Over mijn blogplanner / bullet journal / lijstjesschriftje | update 2019

Ergens in 2017 startte ik, geïnspireerd door Miss Pixie, met een ‘bullet journal’, of toch wat ik er zelf van maakte. We zijn nu dik twee jaar verder, en er is al heel wat veranderd. Tijd voor een update, lijkt me!

Mijn eerste boekje (het blauwe, waar de letters helaas niet meer ophangen) was ik begonnen met de bedoeling om alleen voor mijn blog te gebruiken; ik gebruikte daarnaast nog een Flow agenda. Twee boekjes dus, en dat vond ik helemaal niet zo handig. Daarom vulde ik mijn ‘agenda’ van 2018 ook in mijn blauwe boekje in. Het was een beetje prutsen en proberen, en gaandeweg vond ik een systeem dat voor mij werkte. Ik ben niet echt van de trackers en zo, maar de basis werkt voor mij goed genoeg.

mijn goudkleurige bullet journal voor 2019, met een rol washitape van MUS

In 2019 begon ik een nieuw boekje, een gouden Leuchtturm 1917. Ik heb heel lang nagedacht over de indeling en wat erin moest komen, want ik wou het liefst een volledig kalenderjaar met één boekje kunnen doen. Achteraan staan heel wat lijstjes (waarover later meer), en ik heb geen zin om die om de X maanden over te schrijven… In mijn bullet journal maak ik maand- en weekoverzichten, dus het aantal bladzijden volstaat zeker wel. Na bijna een eerste volledig jaar (want in 2018 was ik niet zo consequent) weet ik wat werkt en wat minder. Het is duidelijk voor mij wat ik zeker overneem, en wat er niet meer in hoeft. Tip: ik gebruik post-its om een indeling te maken. Ik tel dan eerst wat pagina’s uit, om te zien of ik ermee kom of niet. De post-its laat ik vaak even hangen, omdat ik niet alle pagina’s ineens afwerk.

De praktische kant: wat staat er allemaal in mijn bullet journal?

de titelpagina van mijn bullet journal – met een quote die ik van mijn beste vriendin kreeg, en een sticker van Flow met mijn naam op

Zoals ik hierboven al schreef, had ik vroeger een ‘blanco’ boekje, en een voorgedrukte agenda. Omdat ik alles in één boekje wou, koos ik voor een ‘blanco’ boekje, omdat ik in een voorgedrukte agenda geen ruimte genoeg vind voor vb. mijn blogkalender of mijn lijstje met gelezen boeken. Na even zoeken maakte ik drie grote hoofdstukken in mijn bullet journal:

 • 2019 – blog
 • 2019 – planner
 • lijstjes

2019 – blog

de paginarand van de ‘hoofdstukken’ in mijn bullet journal plak ik af met washitape

In dit hoofdstuk heb ik een soort ‘focuspagina’ gemaakt, waarin ik heb opgeschreven waarover mijn blog gaat, en wat mijn thema’s zijn.

my blog makes me happy 🙂

Ook heb ik een spread (= twee pagina’s) met cijfers. Daar doe ik weinig mee, maar ik vind het gewoon fijn om bij te houden.
Vervolgens heb ik per maand een spread, met aan de ene kant een maandoverzicht, en aan de andere kant enkele lijstjes: vaste rubrieken, to do’s, inspiratie, …

mijn blog-maandoverzicht, ingevuld op een maandkalender die Kathleen maakte en die ze met een soort bingo aanvulde voor de leden van de Meststoffencursus
mijn vaste rubrieken staan rechts op de dubbele pagina, vooral als geheugensteuntje

2019 – planner

Dit hoofdstuk start met een jaarkalender, waarop ik o.a. mijn migraine-aanvallen aanduid. Vervolgens is er een ‘future log’, waarbij ik drie maanden per pagina heb gezet, met de belangrijkste gebeurtenissen en o.a. ook school- en werkvakanties. Het hele idee achter een bullet journal is dat je alles aanvult naargelang wat je nodig hebt; je gaat dus niet het hele jaar in één keer opzetten. Door dit jaaroverzicht kan je alle belangrijke momenten al noteren, en deze neem je dan over in een maandoverzicht. Die kan je dan weer overnemen in de weekoverzichten.
In dit hoofdstuk heb ik ook een spread gemaakt met mijn doelen voor dit jaar.

