Verbeelding Book Challenge 2018 | uitgelezen in september

Voor de vierde keer op rij neem ik dit jaar deel aan de Verbeelding Book Challenge. Want: lezen is geweldig en #nevernotreading en al. 
Heel wat volgers hier zijn ook boekenverslinders, dus daarom blijf ik maandelijks leesupdates delen. 

In september las ik 6 boeken uit:

Wonen met planten (Caro Langton & Rose Ray) – ****

Laat je door Caro en Rose meevoeren naar hun wereld vol prachtige vetplanten, luchtplanten, cactussen en tropische bloemen. Dankzij hun eenvoudige projecten, stylingideeën en adviezen over de verzorging van planten, leer je hoe je deze sterke en mooie soorten vertroetelt en in topconditie houdt. Voor je het weet, ontferm ook jij je liefdevol over allerlei groen in huis.

Sinds kort ben ik boeken over (kamer)planten beginnen lezen, om nog beter voor mijn eigen plantjes te kunnen zorgen. Want ik doe maar wat, en soms gaat het goed, maar soms ook niet… In dit boek worden vooral planten opgelijst die sterk zijn, en waar je weinig verkeerd mee kan doen. Naast een opsomming van leuke planten (waarvan ik er enkele op mijn verlanglijstje heb gezet, uiteraard), staat er in dit boek ook info over verzorging, stekken en vermeerderen, … Er stond ook een hoofdstuk in over luchtplantjes, maar dat vond ik minder interessant.

26. Een boek met bloemen op de cover

Groen geluk (Maaike Koster & Emma Sibley) – ***

‘Groen geluk’ is de ultieme visuele gids voor kamerplanten. Van vetplanten tot cactussen, van bloeiende tot bladplanten: Maaike Koster maakte bij elke plant in deze verzameling een uniek geschilderd kunstwerkje en Emma Sibley geeft plantbeschrijvingen en tips voor de verzorging. Een even prachtig als praktisch boek dat als object niet zal misstaan in je florerende groene indoortuin.
‘Groen geluk’: dat is precies waar dit boek om draait. Knap als je de natuur zo mooi kunt illustreren dat je eigenlijk elke tekening in wilt lijsten. Maaike Koster doet dat onweerstaanbaar. Mooi dat twee talenten als Emma Sibley en Maaike elkaar hebben gevonden en perfect aanvullen. En zo hun liefde voor binnengroen delen. Dit kamerplantenboek hoort bij elke indoor gardener op de boekenplank. En als je nog niet van kamerplanten houdt, ga je dat door dit boek zeker doen.’

Een mooi boek met illustraties, maar – in tegenstelling tot het boek hierboven – weinig algemene info en een beetje oppervlakkig. In dit boek ook veel exotische planten.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2018 afstrepen.

Zomerhuis met zwembad (Herman Koch) – ***

Huisarts Marc Schlosser heeft een medische fout begaan waardoor een van zijn patiënten, de beroemde acteur Ralph Meier, is overleden. Hij zal zich moeten verantwoorden voor het Medisch Tuchtcollege, maar daar maakt hij zich niet echt zorgen over: ‘Een schorsing van een paar maanden, daar komt het op neer. We kennen elkaar allemaal, meer zal het niet worden.’
Maar is het wel een medische fout? Marc had immers een rekening te vereffenen met zijn patiënt, die net iets te veel belangstelling toonde voor zijn mooie vrouw Caroline. Of heeft het alles te maken met de gebeurtenissen in het zomerhuis waar het echtpaar Meier het gezin Schlosser had uitgenodigd?
In Zomerhuis met zwembad vertelt de hoofdpersoon met niets en niemand ontziende eerlijkheid hoe hij op dit punt in zijn leven is aanbeland. Het is een spannend verhaal over het recht op vergelding en het overschrijden van grenzen als de deuren naar een normale rechtsgang zijn dichtgeslagen.

Dit boek won ik met een give-away op de blog van Liese. De bedoeling was om dit boek mee te nemen op reis, maar ik was toen in een ander boek bezig dus dit bleef even liggen. Eigenlijk heb ik getwijfeld of ik het boek zou uitlezen, want ik vond het met momenten een beetje langdradig. Pas op het einde werd het echt spannend. Ondertussen is het boek per post vertrokken naar de volgende lezer!

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2018 afstrepen.

