Vegan chocomousse, dat is niet zo evident.
Meer nog: luchtige vegan chocomousse, dat is zeker niet evident!
Vroeger maakte ik chocomousse op basis van zijden tofu, maar dat was eigenlijk meer een zware pudding dan een mousse.
Tot er één of andere geniale persoon met ‘aquafaba‘ op de proppen kwam. Ik kom een beetje (heel veel) achter met deze blogpost, want aquafaba is al een tijdje hot and trending onder vegans, maar ik kwam er nog niet eerder toe het te testen. Maar ik maak het goed met twee receptjes!
Laten we beginnen bij het begin!
Aquafaba. Aqua = water, faba = boon. Aquafaba is dus eigenlijk het week- en kookwater van bonen, meestal van kikkererwten.
Ik ga hier eerlijk zijn: de reden waarom ik niet eerder met aquafaba heb geëxperimenteerd, is omdat ik het een vrij gek idee vond. Een beetje vies ook eigenlijk, want het dikke, bijna stoperige, vocht dat in zo’n bokaaltje of blik kikkererwten zit spoelde ik altijd weg (en ik spoelde ook nog altijd na met water). Maar het bleef mij intrigeren, dus ik ging ermee aan de slag.
Ik moet toegeven: ik ben zwaar onder de indruk. Deze chocomousse benadert het best de ei-chocomousse qua textuur. Qua smaak is het heel lekker; mijn man vindt het wel wat gek smaken.
Deze chocomousse is niet alleen geschikt voor vegans, of mensen met een ei-allergie, maar is ook perfect voor zwangere vrouwen. Binnenkort ga ik mijn schoonzus hier blij mee maken!
Deze chocomousse is eigenlijk nog maar de basis. Ik zag al experimenten voorbij komen waarbij aquafaba gebruikt wordt om macarons te maken, of meringue, of éclairs, of marshmallows. Ooit wil ik daar nog verder mee experimenteren!
Hieronder mijn aquafabachocomousserecept, mét stap-voor-stap-foto’s!
NODIG:
(voor een 6-tal potjes chocomousse)
- 100 gram pure chocolade
- 5 EL aquafaba (ofwel het vocht van één bokaaltje biologische kikkererwten uit de Colruyt)
- 1 zakje vanillesuiker
- 1-2 EL poedersuiker
- (eventueel een snufje zout)
WERKWIJZE:
Smelt de chocolade au bain marie, en laat afkoelen (belangrijk!).
Klop de aquafaba op met de suikers, met een klopper of keukenrobot. Belangrijk is om het lang genoeg op te kloppen, 10 minuten mag zeker. Kijk wat er gebeurt!
Meng de chocolade voorzichtig door het opgeklopte kikkererwtenvocht. Spatel voorzichtig tot alles goed gemengd is.
Verdeel de chocomousse over potjes of schaaltjes, en laat minstens 2 uur in de koelkast opstijven.
Tip: de kikkererwten kan je verwerken in hummus, een stoofschotel, een salade, of ook gewoon invriezen!
De foto’s van de chocomousse stonden al even op mijn computer (lees: van in augustus 2017), maar toen was er eind 2017 een Tupperware-namiddag bij de nicht van mijn man en daar zag ik de MultiFlex Domes. De mevrouw die de demonstratie deed, maakte er melocakes mee, maar in mijn hoofd begonnen verschillende ideeën te borrelen toen ik het MultiFlex Domes-kookboekje doorbladerde. Daarom krijgt deze blogpost nog een leuke extra!
NODIG:
(voor 6 domes, en nog een klein potje chocomousse)
- een siliconen MultiFlex Domes vorm
- een plaat om de vorm op te zetten
- 100 gram pure chocolade
- 1 portie aquafaba-chocomousse (zie hierboven)
- 60 gram verkruimelde koekjes (vb. speculoos, oreo) – op de foto’s hieronder zie je grove kruimels, maar ondertussen maakte ik de domes nog eens opnieuw met oreo-kruimels, en toen heb ik ze fijn gemalen in plaats van grof verkruimeld
- 20 gram plantaardige margarine, gesmolten
WERKWIJZE:
Zet de silicone vorm op een plaat. Test op voorhand als deze plaat in de diepvries en in de koelkast past.
