Een tijdje geleden kreeg ik een mailtje van Evi. Ze wou graag meedoen aan Try Vegan, maar worstelde nog met enkele dingen. Om een antwoord op haar vragen te krijgen, dacht ze aan mij. Superlief!
Twee dagen na het mailtje van Evi viel ik van de trap en brak ik mijn staartbeen. Auwtsj!
Even een streep door de rekening: zitten lukt moeilijk en liggen ook, dus het is een beetje behelpen. En pijnstillers nemen. Veel.
Ondertussen zijn er twee weken voorbij, en mis ik bloggen enorm. Daarom probeer ik nu eens om een blogpost te schrijven vanop mijn telefoon, in de zetel, in véél stukjes en zonder foto’s. Er moet voor alles een eerste keer zijn, niewaar? En anders blijft het hier te lang te stil…
Maar nu genoeg over mij! Over naar de vragen van Evi, en mijn antwoorden daarop!
Binnenkort volg ik een opleiding met lunch daarbij. Maar uit het lunchaanbod was er niets dat enkel plantaardig was. In elke salade of belegd broodje zat er kaas, vlees, vis of gevogelte. En dus vroeg ik me af: hoe los je dat dan op? Neem je dan bijvoorbeeld zelf iets mee? En zeg je dan waarom? Of ga je voor de minst slechte optie dan?
Gelijkaardige vraag: hoe pak je dat aan als je op restaurant gaat eten? Want ook daar is het aanbod vegan niet altijd erg uitgebreid (en in Asse heel vaak zelfs onbestaande). Bestaat er bijvoorbeeld ergens een website of app of dergelijke waarbij je vegan restauranten kan opzoeken?
Tip: ik gebruik heel vaak de resto-pagina van EVA!
Een gigantisch domme vraag: maar hoe zit het met pasta en brood? Want als ik me niet vergis worden daar toch eitjes in verwerkt he? Maar in heel veel vegan gerechten die ik op het internet zie wordt pasta gebruikt?
Brood is een moeilijke, en ik moet toegeven dat ik daar niet altijd heel erg strikt mee ben. In de supermarkt kan ja navraag doen naar de ingrediënten, en bij je eigen bakker natuurlijk ook. Vaak wordt in brood boter gebruikt, voor de korst. Of worden er andere E-nummers aan toegevoegd. In ‘gewoon’ brood zit meestal geen zuivel, maar in vb. rozijnenbrood en sandwiches worden wel melk / boter / eieren gebruikt.
Wij hebben thuis ook een oventje waar we zelf brood mee kunnen bakken, dus dat is een goed alternatief. Zo weet je perfect wat de ingrediënten van je brood zijn!
Ken jij goeie vervangproducten? Want ik ontdekte dus bijvoorbeeld dat niet elke zogenaamde vegetarische burger ook vegan is (sommige gebruiken bijvoorbeeld eieren). Bovendien bevatten veel van die burgers die ik in de winkel zag liggen ook erg veel suiker. Wat dus ook wel niet meteen de bedoeling is natuurlijk 🙂 Ik heb er ook al eens van So Fine uitgeprobeerd, maar vond die nu niet meteen erg smaakvol. Maar misschien ligt dat aan mij & moet ik wennen aan de smaak?
Uiteraard staan hier wel af en toe burgers op het menu. Enkele van mijn favorieten zijn rodebietquinoaburger, vegan fishsticks, …
Nog een favoriet zijn de zelfgemaakte ‘gehakt’balletjes uit Eat Vegan. Alleen al voor dit recept is dit boek één van mijn favorieten :-).
Nog iets wat me opviel: het aanbod veganproducten is in de gewone supermarkt heel beperkt. Is dat ook jouw indruk? Waar ga jij dan vaak ingrediënten kopen?
Toen ik nog in Gent woonde (een jaar of 5 geleden), ging ik vaak winkelen bij BioPlanet, maar sinds we hier wonen is dat nog maar sporadisch voorgevallen. Ik moet wel zeggen dat we hier enorm verwend zijn met de plaatselijke Delhaize: daar hebben ze een énorm vegan aanbod: de burgers waar ik hierboven over schreef verkopen ze daar, en ook vb. vegan kaas en vegan magnums.
