Verbeelding Book Challenge 2018 | uitgelezen in juli

Voor de vierde keer op rij neem ik dit jaar deel aan de Verbeelding Book Challenge. Want: lezen is geweldig en #nevernotreading en al. 
Heel wat volgers hier zijn ook boekenverslinders, dus daarom blijf ik maandelijks leesupdates delen. 

In juli had ik vakantie, en las ik maar liefst 7 boeken uit:

Harry Potter en de Relieken van de Dood (J.K. Rowling) – *****

De zomervakantie is voorbij, maar Harry Potter keert dit jaar niet terug naar Zweinstein. Hij staat voor de gevaarlijke en haast onmogelijke opdracht van Perkamentus: de overgebleven Gruzielementen opsporen en vernietigen. Zal hem dat lukken?

Alweer heel erg genoten van het (helaas) laatste boek van Harry Potter. De eerste keer dat ik de boeken las, las ik het laatste boek in het Engels. Ik was al veel van de verhaallijn vergeten…

13. Een boek met minstens 10 uitgaves/herdrukken

De avonturen van Alice in Wonderland en Spiegelland (Lewis Carroll) – ****

Lewis Carroll, lector aan de universiteit te Oxford, hield bij een paar uitstapjes met de drie dochtertjes van zijn collega Dr. Liddell, de kinderen bezig met een vertelsel over de avonturen van een klein meisje, die hij bij die gelegenheid verzon. Kerstmorgen 1862 gaf hij aan de oudste van deze kinderen, de zevenjarige Alice Liddell, die de heldin was van het verhaal, een manuscript cadeau, dat 92 bladzijden telde en dat de volgende opdracht droeg: “Een Kerstgeschenk aan een lief kind ter herinnering aan een zomerdag.”
Het handschrift was getiteld: “Alice’s adventures underground” en bevatte de eerste staat van het verhaal dat in 1865 onder de titel “Alice’s adventures in Wonderland” met bijzonder geestige gravures van John Tiennel verscheen. Het boek had veel succes en toen in 1871 “Through the looking-glass and what Alice found there” verscheen, werd dit nieuwe boek met evenveel enthousiasme ontvangen.
In Engeland werd het boek talloze malen herdrukt; een groot aantal illustrators beproefden er hun krachten op en het algemene plezier erom was zo groot dat verscheidene zinsneden eruit in het dagelijks spraakgebruik zijn overgegaan. En het succes was verdiend. Want “De avonturen van Alice” waarvan nu de zevende druk verschijnt is een bijzonder aantrekkelijke boek, een boek voor volwassenen en kinderen, een rijk en nooit verouderd verhaal dat als geen ander drie eigenschappen verenigt: humor, fantasie en gezond verstand. 

Dit boek wou ik al héél lang eens lezen. Ik las een exemplaar uit de boekenkast van mijn mama, ééntje uit 1972. De spelling was hier en daar anders, en het las in het begin niet zo vlot. Toch vond ik het wel een mooi verhaal, met mooie illustraties.
Ik las ook een Nederlandse vertaling; vermoedelijk is het origineel beter.

6. Een boek dat op de Rory Gilmore boekenlijst staat

Het wordt spectaculair. Beloofd. (Zita Theunynck) – *****

5 oktober 13.34 u. Daar staat ze. Eenzaam op het lege perron, in een Franse stad. Niet in iemands armen. Niet haastig op weg naar de uitgang. Ze staat alleen op het perron, haar koffer naast haar. Tranen stromen over haar wangen. Zo langzaam dat je ze kan tellen. De trein die haar hier bracht, raast steeds verder weg. Op die trein ligt het enige op heel deze wereld waar Anna nog iets om gaf: een boek met daarin een envelop met 23 brieven. Dit is het verhaal van twee mensen. Het is een liefdesverhaal. En het is er geen.

De vakantie was extra leuk, want we verbleven in het appartement van Haaike, en ik had er een week lang onbeperkt toegang tot haar persoonlijke bibliotheek. Keuzestress en al, maar toch o zo blij met de keuzes die ik gemaakt heb. Dit verhaal van Anna en Leonard heeft me echt geraakt, omdat het zo liefdevol maar tegelijk ook zo hartverscheurend was. Ik heb het boek op anderhalve dag uitgelezen, omdat het me niet kon loslaten. De opbouw van het boek vond ik ook origineel en verrassend.

16. Een boek geschreven door een zoon/dochter van een andere auteur

Lampje (Annet Schaap) – **** 1/2

Dit is een verhaal over de zee.
Over geheimzinnige zeewezens en woeste piraten. Over het Zwarte Huis van de Admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont. Over een grijze vuurtoren op een eiland dat nog net vastzit aan het vaste land. Over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond de eenenzestig treden beklimt om het licht aan te steken. Over een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn en alles misgaat.
Maar vooral over dapper zijn en meer kunnen dan je ooit had gedacht.

