3 boeken over bullet journaling (15/40)

Bullet Journalen, wie doet het niet? Het idee intrigeerde mij al van vóór het hip was, van toen een vriendin me een linkje naar de website van Ryder Carroll, de bedenker van het systeem, doorstuurde. Ik deed er toen niks mee, omdat ik op dat moment niet echt behoefte had aan een ‘planning’ (ik denk dat ik toen nog niet zo lang was afgestudeerd).

Ondertussen bevindt mijn leven zich vijftien versnellingen hoger (zo voelt het toch vaak), en heb ik nood aan een systeem om overal een beetje meer controle en overzicht over te hebben. Deze quote is vaak een beschrijving van hoe ik me voel, en ik wil meer rust vinden in mijn hoofd. De afgelopen maanden (en eigenlijk jaren) las ik al heel wat over dit eenvoudige maar efficiënte systeem. Het begon op andere blogs, op Pinterest, maar ook met ‘Bullet Journal – de handleiding’, een boek van Kelly Deriemaeker. Dat boek vond ik – en vind ik nog steeds – een van de meest complete boeken over dit thema (ik schreef er HIER al eerder over).

Vandaag bestaan er tientallen boeken over Bullet Journaling, de één al wat anders dan de andere. Tijdens mijn zoektocht naar hoe een bullet journal voor mij zou werken, was ik ook op zoek naar mijn eigen stijl (wat een creatieve uitlaatklep is het ook geworden). Ik zocht naar boeken die me konden inspireren, en wil vandaag graag drie leuke boekentips met jullie delen!

HET THEORETISCHE

De Bullet Journal Methode (Ryder Carroll)

Dit boek werd geschreven door de bedenker van het hele systeem, en alleen daarom wou ik het boek graag lezen. Het stond al even op mijn leeslijst, en toen ik het won met een give-away bij Miss Pixie was ik natuurlijk heel blij!

In dit boek gaat het om de theoretische kant van het systeem, maar ik bleef een beetje op mijn honger zitten. Het waren vooral veel ervaringen, met een filosofische insteek, eerder dan een praktische benadering. Het was ook vooral tekst, met weinig voorbeelden.
De lay-out van het boek was wel heel leuk opgevat (handgeschreven stukken op dotted papier), en ook de index is een hele handige.
Toch heb ik er zeker interessante tips uit gehaald, en ben ik dieper gaan nadenken over het hoe en waarom van mijn boekje. Een boek om er binnen enkele maanden nog eens bij te nemen, want ik denk dat ik er dan nog meer van ga opsteken, en weer nieuwe inzichten ga ontdekken.

(Lees ook de review van Miss Pixie!)

HET CREATIEVE

Handlettering en illustratie in je bullet journal (Anne Jorinde Kuiper)

De basis van een bullet journal is een schriftje en een potlood of pen. Niks meer dan dat. Toch zie je overal op pinterest en instagram ware kunstwerkjes verschijnen (wie heeft daar tijd voor?). Ook ik kijk daar met bewondering naar, en zou dat het liefste ook kunnen, maar dat is niet de bedoeling (althans, toch niet voor mij). Wel wil ik het iets minder minimalistisch maken, en er ook een andere hobby, handlettering, in verwerken. Dit boek was hierbij een grote inspiratiebron, al staan er toch ook vooral kunstwerkjes in.
In dit boek worden zowel bullet journaling als handlettering toegelicht, maar beide vrij oppervlakkig. Ik vond het ook meer gaan over illustraties dan over handlettering; ik had hierover wat meer praktische tips verwacht. Er wordt met verschillende kleuren en technieken gewerkt, en staan er veel voorbeeldpagina’s voor vb. trackers. Dit alles maakt het echt een mooi boek.
Dit boek vond ik een hele leuke om in te bladeren (het leest heel vlot door de weinige tekst en de rustige bladspiegels), en ga ik er nog regelmatig bij nemen om nieuwe inspiratie op te doen.

Disclaimer: ik kreeg dit boek toegestuurd als recensie-exemplaar. Ik kocht het dus niet zelf, maar alles wat hierboven geschreven staat is mijn eigen, eerlijke mening.

HET PRAKTISCHE

Mijn Bullet Journal decoraties (MUS creatief)

In dit boek staat geen tekst, maar alleen maar tekeningen (meer dan 3000). Hier word ik helemaal blij van! Je kan ze natekenen, maar je kan de bladzijden ook via de stippellijnen uitscheuren, om ze zo onder een bladzijde te leggen en over te tekenen. Leuk aan dit boek is dat er heel veel verschillende soorten illustraties staan: zowel tekeningen, cirkels, banners, bloemen en planten, vlaggenlijnen, … Er zijn ook heel wat verschillende stijlen: voor elk wat wils!
Je hoeft met dit boek dus niet te kunnen tekenen om leuke tekeningen aan je bullet journal toe te voegen. En zelfs voor mensen die wel graag tekenen / goed kunnen tekenen is dit ook een leuk boekje.

