#kookboekweek | februari 2019 | Deliciously Ella met vrienden (9/40)

Vorig jaar in augustus had ik op een doordeweekse dag afgesproken met Liesbet. Ik had een dagje verlof genomen omdat ik een sollicitatiegesprek had in Antwerpen, en omdat ik de hele dag vrij had, had ik Liesbet een mailtje gestuurd met de vraag of ze zin had om af te spreken. We gingen heerlijke chai latte drinken bij Kaffeenini en bezochten ook nog enkele boekhandels (want: #booknerds).

Enkele weken daarvoor had ik in een leuk winkeltje in Gent een boeken-boekje gespot, en dat vond ik perfect bij Liesbet passen. Dus nam ik het mee als cadeautje. Mijn verbazing was groot toen bleek dat ook zij een cadeautje voor mij bij had: het kookboek Deliciously Ella met vrienden.
Op de terugweg op de trein begon ik te bladeren én te watertanden. Helaas is het boek daarna enkele maanden op mijn bureau blijven liggen, maar in februari haalde ik het vanonder een bescheiden laagje stof. Tijd voor een nieuwe #kookboekweek, want de januari-editie had ik overgeslagen…

We hebben de titel van het boek alvast geen eer aan gedaan, want we aten alle gerechten gewoon thuis met ons drietjes… Helaas maakte ik nog niet zoveel gerechten klaar, maar er werden veel recepten gemarkeerd. Een ideetje voor in de zomer, voor als we vrienden vragen om te komen eten (buiten kunnen eten, o ja!). Toch vind ik het een geweldige titel, want koken voor vrienden (of familie) is de beste manier om hen ervan te overtuigen dat gezond / vegetarisch / veganistisch eten ook echt lekker en smaakvol kan zijn!

Het leukste aan dit boek vond ik dat alle gerechten makkelijk onderling combineerbaar zijn. Zo worden ook veel recepten samen gefotografeerd, en zo krijg je meteen maaltijdsuggesties. Handig, voor als je het zelf niet zo goed weet.

De foto’s in het boek zijn ook top: er zijn heel wat beelden met mensen op, wat het allemaal heel gezellig maakt.

Wat heb ik allemaal gekookt uit dit boek?

Pittige aardappelkoekjes (p. 60) + Tzatziki (p. 209)
Sperziebonen met tomaat (p. 65)

Pittig / pikant koken zit er niet meer in, nu Juliette met ons mee-eet, dus sommige ingrediënten worden weggelaten. In het recept werden de aardappelkoekjes geserveerd met tomatensaus, maar omdat ik de boontjes met tomaten erbij klaar wou maken, werd het tzatziki. Een geweldige combinatie! De boontjes met tomaat waren heel eenvoudig om te maken, maar o zo lekker. Van dit bijgerecht met groente vond ik de portie wel aan de kleine kant (200 gram boontjes voor 4 personen). Ik maakte een dubbele portie en we hadden een klein restje.

Falafel van zoete aardappel en sesamzaadjes (p. 70)
Quinoa met pistachenoten en abrikozen (p. 96)
Wortelgroenten geroosterd in ahornsiroop (p. 126)

De falafel was vrij veel werk om te maken, en de smaak viel ook wat tegen. Geen topper dus. De salade was wel héérlijk, al voegde ik er wel nog munt aan toe voor extra smaak. De geroosterde groenten waren héérlijk, want: geroosterde groenten. Ik zou dat elke dag kunnen eten!

***

Ondertussen reageerden al heel wat mensen op onze challenge, en enkelen onder hen deden al van #kookboekweek!
Deze bloggers postten afgelopen tijd een update:

  • Leen kookte uit ‘Honger!’ en deed mij eraan herinneren dat ik dat boek ook nog eens uit de kast moet halen.
  • Evi is grote fan van Sandra Bekkari, en toonde op haar blog wat zij uit het vijfde boek van deze kok heeft klaargemaakt.

***

Deliciously Ella met vrienden
auteur: Ella Woodward
uitgeverij: Kosmos Uitgevers
288 blz.
€ 23,99

***

Doen jullie mee met #kookboekweek? Laat gerust een linkje naar je blog in de comments als je meedoet, dan vul ik dit aan in het lijstje van de volgende #kookboekweek!

Advertenties

11 gedachtes over “#kookboekweek | februari 2019 | Deliciously Ella met vrienden (9/40)

  1. Net gegeten en weer goesting 😉
    Jammer dat de smaak van de falafel wat tegenviel, want hij ziet er wel heel lekker uit. Geroosterde groenten kan ik ook blijven eten, dat is zooo lekker en kan je met zoveel groenten doen dat het altijd een optie is 🙂

    Like

  2. Ik ben benieuwd wat je van het boek vindt als je er nóg meer uit hebt gemaakt. Zelf heb ik het eens van de bib gehaald, en hoewel het er alles heel smakelijk uit ziet, vond ik haar nogal karig met de eiwitten ( ik mik altijd op 20 gram per avondmaal ) en heb het toen toch maar weer teruggebracht..

    Like

    • Daar had ik nog niet op gelet, maar je hebt wel een punt. Bij elk gerecht heb ik zelf nog een extra eiwitbron toegevoegd (dat doe ik altijd wel, als ik vind dat er onvoldoende zijn). Bedankt voor je reactie!

      Like

  3. Sommige van de foto’s leken ook echt aan te zetten tot het combineren van de gerechten. Daar leek soms een heel buffet te worden geserveerd. Leuk dat je het boek ondertussen al wat hebt kunnen testen. Ik vond de geroosterde groenten zelf ook heel lekker én het boekje dat je me cadeau gaf was me inderdaad op het lijf geschreven.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.