#kookboekweek | juli 2018 | 15 minute vegan

Elke maand een #kookboekweek, dat lijkt een makkie, en tot nu toe is het me ook bijna altijd gelukt. Maar in augustus dit jaar liet ik een steekje vallen. Niet erg, wat er zijn nog genoeg maanden dit jaar (en er liggen enkele geweldige kookboeken te wachten)!
Hier hebben jullie nog het overzicht van juli te goed, en dat was een topper. Ik krijg het water in de mond als ik weer naar de foto’s kijk…

Een tijdje geleden las ik over ‘15 minute veganop de blog van Sara. Ik weet dat Sara goeie smaak heeft, en haar review had me meteen overtuigd. Het boek kwam op mijn wishlist terecht, maar daar heeft het niet lang gestaan. Ik was als werkende mama en altijd ergens mee bezig toch wel heel benieuwd naar snelle en gezonde recepten. Meestal staat het eten hier op een halfuurtje op tafel, maar nog snellere recepten, daar wou ik meer over lezen.

Ik ga jullie meteen allemaal ontgoochelen: bijna niks wat ik maakte uit dit boek was écht binnen de 15 minuten klaar, ook al vind ik mezelf wel een vrij snelle en efficiënte kok. Maar! Alles was wel superlekker…

Handig (in ons geval toch) vond ik dat de recepten voor 2 personen waren berekend. De porties waren ruim voldoende; soms at J. ook nog mee. En soms maakte ik een dubbele portie, zodat we er twee keer van konden eten.

Wat ik in juli uit ‘15 minute vegan‘ maakte:

Satay noodles (p. 60)

Noedels, dat eten wij hier altijd graag. Pad thai staat vaak op het menu, maar variaties zijn altijd welkom. Deze noedels met pindakaas vond ik superlekker (mijn man iets minder, maar die is niet zo into pindakaas). Ik maakte er wel tofu bij.

Orange, pomegranate and pistachio pilaf (p. 65)
Beetroot and pickled walnut salad with minted yoghurt (p. 73)

Een combinatie van twee gerechtjes, met kant-en-klare falafels uit de Colruyt. Superlekker allemaal! Ik maakte het klaar tijdens de warmste weken van juli, en de gerechtjes waren ook heerlijk om koud te eten. Ik deed ook van vrijgevigheid, want ik deelde dit gerecht met vriendin G. onder de vorm van kraamkost!

Pasta arrabbiata (p. 82)

Een simpele pasta, dat smaakt altijd! Ik maakte de saus niet pikant, want J. at mee (laat pasta nu net haar lievelingseten zijn…). Ik voegde er nog verse basilicum aan toe.

Courgette and lemon pappardelle with pine nuts (p. 90)
Lemon and almond pesto (p. 147)

Hier combineerde ik twee recepten. Ik voegde zelfgemaakte pesto (waarvoor ik minder olie gebruikte dan in het recept stond vermeld) toe aan de courgettepasta. Pappardelle hadden we niet, dus het werd linguine. Njummies!

Mediterranean cassoulet (p. 104)

Heerlijk, een stoofpotje met groenten uit de tuin! Dit gerecht had veel langer nodig dan een kwartiertje… Ik maakte er geroosterde aardappeltjes bij en een burger.

Crêpes (p. 125)

Het moet eeuwen geleden zijn dat ik nog eens pannenkoeken bakte… Daarom maakte ik meteen een dubbele hoeveelheid van het recept klaar. Ik voegde er wel extra ‘melk’ aan toe, omdat het beslag aan de dikke kant was (wij eten liever dunne pannenkoeken). De eerste keer aten we de pannenkoeken als vieruurtje, met besjes en ahornstroop/chocoladesaus. De volgende twee dagen at ik ze ook nog als ontbijt. En Juliette proefde, en zei dat het goed was!

