As we speak #15

Al een tijdje zie ik – nadat Kelly ermee begon – her en der rubriekjes ‘As we speak’ passeren.

Het idee achter deze rubriek is dat je korte stukjes plaatst met dingen waar je mee bezig bent of die je bezighouden. Die stukjes zijn op zich niet voldoende om een hele blogpost mee te vullen, maar kunnen wel dingen zijn die je met je lezers wil delen.

‘As we speak’ lees ik heel graag bij andere bloggers. En omdat iedereen houdt van lijstjes (toch?), en omdat iedereen wel graag eens snuistert in het leven van anderen, doe ik ook mee!

GEKREGENde vorige As we speak dateert van eind december, dus er werden wat fijne cadeautjes in ontvangst genomen. Er was kerst én mijn verjaardag. Een deel van de buit: drie boekenbonnen, pastel fluostiften, een mok met een book quote op (ondertussen beginnen vrienden en familie mij goed te kennen!)

KIJKEN NAAR ‘Eigen Kweek’, ‘Blind Getrouwd’ en ‘De Dag’. De eerste reeks is ondertussen afgelopen, de tweede een heerlijke guilty pleasure, en de derde is massa’s spannend. Ik zou durven zeggen dat ik in geen tijden zo’n spannende en goeie serie heb gezien. Aftellen naar de ontknoping morgenavond!

JALOERS OP de mooie kerstdecoraties en prachtige planten bij mama thuis. Kerstmis vieren we altijd bij mijn ouders, en het hele huis is dan versierd en op en top gezellig. Denk niet aan de klassieke kerstboom; mama bedenkt elk jaar iets leuks en zelfgemaakts, met natuurlijke materialen in de hoofdrol. Eigenlijk zou hier ook ‘trots op’ kunnen staan, want mijn mama maakt echt de mooiste dingen. Dit jaar ga ik in het najaar enkele middagjes knutselen bij mama denk ik, om in ons huis ook enkele leuke decoraties te hebben. Dat zal zeker lukken, want van mijn schoonzus kreeg ik een lijmpistool cadeau.

GEKOCHT – een tweedehands glazen serre. Onze ‘probeerserre’ (een goedkoop, klein, plastic serretje uit de Aldi) is vorig jaar na een storm gaan vliegen, en omdat we zo blij waren met de opbrengst en het plezier van een eigen serre, ging mijn man op zoek naar een glazen exemplaar. Nieuwe glazen serres kosten stukken van mensen, dus het werd een tweedehands zoektocht. Wekenlang heeft hij gezocht, waren we nét te laat, bleken bepaalde serres te oud of door te hangen, … Twee weken geleden hadden we dan eindelijk geluk, en konden we ‘een batje’ doen. Nu is het nog wachten op beter weer, tot we de serre kunnen opbouwen. Moestuin 2019: wij hebben er zin in!

GEBAKKEN – twee taarten voor mijn verjaardag op het werk. Bij mijn start half december trakteerde ik ook al met taart, en ik heb geluk want mijn collega’s zijn enorme taarteters. Vorige maand konden ze nog eens smullen: ik maakte een appelcrumble en een decadente chocoladetaart. Van deze laatste probeerde één van mijn bazen zelfs het recept te ontfutselen, maar zonder succes :-). Enkele jaren geleden begon ik te dromen van een vegan gebak kookboek, dus ik verzamel enkele recepten voor als mijn droom ooit werkelijkheid wordt.

BLIJ MET mijn pakjes van Papierenwolk! Ik ben een stationary-lover, en af en toe bestel ik wat kaartjes of washi-tape of notaboekjes of … Begin dit jaar bestelde ik – in de solden – enkele leuke dingen bij Papierenwolk, en het pakje openmaken was een feestje op zich: alle spulletjes waren mooi apart verpakt, in mooie zakjes en met een mooie sticker.

GEGETEN– een superlekkere vegan vol-au-vent bij Loving Hut in Leuven. Eind december sprak ik af met Isabelle van Boston, Baby!, om wat bij te babbelen over ons blogs. We deden dit bij een lunch, en dat was echt een goeie keuze. Het was superlekker, en ik kocht er ook nog twee repen Vego-chocolade voor thuis. Mjum!

BEZIG MET opruimen, en dan met name mijn kookboekencollectie. Ik grijp altijd terug naar mijn favorieten, en dus blijven heel wat boeken onaangeroerd in de kast staan. Vroeger werd ik blij van veel boeken, nu vind ik dat de boeken waar ik niet blij van word de deur uit mogen. Van een beetje minimaliseren is nog niemand dood gegaan! Enkele boeken vonden al via sociale media een nieuwe eigenaar, de andere boeken breng ik naar de Kringloopwinkel, of breng ik bij een verantwoordelijke van Natuurpunt voor een boekenverkoop. Mochten er mensen hier interesse hebben: stuur gerust een mailtje en dan bezorg ik de titels die ik nog heb liggen!

