Verbeelding Book Challenge 2019 | uitgelezen in maart (10/40)

Voor de vijfde keer op rij neem ik dit jaar deel aan de Verbeelding Book Challenge. Want: lezen is geweldig en #nevernotreading en al.
Heel wat volgers hier zijn ook boekenverslinders, dus daarom blijf ik maandelijks leesupdates delen. 

Maart was een topmaand wat lezen betreft. Ik was noodgedwongen enkele dagen thuis van het werk, na wat bleek een zware migraineaanval. Als het ergste geweken was, was lezen het enige wat ik kon doen. Het werden maar liefst 6 boeken:

Niemand heeft het gedaan (Diane Broeckhoven) – *** 1/2

Bonnie wordt opgevoed door haar jonge moeder, vader heeft het laten afweten toen hij hoorde dat zijn schoolvriendinnetje zwanger was. Het meisje heeft een sterke band met haar moeder, die een winkeltje in tweedehands kinderkleren heeft. Ze slapen in hetzelfde bed, doen samen de huishouding, ze zijn een soort twee-eenheid. Bonnies oma en overgrootmoeder, overoma, wonen in dezelfde straat. Ze groeit dus op in een vrouwenwereld. Geen wonder dat haar ‘denkbeeldige vriendje’, een soort alter ego, ook een meisje is. Deze mini-uitgave van Bonnie noemt zichzelf ‘Niemand’. Een man komt in het leven van Bonnies moeder. Het meisje is helemaal overstuur. Ze wil die man niet. 

Een mooi verhaal alweer van Diane Broeckhoven. Ook een dun boekje, wat ervoor zorgde dat het snel las.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2019 afstrepen. Of zou dit toch passen bij puntje 24 over feminisme, wat denken jullie?

Burn-out dagboek (Maaike Hartjes) – **** 1/2

Na een grote, frustrerende opdracht kan illustrator Maaike Hartjes opeens helemaal niks meer. Alleen al de gedachte aan werk is haar te veel. Als een maand rust weinig verbetering brengt, probeert ze zichzelf te motiveren door een dagboek bij te gaan houden, maar wel op haar eigen manier: met tekeningen en collages. 
Met humor, verbeeldingskracht en relativeringsvermogen vertelt Maaike over deze zware maar leerzame periode in haar leven.

Dit boek zag ik vaak voorbij komen op andere blogs en sociale media, en met lovende commentaren. Met één van de boekenbonnen die ik kreeg voor Kerst / verjaardag, kocht ik het boek zelf, want het was in de bibliotheek niet te vinden. De verkoopster van de Standaard Boekhandel was geïnteresseerd, want ze kende het boek niet en het zag er toch wel leuk uit, vond ze.
Dit dagboek is een graphic novel, op een heel creatieve manier. Toch vond ik het vrij druk, en daarom gaf ik geen 5 sterren.

12. Een boek in dagboekvorm

Lam (Hannelore Bedert) – ***

Lucia is zes wanneer haar moeder een winkel binnenstapt en niet meer naar buiten komt. Niemand weet waar ze heen is, niemand beantwoordt welke vraag dan ook. De verdwijning zorgt voor een oorverdovende stilte in huis en de afwezigheid van haar moeder trekt een donkere streep door het leven van zowel Lucia als haar vader. De eenzaamheid thuis en op school, het verlangen naar een moederfiguur en de onmacht van haar vader drijven Lucia als jonge vrouw uiteindelijk het dorp uit.
Meer dan tien jaar later leidt Lucia een chaotisch leven in de stad, het verleden lijkt begraven en vergeten. Tot ze telefoon krijgt. Het lijk van haar vader is gevonden. Tegen haar zin keert Lucia terug naar het dorp dat ze ooit bewust de rug toekeerde, terug naar het ouderlijk huis, waar ze terechtkomt in haar vaders best bewaarde geheim.

