuur iets hoger, schenk het maïzenapapje, de sojasaus en rijstwijnazijn erbij en roer een minuut, tot de saus iets gebonden is | Roer de sriracha erdoor | Doe de gebakken shiitakes weer in de pan en schep alles 1-2 minuten om, tot de shiitakes warm zijn en helemaal bedekt zijn met de saus

Snijd de lente-ui in dunne ringen | Schep de shiitakes op hete (basmati)rijst, garneer met de lente-ui en bestrooi met het sesamzaad

***

Bosh! 
auteurs: Henry Firth & Ian Theasby
uitgeverij: Fontaine Uitgevers
288 blz.
€ 27,00

***

Doen jullie mee met #kookboekweek? Laat gerust een linkje naar je blog in de comments als je meedoet, dan vul ik dit aan in het lijstje van de volgende #kookboekweek!

16 gedachtes over “#kookboekweek | november 2019 | Bosh! (+ recept!)

  1. Ik heb al veel gehoord over de heren van Bosh maar nog nooit een recept van hen gemaakt, denk ik. Daar moet ik toch eens verandering in brengen! ‘Simpele recepten’ klinkt mij alvast als muziek in de oren :-).

    Like

  2. Ik probeer minstens 1x per week vegetarisch of veganistisch te koken maar ik merk dat ik vrij vaak naar dezelfde gerechten teruggrijp. Misschien moet ik toch maar eens naar de bibliotheek gaan om nog wat extra inspiratie te verzamelen. Bij andere gerechten durf ik regelmatig zelf iets te bedenken maar bij vegetarisch/veganistisch koken heb ik dat dus duidelijk nog niet.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.