ZOEKEN NAAR een nieuw evenwicht, sinds de start van Juliette op school. En dat geldt niet alleen voor mij, maar voor ons alle drie. Werk- en schooltijden zijn in de huidige maatschappij niet echt op elkaar afgestemd, en wij hebben geen oma’s en opa’s in de buurt, dus we werken in shiften: ik begin vroeg met werken, zodat ik op tijd aan de schoolpoort kan staan. Mijn man brengt J. naar school en werkt langer door. Sinds J. naar school gaat kan ze ook geen dutjes meer doen, dus het is een bewuste keuze om haar meteen van school op te halen als de school uit is. Enkele weken ging dat goed, maar sinds deze week gaat ons meisje opnieuw enkele dagen naar de opvang. Zonder dutjes bleek moeilijker, en we hopen haar (en onszelf) weer wat rust te geven hiermee. Het is ploeteren, en proberen, en lukken en mislukken, maar we komen er wel. Juliette heeft het in elk geval wel naar haar zin op school, en kan de hele weg ernaartoe al zelf stappen. ‘Nee buggy, ikke voetjes!’.

En jullie, waarmee zijn jullie de afgelopen tijd bezig geweest?

39 gedachtes over “As we speak #15

 1. Heb héél vaak gedacht ‘IK OOK’ bij het lezen van deze post.
  Ik ook
  – kerst en verjaardag en pastelfluo stiften op mijn lijstje
  – blind getrouwd als guilty (of niet zo guilty) pleasure
  – ik wil ook een serre na een klein plastieken geval vorig jaar. Tweedehands, dat ik daar nog niet aan gedacht had!
  – ook gebakken voor op het werk
  – genoten van onze lunch!

  Like

 2. Blind getrouwd is hier ook een guilty pleasure! En ik ben fan van Loving Hut, helaas kom ik weinig in Leuven.
  Wij doen ook shiften voor de kindjes; ik zet ze af in de klas en race dan naar het station en het werk, de wederhelft stopt op tijd in Brussel om voor 18u aan de opvang te staan. Het nadeel van allebei ver werken. Gelukkig kunnen we al eens thuiswerken waardoor we 2 dagen per week wel mooi aan de schoolpoort kunnen staan om 15u40…

  Like

  • Leuven is hier wat uit de buurt, en ook al zijn er in Gent veel leuke plekjes, ik vond Loving Hut echt een topper.
   Wij werken gelukkig niet al te ver, maar als er in het verkeer iets mis gaat, kan er snel veel vertraging zijn. Ik kijk er al een beetje naar uit als J. nog groter wordt, dat ze graag zal spelen in de opvang na school, en dat wij wat meer rust vinden. Thuis werken is hier gelukkig ook een mogelijkheid!

   Like

 3. Super, die serre! Toen ik vorig jaar naar een aantal percelen voor een moestuin kon gaan kijken, waren er verschillende met een tuinhuisje, maar het was die met een serre die meteen mijn hart stal 🙂
  Zo schattig, die “ikke voetjes” 🙂 Veel succes met het vinden van een evenwicht!
  En ook: ooooh, ik hoop dat dat kookboek van jou er ooit komt!

  Like

 4. Oh zo herkenbaar dat evenwicht opnieuw zoeken als ze naar school zijn. Mijn bijna 4-jarige dochter is ook nog altijd doodop. Wij hebben het opgelost door allebei 4/5de te werken in halve dagen. Nooit ochtend- en avondrush!

  Like

  • Ik werk nu 4/5 over 5 dagen, en ik start om halfacht ’s ochtends. Tijdelijk lukt dat wel, maar ik wil liever terug naar een 4-dagenwerkweek, zodat ik op woensdagvoormiddag wat dingen voor mezelf kan doen. Mijn man werkt voltijds (meer dan, eigenlijk), maar hij kan wel flexibel werken. Het zal allemaal hopelijk wat vlotter verlopen als J. wat groter wordt, maar het zal nog enkele maanden (of zelfs jaren) zoeken zijn denk ik 🙂

   Like

 5. Kleindochtertje van 2,5 jaar vorige week gestart in de kleuterklas. En zo blij dat ze bij oma haar middagdutje kan komen doen,zo lang als dat nodig is voor haar. Een nieuw evenwicht zoeken is inderdaad niet zo gemakkelijk!

  Like

 6. Felix start waarschijnlijk in maart 2020 met school en ik ben nu al aan het stressen. Hoe gaan we dat doen mannekes! Maar dan denk ik ook als zoveel mensen erin slagen zal het ons ook wel lukken zeker. Dat nieuw evenwicht komt er wel!

