20 dingen die ik wil doen in 2020

2020 is aangebroken, en naar jaarlijkse gewoonte maken mensen goede voornemens of stellen ze doelen. Vaak te veel, of onrealistische. Vaak ook van ‘moeten’. Na mijn 30-voor-30-lijstje ben ik daarmee gestopt, en maak ik alleen nog lijstjes waarin moeten vervangen is door willen.

In 2019 maakte ik voor mezelf zo’n lijstje met 19 dingen die ik wou doen in 2019, maar ik publiceerde het hier niet. Ik deed heel veel in 2019, maar ook heel veel niet. Is dat erg? Natuurlijk niet!

Dit jaar deel ik mijn lijstje hier wel, om mezelf een beetje extra te motiveren een aantal van die leuke dingen écht te doen.
Mijn lijstje bevat geen doelen of verplichte goede voornemens, maar dingen die ik zelf graag wil doen, of dingen die ik belangrijk vind.
Moet alles afgevinkt worden? Helemaal niet!

 1. 35 boeken lezen | Lezen is mijn lang leven, dus deze is geen moeilijke opgave. Op Goodreads stelde ik dit jaar mijn doel in op 35 boeken, en ik weet dat ik er wellicht weer los over zal gaan. Dit jaar hoop ik nog meer op mijn e-reader te kunnen lezen, en hoop ik ook mijn TBR-hoopjes (die zich ondertussen al op verschillende plaatsen in huis bevinden) een beetje te verlagen. Ik neem ook deel aan de Verbeelding Book Challenge, maar niet met het doel om die volledig af te werken. Ik blijf lezen wat ik graag wil lezen, en zal zien welke puntjes ik kan afstrepen met de boeken die ik heb gelezen.
 2. Mijn huid beter verzorgen | Ik heb een moeilijke huid, vooral in mijn gezicht. Mijn huid voelt vaak trekkerig aan, en ook acné en roodheid zijn vaak aanwezig. Ik wil een routine vinden én volhouden om mijn huid te voeden en te hydrateren. Ik ben alvast begonnen met wat ondersteunende medicatie (want het is helaas ook wel een medisch probleem), maar ik hoop die daarna zo lang mogelijk niet te hoeven nemen.
 3. Gezonder eten | Het voorbije jaar was druk, en dan werd er al snel gegrepen naar snelle, vaak suikerrijke, tussendoortjes. Ook de avondspits is hier vaak lastig, en er wordt minder uitgebreid gekookt dan vroeger (wel nog altijd vers, dat wel). Dit jaar wil ik graag experimenteren met meal preppen, en wil ik ook graag eens een maaltijdbox uitproberen.
 4. Water drinken | Iets waar ik te weinig bij stil sta. Ik wil meer en voldoende water drinken. Naar het werk neem ik nu een herbruikbare drinkfles mee, zodat ik beter kan zien hoeveel ik drink en nog zou moeten drinken. Ook ’s avonds, thuis, zou ik meer moeten drinken (maar dat doe ik meestal niet, omdat ik dan ’s nachts te vaak moet opstaan).
 5. 52 blogposts schrijven en delen | Dat is er één per week, en dat lijkt me haalbaar. Ideeën genoeg, en ik heb mijn flow ook wel teruggevonden. En ja, van bloggen krijg ik superveel energie, dus ik wil het heel graag blijven doen!
 6. Meer bewegen | Sinds ik vorig jaar van werk ben veranderd, is mijn hoeveelheid beweging/sport drastisch verminderd. Vroeger fietste ik dagelijks 20 km, en dat is helemaal weggevallen nu ik met de auto naar het werk ga. Ik probeer zo veel mogelijk kleine boodschappen te voet of met de fiets te doen, maar ik zou wat vaker ‘doelloos’ willen wandelen of fietsen. Mijn stappendoel heb ik vorig jaar van 10.000 naar 7.000 verlaagd, maar op een gewone werkdag kom ik daar zelfs niet aan. Tijdens de middagpauze gaan wandelen kan een oplossing zijn, maar we hebben maar een halfuur pauze, en ik begin al heel vroeg met werken om Juliette niet heel lang in de naschoolse opvang te moeten laten.
  Zwemmen wil ik ook graag terug opnemen, want dat is helemaal stilgevallen na mijn val.
 7. Meer mentale rust vinden | Dat kan deels worden opgelost door puntje 6, maar ik wil ook graag eens yoga en/of meditatie uitproberen. Headspace staat ook op het uit-te-proberen-lijstje. Zie ook puntje 13 en 19.