(Lees ook de review van Miss Pixie!)

Disclaimer: ik kreeg dit boek toegestuurd als recensie-exemplaar. Ik kocht het dus niet zelf, maar alles wat hierboven geschreven staat is mijn eigen, eerlijke mening.

De volgende keer dat ik het over bullet journalen heb, geef ik jullie een kijkje in mijn bullet journal. Hoe is mijn boekje opgebouwd? Wat werkt er, en wat werkt niet? Ik zal jullie een evolutie laten zien doorheen mijn systeem, en zal jullie ook tonen hoe ik er een creatieve toets in verwerk.

Hebben jullie een bullet journal?
Lazen jullie er al leuke boeken over?

22 gedachtes over “3 boeken over bullet journaling (15/40)

 1. Ik doe het eigenlijk nog steeds niet, ik heb enkel een lijstjesapp op mijn gsm voor dingen die ik niet mag vergeten, en mijn online agenda natuurlijk. Ik vind het wel prachtig, al die mooie voorbeelden. Zo creatief allemaal!

  Like

 2. Goh dat is nu echt zoiets waarvan ik ook denk: ain’t nobody got time for that!
  ja, ik heb wel een typisch notaboekje en ja, ik heb ook graag mooi geschreven lijstjes. Maar zover gaat het, buiten misschien hier en daar een kleurtje ga ik daar niet mee bezig zijn om dat te verfraaien. laat staan tekeningetjes bij maken.

  Like

 3. Ik ben er eens mee begonnen, maar het heeft wel niet echt lang geduurd.
  Wel heb ik een schriftje met enkele lijstjes en belangrijke dingen, maar daarnaast nog een aparte agenda

  Like

 4. Ik ben effectief een jaar of 5 geleden tijdens mijn studie gestart met een bujo nadat ik de website had ontdekt. Dat was toen gewoon in een blanco notitieboek en veel meer dan met gekleurde stiften dingen aanduiden deed ik niet. Ondertussen gaat het wel een beetje verder maar ik vind het ook leuk om mee bezig te zijn 🙂 Heb nu een paar maanden geen bullet journal gekocht maar ik ga er weer een beginnen! Alleen nog geen tijd gehad om me er eens aan te zetten :p

  Like

 5. Ik heb al meerdere jaren een soort agenda meets bullet journal (al noemde ik het in het begin gewoon “agenda”, want toen was het begrip bujo nog niet bekend 🙂 ), waarin ik heel af en toe iets creatiever doe, maar meestal gewoon noteer en track. Ik vond de filosofische insteek van het boek van Carroll heel fijn, omdat er al zoveel boeken zijn die zo hard focussen op het creatieve (al zijn die dan weer leuker om gewoon in te kijken en inspiratie op te doen 🙂 ).

  Like

  • Iedereen moet doen waar hij of zij zich het beste bij voelt hé! Ik vind terug op papier werken in deze digitale wereld rustgevend. En ik ben wel fan van boekjes en handlettering en prutsen. Gelukkig is iedereen verschillend 🙂

   Like

   • ja uiteraard, leef je vooral uit! Je bent overigens duidelijk niet de enigste fan, dus soms voel ik me wat raar omdat ik het echt echt niet snap :p

    Geliked door 1 persoon

 6. Ik heb een bullet journal en las het boek van Kelly Deriemaker. Ik had eerst heel veel lijsten en kleuren enzo in mijn bullet journal maar nu ben ik overgeschakeld naar een soort basis versie, ik gebruik het systeem nog wel maar heb geen lijsten mee. Het werd wat te veel om elke maand voor te bereiden en bij te houden etc.

  Like

 7. Ik heb er nog geen boeken over gelezen. Toen ik overwoog om er mee te starten heb ik wel op Pinterest zitten rondkijken maar ik besefte al snel dat de versies met kunstige illustraties niet iets waren dat aan mij was besteed. Uiteindelijk werd het een heel eenvoudige versie die goed bij me past. Het boekje met de tekeningen kreeg ik echter een tijdje terug van Irene en dat ga ik misschien wel wat vaker proberen te gebruiken. Tekenen kan ik immers niet maar overtekenen lukt dan weer wel. 🙂

  Like

 8. Ik heb een soort van bullet journal: eigenlijk is het eerder gewoon een schriftje waarin ik opschrijf wat ik allemaal wil en moet doen op privévlak, blogideeën etc maar totaal niet gestructureerd of met mooi geïllustreerde pagina’s. Maar het werkt voor mij, en dat is het belangrijkste 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.