#kookboekweek | september 2018 | Simpel

Toen ik een persbericht voorbij zag komen van ‘Simpel’, het nieuwste kookboek van Yotam Ottolengi, was ik razend enthousiast. ‘Plenty’ en ‘Plenty More’ staan in de kookboekenkast, en tijdens onze citytrip naar Londen vorig jaar gingen we bij Nopi eten, waar ik ook zijn bakboek, ‘Sweet’, kocht.
(Dat herinnert me eraan dat ik nog altijd eens moet bloggen over onze trip.)

‘Simpel’ kon dus niet ontbreken in de collectie! In september kookte ik uit dit boek, en ik deel graag mijn bevindingen met jullie.

Maar ik zal al even met een spoiler beginnen: toen ik het boek doorbladerde, was ik een beetje teleurgesteld. ‘Simpel’ is geen vegetarisch kookboek: er staan heel wat recepten met vlees en vis in. Ik had daar nooit bij stil gestaan, omdat de andere Ottolenghi’s die ik heb wel vegetarisch zijn.
Toch probeerde ik daar om heen te kijken (of: bladeren), en een aantal leuke recepten uit te kiezen.
Plantaardige recepten kiezen was al helemaal moeilijk, omdat Ottolenghi graag zuivel en eieren gebruikt.

Het boek is ingedeeld in volgende hoofdstukken: brunch / rauwe groenten / gare groenten / rijst, granen en peulvruchten / noedels en pasta / vlees / vis / desserts. Verder zijn er ook nog maaltijdsuggesties te vinden, en zijn er enkele bladzijden gewijd aan feesten en de typische Ottolenghi-ingrediënten (zoals daar zijn: granaatappelpitten, sumak, ingemaakte citroenen, …).

‘Simpel’ staat vooral voor eenvoudige recepten, en wordt omschreven als het meest toegankelijke kookboek van de Israëlisch-Britse kok. Naast de voor de hand liggende titel, staat elke letter afzonderlijk ook voor enkele eigenschappen. In het boek krijgt elke letter een icoon, en deze worden bij elk recept aangegeven.

  • S – Snel, binnen 30 minuten bereid
  • I – niet meer dan 10 Ingrediënten
  • M – Maak van tevoren
  • P – Provisiekast
  • E – Echt makkelijk
  • L – Lekker lui

Ondanks het feit dat ‘Simpel’ geen vegetarisch kookboek is, kon het boek me met dit concept wel overtuigen: door de week is het niet altijd haalbaar om uitgebreider te koken, en vaak verval je dan in eenvoudige recepten. Met dit boek komt daar dus een beetje verandering in!

Volgende recepten probeerde ik uit:

Linzen-tomatensoep met kerrie en kokos (p. 52)

Een heel lekkere, verwarmende soep! Ideaal om een restje linzen in te verwerken. Ook een plus aan dit recept: de steeltjes van de koriander worden allemaal gebruikt in de soep.

Tofoe en haricots verts met chraimesaus (p. 104)
Gebakken aardappels met rozemarijn en sumak (p. 139)

Twee gerechten die perfect samen gaan! De saus bij de tofu was heerlijk kruidig, zoals we van Ottolenghi gewend zijn. Kruidig, maar haalbaar qua boodschappen (in ‘Plenty’ en ‘Plenty More’ had ik vaak moeite om bepaalde ingrediënten te vinden).
De gebakken aardappels maak ik normaal in de oven, maar voor dit recept heb je enkel een pan nodig. Lekkere variant!

Couscoussalade met cherrytomaatjes en kruiden (p. 158)

Wegens tijdsgebrek (ik maakte deze salade ’s avonds, om mee te nemen als lunch naar het werk) vereenvoudigde ik het recept een beetje. De tomaatjes werden niet geroosterd, maar rauw in de salade verwerkt. Ik voegde er ook nog pistachenootjes, komkommer, olijven en kikkererwten aan toe. Het werd een overheerlijke soort tabbouleh!

Fettuccine met pittige cherrytomatensaus (p. 187)

Een recept dat de titel van het boek alle eer aan doet! Ons (alle drie, want J. is ook een gezonde eter) kan je héél veel plezier doen met een (eenvoudige) pasta. Ideaal ook als je een tomatenoverschot hebt in de tuin. Een receptje dat ik zeker zal onthouden voor volgende zomer!

Graag had ik nog wat meer recepten getest. Staan zeker nog op het lijstje:

  • Geroosterde aubergines en yoghurt met kerrie (p. 66)
  • Bloemkoolsalade met granaatappelpitten en pistachenoten (p. 91)
  • Gebakken rijst uit de oven met punt en granaatappel-olijvensalsa (p. 171)

***

Disclaimer: ik kreeg dit boek toegestuurd als recensie-exemplaar. Ik kocht het boek dus niet zelf, maar alles wat hierboven geschreven staat is mijn eigen, eerlijke mening.

Simpel
auteur: Yotam Ottolenghi
uitgeverij: Fontaine Uitgevers
320 blz.
€ 29,99

***

Doen jullie mee met #kookboekweek? Laat gerust een linkje naar je blog in de comments als je meedoet, dan vul ik dit aan in het lijstje van de volgende #kookboekweek!

14 gedachtes over “#kookboekweek | september 2018 | Simpel

  1. Lijkt me wel een fijn boek te zijn om eens iets uit klaar te maken als ik nog eens wil experimenteren en de standaardkost en gerechten die wij hier vaak eten moe ben 😉 Zelf ben ik trouwens momenteel gerechten aan het uitproberen uit het Ketoplan dus een verslag daarvan volgt gauw!

    Like

  2. Ook al eet ik zelf nog vlees en vis, eigenlijk zijn die recepten op zich al een reden om dit boek niet te kopen. Want de keren dat ik die dingen eet wil ik sowieso zoveel mogelijk beperken en gebeuren eigenlijk vooral wanneer ik in België ben (en niet zelf kook) of wanneer ik hier een klaargemaakte schotel koop, zoals lasagne bolognaise of pizza peperoni, omdat ik echt geen tijd (of zin, eerlijk is eerlijk 😉 ) heb om te koken. Veel experimenteren doe ik dus niet in de vlees- en viskeuken 🙂
    Al zien de veggie gerechten die je er uit klaarmaakte er desondanks toch weer de moeite uit. Duimen dan maar dat de bib het ooit aankoopt 🙂

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.