Aan het begin van elke maand maak ik een maandoverzicht, waarin ik alle dagen van de maand onder elkaar zet. Naast dat maandoverzicht, dat ik links op een dubbele pagina plaats, komen mijn ‘blessings’. Daar moet ik nog wat vaker aan denken, want ik vergeet ze regelmatig aan te vullen…

Mijn weekoverzichten worden op dezelfde manier opgesteld: links het overzicht, rechts ruimte voor o.a. het weekmenu, een to do lijstje, dingen die ik niet mag vergeten, …

lijstjes

Dit vind ik eigenlijk het leukste deel van het boekje. Ik kan er mijn creativiteit in kwijt, maar ook gewoon: lijstjes. Onder andere:

 • de boeken die ik heb gelezen

 • leuke (boeken)quotes die ik ergens heb gelezen en wil onthouden
 • een zelfzorglijstje
 • een lijstje met rode vlaggetjes (dit las ik eens bij Leen, en heb ik nu zelf ook gemaakt)
 • een ‘master meal list’: dit staat nog niet ingevuld, maar de bedoeling is om hierin een selectie neer te schrijven van de gerechten die we allemaal superlekker vinden (want ja, ik heb dus wel avocado-washitape hé!)
in de master meal list staan drie delen: family-proof (voor als we allemaal samen eten), home-alone-food (voor als mijn man niet thuis eet – pompoencurry en zo, yessss!) en zoete gerechten
 • een pagina met de stiftjes en kleuren die ik het vaakste gebruik
 • een inpaklijstje voor als we naar onze ouders gaan (er staan vooral dingen voor J. op, en zo vergeten we zelden iets mee te nemen)

De creatieve kant: hoe ziet mijn bullet journal eruit?

Al ongeveer heel mijn leven ben ik grote fan van allerlei boekjes en papiertjes, en dat is er de laatste maanden en jaren zeker niet beter op geworden. Je bent een stationary lover of je bent een stationary lover :-). Een bullet journal bijhouden is gebaseerd op een achterliggend systeem, dat je jezelf eigen kan maken. Maar voor mij telt het creatieve ook wel. Ik wil graag dat het er – voor mezelf – leuk uit ziet, maar ik vind handletteren en prutsen met o.a. washitape ook geweldig ontspannend. Dat is net het fijne aan dit systeem: even terug analoog werken in dit steeds digitaler wordende tijdperk!

Wat gebruik ik allemaal om mijn bullet journal leuker te maken?

deze leuke plantjesstickers kreeg ik van Liesbet (zwartraafje)
deze stickerdoos knutselde ik gisteren: een oud kaartjesdoosje uit Hema werd met wat stukjes karton in vakjes verdeeld en hup: stickerdoos voor kleine stickertjes!

Bullet Journal 2020

Het liefste wil ik volgend jaar alles weer in één boekje kunnen schrijven. De afgelopen weken was ik al aan het nadenken welk boekje ik wil, en hoe ik alles wil opzetten en vormgeven. Het begint al te kriebelen om opnieuw te kunnen starten!

Ik ben heel tevreden van de Leuchtturm bullet journals. A5, gestippeld, kleurtje naar keuze. Over die kleur moest ik dan nog even nadenken.
Maar toen kwam ik op Instagram toevallig op het profiel van creachick terecht. Ik bekeek heel wat van haar YouTube filmpjes (wat heeft ze een geweldige stijl!), en na het filmpje over haar eigen ontwikkelde bullet journal, samen met MUS creatief, was ik helemaal overtuigd: deze wordt het voor 2020!
Een review volgt binnenkort; ik zal ‘m even vergelijken met een Leuchtturm-boekje.

