Try Vegan | de vragen van Evi

Een tijdje geleden kreeg ik een mailtje van Evi. Ze wou graag meedoen aan Try Vegan, maar worstelde nog met enkele dingen. Om een antwoord op haar vragen te krijgen, dacht ze aan mij. Superlief!

Twee dagen na het mailtje van Evi viel ik van de trap en brak ik mijn staartbeen. Auwtsj!
Even een streep door de rekening: zitten lukt moeilijk en liggen ook, dus het is een beetje behelpen. En pijnstillers nemen. Veel.

Ondertussen zijn er twee weken voorbij, en mis ik bloggen enorm. Daarom probeer ik nu eens om een blogpost te schrijven vanop mijn telefoon, in de zetel, in véél stukjes en zonder foto’s. Er moet voor alles een eerste keer zijn, niewaar? En anders blijft het hier te lang te stil…

Maar nu genoeg over mij! Over naar de vragen van Evi, en mijn antwoorden daarop!

Binnenkort volg ik een opleiding met lunch daarbij. Maar uit het lunchaanbod was er niets dat enkel plantaardig was. In elke salade of belegd broodje zat er kaas, vlees, vis of gevogelte. En dus vroeg ik me af: hoe los je dat dan op? Neem je dan bijvoorbeeld zelf iets mee? En zeg je dan waarom? Of ga je voor de minst slechte optie dan?

Als het een opleiding is waar ik op voorhand voor ben ingeschreven, pols ik altijd even bij de organisatie wat de mogelijkheden zijn. Voor mijn werk moest ik al enkele keren op (meerdaagse) opleiding, en tot nu toe kreeg ik van iedereen positieve feedback. Telkens werd gezorgd voor een vegan lunch (ik gaf wel duidelijk aan wat ik wel en niet eet). Mochten ze moeilijk doen, had ik gewoon zelf iets meegenomen. Ik zorg altijd dat ik iéts bij heb, want ik weet dat ik enorm onaangenaam ben als ik honger heb. Iets met vlees of vis eten, omdat er niks anders is, ga ik nooit doen.

Gelijkaardige vraag: hoe pak je dat aan als je op restaurant gaat eten? Want ook daar is het aanbod vegan niet altijd erg uitgebreid (en in Asse heel vaak zelfs onbestaande). Bestaat er bijvoorbeeld ergens een website of app of dergelijke waarbij je vegan restauranten kan opzoeken?

Heel vaak gaan wij niet uit eten, maar als we uit eten gaan heb ik vaak mee ‘beslissingsrecht’ over waar we naartoe gaan. Mijn man en familie houden sowieso altijd rekening met mijn eetvoorkeuren en kiezen er altijd iets uit waar ik zelfs nog kan kiezen op de menukaart. Als ik met vriendinnen uit ga eten, valt de keuze snel op iets veggie/vegan waar we nog niet eerder zijn geweest. Met het werk is het het moeilijkste, maar daar weten ze wat ik wel en niet eet. Op mijn vorige job heb ik zelf eens contact opgenomen met een restaurant waar we gingen eten voor nieuwjaar, want ik was toen zwanger en mocht nóg een hoop dingen niet eten (mijn werkgever wist dit toen nog niet, dus alles moest een beetje achter de rug).
Tip: ik gebruik heel vaak de resto-pagina van EVA!

Een gigantisch domme vraag: maar hoe zit het met pasta en brood? Want als ik me niet vergis worden daar toch eitjes in verwerkt he? Maar in heel veel vegan gerechten die ik op het internet zie wordt pasta gebruikt?

Droge pasta is zo goed als altijd vegan (de hoofdingrediënten zijn meestal tarwe en water). Bij verse pasta check je best de ingrediënten, want daar zit vaak ei in. Bij lasagnevellen check ik ook altijd, want die worden ook vaak met ei gemaakt.
Brood is een moeilijke, en ik moet toegeven dat ik daar niet altijd heel erg strikt mee ben. In de supermarkt kan ja navraag doen naar de ingrediënten, en bij je eigen bakker natuurlijk ook. Vaak wordt in brood boter gebruikt, voor de korst. Of worden er andere E-nummers aan toegevoegd. In ‘gewoon’ brood zit meestal geen zuivel, maar in vb. rozijnenbrood en sandwiches worden wel melk / boter / eieren gebruikt.
Wij hebben thuis ook een oventje waar we zelf brood mee kunnen bakken, dus dat is een goed alternatief. Zo weet je perfect wat de ingrediënten van je brood zijn!

