#kookboekweek | mei en juni 2019 | Dosia bakt vegan

Met schaamrood op de wangen moet ik toegeven dat dit blogbericht verdwenen was in de hoop conceptberichten…
Grote schande eigenlijk wel, want ik vond dit een prachtig (de kaft heeft, naast een prachtige foto, ook glanzende reliëfletters!) boek om mee aan de slag te gaan!

Dosia bakt vegan‘ is een Nederlandstalig boek, en bevat 100 plantaardige bakrecepten.
Je zou ook kunnen zeggen dat dit het boek is dat ik zelf had willen schrijven. Of ooit zou willen schrijven :-).

Het boek begint met heel wat info over plantaardig bakken: hier kan je vb. vinden hoe je vegan gebak toch luchtig krijgt, welke ingrediënten zorgen voor binding, en je leert er ook alles over aquafaba.

Verder is het boek opgedeeld in volgende hoofdstukken:

  • cake & taart
  • koek
  • zoet brood
  • hartig

Op het einde is er nog een hoofdstuk met basisbereidingen, vb. ‘melk’, karamelsaus, lemon curd, …
Daarna volgt er nog een hoofdstuk ‘Wat ging er mis?’. Dit vond ik persoonlijk een heel handig hoofdstuk, want je leert er alles over waarom je koekjes te taai of te bros zijn, of waarom je cake niet luchtig is.

Helemaal achteraan in het boek staat een inhoudstafel van alle recepten, en ook één op ingrediënt. Handig!

Wat ik heel erg leuk vind aan dit boek, is dat er veel ‘klassiekers’ in staan, maar heel vaak hebben ze een twist.

Uit dit boek bakte ik in mei en juni. De voorbije maanden gaf ik mezelf een volledige maand om uit één kookboek te koken, maar hier speelde ik extra vals want ik bakte twee maanden uit dit boek. Simpele reden: meestal kook ik veel vaker hartig dan zoet, en als ik een boek wil testen en reviewen wil ik toch eerst een aantal recepten uitgeprobeerd hebben.

Deze 5 recepten testte ik al uit:

Vlierbloesemtaart met frambozen en kokosslagroom (p. 32)

Deze taart maakte ik klaar voor op het verjaardagsfeestje van Juliette. Ik vond de textuur redelijk brokkelig, en ik had ook verwacht dat je de vlierbloesem beter zou proeven. Maar toch een heel lekkere en feestelijke taart, al ziet mijn foto er absoluut niet uit zoals die in het boek. Dat is trouwens ook wel een beetje de bedoeling van de kookboekweken: ik toon onbewerkte foto’s van de gerechten die ik heb klaargemaakt, zonder deze nog extra te stylen. Zoals ze echt zijn dus, en ook zonder filter!

Passievruchttompoezen (p. 68)

Ook deze maakte ik klaar als feestgerecht! Dit is zo’n voorbeeld van een gerecht met een twist: de passievrucht zorgt voor een zoete, exotische toets, en limoen zorgt voor frisheid. Het moest een beetje snel gaan met het samenstellen van de tompoezen, waardoor ze er écht niet uit zien vind ik. En de gele gloed is omdat het bordje onder onze (gele) parasol stond :-).

Chocolatechipkoekjes (p. 77)

Meer dan: ‘de lekkerste chocolate chip cookies die ik ooit maakte’, heb ik hier niet over te zeggen. Yummie!

Bosvruchtenplaatkoek (p. 78)

Deze crumble-achtige koek maakte ik voor de verjaardag van mama. Alweer een superlekker recept!

Gemberkoekjes (p. 87)

Lekkere koekjes, met een goeie textuur, en mooi gebarsten! Ik gebruikte slechts de helft van de hoeveelheid gember, en ik vond ze pittig genoeg.

