Elke maand een #kookboekweek, dat lijkt een makkie, en tot nu toe is het me ook bijna altijd gelukt. Maar in augustus dit jaar liet ik een steekje vallen. Niet erg, wat er zijn nog genoeg maanden dit jaar (en er liggen enkele geweldige kookboeken te wachten)!
Hier hebben jullie nog het overzicht van juli te goed, en dat was een topper. Ik krijg het water in de mond als ik weer naar de foto’s kijk…
Een tijdje geleden las ik over ‘15 minute vegan‘ op de blog van Sara. Ik weet dat Sara goeie smaak heeft, en haar review had me meteen overtuigd. Het boek kwam op mijn wishlist terecht, maar daar heeft het niet lang gestaan. Ik was als werkende mama en altijd ergens mee bezig toch wel heel benieuwd naar snelle en gezonde recepten. Meestal staat het eten hier op een halfuurtje op tafel, maar nog snellere recepten, daar wou ik meer over lezen.
Ik ga jullie meteen allemaal ontgoochelen: bijna niks wat ik maakte uit dit boek was écht binnen de 15 minuten klaar, ook al vind ik mezelf wel een vrij snelle en efficiënte kok. Maar! Alles was wel superlekker…
Handig (in ons geval toch) vond ik dat de recepten voor 2 personen waren berekend. De porties waren ruim voldoende; soms at J. ook nog mee. En soms maakte ik een dubbele portie, zodat we er twee keer van konden eten.
Wat ik in juli uit ‘15 minute vegan‘ maakte:
Satay noodles (p. 60)
Noedels, dat eten wij hier altijd graag. Pad thai staat vaak op het menu, maar variaties zijn altijd welkom. Deze noedels met pindakaas vond ik superlekker (mijn man iets minder, maar die is niet zo into pindakaas). Ik maakte er wel tofu bij.
Orange, pomegranate and pistachio pilaf (p. 65)
Beetroot and pickled walnut salad with minted yoghurt (p. 73)
Een combinatie van twee gerechtjes, met kant-en-klare falafels uit de Colruyt. Superlekker allemaal! Ik maakte het klaar tijdens de warmste weken van juli, en de gerechtjes waren ook heerlijk om koud te eten. Ik deed ook van vrijgevigheid, want ik deelde dit gerecht met vriendin G. onder de vorm van kraamkost!
Pasta arrabbiata (p. 82)
Een simpele pasta, dat smaakt altijd! Ik maakte de saus niet pikant, want J. at mee (laat pasta nu net haar lievelingseten zijn…). Ik voegde er nog verse basilicum aan toe.
Courgette and lemon pappardelle with pine nuts (p. 90)
Lemon and almond pesto (p. 147)
Hier combineerde ik twee recepten. Ik voegde zelfgemaakte pesto (waarvoor ik minder olie gebruikte dan in het recept stond vermeld) toe aan de courgettepasta. Pappardelle hadden we niet, dus het werd linguine. Njummies!
Mediterranean cassoulet (p. 104)
Heerlijk, een stoofpotje met groenten uit de tuin! Dit gerecht had veel langer nodig dan een kwartiertje… Ik maakte er geroosterde aardappeltjes bij en een burger.
Crêpes (p. 125)
Het moet eeuwen geleden zijn dat ik nog eens pannenkoeken bakte… Daarom maakte ik meteen een dubbele hoeveelheid van het recept klaar. Ik voegde er wel extra ‘melk’ aan toe, omdat het beslag aan de dikke kant was (wij eten liever dunne pannenkoeken). De eerste keer aten we de pannenkoeken als vieruurtje, met besjes en ahornstroop/chocoladesaus. De volgende twee dagen at ik ze ook nog als ontbijt. En Juliette proefde, en zei dat het goed was!
Blackberry mojito (p. 128)
Ik was al bijna vergeten dat het in juli zo enorm gigantisch veel te warm was. Deze verfrissende drankjes (die je zowel met als zonder rum kan maken) werden verschillende keren klaargemaakt!
***
Ondertussen reageerden al heel wat mensen op onze challenge, en enkelen onder hen deden al van #kookboekweek!
Deze bloggers postten afgelopen tijd een update:
- Anna Helena is – terecht! – een grote fan van Honger! en deed er voor de tweede keer een #kookboekweek mee.
***
15 minute vegan
Katy Beskow
Engelstalige uitgave
160 blz.