Dit jaar heb ik het qua stijl vrij eenvoudig gehouden: zwart stiftje, wat tape, en één kleur. Volgend jaar wil ik wat meer experimenteren met handlettering, papiertjes, andere indelingen,… Geïnspireerd door creachick, that is!

Wellicht schrijf ik hier nog wel over mijn bullet journal de komende maanden. Als jullie vragen hebben, stel ze gerust. Dan kan ik ze in een volgend bericht beantwoorden!

***

Disclaimer: ik kreeg de washitape van MUS toegestuurd als recensie-exemplaar. Ik kocht deze dus niet zelf, maar deze blogpost was er anders sowieso ook gekomen :-).

***

Hebben jullie een bullet journal of een ander leuk schriftje? Of leuke stationary-shoptips?
Deel gerust berichten over jullie bullet journal in de comments!

44 gedachtes over “Over mijn blogplanner / bullet journal / lijstjesschriftje | update 2019

 1. Wauw zeg, die van ziet er mooi uit! Ik heb een boekje waarin ik vanalles noteer maar helemaal niet zo gestructureerd als bij jou. Maar het werkt wel voor mij. En dat is het belangrijkste niet?

  Like

  • Over de structuur heb ik een tijdje moeten nadenken eigenlijk. Het hield me ook tegen om te beginnen, maar nu dat goed zit, is er tijd om meer andere dingen uit te proberen (maar vooral: om de rust te vinden door alles in één boekje te hebben).

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb een bulletjournal maar ik gebruik een aparte agenda als agenda, mijn BuJo is meer om vanalles bij te houden. Vooral cijfertjes.
  Ik vind dat je altijd alles zo netjes en mooi bij houdt! Jaloers op 🙂

  Like

  • Ja, dat deed ik vroeger ook zo, maar dan moest ik altijd aan twee boekjes denken. Maar zo gaat je ‘cijfertjesboekje’ ook wel langer mee dan één jaar wellicht :-).
   Misschien moet ik ook eens een blogpost maken met de niet zo nette pagina’s (want die heb ik nu dus niet getoond :D))!

   Like

 3. Haha, “ik heb dus wel avocado-washitape hé” 🙂
  Heel tof gedaan! Jij doet ook geen “daily log” dan, als ik het zo zie? Soms zou ik dat nog wel willen integreren (ik werk met weekoverzichten), maar tegelijk merk ik dat ik dat eigenlijk zelden echt zo gebruik.
  Jouw titels zijn trouwens echt supermooi geschreven! Ik vind handletteren ook wel tof, maar ben er echt veel te weinig mee bezig / heb te weinig “basistalent” om veel moois te toveren 🙂 Je inspireert wel om daar eens mee aan de slag te gaan!

  Like

  • Nee, klopt. Ik noteer links in mijn weekoverzicht de vaste afspraken (met tijd en plaats), en rechts to do’s in een lijstje. Maar ik moet toegeven dat er nu nog (te) vaak een to do lijstje op de keukentafel ligt. Daar moet ik dringend van af!
   Mijn ‘handletters’ zijn ook maar altijd hetzelfde eigenlijk. Maar te veel verschillende stijlen door mekaar vind ik dan ook weer niet zo mooi. Ik volgende een paar jaar geleden eens een basiscursus bij Mino Paper Sweets, en ik vond dat heel handig om alle basistechnieken te leren kennen. Het is sinds dan dat ik de kriebel te pakken heb, en ook eens durf experimenteren met nieuwe soorten letters of technieken. Een aanrader dus, zo’n cursus / workshop!