Blackberry mojito (p. 128)

Ik was al bijna vergeten dat het in juli zo enorm gigantisch veel te warm was. Deze verfrissende drankjes (die je zowel met als zonder rum kan maken) werden verschillende keren klaargemaakt!

***

Ondertussen reageerden al heel wat mensen op onze challenge, en enkelen onder hen deden al van #kookboekweek!
Deze bloggers postten afgelopen tijd een update:

  • Anna Helena is – terecht! – een grote fan van Honger! en deed er voor de tweede keer een #kookboekweek mee.

***

15 minute vegan
Katy Beskow
Engelstalige uitgave

160 blz.
(ik kocht het boek bij Book Depository voor een kleine € 15)

***

Doen jullie mee met #kookboekweek? Laat gerust een linkje naar je blog in de comments als je meedoet, dan vul ik dit aan in het lijstje van de volgende #kookboekweek!

16 gedachtes over “#kookboekweek | juli 2018 | 15 minute vegan

  1. Aha toevallig post ik morgen mijn goeie voornemens om een week het diner op tafel te toveren in max 15 minuten! Ik ben benieuwd… t is niet echt uit een kookboek, maar wel van een kookwebsite. dus eerder #kookwebsiteweek 🙂

    Like

  2. Omdat ik hier al zoveel kookboeken heb zien passeren, en je dus als een expert erin beschouw, trek ik even mijn stoute schoenen aan om je een vraag te stellen. Ik wil graag vegetariër worden. Maar ik heb door gezondheidsproblemen sowieso al een strikt dieet. Ik ben dan ook op zoek naar een kookboek – bij voorkeur Nederlandstalig – waarin niet enkel recepten staan, maar waaruit je ook kan leren hoe je als vegetariër toch volwaardige maaltijden, met voldoende voedingsstoffen, kan eten.

    Ken jij zo’n kookboek? Ik leende uit de bib reeds verschillende vegetarische kookboeken. En kocht ook ‘the green kitchen at home’. Ik vond veel fijne recepten en in ‘vegalicious’ ook achtergrondinfo. Maar ik bleef op mijn honger (!) zitten wat betreft tips, achtergrondinfo, … hoe je zelf in het oog kan houden dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt…

    Like

    • Goh, in de meeste boeken staat wel een inleiding met voedingsstoffen, …
      ‘De vegarevolutie’ vind ik een aanrader wat de info betreft, en ‘Veggie voor starters’ is een goed boek voor beginners.
      Welke voedingsstoffen moet je vermijden?
      In ‘becoming vegan’ vond ik heel veel nutritionele info, maar dat is in het Engels en ook gericht op veganisme.
      Als je twijfelt of je genoeg binnenkrijgt, kan je ook eens bij een diëtiste met specialisatie in vegetarisme langs gaan?
      Veel succes met je verdere zoektocht, ik hoor graag als ik je nog ergens mee kan helpen!

      Like

  3. Dankjewel voor je reactie. De lijst van intoleranties is te lang om hier op te sommen. Helaas. Ik ben dan idd ook van plan naar een diëtiste te gaan, maar omdat dat niet in de nabije toekomst lukt, wou ik alvast zelf info opzoeken. Maar ik vond precies niet de juiste boeken, in degene die ik leende staat toch weinig info over voedingsstoffen. Ik ga in de bib op zoek naar de twee titels die je noemde! Dankjewel voor de tips en je behulpzaamheid!

    Like

  4. Die gerechten zien er heerlijk uit! En ik denk inderdaad dat het vrij moeilijk is om een gerecht in 15 minuten of minder op tafel te krijgen. Zelf probeer ik vaak gerechten die zowat 30 minuten tijd kosten. En in het weekend mag het wat langer duren.

    Like

  5. Njammie, dat ziet er weer allemaal superlekker uit. Iedere keer dat ik jouw Kookboekweek zie verschijnen denk ik dat ik nog eens een Getest en Goedgekeurd-blogpost moet uitwerken. Dat is alweer heel erg lang geleden ondertussen.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.