(ik kocht het boek bij Book Depository voor een kleine € 15)
***
Aha toevallig post ik morgen mijn goeie voornemens om een week het diner op tafel te toveren in max 15 minuten! Ik ben benieuwd… t is niet echt uit een kookboek, maar wel van een kookwebsite. dus eerder #kookwebsiteweek 🙂
LikeLike
Oh, daar kijk ik naar uit!
Naast kookboeken zijn hier ook heel wat blogs en websites. Om van receptenknipsels nog maar te zwijgen 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Ik wil die van mij al eeuwig ‘netjes in mapjes steken’ maar het blijft precies een hoopje ongeregeld 😀
LikeLike
Herkenbaar! Ik heb wel mapjes gemaakt per soort gerecht (salades, pasta’s, …), maar de mapjes blijven onaangeroerd in de kast liggen 😦
LikeGeliked door 1 persoon
Omdat ik hier al zoveel kookboeken heb zien passeren, en je dus als een expert erin beschouw, trek ik even mijn stoute schoenen aan om je een vraag te stellen. Ik wil graag vegetariër worden. Maar ik heb door gezondheidsproblemen sowieso al een strikt dieet. Ik ben dan ook op zoek naar een kookboek – bij voorkeur Nederlandstalig – waarin niet enkel recepten staan, maar waaruit je ook kan leren hoe je als vegetariër toch volwaardige maaltijden, met voldoende voedingsstoffen, kan eten.
Ken jij zo’n kookboek? Ik leende uit de bib reeds verschillende vegetarische kookboeken. En kocht ook ‘the green kitchen at home’. Ik vond veel fijne recepten en in ‘vegalicious’ ook achtergrondinfo. Maar ik bleef op mijn honger (!) zitten wat betreft tips, achtergrondinfo, … hoe je zelf in het oog kan houden dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt…
LikeLike
Goh, in de meeste boeken staat wel een inleiding met voedingsstoffen, …
‘De vegarevolutie’ vind ik een aanrader wat de info betreft, en ‘Veggie voor starters’ is een goed boek voor beginners.
Welke voedingsstoffen moet je vermijden?
In ‘becoming vegan’ vond ik heel veel nutritionele info, maar dat is in het Engels en ook gericht op veganisme.
Als je twijfelt of je genoeg binnenkrijgt, kan je ook eens bij een diëtiste met specialisatie in vegetarisme langs gaan?
Veel succes met je verdere zoektocht, ik hoor graag als ik je nog ergens mee kan helpen!
LikeLike
Dankjewel voor je reactie. De lijst van intoleranties is te lang om hier op te sommen. Helaas. Ik ben dan idd ook van plan naar een diëtiste te gaan, maar omdat dat niet in de nabije toekomst lukt, wou ik alvast zelf info opzoeken. Maar ik vond precies niet de juiste boeken, in degene die ik leende staat toch weinig info over voedingsstoffen. Ik ga in de bib op zoek naar de twee titels die je noemde! Dankjewel voor de tips en je behulpzaamheid!
LikeLike
Een diëtiste zal je op de juiste manier kunnen ondersteunen, maar het kan geen kwaad om zelf al wat info te verzamelen. Veel succes!
LikeLike
Die gerechten zien er heerlijk uit! En ik denk inderdaad dat het vrij moeilijk is om een gerecht in 15 minuten of minder op tafel te krijgen. Zelf probeer ik vaak gerechten die zowat 30 minuten tijd kosten. En in het weekend mag het wat langer duren.
LikeLike
Dat is bij ons net zo. In het weekend kook ik ook soms meerder maaltijden voor in de diepvries. Of iets bakken, maar dat is – voor mijn doen – al énorm lang geleden…
LikeGeliked door 1 persoon
Dat ziet er allemaal kei lekker uit!
LikeLike
Dat was het ook 🙂
LikeLike
Njammie, dat ziet er weer allemaal superlekker uit. Iedere keer dat ik jouw Kookboekweek zie verschijnen denk ik dat ik nog eens een Getest en Goedgekeurd-blogpost moet uitwerken. Dat is alweer heel erg lang geleden ondertussen.
LikeLike
Ja, doen!
LikeGeliked door 1 persoon
[…] 15 minute vegan […]
LikeLike
[…] van Katy Beskow. Ik was heel erg benieuwd naar dit boek, want het andere boek dat ik van haar heb, 15 minute vegan, viel heel goed in de […]
LikeLike