Smelt de chocolade au bain marie en verdeel over de MultiFlex Domes (een borsteltje gebruiken werkt hiervoor het beste).
Plaats 10 minuten in diepvries om de chocolade te laten opstijven.
Maak ondertussen de chocomousse (zie hierboven).
Verdeel de chocomousse over de domes. Blijf ongeveer een halve centimeter onder de rand. De overgebleven chocomousse kan je in een apart potje doen.
Meng de koekjeskruimels met de gesmolten margarine en verdeel over de 6 domes. Druk een beetje aan met een lepel en plaats het geheel enkele uren in de koelkast.
Als de domes voldoende zijn afgekoeld en opgesteven, kan je ze makkelijk uit de vorm halen. Ziedaar: glanzende chocolade-bommetjes!
Persoonlijk vind ik deze domes heel lekker, omdat je niet enkel de chocomousse proeft, en de gekke smaak dus een beetje weggenomen wordt door de extra chocolade en koekjes.
(Opmerking: ik word op geen enkele manier gesponsord door Tupperware; ik ben al jaren een tevreden klant. Ik mailde de mevrouw van de demo wel om toestemming te vragen om dit recept – dat gebaseerd is op een recept uit hun kookboek, maar dat ik heb aangepast – te mogen publiceren.)
Ik maakte er ook al chocomousse mee mr die wordt vrij hard en zwaar van smaak. Is die van jou luchtig? Laat je de chocolade volledig afkoelen of gaat die warm bij de aquafaba?
LikeLike
De chocolade laten afkoelen is wel essentieel. Niet koud-koud, maar toch zeker een kwartier tot een halfuur na het smelten (en ik zet het vuur al af als er nog kleine stukjes in zitten, want die smelten vanzelf wel verder). Bij mij is het wel echt luchtig!
LikeLike
Oké, ik probeer het nog eens 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Och zot! Dit wist ik helemaal nog niet… Ik doe dat sap ook altijd gewoon weg, maar misschien moet ik het nu dan toch eens bijhouden. Zo simpel om te maken seg!
LikeLike
Ja, simpel is het zeker! Veel succes ermee, als je het wil proberen. Laat zeker weten wat je ervan vond!
LikeLike
Hier ook al chocomousse gemaakt en fan! Ik lust eigenlijk geen chocomousse (iets met de structuur) maar deze gaat er zeer af en toe wel in. Ook al veel niet-vegans mee kunnen overtuigen 🙂. Ik gebruikte het recept van de groene meisjes dat hier erg op lijkt, alleen doet zij er nog een paar druppeltjes citroensap bij en dat is toch ook wel echt een winner. Geeft het een frisse toets!
LikeLike
Is dat citroensap voor de smaak? Want chocolade en citroen vind ik nu niet bepaald een winnende combinatie 🙂
LikeLike
Maar dat tweede recept! Dat ziet er kweetniehoe sjiek uit. Alleen heb ik zo geen siliconen multiflex ding ;-).
LikeLike
Misschien lukt het ook met gewone cupcake-siliconevormpjes, maar dan zullen ze er wel geribbeld uitzien. Aan de smaak zal dat wel niet veel veranderen 🙂
LikeLike
Ik vond de smaak met aquafaba echt niet lekker, dus hier wordt weer zijden tofu gebruikt.
Het laatste recept ziet er wel fantastisch uit!
LikeLike
Ik vind het ook lekkerder in die domes, ‘puur’ uit een potje is de smaak een beetje eentonig…
LikeGeliked door 1 persoon
Ik kende het nog niet, maar ben helemaal geïntrigeerd nu. Ik ga er wel eens met experimenteren, want die chocolademousse en domes zien er overheerlijk uit zeg!
LikeLike
Veel experimenteerplezier, ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!
