Verbeelding Book Challenge 2020 | uitgelezen in januari

Voor de zesde keer op rij neem ik dit jaar deel aan de Verbeelding Book Challenge. Want: lezen is geweldig en #nevernotreading en al.
Heel wat volgers hier zijn ook boekenverslinders, dus daarom blijf ik maandelijks leesupdates delen.

Het jaar begon met een tripje naar de zon, en daar werd héél veel gelezen. Dat zorgde er mede voor dat ik in januari 8 boeken uit kon lezen:

Negen volmaakte vreemden (Liane Moriarty) – 3*

Negen gasten verzamelen zich in een exclusief wellnessresort. Sommigen zijn hier om af te vallen, anderen proberen hun leven een gezonde draai te geven, en een enkeling is er nog niet aan toe om de precieze reden van het bezoek onder ogen te zien. Ondanks alle luxe, meditatie en mindfulness is iedereen zich ervan bewust dat ze ook flink aan het werk moeten. Maar niemand kan zich voorstellen hoe zwaar de komende tien dagen zullen worden.
Frances Welty, een voormalig succesvol romanschrijfster, arriveert bij Tranquillum House met een pijnlijke rug en een gebroken hart. Ze is direct gefascineerd door haar medegasten. De meesten van hen zien er totaal niet uit alsof ze een detoxkuur nodig hebben. Maar degene die haar nog het meest betovert is de eigenaresse van het resort. Kan deze vrouw werkelijk alle antwoorden hebben waarvan Frances niet eens wist dat ze die zocht? Moet Frances haar twijfels overboord gooien en zich volledig overgeven aan het bijzondere programma dat Tranquillum House aanbiedt – of moet ze maken dat ze wegkomt?
En het duurt niet lang voordat iedere gast in Tranquillum House zich dit begint af te vragen…

Altijd fijn om te lezen, een Moriarty! Deze heb ik wel graag gelezen, maar ik vond het verhaal een beetje onwaarschijnlijk. Zoals alle boeken van deze schrijfster, las ook dit boek heel erg vlot. Toch ‘maar’ drie sterren, door de iets vreemdere verhaallijn.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2020 afstrepen.

Christmas Shopaholic (Sophie Kinsella) – 4*

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v90), quality = 65

Becky Bloomwood is dol op kerst. Het gaat altijd hetzelfde: haar ouders verzorgen het diner en de buren komen langs in vreselijke kersttruien. Maar dit jaar lijkt alles anders, Becky’s ouders verhuizen en vragen Becky het diner te organiseren. Wat kan er nou misgaan? Haar zus Jess eist vegan kalkoen, haar man Luke vraagt alweer aftershave en Minnie wil een heel specifieke picknickmand – en dan verschijnt er ook nog onverwacht een ex-vriendje met zijn opdringerige nieuwe vriendin, en hun motieven zijn verre van duidelijk. Wordt het een chaos of lukt het Becky er een fijne kerst van te maken?

Ook van deze schrijfster is dit niet het eerste boek dat ik las: ik las al veel boeken uit de Shopaholic-reeks. Dit boek las ik in de kerstvakantie, dus we waren nog in de kerstsfeer. Ik vond dit een zalig boek, en heb echt meermaals zitten lachen ook.

26. Een boek dat zich rond Kerstmis afspeelt

Gij zult bloggen! (Ernst-Jan Pfauth) – 3*

Bloggen kost tijd, moeite en ontzettend veel doorzettingsvermogen. Maar het is het waard: met een blog kun je een breed publiek vinden en nieuwe kansen voor jezelf creëren. Gij zult bloggen is een bliksemstart voor iedereen die zich tot het blogevangelie bekeert, en staat boordevol tips voor een succesvolle blog. Ernst-Jan Pfauth bespreekt op heldere en aanstekelijke wijze alles wat je als blogger moet weten: het idee achter je blog, het bepalen van een onderwerp, de praktische uitvoering en de promotie van je blog. De lezer van Gij zult bloggen zal meteen de daad bij het woord voegen. Ernst-Jan Pfauth (1986) is verslaafd aan bloggen. Als hij in 2006 – vier dagen na de start van zijn blog – een ruzie vastlegt tussen Jan Peter Balkenende en Paul Witteman, wordt zijn blog in één klap landelijk nieuws. Hij reist voor technologieblog The Next Web de hele wereld over, zet een succesvolle nieuwsblog op voor nrc.next, wordt in 2010 chef internet van NRC Media en publiceert een boek over bloggen: Sex, Blogs & Rock-‘n-Roll.