Dit boek lag bij de nieuwe boeken in de bibliotheek, en ik was eigenlijk gewoon benieuwd. Het boek las vlot, maar helaas kon het me niet boeien. Het deed me met momenten ook wel denken aan ‘Het Smelt’ van Lize Spit. Nee, dit boek zal me niet bijblijven…

4. Een boek waarin een boerderij voorkomt

Jomo! (Nele Colle) – ***

We leven drukke levens. We combineren een job met huishouden, hobby’s en familie, we willen met alles méé zijn (de trends, de mode, de actualiteit), we socializen voortdurend op de sociale media, we komen altijd tijd tekort. Tegelijk lijden we aan stress, burn-outs, dips, depressies.
Nele Colle werkt als opruimcoach en professional organizer. In de eerste plaats helpt ze mensen om hun huis (bureau, kasten, keuken, …) op orde te krijgen. Dat is een aardige eerste stap. Maar in dit boek doet ze véél meer dan dat. Ze biedt ook schitterend advies over hoe je meer rust in je leven en meer ruimte in je hoofd kan krijgen. Bijvoorbeeld door ook eens ‘neen’ te zeggen (JOMO, the joy of missing out). Of door te kiezen voor wat écht belangrijk is. Of door meer te doen met minde ren terug te vallen op de essentie. Voor meer tijd en meer geluk.

Dit soort boeken boeit mij wel de laatste tijd, vooral omdat ze aansluiten bij de struggle waar ik een beetje in zit. Heel herkenbaar dus, maar ik heb niet zo veel bijgeleerd. Dit boek gaat verder dan fysiek opruimen, en dat vind ik wel een meerwaarde. Zo staat er o.a. ook een stuk in over deeleconomie. Het boek was vooral interessant om bepaalde eye-openers nog eens te herhalen. De rest van dit jaar is het vooral tijd voor actie!

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2019 afstrepen.

Het is ingewikkeld (Kaat De Kock) – ****

Esther dumpte haar vriend omdat hij geen kinderen wilde en zijn ambities geen ruimte lieten voor haar carrière. Nu is het háár beurt om haar dromen na te jagen. Helaas blijken haar droomjob én haar droomman niet zomaar in haar schoot te vallen en zit ze vast in een saaie, uitzichtloze job en een piepklein flatje. Tot ze op een dag een aanbod krijgt dat ze niet kan weigeren. Vindt Esther op deze manier de liefde? En wat gebeurt er als ze per ongeluk met de foute man slaapt, wat weleens heel veel invloed zou kunnen hebben op haar carrière én haar leven?

Wat een leuk boek! Een echte chicklit, want dat was lang geleden. Heel ontspannend, en vooral heel voorspelbaar. Maar dat geeft niet, want ik heb het echt wel graag gelezen.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2019 afstrepen.

Wat belangrijk is (J.K. Rowling) – ***

Over het belang van verbeelding en waarom fouten maken juist goed is.
J.K. Rowling inspireerde met haar wijze woorden alle net afgestudeerden aan de universiteit van Harvard om na te denken over wat het betekent om ‘een goed leven’ te leiden.
Voor iedereen die op een kruispunt staat in zijn leven is er nu dit prachtige boekje. Rowling vraagt zich twee dingen af in haar indrukwekkende speech: hoe kunnen we falen omarmen? En hoe kunnen we onze verbeeldingskracht gebruiken voor het goede? Op basis van verhalen uit haar eigen leven bespreekt de wereldberoemde auteur een paar van de belangrijkste kwesties van het leven op een scherpzinnige en emotionele manier.

Grote fan van J.K. Rowling, want: Harry Potter. Maar van dit boekje had ik precies meer verwacht. Ik heb het wel graag gelezen, mede door de vormgeving, maar het zal me niet lang bijblijven…

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2019 afstrepen.

***

Tussenstand Verbeelding Book Challenge: 4/30
Tussenstand Goodreads Reading Challenge: 11/34

***

Wat lazen jullie in maart?
En hebben jullie nog leestips of must-reads?

***

Lees ook

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

20 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge 2019 | uitgelezen in maart (10/40)

  1. Wauw, je hebt veel gelezen 🙂 Naar dat burn-out dagboek ben ik heel benieuwd. Ik zag het her en der al een paar keer voorbijkomen, maar ook hier hebben ze dat niet in de bib. Dus misschien dat ik het mezelf toch maar aanschaf. En die chicklit, die noteer ik hier ook. Want een goeie chicklit komt altijd van pas 🙂

    Like

  2. Hier niet veel te melden leesgewijs. Ik zit vooral veel over dieren te leren want ik ben vrijwilliger geworden bij een opvangcentrum voor vogels en wilde dieren, wat ik alle dierenvrienden kan aanraden want dat is heel plezant. Nooit gedacht dat egelkak opruimen zo levensverrijkend kan zijn 😀
    In mijn bed heb ik toch (nog eens) Johnny and the bomb uit de Johnny Maxwell-trilogie van Terry Pratchett gelezen. Een jeugdboek weliswaar maar wel een leuk jeugdboek voor iedereen die zich soms 13 voelt of tijdreizen interessant vindt.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.