Spark Joy (Marie Kondo) – ***


Marie Kondo’s unieke KonMari-methode om op te ruimen is in korte tijd een wereldwijd fenomeen geworden en haar boek ‘Opgeruimd!’ bereikte wereldwijd de bestsellerlijsten. Spark Joy is haar praktische, geïllustreerde handleiding die laat zien hoe je je huis op de goede manier kunt ‘ontspullen’ en hoe je specifieke items kunt opbergen, van de keuken tot de badkamer en van papieren tot hobbyspullen. Het boek bevat duidelijke tekeningen die Marie Kondo’s gepatenteerde opvouwmethodes voor shirts, broeken, sokken en jassen laten zien, evenals illustraties van goed georganiseerde lades en kasten. Ze gaat ook in op zaken die niet per se gelukkig maken, maar die toch bewaard moeten blijven. Dit boek is perfect voor iedereen die verlangt naar een huis – en leven – dat joy sparkt!

Een boek dat vlot leest, met leuke tekeningen, en met een heel praktische insteek. Met momenten – net zoals haar eerste boek – wel een beetje over the top, maar wel graag gelezen. Orde in ons huis = orde in mijn hoofd. Nu nog de tijd vinden om alles in de praktijk om te zetten!

11. Een boek dat origineel geschreven is in een taal die je zelf niet vaardig bent (je mag uiteraard een vertaling lezen)

Handlettering doe je zo! (Karin Luttenberg) – ****

Handlettering is hot! Geen simpele notitie op een stukje papier, maar een echt ambacht. Met dit handboek van illustratrice en graficus Karin Luttenberg kan iedereen snel zelf aan de slag.
Ben je fan van al die mooie plaatjes op Instagram en Pinterest, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Met dit boek lukt het wel! Duidelijke stap-voor-stap-handleidingen, tips, trucjes, heel veel inspiratie en kleine projecten om direct mee te beginnen. Een boek waar beginners en gevorderden mee uit de voeten kunnen!

Echt ‘lezen’ vond ik dit niet per se, maar het is een boek dus ik tel het wel graag mee. Handlettering is iets wat ik sinds een jaar ongeveer doe, en ik vind het enorm ontspannend. Oefening baart kunst, en dat is ook hierop van toepassing. In dit boek heb ik wel heel wat inspiratie kunnen opdoen, en die zal van pas komen want de kerstperiode komt weer dichterbij!

3. Een boek met een typografische cover (geen foto of illustratie, alleen maar mooie letters)

Juliette of het geluk van boeken (Christine Féret-Fleury) – ****

Het leven van Juliette, een jonge en dromerige Parisienne, is saai en voorspelbaar. Haar uitlaatklep: boeken. Op weg naar haar werk gebruikt ze haar tijd in de metro om te lezen. Soms observeert ze de mensen om haar heen, die net als zij in verhalen zijn verdiept. Het oude vrouwtje dat langzaam bladert. De man met de insectenencyclopedie. Een vrouw die altijd op precies pagina 247 in huilen uitbarst. Het fascineert Juliette wat boeken met mensen doen.
In een opwelling besluit ze op een dag twee haltes eerder uit te stappen. Daar ontmoet ze Soliman, een vereenzaamde man die zich omringt met boeken. Hij is ervan overtuigd dat verhalen levens kunnen veranderen. Door hem wordt Juliette een professionele bookcrosser, die boeken brengt bij mensen die ze goed kunnen gebruiken. 

Een boek dat ik niét kon laten liggen! Heel graag gelezen, al stoorde ik mij in het begin wel aan de soms lange zinnen. Ik vond dit een heel warm verhaal, misschien niet heel diepzinnig, maar toch heel erg mooi.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2018 afstrepen.

***

Tussenstand Verbeelding Book Challenge: 18/30
Tussenstand Goodreads Reading Challenge: 32/24

***

Wat lazen jullie in september?
En hebben jullie nog leestips of must-reads?

***

Lees ook

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

7 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge 2018 | uitgelezen in september

  1. Mijn challenge ligt al een tijdje stil vermits ik nog steeds niet naar de bibliotheek ben geweest. Wel leuk om te ontdekken wat je van Juliette vond. Vond jij de personages ook een beetje ongrijpbaar? Ik vond het mooi omschreven, een beetje sprookjesachtig maar ik voelde niet echt een klik met de personages.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.