Is het een feit of fabel dat je door plantaardig te eten sneller een ijzertekort oploopt? Ik zou het bij mezelf willen meten, maar dat gaat niet aangezien ik al een tekort had 🙂
Eten jullie allemaal vegan? Of eten Juliette en Bart bijvoorbeeld ook vlees/vis/gevogelte? Want dat vind ik hier toch ook wel een grote uitdaging. Tuur & Tim kunnen niet zonder vlees. En dus ben ik de voorbije dagen toch wel vaak twee potjes aan het koken geweest. Ik kan natuurlijk voor mij het vlees weglaten, maar enkel groentjes & aardappelen elke dag leek me nu niet meteen altijd een volwaardige maaltijd te zijn.
Bart eet wel vlees en vis, en Juliette wordt gemengd opgevoed. Ze eet wel heel vaak van mijn bord mee, uit nieuwsgierigheid vooral, maar stelt nog niet zo veel vragen. Ik zeg haar wel wat ik niet eet, maar de uitleg errond geef ik haar later wel mee. Ze is nu nog klein om dat allemaal te begrijpen. Uiteraard krijgt ze later de keuze om te eten wat ze zelf wil.
Ah en nog eentje: hoe vervang je eieren? Ik at als ontbijt nl. nogal vaak een mugcake met banaan, een eitje en havermout. Maar ik heb dus geen flauw idee hoe ik dat eitje kan vervangen 🙂
Ik zou eerst proberen het eitje weg te laten. En anders een beetje bakpoeder of baksoda, en eventueel een beetje chiazaad gemengd met water. Eigenlijk heb ik nog nooit een mug cake gemaakt, dat wil ik eigenlijk wel eens proberen. Deze staat op mijn baklijstje!
Ik las ook ergens dat bijvoorbeeld granola die je koopt in de winkel niet altijd vegan zou zijn. Komt dat dan doordat sommige honing of chocolade erin gebruiken? Indien ja, door wat vervang je honing dan?
Heb jij ooit een vegan kookworkshop van Eva vzw gevolgd? Vond je dat de moeite?
Wat ik leuk vind aan workshops is dat je eens los komt uit je eigen vaste recepten. Je leert nieuwe ingrediënten of combinaties kennen, waar je dan thuis verder mee kan experimenteren. En je leert er gelijkgestemden kennen, waarmee je dan nog extra tips kunt uitwisselen.
Heb je nog tips om de challenge te laten slagen? Tips voor recepten en kookboeken zijn ook altijd welkom he 🙂
- De Groene Keuken
- De Groene Meisjes
- De Groene Prinses
- EVA vzw
- Karola’s Kitchen
- Leentje Kookt
- Oh She Glows
- Spoons & Splatters
- 15 minute vegan
- Gewoon Gezond
- Honger!
- Isa Does It
- La Cucina Verde
- The Oh She Glows Cookbook
- Thuiskomen
- Vegan with a Vengeance
- Veggie voor starters
Evi: ik hoop dat ik je een klein beetje verder heb kunnen helpen. En uiteraard hoop ik ook dat de andere lezers iets hebben opgestoken van dit blogbericht!
Zoveel tips, bedankt! Ik ben al 17 jaar vegetariër maar wil een dag in de week vegan proberen. Met deze dingen kan ik zeker aan de slag 🙂
LikeLike
Fijn dat ik je kon inspireren, en leuk dat je een dag vegan wil proberen!
LikeLike
De website lovingitvegan.com ! Wij eten zelf niet vegan (zelfs niet vegetarisch), maar de website is – samen met jouw blog – mijn redding als veggie/vegan vrienden op bezoek komen.
LikeLike
Leuke tip, bedankt!