LikeGeliked door 1 persoon
Mmmmm dat ziet er heerlijk uit! ❤ Ik kende het nog niet. Ik ben nu zelf veel vegan aan het koken op recept, daarvoor at ik al vegan maar nooit op recept. Misschien moet ik me nu eens aan de desserts (zonder oven) wagen 🙂
LikeLike
Dan is dit alvast een eenvoudig om mee te beginnen, en je hebt er niet zo veel voor nodig. Maar er zit wel suiker in 😦
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ga het eens proberen!! De suiker kan ik vervangen door kokosbloesemsuiker 🙂
LikeLike
Veel succes en plezier ermee! Laat zeker weten of het ook lukt met kokosbloesemsuiker, maar ik vermoed van wel 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Oh amai, die chocolade domes zien er zo lekker uit! Nu wil ik ook dringend nog eens verder experimenteren met aquafaba! Bij mij is het voorlopig gebleven bij die ene poging van al zeker een jaar geleden :p (maar tegenwoordig bak ik niet veel meer tout court, oeps!)
LikeLike
Haja, dat waren die koekjes zeker, die zo lekker waren maar waar je het recept niet van had opgeschreven? 🙂
Ik ben weer volop in een bakperiode. ‘k Heb het gemist!
LikeLike
Dat ziet er lekker uit! Ik had nog nooit van aquafaba gehoord dus ik heb weer iets interessant bijgeleerd vandaag 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Die domes zijn prachtig! Precies een patéke van bij de bakker! Heel tof idee!
LikeLike
Dankjewel!
LikeLike
Waw, die dome met chocomousse ziet er impressionant uit! Ik wil al lang eens iets uitproberen met aquafaba, maar vergeet dus elke keer om mijn kookwater van kikkererwten bij te houden (ge zoudt denken dat ik dat na een paar keer wel zou onthouden, maar nope, blijkbaar niet dus 🙂 ). Dit dessertje is alleszins wel een goede motivator om het toch echt eens uit te proberen!
LikeLike
Normaalgezien zou het ook lukken met kookwater van ‘vers gekookte’ kikkererwten, maar dan wordt er soms wel aangeraden om het te laten inkoken, zodat het dikker wordt. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt!
LikeGeliked door 1 persoon
Hier een echte zoetekauw waardoor berichtjes als dit dus ook op mij als een magneet werken :-). Wist hoegenaamd niet dat je met die ‘drab’ van bij de kikkererwten ook nog iets kon aanvangen. Blijf het toch een beetje raar vinden want echt aantrekkelijk/smakelijk is dat vocht van kikkererwten niet vind ik. Wat dan weer niet kan gezegd worden van jouw dessertjes die je hier tevoorschijn tovert want die zien er echt verrukkelijk uit. Nog niet voor meteen want mijn weegschaal zal dan nog meer gaan protesteren dan ze nu al doet vrees ik.
LikeLike
De reden waarom ik er zo lang niet mee heb geëxperimenteerd, is omdat ik het ook zo’n vies goedje vond. Maar het is echt het proberen waard! En ook wel gezonder dan slagroom en zo 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Oh, dit is er weer eentje om op te slaan. Super ook dat ik niet op zoek moet gaan naar een biowinkel maar dat ik gewoon een blikje kikkererwten kan openen. Die heb ik immers vrijwel altijd in huis. Zo’n domes-vorm heb ik niet maar het gaat ongetwijfeld ook lukken met mijn siliconnen muffinvorm. Als het er een keertje van komt toon ik je zeker het eindresultaat.
LikeLike
Ja, in een andere vorm lukt het zeker ook! Ik ben benieuwd of jullie het lekker vinden!
LikeLike
[…] kikkerwten van Colruyt. Dus je gebruikt dan het vocht dat in de pot zit. Ik kwam het recept bij haar tegen en moest dit echt zelf ook eens uitproberen. Alleen ik had geen donkere chocolade in huis om […]
LikeLike
[…] blogtours anno 2018 Negen kleine dingetjes over Amerika Als we een bakkie zouden doen … #1 fieke en de Aquafaba Magic Mijn dag in […]
LikeLike
[…] meer dan een jaar geleden dat hier nog eens een plantaardig dessertrecept verscheen (dat was toen iets met magic en al). Ondertussen is er zo veel meer om over te schrijven. En eerlijk? Er wordt ook minder gebakken dan […]
LikeLike
[…] maakte en verwerkte ik het vervolgens in een chocomousse. Dat wilde ik eigenlijk al doen sinds Fieke er ooit een recept voor deelde op haar blog. Toen Irene onlangs hetzelfde deed via Instagram (en later ook op haar blog) besloot […]
LikeLike