Bovenstaande recepten vielen heel erg in de smaak, en ik had eigenlijk nog veel meer willen uitproberen. Deze bijvoorbeeld:

  • Chai-lattecake met yoghurt (p. 34)
  • Pecan-karameltaart (p. 49)
  • Frangipane-stoofpeertjestaart (p. 54)
  • Ananas-meringuetaart (p. 61)
  • Rozemarijn-druivenfocaccia (p. 107)
  • Luikse wafels (p. 129)
  • Samosa’s met zoete aardappel en koriander met mangosalsa (p. 141)

***

Ondertussen reageerden al heel wat mensen op onze challenge, en enkelen onder hen deden al van #kookboekweek!
Deze bloggers postten afgelopen tijd een update:

***

Disclaimer: ik kreeg dit boek toegestuurd als recensie-exemplaar. Ik kocht het boek dus niet zelf, maar alles wat hierboven geschreven staat is mijn eigen, eerlijke mening.

Dosia bakt vegan
auteur: Dosia Brewer
uitgeverij: Fontaine Uitgevers
192 blz.

€ 29,99

***

PS: Nog een kleine side note: ik merkte vandaag pas dat om de één of andere onverklaarbare reden de reacties op mijn vorige blogbericht uit stonden… Normaal zou het nu weer terug moeten werken! 

Doen jullie mee met #kookboekweek? Laat gerust een linkje naar je blog in de comments als je meedoet, dan vul ik dit aan in het lijstje van de volgende #kookboekweek!

13 gedachtes over “#kookboekweek | mei en juni 2019 | Dosia bakt vegan

  1. Het ziet er allemaal even lekker uit wat je maakte. Misschien haal ik het boek ook wel eens in huis (bib dan, ik stop met kookboeken verzamelen). De dochter vindt la mama de ideale persoon om voor haar vegan gebak te zorgen. Er is altijd wel een reden waarom ze er zelf niet aan begint. En toegegeven, ik doe dat allemaal graag en ik eet het ook graag op.
    Wat die reacties die uitstonden betreft bij je vorige bericht: ik heb de laatste tijd veel blogs gelezen waar je niet kon reageren. Ik dacht al dat het aan mij lag, maar misschien had WordPress zelf een informatica probleem.

    Like

    • De bib is zeker een goed idee, maar wat kookboeken betreft is onze bib niet echt mee met de nieuwe boeken. Ik probeer mijn eigen collectie kookboeken ook beperkt te houden, maar voor Nederlandstalige vegan bakboeken maak ik graag een uitzondering :-).
      Hier is het wel leuk dat J. nu al graag mee helpt met bakken. En proeven en eten nog liever!
      Hmm, het kan dat het aan WordPress ligt. Nu is het in elk geval weer opgelost!

      Like

  2. Wat leuk dat je ook zo enthousiast bent over het boek! Ik heb t eerst geleend uit de bieb en later voor m’n verjaardag gekregen. Die vlierbloesemtaart heb ik ook gemaakt. Om t net zo te krijgen als in het boek, zou je het recept 3x moeten maken. Vond ik n beetje veel voor in n weekend 😉 Ik vond m ook lekker maar vond de vlierbloesemsmaak ver te zoeken. Ik heb ook al een aantal malen de kokosmakronen gemaakt. Super simpel en ik vind ze zelf erg lekker.

    Like

  3. Oh alweer eentje om te onthouden. Zowel de chocolate chip cookies en de bosvruchtenplatenkoek spreken me meteen aan. Maar ik ben eigenlijk ook wel benieuwd naar die Chai Latte cake met yoghurt. Ik ga toch echt eens een keer iets vegan moeten proberen bakken want dat ziet er hier telkens heerlijk uit.

    Like

  4. Ik hoop echt in mijn nieuwe keuken weer meer tijd/kans te hebben om te bakken, want dat is jaren geleden dat ik nog veel experimenteerde op dat gebied! En ik mis het wel, zeker als ik dit soort posts lees 🙂

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.