   Like

   • Ja, dat is het dus inderdaad bij mij ook: dat ik dan toch weer nog aparte to do-lijstjes op losse papiertjes maak. Daarom dat ik soms een daily log overweeg om dat op te lossen, maar uiteindelijk werkt dat dan ook niet echt zoals het moet 🙂
    Tof dat je dat handletteren via een cursus geleerd heb; heb ik inderdaad ook al eens overwogen, dus misschien toch maar eens gewoon doen 🙂

    Like

   • Nee, klopt, maar ik doe het niet ‘zoals het moet’ of ‘omdat het moet’ hoor :-). Het blijft een zoektocht, en ik ben er vrij zeker van dat alles er binnen een jaar weer anders uit zal zien!
    Ik vind zo’n workshop toch anders dan leren via een boek. Als iemand het voortoont (en je het samen kan doen) blijft het beter hangen…

    Like

   • Oh nee, met “zoals het moet” bedoelde ik niet “zoals het volgens het boekje zou moeten” (wat is dat ook?), maar vooral “zoals ik het zelf graag zou willen”. Omdat ik die papiertjes met losse to do’s soms wat lastig vind en dat dus wel anders wil, maar nog geen methode gevonden heb die werkt. Maar ’t is gelijk je zegt: volgend jaar ziet het er weer anders uit en werkt het ene misschien beter en het andere dan misschien wat minder 🙂

    Like

 4. Leuk en inspirerend om te lezen. Ik ben een een bujogroentje, drie dagen geleden gestart, en ik snap wel meteen waarom dit systeem zo populair is bij – nou ja – iedereen en zijn buurvrouw, maar ik heb nog wat tijd nodig om het me eigen te maken. Aan het creatieve kom ik helemaal nog niet toe, maar wie weet, ooit. Eerst wat orde in de chaos scheppen … Maar ik kom hier dus zeker nog mee spieken voor tips 😉

  Like

  • Het heeft mij ook heel wat tijd gekost om uit te zoeken wat werkt voor mij en wat niet. Uiteindelijk moet je het tijdswinst opleveren (of tenminste rust geven), in plaats van een verplicht item op je to do list te zijn. Ik zal zeker nog dingen delen dan, als er minstens één iemand door geïnspireerd raakt is mijn doel al geslaagd. Veel plezier en succes met jouw boekje, ik hoop dat het wat orde schept :-).

   Like

 5. Ik ben ongeveer 2 jaar geleden met een bullet journal begonnen, na een workshop voor Miss Pixie. Ik heb dat lang gebruikt maar ik wist niet goed wat ik moest doen met mijn afspraken ver in de toekomst (en zag die dus regelmatig over het hoofd eens het zo ver was) en was het te veel werk om alles op voorhand voor te bereiden en te tekenen. Ik gebruik nu de knitting planner, gebaseerd op het bullet journal systeem met trackings en goals enzo maar wel al voorgedrukt.

  Like

  • Een workshop bij Miss Pixie wil ik ooit ook nog wel eens volgen denk ik. Zij weet er echt alles van, en is al jaren bezig.
   Afspraken in de toekomst noteer ik in mijn ‘future log’ (jaaroverzicht). Elke maand kijk ik daar dan eens in, en dat neem ik in mijn maandelijkse overzichten over. En nu heb ik ook een pagina ‘2020’ gemaakt, waarin ik afspraken voor volgend jaar al kan zetten. Die zijn er nog niet, maar dat zal stilaan al beginnen komen denk ik :-).
   Voorgedrukt is inderdaad een mooi compromis! De structuurjunkie planner vind ik vb. ook een hele mooie, maar de schrijfruimte is vaak beperkt bij de voorgedrukte boekjes. Of ja, misschien schrijf ik gewoon te groot (of te veel), ik weet niet niet…

   Like

  • O, maar een lijstjesapp heb ik ook wel. Het is nog zoeken naar beide combineren wel. Mijn app is vooral als braindump bedoeld, en in mijn bullet journal ga ik dan concrete to do’s overnemen (vb. wat ik deze week wil doen). Alleen een app werkt niet voor mij, omdat ik graag met pennen en papier bezig ben. En alleen papier zou te veel een rommeltje worden…

   Like

 6. Ooh dat ziet er mooi uit! Handig ook 🙂 Ik gebruik zelf ook een bullet journal en een apart boekje voor mijn blog omdat ik dat toevallig eerst had maar eigenlijk schrijf ik daar echt alle zooi in die ik ergens moet opgeschreven hebben :p Ik gebruik ook een bujo van MUS en heb er in’t verleden ook al van Moleskine en Leuchtturm gehad en MUS is toch favoriet bij mij.