  Like

  • Het is zoeken, maar bij andere ouders lukt het ook wel. Het is soms echt ‘pick your battles’: J. eet warm op school, waardoor ze ’s avonds een boterham eet, en wij meer tijd hebben om te koken (nu meestal als ze in bed zit). Je kan alleen maar leven naar het ritme van je kindje, en al de rest valt wel weer op zijn pootjes 🙂

   Geliked door 1 persoon

 7. Die start op school was voor ons ook een hele aanpassing. Ook hier geen groutouders in de buurt en ik vond het zo moeilijk om te zien hoe doodvermoeid ons kleutertje ervan werd en toch niet kon slapen door de stress :(. Gelukkig betert het, vanaf ze 3 jaar waren had ik het gevoel dat het beter ging. Ik hoop dat jullie snel opnieuw een evenwicht vinden! x

  Like

  • Ik had het eerlijk gezegd een pak moeilijker met de start op school, dan met de start in de opvang. Die kleintjes worden overweldigd door de grootte van de speelplaats, en al die kindjes. Mijn moederhart vond dat niet eenvoudig… De eerste dagen was J. hyper, en ging ze over haar vermoeidheid. De laatste weken was ze echt doodop, waardoor we hebben beslist haar voor een tijdje terug naar een opvang te brengen, waar ze ’s middags nog kan slapen. Weer een andere locatie, andere mensen, en een ander ritme, maar voor haar wel de beste oplossing momenteel!

   Geliked door 1 persoon

 8. vanavond finale De Dag!! spannend eh. Ik kijk naar zelfde zaken op tv als jou

  over evenwicht met Juliette: kan/mag ze geen dutjes doen in peuterklas of opvang? Onze jongste doet regelmatig dutjes nog, ook al gaat hij nu al 6 maand naar school. Dat is daar geen issue.
  Ivm ophalen: wij hebben ook geen grootouders die kunnen inspringen en mijn man reist helft van de tijd. Dus ik heb 2 dagen per week een vaste babysit die kindjes ophaalt. Die dagen werk ik wat langer en op de andere dagen haalt ofwel mijn man de kinderen op ofwel ik (en dan vertrek ik wat te vroeg op werk). Zo balanceert het wel.

  Like

  • Ik vond het een raar einde, van De Dag…
   Op school is er een matrasje in de klas, maar de juffen hebben ook hun pauze, en hun taken binnen en buiten de klas. En zij is niet de enige peuter die nood heeft aan rust, dus ze stimuleren dutjes in de klas ook niet echt. Sinds vorige week gaat J. naar een buitenschoolse opvang, waar ze wel kan slapen. We hebben een andere (blijere) peuter nu! We zullen zien om de dutjes geleidelijk aan af te bouwen, zodat ze misschien na de paasvakantie terug volle dagen kan gaan. We zullen moeten afwachten wat voor haar lukt…

   Like

 9. Amai kan mij wel inbeelden dat het een hele aanpassing is nu Juliette naar school gaat. Ik vind dat toch altijd zot hoe die mama’s en papa’s hun huishouden recht houden terwijl ik – kinderloos maar met hond en vriend – daar soms zo neig mee struggle :p
  Ik kijk ook naar Blind Getrouwd. Vind het echt geweldig! En helemaal geen guilty pleasure 😉

  Like

  • Ik heb me al meermaals afgevraagd wat ik vroeger deed met ‘zo veel’ vrije tijd, toen ik nog minder uren werkte dan ik nu doe. Maar je stelt gewoon prioriteiten, en sommige dingen moeten maar goed genoeg zijn als ze maar half gedaan zijn.
   En Blind Getrouwd is inderdaad niet echt een guilty pleasure. Ik denk dat er héél veel mensen graag naar kijken 🙂

   Like

 10. Boekenbonnen blijven leuk hé. Dan heb je eerst al de voorpret van het nadenken over wat je zal uitkiezen én vervolgens het gaan omwisselen zelf. Ik heb deze middag alvast foto’s gemaakt van mijn boekige bekers dus die blogpost-suggestie van je komt er binnenkort een keertje aan hoor.

  Iedere keer dat ik die taartenfoto zie krijg ik meteen zin in een stuk chocoladetaart. Ik heb

  Like

 11. Dat werk en schoolritme zijn absoluut niet op elkaar afgestemd he. Wij hebben er best wel lang met gesukkeld, maar ondertussen lijken we stilaan wel een nieuw ritme te vinden. en die Loving Hut, dat ziet er daar zo lekker uit, moet ik precies toch ook eens een bezoekje brengen 🙂

  Like

 12. Dat klinkt best pittig zeg. Ik snap wat je zegt over het schoolsysteem. Dat sluit inderdaad niet bepaald aan op werktijden. Om over de vele studiedagen nog maar te zwijgen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.