Non-fictie lees ik graag, en al zeker als het een onderwerp betreft dat mij heel erg boeit. Dit boekje (ja, boekje, want het is een heel dun exemplaar) vond ik in de selectie van Kobo Plus. Heel veel heb ik er niet uit geleerd want 1) het boekje is al uit 2012 en dus een beetje achterhaald, 2) het is behoorlijk ‘Nederlands’ en 3) ik vond het vrij oppervlakkig.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2020 afstrepen.

Redenen om te blijven leven (Matt Haig) – 4*

Op zijn vierentwintigste stort het leven van Matt Haig volledig in. Hij ziet geen enkele uitweg, geen reden meer om te bestaan. dit is het verhaal van hoe hij zijn depressie overwon, een ziekte die hem bijna volledig vernietigde, en hoe hij opnieuw leerde met volle teugen van het leven te genieten. Redenen om te blijven leven is meer dan een memoire: het is een ontroerende, grappige en vreugdevolle zoektocht naar hoe om te gaan met depressie.

Ik dacht dat dit een non-fictieboek was, maar dit boek vertelt – op een heel mooi opgebouwde manier – het verhaal van Matt over angst en depressie. Het boek is positief geschreven, en er staan best wel veel tips en getuigenissen in, en ook lijstjes. Zo’n erge depressie als Matt heb ik niet gehad, maar ik herkende er wel stukken uit, door de postnatale depressie waar ik door ben gegaan.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2020 afstrepen.

Hard Hart (Ish Ait Hamou) – 4*

De jonge Tom Macleigh laat de bedrukte sfeer van zijn ouderlijk huis en de voorspelbaarheid van zijn saaie provinciestadje achter zich om te gaan studeren aan de universiteit van Boston. In de anonimiteit van de grootstad bloeit de teruggetrokken jongeman langzaam open: hij staat op eigen benen, maakt enkele intrigerende nieuwe vrienden en komt in de ban van zijn bloedmooie studiegenote Rachella. Verlegen als hij is, durft Tom haar niet aan te spreken en verliest hij zich in dagdromen. Hij krijgt ook steeds meer af te rekenen met onverklaarbare woedeaanvallen waarin hij het contact met de werkelijkheid compleet verliest. Maar wanneer Rachella een donkere periode doormaakt, blijft hij toevallig de juiste man op de juiste plaats. Ze groeien gaandeweg naar elkaar toe. Wordt de liefde voor Rachella zijn redding of zijn ondergang?

Januari was wel de maand van de e-boeken: ook dit boek las ik via Kobo Plus. De versie die ik las, telt 183 bladzijden, dus hiermee kan ik puntje 19 afstrepen.
Hard hart is een kort verhaal, maar meeslepend en mooi. Het einde vond ik echt raar, maar ik hou wel van de schrijfstijl en het taalgebruik van Ish.

19. Een boek waarvan het aantal pagina’s een priemgetal is

Recept voor geluk (Saskia M. N. Oudshoorn) – 4*

De 24-jarige Liv werkt onder toeziend oog van een opdringerige manager in de keuken van een grote hotelketen. De uren zijn lang en het werk eentonig; ze kan niets van haar creativiteit kwijt in het gebak dat ze dag in dag uit op basis van exact hetzelfde recept moet maken. Wanneer ze op een regenachtige middag samen met haar vriend Onno langs een verwaarloosd winkelpand in de binnenstad slentert, komt haar droom van een eigen patisserie opeens weer in alle hevigheid opzetten.
Onno heeft zijn bedenkingen, maar Liv besluit de sprong te wagen en ondertekent impulsief het huurcontract. Al snel komt ze erachter dat het beginnen van een eigen zaak heel wat voeten in de aarde heeft. De hulp die ze krijgt van Matthew, de handige en vooral knappe zoon van de huurbaas, is daarom meer dan welkom. Maar zijn aanwezigheid zorgt er ook voor dat Livs relatie met Onno steeds meer onder druk komt te staan.
En wie is toch dat meisje dat elke dag langskomt en alle recepten overschrijft …?