 8. Mijn bullet journal blijven gebruiken | Deze helpt dan ook weer bij puntje 7. Ik heb er in 2019 veel aan gehad, en wil dit zeker verder zetten in 2020. Voor mij is mijn bullet journal een tool, maar ook een creatieve uitlaatklep. Niet de bedoeling van het systeem, maar ik vind het heel erg leuk om te prutsen met papiertjes en stiftjes en stickers.
 9. Onze wc-ruimte schilderen | Dit valt onder de grotere noemer: ons interieur beetje bij beetje afwerken. We wonen nu 5 jaar in ons huis, en er is al heel wat gebeurd, maar niet zo veel ‘sfeer en gezelligheid’. Het plan zit in mijn hoofd, maar moet nog uitgevoerd worden. Eigenlijk wou ik dat in het najaar van 2019 al doen, maar ja, dan was er de trap en de val…
 10. Ons huis verder opruimen / minimaliseren | Veel mensen zal het verbazen dat dit op een lijstje staat met dingen die ik wil doen, want ik krijg dus wel veel energie van opruimen. Outer order, inner calm en al. Ik wil heel wat babyspullen opruimen, en ook de zolder een beetje op orde krijgen.
 11. ‘Ontwerp je eigen merk’ afwerken | Deze online cursus kocht ik in 2018 al aan, maar veel is daar niet mee gebeurd. Dit jaar wil ik daar werk van maken, en heel misschien probeer ik dan ook een logo voor mijn blog te ontwerpen.
 12. Een fotoshoot met het gezin | Boeken vol foto’s hebben we, maar dat er in 2019 maar één foto is waar we alle drie op staan, dat zegt genoeg zeker? Ook voor mijn blog wil ik graag een nieuwe profielfoto. Eigenlijk is het alleen kwestie van een mailtje te sturen, want ik weet al door wie ik de foto’s graag wil laten nemen.
 13. Voldoende alleen-tijd inplannen | Het afgelopen jaar heb ik gemerkt dat dit het enige is waar ik volledig van kan opladen: helemaal alleen zijn. Ik zie mijn man en dochter doodgraag, maar ik ben heel vaak zo overprikkeld, dat zelfs hun aanwezigheid te veel is. Deze introverte hsp hoopt dus op veel momentjes voor zichzelf…
 14. Een paswoordmanager aanmaken | Op aanraden van mijn man, die me daar al een tijdje geleden op heeft gewezen. Kwestie van ook online zo veilig mogelijk te zijn en al.
 15. Een uitstapje doen met mijn BFF, om onze 35ste verjaardag te vieren | De voorbije jaren waren voor ons allebei druk, maar we zij elkaar niet uit het oog verloren. Er waren heel wat afspraakjes, vaak met partners. Dit jaar moet het lukken om een dagje voor onszelf in te plannen, om even te ontsnappen aan alle drukte, en iets te doen wat we zelf leuk vinden. Het zou kunnen dat het iets met eten gaat worden :-).
 16. Mijn mama trakteren op een dagje weg | Zonder mannen en kinderen, gewoon wij twee. Omdat mijn mama de liefste is, en we vaker eens gewoon foert moeten zeggen en leuke dingen doen. (Verrassing, mama!)
 17. Een weekendje weg / een citytrip met mijn man | Heel vaak is het altijd met drie, als we weggaan. Twee jaar geleden zijn we onder ons twee naar Londen geweest, maar vorig jaar is het er niet van gekomen. Nog geen concrete plannen, maar dat komt wel in orde.
 18. Verder doen met de Nieuwe Keuken Challenge | Geen idee of het de bedoeling was van Isabelle, maar ik ga er gewoon mee door. Omdat koken leuk is, en ik sommige puntjes echt heel graag nog wil afstrepen :-).
 19. Verder zoeken naar het evenwicht tussen werk en leven | Heel wat van de bovenstaande puntjes zullen hierbij helpen, maar ik moet ook een beetje milder voor mezelf zijn. Binnen enkele weken heb ik ook een afspraak met een therapeut / loopbaancoach, omdat ik graag wat extra ondersteuning wil. Een paar jaar geleden klopte ik ook al eens aan bij een psycholoog, maar daar had ik niet zo’n klik mee. Dus ik hoop dit jaar, met een beetje steun, een beetje aan mezelf te werken en dat evenwicht te benaderen.
 20. Bewuster met mijn tijd omgaan | Dit kan onder andere betekenen: proberen om vaker nee te zeggen, meer kiezen voor de dingen die ik écht leuk vind, zoals daar zijn: meer lezen, meer gezin, minder moeten, minder smartphone, minder brainless tv kijken, … Sommige dingen worden een uitdaging / oefening, maar ik ben ervan overtuigd dat het me veel terug zal geven.