LikeLike
Zo’n goeie tips! ❤
Als het op restaurant te doen is, laat ik ook altijd vooraf iets weten. Ik heb gemerkt dat veel restaurants graag hun best willen doen om een vegan optie voor je te voorzien, als je genoeg op voorhand belt en als je het vriendelijk vraagt. Ik kreeg op die manier laatst in de Kaminsky in Leuven een fantastisch vegan bord! Echt heerlijk ❤
En mijn tip voor opleidingen is: altijd op voorhand vragen of ze een vegan optie voor je voorzien. En je vraag stellen alsof het de normaalste zaak van de wereld is 😉 En niet opgeven! De vraag creëert aanbod 🙂 Mijn partner heeft binnenkort voor de derde keer personeelsfeest op zijn werk. De vorige twee jaren heeft hij naar een vegan optie gevraagd, maar was die er helaas niet, maar hij bleef doorzetten en vanaf nu is er standaard de keuze voor vegan 😀 Ook heel tof voor veel vleesetende collega's die dat wel eens zouden willen proberen op een laagdrempelige manier.
LikeLike
Ondernemers weten ook wel goed dat goeie reclame alleen in hun voordeel speelt hé :-).
Zo fijn op het werk van je partner! Dat zou inderdaad overal moeten kunnen…
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, het is inderdaad goeie reclame! 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Superlief dat je mijn vele vragen beantwoordde! Jouw tips kwamen hier al van pas en gaan ook in de toekomst nog van pas komen. Het aanbod in onze Delhaize is nu niet meteen uitgebreid te noemen, maar ik ontdekte wel enkele interessante producten in de Albert Heijn. En het is wat je zegt; niet te streng proberen te zijn. Dus hele dikke merci om mijn vragen te beantwoorden! X
LikeLike
Ja, Albert Heijn heeft ook lekkere producten, maar dat is helaas niet zo in onze buurt :-).
En met veel plezier gedaan, de antwoorden! Het leidde mij een beetje af van de pijn, dus jij ook bedankt!
LikeGeliked door 1 persoon
Als je in Asse woont, kan je naar de Bangkok City in Affligem op restaurant. Veel gerechten zijn met kokosmelk en kan je aanvullen met tofu of gewoon groenten. Superlekker.
Vroeger had ik ijzertekort maar met regelmatig een stukje zwarte chocola en gedroogde tomaatjes heb ik daar al jaren geen last meer van.
LikeGeliked door 2 people
Bedankt voor je tips!
LikeLike
Oh super, dankjewel voor de tip!
LikeLike
Heel fijn om je antwoorden te lezen! Ik wil eens ik alleen woon de stap naar minder dierlijke producten zetten. Ook omdat ik voel dat mijn maag en darmen dat fijner vinden. Melk en ei verdraag ik niet goed.
LikeLike
Ja, dat is bij veel mensen zo. Veel succes met de stappen die je zet. Het makkelijkste is klein beginnen :-).
Laat maar weten als je nog vragen hebt!
LikeLike
Handig overzichtje, duidelijk. Ik hoop dat het een hele boel mensen helpt.
LikeLike
Dankjewel, ik hoop het ook!
LikeLike
Echt interessant om te lezen én ik heb meteen weer wat bijgeleerd. Ik dacht trouwens dat honing op zich ok was. Niet die van de supermarkt want daar is vanalles aan toegevoegd maar doordat onze honing rechtstreeks van de imker (mijn nonkel) komt dacht ik dat het wel ok was. Hopelijk gaat het ondertussen al een pak beter met je en zijn de pijnklachten minder erg geworden.
LikeLike
Ja, dat zijn dingen dat veel mensen niet weten…
De pijn is beter, in die zin dat het niet meer constant is. Maar (lang) zitten, en vooral autorijden, zijn nog steeds heel pijnlijk :-(.
LikeGeliked door 1 persoon
Dit is een superhandige en bovendien heel erg eerlijke post! Niet te streng zijn voor jezelf, dat is inderdaad the key to succes 🙂 Toen ik de vegetarische keuken enkele jaren geleden aan het ontdekken was, heb ik eerst ook geprobeerd al het vlees door van die vieze nepburgers e.d. te vervangen maar ben ik blij dat die fase achter me ligt! De vegan keuken is zoveel uitgebreider dan je op het eerste zich zou denken. Gebakken zwarte bonen, mmmmm, had je me twee jaar geleden gezegd dat ik dat lekker zou gaan vinden ik had u zot verklaard 😀
LikeLike
Welja, het is een proces, en een zoektocht, en je ontdekt gaandeweg wel wat het beste werkt!
LikeGeliked door 1 persoon