  Like

  • Mijn volgende wordt een MUS, met dikker papier. Ik ben benieuwd! Er zitten dan wel minder pagina’s in, dus ik hoop wel dat ik er genoeg heb voor één jaar.
   Jouw boekjes zijn altijd zo mooi in hun eenvoud! 🙂

   Like

  • Ik had er vroeger eentje op A4-bladen in mapjes, maar dat was een gedoe. Ik vind alles in één boekje handig, en het blanco gegeven van het boekje zorgt er ook voor dat je voor elk stuk zo veel of zo weinig plaats kan nemen als je wil. Hoera voor flexibiliteit!

   Geliked door 1 persoon

 7. Héérlijke blogpost om te lezen! Ik twijfel al erg lang om ermee te starten, maar jij maakte me helemaal enthousiast!!!
  Als ik erover blog (ooit) zal je genoemd worden, je gaf me de aanzet!
  Ik bestelde op bol.com stickers, stiften in zwart en kleur, en stencils. Mijn echtgenoot zal de 71 € een zotte kost vinden denk ik, maar ik noem dat investeren in mezelf 😉
  Voor het boekje zelf wil ik op jacht gaan naar de winkel. Ik voel en zie graag de boekjes…
  Bedankt voor de inspiratie!

  Like

  • Bij mij is er ook lang twijfel geweest, maar dan vooral onder de vorm van nadenken hoe ik het wou, want het ‘moest’ perfect zijn. Dat werkt dus niet hé :-).
   Het is zeker een investering in jezelf, want het brengt veel (mentale) rust. Ik ben benieuwd naar wat je allemaal gekocht hebt en hoe jij ermee aan de slag gaat. Zeker eens over bloggen dus!
   Voor het boekje zelf ben ik afgegaan op reviews van anderen, maar ik vind het stipjespapier het leukste werken. Het boekje dat ik volgend jaar ga gebruiken heb ik van gisteren, en het papier is dikker dan mijn vorige exemplaar, wat tekenen leuker gaat maken wat de stiftjes zullen niet doorschijnen. Maar een review volgt nog, volgende week ergens. Mét winactie (spoiler!) 🙂

   Geliked door 1 persoon

 8. Zo fijn om even in jouw bullet journal te mogen meekijken. Ik ben echt fan van de speelse handlettering die je voor je titels gebruikt. Het grootste voordeel aan die Bullet Journals vind ik nog steeds dat je volledig zelf kan kiezen wat je ermee wil doen en dat je ze dus perfect op maat kan uitwerken. Al komt daar natuurlijk wel wat denkwerk aan te pas. Zelf heb ik ook geen tracklijstjes. Het eerste jaar hield ik volgers en bezoekcijfers bij maar dat was één van de dingen die ik deed omdat ik bij vele anderen had gezien en eigenlijk was het niets voor mij. Momenteel is het dus eerder een herinneringsboekje met per maand een overzicht van mijn afspraken, blogposts, maandmenu, gelezen boeken, aanwinsten en dingen die ik verstuurde/maakte/cadeau gaf en een terugblik pagina waar ik kort uitschrijf wat ik deed en waar ik van genoten heb. Deze manier lijkt goed voor me te werken dus ik vermoed dat ik het volgend jaar op dezelfde manier ga blijven doen.

  Ik was nog aan het nadenken over je washi-tape vraag en als je wil kan ik je eens foto’s doorsturen van mijn huidige collectie dan kan ik je daar wat stukjes van doorsturen indien je er iets leuks tussen ziet. Misschien moet ik zelf ook maar eens een sticker-sorteerdoos in elkaar flansen want dat lijkt me veel meer uit te nodigen dan een doos vol enveloppen en doosjes.