Ken jij goeie vervangproducten? Want ik ontdekte dus bijvoorbeeld dat niet elke zogenaamde vegetarische burger ook vegan is (sommige gebruiken bijvoorbeeld eieren). Bovendien bevatten veel van die burgers die ik in de winkel zag liggen ook erg veel suiker. Wat dus ook wel niet meteen de bedoeling is natuurlijk 🙂 Ik heb er ook al eens van So Fine uitgeprobeerd, maar vond die nu niet meteen erg smaakvol. Maar misschien ligt dat aan mij & moet ik wennen aan de smaak?

Meestal probeer ik het gebruik van kant-en-klare burgers te beperken, omdat ze – zoals je zelf al aangeeft – veel suiker en vetten bevatten. Ik kies er vaak gerechten uit die peulvruchten bevatten, of ik kook met tofu of tempeh. Dat zijn pure eiwitbronnen, zonder al te veel toevoegingen. Je kan ze uiteraard wel zelf op smaak brengen! Nog een voordeel: deze zijn ook een stuk goedkoper dan kant-en-klare producten.
Uiteraard staan hier wel af en toe burgers op het menu. Enkele van mijn favorieten zijn rodebietquinoaburger, vegan fishsticks, …
Nog een favoriet zijn de zelfgemaakte ‘gehakt’balletjes uit Eat Vegan. Alleen al voor dit recept is dit boek één van mijn favorieten :-).

Nog iets wat me opviel: het aanbod veganproducten is in de gewone supermarkt heel beperkt. Is dat ook jouw indruk? Waar ga jij dan vaak ingrediënten kopen?

De wekelijkse boodschappen doen we bij Colruyt. Eigenlijk vind ik daar het meeste van wat ik zoek. Al vind ik wel dat er de afgelopen jaar veel veranderd is wat het aanbod betreft.
Toen ik nog in Gent woonde (een jaar of 5 geleden), ging ik vaak winkelen bij BioPlanet, maar sinds we hier wonen is dat nog maar sporadisch voorgevallen. Ik moet wel zeggen dat we hier enorm verwend zijn met de plaatselijke Delhaize: daar hebben ze een énorm vegan aanbod: de burgers waar ik hierboven over schreef verkopen ze daar, en ook vb. vegan kaas en vegan magnums.

Is het een feit of fabel dat je door plantaardig te eten sneller een ijzertekort oploopt? Ik zou het bij mezelf willen meten, maar dat gaat niet aangezien ik al een tekort had 🙂

Goh, dit vind ik een moeilijke vraag. Ik ben geen dokter, dus wat ik schrijf heeft zeker geen wetenschappelijke waarde :-). In mijn jonge tienerjaren heb ik vaak bloedarmoede gehad, maar sinds ik vegetarisch/veganistisch eet zijn mijn bloedwaarden wel beter. Geen ijzeroverschot, maar zeker geen tekort. Tijdens mijn zwangerschap, en na de bevalling, heb ik wel supplementen moeten nemen. Maar ik denk dat dat minder te maken heeft met het feit dat ik geen vlees eet.

Eten jullie allemaal vegan? Of eten Juliette en Bart bijvoorbeeld ook vlees/vis/gevogelte? Want dat vind ik hier toch ook wel een grote uitdaging. Tuur & Tim kunnen niet zonder vlees. En dus ben ik de voorbije dagen toch wel vaak twee potjes aan het koken geweest. Ik kan natuurlijk voor mij het vlees weglaten, maar enkel groentjes & aardappelen elke dag leek me nu niet meteen altijd een volwaardige maaltijd te zijn.