Welke dingen willen jullie in 2020 graag doen?

52 gedachtes over “20 dingen die ik wil doen in 2020

 1. Enkele zaken die ook op jouw lijstje staan. Een paswoordmanager is daar één van. Ik heb ondertussen veel te veel verschillende profielen en moet regelmatig een ander paswoord aanmaken omdat ik alweer vergeten ben. Ik heb er ooit eentje gehad maar kreeg toen niet uitgedokterd hoe het juist werkte dus misschien moet ik de hulp van manlief maar een keertje inroepen. Maar ook meer lezen, er wat vaker aan denken om mijn droge huid in te smeren (want zo’n bodylotion werkt dus jammer genoeg echt enkel wanneer je hem ook daadwerkelijk gebruikt), meer water drinken, wat minder tijd online doorbrengen, wat vaker in een bos gaan wandelen, meer tai chi doen, proberen om mezelf minder te troosten met lekker eten of eten vinden dat zowel lekker als gezond is, verder gaan met ontspullen, plastic voorraaddozen vervangen door glazen, niet vergeten dat de meeste zaken niet moeten, …

  Like

  • Hier zal de hulp van manlief ook nodig zijn, maar hij heeft er al één dus ik neem gewoon hetzelfde systeem.
   Meer buiten zijn, dat had er ook op kunnen staan, maar in combinatie met meer bewegen is het eigenlijk toch aan bod gekomen.
   Vooral het laatste stukje is een goeie :-).

   Geliked door 1 persoon

 2. Ooh puntje 9 ❤, wij wonen hier ook al 6 jaar en qua leefbaarheid alles in orde, maar nul “sfeer en gezelligheid”. Mag stilaan ook echt eens verandering in komen. Een logo ontwerpen voor mijn blog staat hier zéér binnenkort ook op de planning 🙂

  Like

 3. Mooie puntjes om naar te streven 🙂 Headspace heb ik ook, dan kunnen we buddies worden 🙂 Ik vind het een toffe app met die filmpjes er af en toe bij.
  Een psycholoog kan ik alleen maar aanbevelen maar het moet inderdaad wel klikken, dat is een feit.

  Like

 4. Leuke dingen die je wilt doen en ook wel een paar herkenbare dingen voor mij. Sinds 1/1/20 drink ik geen cola meer maar moet er echt wel opletten om genoeg water te drinken. Gezonder eten wil ik ook doen. Mijn grootste voornemen voor dit jaar is om beter te plannen.

  Like

 5. Zeer mooie plannen! En goed dat je schrijft dat het is van “willen” en niet “moeten”.
  Die dagjes voor mezelf, ik heb daar ook enorm veel nood aan en ik ga er ook werk van maken dit jaar.
  Dag met je mama moet je zeker doen, ik doe het ook regelmatig. Vorig jaar zelf 4 dagen op citytrip geweest naar Lyon met haar, samen met mijn zus. Dat was zalig, we gaan het weer doen dit jaar.
  Dat van die paswoordmanager is een goeie tip, ga ik ook eens doen denk ik!

  Like

  • Een citytrip met mama zal er niet in zitten, maar daarom zal het niet minder leuk zijn. ‘k Zal eens beginnen met polsen wat zij leuk zou vinden!
   Veel succes met jouw voornemens, en ik hoop op veel momenten voor onszelf :-).