Nog een Kobo Plus boek! Dit boek is heel erg ‘Nederlands’, maar ik heb het zo graag gelezen. Oké, het verhaal was heel erg feel good en zeemzoet en voorspelbaar en alles, maar ik vond het echt mooi. Het feit dat het hoofdpersonage een taartenwinkeltje begint, zal er ook wel voor iets tussen zitten, want dat is stiekem nog altijd één van mijn dromen.

23. Een boek waarin zoetigheid (taart, gebak, koekjes,…) een belangrijke rol speelt

Helium (Bart Moeyaert) – 4*

De jeugd, een liefde, de vitaliteit van ouders: alles is vluchtig, alles vervliegt. De tijd is ongrijpbaar – en toch doet Bart Moeyaert een poging hem in taal te vangen. Omdat afscheid nemen ook opnieuw beginnen is, opnieuw beginnen tegen wil en dank soms, maar niettemin: opnieuw beginnen. De gedichten in Helium zijn daar de intieme getuigenissen van.

Toen het Boekenbeurs was, was dit boekje nog niet zo lang uit. Ik kocht het wel al, met het idee om het gelezen te hebben voor de Boekenbeurs, maar dat was me niet gelukt. Ik nam het wel mee, om te laten signeren door Bart.
Heel mooie gedichten, over loslaten en afscheid leren nemen. Maar toch was ik door dit boekje minder geraakt dan door Verzamel de liefde.

2. Twee boeken met bijna dezelfde titel of bijna dezelfde cover

Gedichten voor gelukkige mensen (Bart Moeyaert) – 4*

Dit boekje kocht ik ook op de Boekenbeurs, en staat nu ook gesigneerd in de boekenkast. Blijkbaar had ik het al eens gelezen in 2018, maar ik was het een beetje vergeten :-). Ook hier: mooi, maar kon niet tippen aan Verzamel de liefde.

2. Twee boeken met bijna dezelfde titel of bijna dezelfde cover

***

Tussenstand Verbeelding Book Challenge: 4/30
Tussenstand Goodreads Reading Challenge: 8/35

***

Wat lazen jullie in januari?
En hebben jullie nog leestips of must-reads?

***

Lees ook

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

33 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge 2020 | uitgelezen in januari

  1. Oh fijn dat je Reasons to stay alive gelezen hebt. Ik heb die gekocht in het Engels nadat ik hem in het Nederlands gelezen heb. In die bib stond die tussen de fictie boeken, wat ik vreemd vond. Ik vind het eerder een non-fictie-boek 😀 Het zit er zo beetje tussenin eigenlijk hé.

    Like

  2. Omg, jij hebt ongelooflijk veel gelezen zeg. Die van Moriarty las ik vorig jaar en ik genoot er toen wel van. Ook al was het inderdaad soms een beetje bij de haren getrokken, de vele plotwendingen 🙂 Dat boekje van Gij zult bloggen las ik onlangs ook en ik leerde er niet ongelooflijk veel nieuwe dingen uit, maar het was wel een goeie opfrissing. Want sommige dingen had ik precies toch wel wat links laten liggen de afgelopen maanden 🙂

    Like

  3. Wauw, ik raak niet aan zoveel boeken hoor. Daarvoor ben ik net iets teveel verslaafd aan Netflix 😉. Ik ben begonnen aan het boek ‘Aan het einde van de wereld’ dankzij jouw vorig boekenlijstje. Mooi boek zeg. Als je eens een hilarisch boek wilt lezen over het moederschap dan is ‘Waarom mama drinkt’ of ‘Waarom mama vloekt’ van Gill Sims zeker een aanrader.

    Like

  4. Zo tof dat januari meteen een goede leesmaand bleek te zijn en dat je daardoor meteen ook een mooie start kon maken in de Verbeelding Book Challenge. Ik heb een periode gehad waarin ik heel wat van die gebak-boeken las. Blijkbaar vond ik de combinatie van gebak en romantiek toen een topformule. 🙂

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.