Vorig jaar op Veggieworld Brussel maakte ik kennis met Julie Van den Kerckhove. Samen met een collega volgde ik haar workshop en we waren allebei enthousiast, zeker nadat we mochten proeven. Toen we ’s avonds naar huis gingen, kwamen we Julie nog tegen in de parking en we hebben dan nog even met haar gepraat. De indruk die ze had nagelaten tijdens de workshop klopte ook volledig met hoe ze ‘in het echt’ is: vriendelijk, rustig, down-to-earth. Een topdame!
Haar kookboek kocht ik toen niet, want ook al was ik onder de indruk van de proeverijen, ik ben niet echt zo into raw food (en ik ben selectief in de kookboeken die ik wil hebben).
In juni ging ik boeken terugbrengen bij de bib (op zaterdagmiddag snel even passeren, voor ik naar de winkel zou gaan voor de boodschappen), en ik ging geen nieuwe boeken meebrengen. Maar toch besloot ik om – in onze plaatselijke bibliotheek, die ik nog niet genoeg ken – eens in het kookboekenaanbod te snuisteren. Toen ik ‘Easy Vegan met Julie‘ zag staan, sneuvelde mijn voornemen.
In het boek staan 65 recepten, onderverdeeld in volgende hoofdstukken:
- ontbijt
- drankjes
- hapjes en bijgerechten
- licht
- grote honger
- desserts
Deze vier recepten maakte ik klaar:
Chunky monkey overnight oatmeal (p. 26)
Een lekker en voedzaam ontbijt, en een lekkere variatie met pindakaas (shame on me, dat ik dat nog nooit eerder geprobeerd heb!). De portie vond ik wel aan de royale kant (en ik vind mezelf een goeie eter).
Krokante quinoagranola (p. 30)
Deze granola maakte ik voor een ontbijt op het werk. Voor deze granola moet je quinoa gebruiken, en deze vooraf spoelen. Ik had schrik dat de granola dan niet krokant ging worden, maar mijn angst was onterecht. Er werd van gesmuld, en de dagen erna konden de collega’s er ook niet af blijven. Voor mij was er wel vrij veel kaneel in, maar die hoeveelheden kan je naar eigen smaak aanpassen.
Powerontbijtmuffins (p. 40)
Lekkere ontbijtmuffins, die helemaal niet zo zoet zijn. Mensen die ‘gewoon’ gebak gewend zijn, zullen deze muffins wellicht niet zoet genoeg vinden, maar voor het ontbijt zijn ze zeker prima. Het beslag vond ik aan de droge kant, ik heb er wat extra sojamelk aan toegevoegd.
Gevulde zoete aardappel in zijn jasje (p. 128) met zure cashewroom (p. 104)
Ik maakte al eens eerder gepofte zoete aardappel, en ik was vergeten hoe lekker ik dat vond! Dit recept vond ik zeker geslaagd, en de cashewroom past er goed bij.
***
Ondertussen reageerden al heel wat mensen op onze challenge, en enkelen onder hen deden al van #kookboekweek!
Deze bloggers postten afgelopen tijd een update:
- Van Evi kan ik twee nieuwe linkjes meegeven: Puur en lichter en Veggie in 30 minuten.
- Liesbeth (die een blog heeft die gaat over koken én boeken!) kookte uit het geweldige Thuiskomen van Dorien Knockaert.
***
Easy Vegan met Julie
auteur: Julie Van den Kerckhove
uitgeverij: Lannoo
184 blz.
€ 24,99
***
Dat boek heb ik me onlangs gekocht. Ik ben er zeer tevreden mee. Ik twijfelde ook een hele tijd, vooral omdat ik geen oven heb. Maar ik heb het dan toch gekocht.
LikeLike
Er staan veel recepten in zonder oven hoor, maar het zijn veel recepten met noten en ik hou niet zo van die zware (en ook dure) gerechten. Maar toch zijn het leuke recepten om eens mee af te wisselen! Heb jij al dingen uit het boek klaargemaakt?
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb er een 4-tal dingen uit klaar gemaakt. Het is inderdaad soms met dure ingrediënten maar soms kun je het wel vervangen.
LikeLike
Ja, dat is wel waar 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Ik kook regelmatig wel eens uit dat boek 🙂 De meeste van die gerechten vind ik vrij eenvoudig om te maken. En dat is hier wel nodig want een echte keukenprinses ben ik niet 😉
LikeLike
Als ik je kookboekenweekposts zie, vind ik dat je wel een keukenprinses bent hoor. Het belangrijkste is dat je graag kookt, en dat je het zelf lekker vindt. De rest is minder belangrijk 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Bwa, ik kan vrij goed koken als het gaat om een recept volgen. Zonder richtlijnen ben ik verloren in de keuken 🙂 En inderdaad belangrijkste is dat je het graag doet, het lekker vindt en er plezier aan beleeft 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb jarenlang hetzelfde ontbijt gegeten en nu ben ik van plan om dat niet meer te doen. Zodra het wat kouder wordt hoop ik weer vaker granola te maken. Maar havermoutpap lijkt me ook een lekker en gezonder alternatief. Dus dat eerste receptje wil ik wel eens proberen.
LikeLike
Zeker eens proberen! Ik vind het ‘vullender’ dan boterhammen, en ook verwarmend als het koud is buiten. Mijn granola is bijna op, maar met de hitte is de oven niet aan geweest 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb hier exact hetzelfde voor. De afgelopen weken heb ik bewust allerlei maaltijden uitgekozen waarvoor ik de oven niet nodig had. Vanavond echter weer wel dus binnenkort probeer ik nog eens granola te maken.
De havermout ga ik ook proberen wanneer het wat kouder is. Dat is echt lang geleden en het deed me toen altijd een beetje aan troosteten denken.
LikeGeliked door 1 persoon