#kookboekweek | december 2019 en januari 2020 | Dubbel zo lekker

De grootste reden om ooit met mijn blog te beginnen was om mijn vegan baksels met ‘de wereld’ te delen, omdat ik vond dat er veel te weinig info rond en recepten van plantaardig gebak te vinden waren. En zie nu, alweer een topper van een Nederlandstalig (deels) vegan bakboek!

Dubbel zo lekker‘ is geschreven door Julie Van den Driesschen en Denise Kuppens. De eerste dame won Bake Off Vlaanderen in 2018, de tweede was één van de andere kandidaten. Ik heb destijds alle afleveringen bekeken, en had heel veel bewondering voor Denise. Ik vond het ook geweldig dat plantaardig bakken op die manier wat meer in de kijker gezet werd!

Beide dames bundelden hun krachten en brachten in oktober 2019 samen een bakboek uit. Het boek is een combinatie van klassieke recepten (van Julie) en een (vaak heel creatieve) plantaardige variant (van Denise). Ik vind dit een heel leuke opzet, en hopelijk proberen heel veel ‘klassieke’ bakkers hiermee ook de plantaardige recepten eens uit.

Deze hoofdstukken komen in het boek aan bod:

  • Rise & Shine (ontbijt- en brunchrecepten)
  • Piece of cake
  • Bake me some pies
  • Tea for two (koekjes en kleine zoetigheden)
  • It’s the most wonderful time… (kerstgebak)
  • Trick or treat (Halloweenrecepten)
  • Basisrecepten

In het boek staan zowel makkelijke recepten als de zogenaamde spektakelstukken. Mijn ervaring is dat ik meestal vrij lang bezig was met de gebakjes; langer dan anders. Maar dat is meestal omdat de recepten from scratch beginnen: vb. bij de frangipanetaart kan je de abrikozenconfituur zelf maken. Veel taarten zijn ook op basis van een gistdeeg, en die heeft een rijstijd.
Die langere bereidingstijd is trouwens helemaal niet erg, want bakken vind ik ontspannend :-). De recepten vond ik allemaal vrij makkelijk te maken: de beschrijvingen zijn heel uitgebreid, en vaak ook met foto’s erbij. En als je voor je begint het hele recept doorleest (en de bereidingstijd checkt, want die staat erbij), kom je voor weinig verrassingen te staan!

Het boek straalt de liefde voor het bakken uit, en je kan niet anders dan er zelf mee aan de slag gaan. Ik probeerde deze veganistische recepten al uit:

Pompoen & Pecan Buns (p. 22)

Wie mij kent, weet dat ik gek ben op kaneelrolletjes. Oké, ze zijn veel werk om te maken, maar je tijd en geduld wordt beloond. Eerder maakte ik al eens kaneelrolletjes met pompoenpuree, maar in dit recept worden er nog pecannoten toegevoegd. Daar zou ik zelf niet opgekomen zijn, maar de heerlijke crunch is echt zalig! Note to self: zeker voldoende bloem gebruiken bij het uitrollen en oprollen, want het deeg is echt plakkerig. Het werden hier dus eerder ‘hoopjes’ in plaats van ‘rolletjes’. Maar op de smaak is niks aan te merken!

Suikerwafels (p. 36)

Jarenlang heb ik geen wafelijzer gehad, tot we ooit eens op het werk een toestel cadeau kregen dat bij een levering kantoormateriaal zat. Mijn toenmalige baas zei: hier, jij bakt graag, je mag ‘m hebben. Vervolgens bleef de doos een jaar of drie op onze zolder staan, maar met dit recept kwam daar een einde aan. Gelukkig werkte het wafelijzer nog, want ik had deze heerlijke suikerwafels niet willen missen. Het lekkerste waren ze als ze net uit het ijzer kwamen en nog een beetje warm waren, maar ze bleven daarna zeker ook nog lekker. Spoiler: ze waren heel snel op!

Frangipane met abrikozen (p. 142)

Frangipanetaart, ik zou bijna zeggen dat je me daarvoor wakker mag maken. Bijna, want mijn slaap is heilig :-). Deze taart was het eerste recept dat ik uit het boek maakte, en meteen een schot in de roos! Veel werk (ook al gebruikte ik confituur uit een pot), maar écht lekker. Ik nam de rest mee naar het werk, maar door een slechte communicatie was er die middag team lunch mét dessert, dus ik nam de taart ’s avonds terug mee naar huis en deelde ‘m uit aan de buren. Iedereen zeer tevreden!

Octo’s appeltaart (p. 150)

Eerder vermeldde ik hier al dat ik het kookboekweekconcept een beetje naar mijn hand heb gezet en nu een hele maand lang uit een boek kook, in plaats van slechts een week. Maar voor dit boek gaf ik mezelf nog wat langer tijd, want dessertjes maak je niet elke dag klaar natuurlijk. Deze taart bakte ik voor mijn eigen verjaardag, en ik moet zeggen: het heeft enorm gesmaakt! We aten de taart nog een beetje lauw, met Alpro caramelijs erbij. Njummies!

Pindakaaskoeken met chocolade (p. 174)

Pindakaas en chocolade, dat gaat echt hand in hand. Op Instagram schreef ik zelfs dat ik deze koekjes de beste van het jaar vond, en dat is echt niet overdreven. Na het afkoelen bewaarde ik de koekjes in de koelkast; zo bleven ze het langste goed. Maar ook hier moet ik eerlijk bekennen dat ze niet lang zijn meegegaan…

Dit boek zal zeker niet ver in mijn kast verdwijnen, want onder andere de citroenmeringuetaartjes en de kokosbolletjes wil ik heel graag nog eens uitproberen!

***

Disclaimer: ik kreeg dit boek toegestuurd als recensie-exemplaar. Ik kocht het boek dus niet zelf, maar alles wat hierboven geschreven staat is mijn eigen, eerlijke mening. Mijn persoonlijke regel is dat ik alleen boeken of producten review die ik zelf ook zou kopen, en dus een plekje in mijn (boeken)kast verdienen.

Dubbel zo lekker – Klassieke én vegan bakrecepten
auteur: Denise Kuppens & Julie Van den Driesschen
uitgeverij: Angèle
255 blz.
€ 24,99

***

Extraatje: in het eerstvolgende EVA-magazine verschijnt ook een review van dit boek. Ik heb die review niet volledig overgenomen om deze blogpost te maken; hier staat wel meer over de recepten die ik heb getest. Lees binnenkort dus zeker het nieuwe EVA-magazine (en niet enkel omdat mijn review erin staat, maar ook voor de andere fijne artikels, tips en recepten)!

Doen jullie mee met #kookboekweek? Laat gerust een linkje naar je blog in de comments als je meedoet, dan vul ik dit aan in het lijstje van de volgende #kookboekweek!

14 gedachtes over “#kookboekweek | december 2019 en januari 2020 | Dubbel zo lekker

  1. Oh, heb je het uiteindelijk bij Citroencake gehouden of heb je dit weekend toch de Citroen-merenguetaartjes eens getest? De pompoen & pecan buns vind ik er echt heerlijk uitzien en de Octo’s Appeltaart is gewoon super leuk.

    Like

  2. Damn die pindakaaskoekjes met chocolade zien er geweldig lekker uit..
    Ik heb lang niet meer gebakken, maar onlangs nog koekjes (toevallig ook pindakaas… maar het deeg was lekkerder dan de koekjes zelf eigenlijk), en eigenlijk zegt het mij niks meer om met eieren te staan klooien, waarom zou dat moeten als het allemaal ook plantaardig kan?

    Like

Laat een reactie achter op Leen Reactie annuleren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.