Eigenlijk is dit een kinderboek, maar who cares? Ik weet niet zeker als ik dit boek als kind graag gelezen zou hebben. Het is een vrij omvangrijk boek (maar leest toch vlot), maar als kind zou ik misschien een beetje schrik hebben gehad van bepaalde passages.
De zinnen zijn heel mooi geschreven, en het boek geeft mooie levenswaarden mee. Het voelde bijna als een sprookje!

22. Een boek waarin de zee een belangrijke rol speelt

Hersenschimmen (J. Bernlef) – ****

Hersenschimmen behoort tot de belangrijkste boeken uit de jaren tachtig, wordt inmiddels door honderdduizenden lezers hogelijk gewaardeerd en is in vele talen vertaald. Het is ook een hoogtepunt in het omvangrijke oeuvre van P. C. Hooftprijswinnaar J. Bernlef.
Meer dan een boek over dementie is het een verhaal over het trage verval van een bewustzijn. De hoofdpersoon van deze roman, Maarten Klein, is een klassiek personage geworden in de Nederlandse literatuur: als gepensioneerd secretaris van een maritieme organisatie, verhuisd naar Noord-Amerika, lijkt hij van een rustige oude dag te gaan genieten, tot er storingen in zijn brein optreden. Bij volle bewustzijn raakt Maarten afwezig, heeft het gevoel te verdwalen, kan heden en verleden niet meer onderscheiden, verliest zijn greep op de taal, wil plotseling weer naar zijn werk en ziet zijn vrouw voor zijn moeder aan. Maarten lijdt kortom aan hersenschimmen.

Ook dit boek stond al tijden op mijn leeslijst. Een heel pakkend, maar ook beangstigend verhaal. Het verhaal wordt vanuit het standpunt van de dementerende Maarten verteld. Naarmate het verhaal vordert, merk je ook aan de zinnen dat ze korter en verwarder worden. Dit boek toont ook de impact van dementie op de directe omgeving, en dat is zeer ingrijpend.

4. Een boek geschreven door een auteur die helaas het afgelopen decennia gestorven is

Milk and honey (Rupi Kaur) – ***

this is the journey of
surviving through poetry
this is the blood sweat tears
of twenty-one years
this is my heart
in your hands
this is
the hurting
the loving
the breaking
the healing

Rauwe poëzie. Ik heb mooie stukken gelezen, maar misschien had ik er meer van verwacht…

29. Een boek dat je volledig buitenshuis leest (op de trein, op vakantie, in de tuin, …)

Harry Potter en het Vervloekte Kind (J.K. Rowling) – ****

Het leven van Harry Potter was al nooit eenvoudig, maar nu hij een overwerkte ambtenaar is op het ministerie van Toverkunst en vader van drie schoolgaande kinderen lijkt alles nog moeilijker. Terwijl Harry wordt achtervolgd door zijn verleden dat weigert verleden tijd te blijven, worstelt zijn jongste zoon Albus met een familie-erfenis waar hij nooit om gevraagd heeft. Wanneer het verleden en het heden dreigen te versmelten, leren zowel vader als zoon dat duisternis soms uit een onverwachte hoek komt. 

Dit achtste boek van Harry Potter is een specialleke. Het verhaal is een toneelstuk, en wordt aan de hand van dialogen verteld. Daardoor leest het enorm vlot, maar blijft het wel oppervlakkig. Sommige verhaallijnen vond ik wat vergezocht, en het voelde vaak ook als een ‘verplicht vervolg’. Graag gelezen, maar het minste van alle andere boeken toch wel.

19. Een boek waarin tijdreizen voorkomt

***

Tussenstand Verbeelding Book Challenge: 15/30
Tussenstand Goodreads Reading Challenge: 23/24

***

Wat lazen jullie in juli?
En hebben jullie nog leestips of must-reads?

***

Lees ook

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

18 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge 2018 | uitgelezen in juli

  1. Leuke update! Alice in Wonderland las ik vorig jaar, in een uitgave uit mijn mama haar kindertijd dus snap wel wat je bedoelt met andere spelling 😉 Ook ik las in juli zeven boeken uit dankzij vakantie. En heb hier intussen terug wat inspiratie opgedaan 🙂

    Like

  2. Ik heb hier nog steeds een lijstje met Rory-boeken klaarliggen tegen dat ik een keer naar de bibliotheek geraak. Dat is er tot nu toe echter nog steeds niet van gekomen. Ook een boek met kinderen in de hoofdrol (dat geen jeugdboek) is heb ik nog niet gelezen.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.