Wij eten gemengd. Ik ben heel lang strikt vegan geweest, maar sinds enkele jaren eet ik vegetarisch/veganistisch. Wat betekent: ik eet af en toe zuivel, maar probeer zo plantaardig mogelijk te eten. Dit werkt voor mij het beste: thuis doe ik mijn zin, en op verplaatsing moet ik niet altijd de extreem moeilijke zijn. Als we zelf uit eten gaan, of ik kan kiezen, kies ik wel voor een plantaardig gerecht. Bakken is wel altijd plantaardig.
Bart eet wel vlees en vis, en Juliette wordt gemengd opgevoed. Ze eet wel heel vaak van mijn bord mee, uit nieuwsgierigheid vooral, maar stelt nog niet zo veel vragen. Ik zeg haar wel wat ik niet eet, maar de uitleg errond geef ik haar later wel mee. Ze is nu nog klein om dat allemaal te begrijpen. Uiteraard krijgt ze later de keuze om te eten wat ze zelf wil.

Ah en nog eentje: hoe vervang je eieren? Ik at als ontbijt nl. nogal vaak een mugcake met banaan, een eitje en havermout. Maar ik heb dus geen flauw idee hoe ik dat eitje kan vervangen 🙂

Over zuivel en eieren vervangen in gebak schreef ik enkele jaren geleden deze blogpost: Plantaardig bakken voor beginners – een ultieme gids.
Ik zou eerst proberen het eitje weg te laten. En anders een beetje bakpoeder of baksoda, en eventueel een beetje chiazaad gemengd met water. Eigenlijk heb ik nog nooit een mug cake gemaakt, dat wil ik eigenlijk wel eens proberen. Deze staat op mijn baklijstje!

Ik las ook ergens dat bijvoorbeeld granola die je koopt in de winkel niet altijd vegan zou zijn. Komt dat dan doordat sommige honing of chocolade erin gebruiken? Indien ja, door wat vervang je honing dan?

Honing is niet plantaardig, en sommige chocolade (vb. melkchocolade) ook niet. Eigenlijk heb ik nog nooit granola in de winkel gekocht (behalve deze artisanaal gemaakte, die wel vegan is); ik maak ‘m altijd zelf. Dit is het recept dat ik gebruik. In plaats van honing gebruik ik agavesiroop of ahornsiroop.

Heb jij ooit een vegan kookworkshop van Eva vzw gevolgd? Vond je dat de moeite?

Vegan leren koken heb ik eigenlijk vooral met behulp van kookboeken gedaan. Ik heb ook veel geleerd van vrienden, en tijdens de gastronimische diners van EVA, waar ik als student ging helpen (bij superkok Philippe Van den Bulck). Ook heb ik een tijdje samengewoond met vrienden, en zij waren ook vegan. Dan kookten we samen, of om de beurt voor elkaar. Ik heb wel enkele lessen bij Avalon gevolgd (dat is nu de Avalonhoeve). Ook van Miki en Kristin volgde ik al enkele kookdemo’s op beurzen; hun kooklessen/-workshops (De Vegetarische Kookstudio) zouden een aanrader zijn!
Wat ik leuk vind aan workshops is dat je eens los komt uit je eigen vaste recepten. Je leert nieuwe ingrediënten of combinaties kennen, waar je dan thuis verder mee kan experimenteren. En je leert er gelijkgestemden kennen, waarmee je dan nog extra tips kunt uitwisselen.

Heb je nog tips om de challenge te laten slagen? Tips voor recepten en kookboeken zijn ook altijd welkom he 🙂