  Like

  • Het volledig op maat kunnen maken vind ik het geweldigste :-). Dat denkwerk heb ik de afgelopen maanden en jaren al gedaan, en nu ik heb gevonden hoe het voor mij het beste werkt, is het alleen maar leuk!
   Voor de stickerdoos vond ik het overzicht ook belangrijk. Want alleen maar verzamelen, en er vervolgens dan niks mee doen, dat is zonde hé.
   Ook lief van je washi-aanbod, maar ik heb er al genoeg ondertussen. Ik was gewoon benieuwd naar leuke tips, voor als ik ooit (hahahaha!) door mijn collectie zit :-).

   Geliked door 1 persoon

 9. Wat leuk om te zien. Ik houd zelf ook effectief een bullet journal bij, en vind het echt ideaal. Planningen, lijstjes met ideeën voor mijn blog, een lijstje met fijne en leuke herinneringen, trackers, ik hou echt van het feit dat je het precies in kan delen zoals je zelf wil en lekker creatief kan zijn.

  Like

 10. Inspirerend!
  Ik ben al een paar keer met een bullet journal begonnen, maar houdt het nooit consequent vol. Waarschijnlijk nog niet ‘mijn’ methode gevonden 😉
  Wel gebruik ik een A6 bullet journal boekje van de action als leeslog. Ik kan er mijn creatieve ei in kwijt met knutselblaadjes, stickers en handlettering; en houdt tegelijk mijn gelezen boeken en recensies bij 🙂

  Like

 11. Omg ik heb gedurende deze post bijna constant hier gezeten zoals die emoticon met die hartjesogen 😀 Dat stickerdoosje! Je o zo mooie handschrift! Dat gouden kaft!! De netheid van je bujo!! :aaaah:
  Ik heb nu een MUS en had het liefst opnieuw zo-eentje voor 2020, maar ik kreeg voor mijn bday een andere (en heb ook nog een Moleskine liggen) dus ik heb geen excuus om een nieuwe MUS te kopen spijtig genoeg! Behalve dat ik die supermooi vind en qua dikte & grootte ook ideaal… Kijk nu kom ik weer in de verleiding 😀

  Like

   • Ik heb een dotted schrift van de Hema gekregen (met stevige kaft, allez ’t is wel bedoeld om te bujo’en) en eentje dat gratis bij Libelle kwam. Allebei iets kleiner en ongeveer de helft dunner dan een MUS. That being said ben ik gisteren toch maar een MUS gaan kopen, ik kon me echt niet meer houden 😀

    Like

   • Haha! Vorig jaar kreeg ik er ook één gratis bij Libelle, omdat ik jarig was. Maar het grote nadeel bij veel bullet journals vind ik dat er geen lint of elastiek rond het boekje zit. Ik steek daar al eens losse dingen tussen, en dan is het handig als alles samen blijft…

    Geliked door 1 persoon

   • Haja dat probleem heb ik bij mijn huidige MUS’kes inderdaad ook wel. Ik steek er nu niks meer tussen want hoe dikwijls dat al dienen brol dan ineens rond mijn voeten verspreid heeft gelegen 😀

    Geliked door 1 persoon

 12. Ik moet ook nog zo eens een blog schrijven. Ik heb hier trouwens nog wat ideetjes opgedaan merci ;). Ik ben intussen grote fan van de Leuchtturm. De afgelopen maanden wat nieuwe set-ups uitgetest, hopelijk kan ik voor 2020 nu alles op punt zetten. Op m’n goeie voornemenslijstje ook ‘verdiepen in handlettering’!

  Like

  • Tot nu had ik ook altijd een Leuchtturm, maar nu probeer ik eens iets anders. Ik ben benieuwd of mijn nieuwe boekje aan de verwachtingen zal voldoen :-).
   Ik ben wel benieuwd naar jouw blogpost, want ik kijk graag in bullet journals van anderen!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.