   Like

 6. Veel succes met je wensen. Er staan er ook wel wat herkenbare bij, zoals het meer bewegen en het meal preppen. Al vaak aan begonnen, maar nog niet iets gevonden waardoor ik het volhoud, terwijl ik voor beide er wel al de voordelen van heb ondervonden.
  Die paswoordmanager klinkt ook wel interessant… Zal daar ook eens wat over opzoeken! Tips/ideeën welkom 🙂

  Like

 7. Ik denk dat velen zich in jouw puntjes kunnen herkennen. Meer water drinken, meer bewegen, je huid beter verzorgen… als ik er eentje mag uitpikken voor dit jaar dan is het minder tijd verdoen… Daar ben ik bewust over het nadenken om acties in te ondernemen

  Like

 8. Mooi lijstje! Ik las over je huid en zijn issues. Ik heb zelf rosacea en ben ook gevoelig voor veel. Wat mij helpt is ongeveer eens per 6 weken naar een schoonheidssalon te gaan voor een behandeling en thuis gebruik ik van alles door elkaar ipv 1 lijn omdat dit me goed bevalt. Ik ben erg tevreden over de (anti) roodheidscreme van Eucerin. Het is een groene creme die de roodheid wat opheft en je huid goed voedt en beschermd met een factor. MIsschien helpt deze creme jou ook.

  Like

 9. Wat een ongelooflijk mooi lijstje! Die fotoshoot ga ik trouwens schaamteloos overnemen in mijn lijstje 🙂 En over die paswoordmanager wil ik wel eens meer te weten komen. Ik wens je heel veel succes met het realiseren van dit lijstje! X

  Like

 10. Mooi lijstje! Ik wens je veel succes toe met het verwezelijken!

  Ik moet ook echt echt meer water drinken.
  Wij hebben 45 min middagpauze en 1 keer per week gaan we met aantal collega’s half uurtje wandelen. Dat doet echt enorm deugd. Kan je misschien al wandelend boterhammetjes of zo opeten?

  Ik ben ook al jaren fervent gebruiker van LastPass.

  Like

  • Dankjewel!
   Bij ons is het een halfuur (eigenlijk kies ik zelf voor een halfuur, omdat ik anders nóg later aan de schoolpoort sta). Ik heb al eens tijdens het werken gegeten, om daarna te kunnen wandelen. Maar echt gezond is dat ook niet denk ik, eten terwijl je werkt…
   En goed om te weten! Ik weet je te vinden als ik vragen heb :-).

   Like

 11. Mooi lijstje, ik wens je er veel succes, maar vooral veel plezier en ontspanning mee! (zeer benieuwd naar dat bloglogo ook, is hier ook al eventjes het plan, maar euhm… de uitvoering laat nog wat te wensen over 😉 )

  Like

   • Ja, dat inderdaad: het zit in mijn hoofd, maar hoe krijg ik dat er deftig uit 🙂 Ach ja, we zien wel, ’t is leuk als het er komt, maar er hangt niet bepaald iets vanaf, dus het maakt niet zoveel uit 🙂

    Like

 12. Voornamelijk het laatste punt op je lijstje wil ik me ook wel echt aan gaan houden in 2020. We doen tegenwoordig zoveel dingen waar we op kunnen minderen. Het zwemmen en meer sporten wil ik ook weer op gaan pakken. Je voelt je er meteen zoveel sterker door!

  Like

 13. ‘Ontwerp je eigen merk’ ligt hier ook al héél lang klaar! Het komt er maar niet van :p
  Wat mij helpt is mijn doelen wat concreet maken, zoals ‘gezonder eten’ kan je dan omvormen naar ‘drie keer per week vers koken’ of ‘twee keer per week een slaatje meenemen naar het werk’. Het is maar een tip en dat hoeft natuurlijk niet voor iedereen zo te werken.
  Benieuwd alvast naar de blogpostjes over deze lijst! Want je voornemens zouden zomaar (voor een deel) die van mij kunnen zijn.

  Like

 14. […] Bijna eind april, dat wil zeggen dat 2020 al bijna voor een derde voorbij is. Say what?! Waar is die tijd naartoe eigenlijk? Het inspiratielijstje op de april-blogpagina van mijn bullet journal / lijstjesschriftje deed mij eraan herinneren dat ik elk kwartaal een update wou delen over hoe het gaat met mijn 20 in 2020-lijstje. […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.