Mijn tip, die ik zelf ook dagelijks toepas, is dat je de lat niet té hoog moet leggen. Je kan met weinig inspanning en ingrediënten lekkere vegan recepten maken. Ik maak er ook geen drama (meer) van als het op verplaatsing niet lukt om plantaardig te eten. Ik doe de inspanningen die ik kan, en die gaan op ecologisch vlak een pak verder dan geen vlees eten (vb. korte verplaatsingen met de fiets of het openbaar vervoer, zelf groenten kweken, vaak vegetarisch/veganistisch koken voor vleeseters, …). Voor mij voelt het goed zo, het moet niet altijd goed-beter-best!
Voor thuis heb ik een succesreceptenschriftje, en in mijn bullet journal staat een lijstje moet een lijstje komen met onze favoriete gerechten. Ook doe ik meestal elke maand een #kookboekweek, en al dit, samen met weekmenu’s maken, zorgt ervoor dat we niet altijd te hard moeten nadenken over wat we gaan eten.
Als de inspiratie zoek is, vind ik op deze blogs / sites vaak nieuwe ideeën:
Deze kookboeken zijn mijn favorieten:
Zo, een hele lange tekst, die me meerdere dagen heeft gekost. Maar hoera voor een nieuwe blogpost!
Evi: ik hoop dat ik je een klein beetje verder heb kunnen helpen. En uiteraard hoop ik ook dat de andere lezers iets hebben opgestoken van dit blogbericht!

Hebben jullie nog vegan vragen, of ultieme vegan tips?

20 gedachtes over “Try Vegan | de vragen van Evi

  1. De website lovingitvegan.com ! Wij eten zelf niet vegan (zelfs niet vegetarisch), maar de website is – samen met jouw blog – mijn redding als veggie/vegan vrienden op bezoek komen.

    Like

  2. Zo’n goeie tips! ❤

    Als het op restaurant te doen is, laat ik ook altijd vooraf iets weten. Ik heb gemerkt dat veel restaurants graag hun best willen doen om een vegan optie voor je te voorzien, als je genoeg op voorhand belt en als je het vriendelijk vraagt. Ik kreeg op die manier laatst in de Kaminsky in Leuven een fantastisch vegan bord! Echt heerlijk ❤

    En mijn tip voor opleidingen is: altijd op voorhand vragen of ze een vegan optie voor je voorzien. En je vraag stellen alsof het de normaalste zaak van de wereld is 😉 En niet opgeven! De vraag creëert aanbod 🙂 Mijn partner heeft binnenkort voor de derde keer personeelsfeest op zijn werk. De vorige twee jaren heeft hij naar een vegan optie gevraagd, maar was die er helaas niet, maar hij bleef doorzetten en vanaf nu is er standaard de keuze voor vegan 😀 Ook heel tof voor veel vleesetende collega's die dat wel eens zouden willen proberen op een laagdrempelige manier.

    Like

  3. Superlief dat je mijn vele vragen beantwoordde! Jouw tips kwamen hier al van pas en gaan ook in de toekomst nog van pas komen. Het aanbod in onze Delhaize is nu niet meteen uitgebreid te noemen, maar ik ontdekte wel enkele interessante producten in de Albert Heijn. En het is wat je zegt; niet te streng proberen te zijn. Dus hele dikke merci om mijn vragen te beantwoorden! X

    Like

  4. Heel fijn om je antwoorden te lezen! Ik wil eens ik alleen woon de stap naar minder dierlijke producten zetten. Ook omdat ik voel dat mijn maag en darmen dat fijner vinden. Melk en ei verdraag ik niet goed.

    Like

  5. Echt interessant om te lezen én ik heb meteen weer wat bijgeleerd. Ik dacht trouwens dat honing op zich ok was. Niet die van de supermarkt want daar is vanalles aan toegevoegd maar doordat onze honing rechtstreeks van de imker (mijn nonkel) komt dacht ik dat het wel ok was. Hopelijk gaat het ondertussen al een pak beter met je en zijn de pijnklachten minder erg geworden.

    Like

  6. Dit is een superhandige en bovendien heel erg eerlijke post! Niet te streng zijn voor jezelf, dat is inderdaad the key to succes 🙂 Toen ik de vegetarische keuken enkele jaren geleden aan het ontdekken was, heb ik eerst ook geprobeerd al het vlees door van die vieze nepburgers e.d. te vervangen maar ben ik blij dat die fase achter me ligt! De vegan keuken is zoveel uitgebreider dan je op het eerste zich zou denken. Gebakken zwarte bonen, mmmmm, had je me twee jaar geleden gezegd dat ik dat lekker zou gaan vinden ik had u zot verklaard 😀

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.