fieke en de Aquafaba Magic

Vegan chocomousse, dat is niet zo evident.
Meer nog: luchtige vegan chocomousse, dat is zeker niet evident!

Vroeger maakte ik chocomousse op basis van zijden tofu, maar dat was eigenlijk meer een zware pudding dan een mousse.
Tot er één of andere geniale persoon met ‘aquafaba‘ op de proppen kwam. Ik kom een beetje (heel veel) achter met deze blogpost, want aquafaba is al een tijdje hot and trending onder vegans, maar ik kwam er nog niet eerder toe het te testen. Maar ik maak het goed met twee receptjes!

Laten we beginnen bij het begin!
Aquafaba. Aqua = water, faba = boon. Aquafaba is dus eigenlijk het week- en kookwater van bonen, meestal van kikkererwten.
Ik ga hier eerlijk zijn: de reden waarom ik niet eerder met aquafaba heb geëxperimenteerd, is omdat ik het een vrij gek idee vond. Een beetje vies ook eigenlijk, want het dikke, bijna stoperige, vocht dat in zo’n bokaaltje of blik kikkererwten zit spoelde ik altijd weg (en ik spoelde ook nog altijd na met water). Maar het bleef mij intrigeren, dus ik ging ermee aan de slag.

Ik moet toegeven: ik ben zwaar onder de indruk. Deze chocomousse benadert het best de ei-chocomousse qua textuur. Qua smaak is het heel lekker; mijn man vindt het wel wat gek smaken.

Deze chocomousse is niet alleen geschikt voor vegans, of mensen met een ei-allergie, maar is ook perfect voor zwangere vrouwen. Binnenkort ga ik mijn schoonzus hier blij mee maken!

Deze chocomousse is eigenlijk nog maar de basis. Ik zag al experimenten voorbij komen waarbij aquafaba gebruikt wordt om macarons te maken, of meringue, of éclairs, of marshmallows. Ooit wil ik daar nog verder mee experimenteren!

Hieronder mijn aquafabachocomousserecept, mét stap-voor-stap-foto’s!

NODIG:

(voor een 6-tal potjes chocomousse)

WERKWIJZE:

Smelt de chocolade au bain marie, en laat afkoelen (belangrijk!).

Klop de aquafaba op met de suikers, met een klopper of keukenrobot. Belangrijk is om het lang genoeg op te kloppen, 10 minuten mag zeker. Kijk wat er gebeurt!

Meng de chocolade voorzichtig door het opgeklopte kikkererwtenvocht. Spatel voorzichtig tot alles goed gemengd is.

Verdeel de chocomousse over potjes of schaaltjes, en laat minstens 2 uur in de koelkast opstijven.

Tip: de kikkererwten kan je verwerken in hummus, een stoofschotel, een salade, of ook gewoon invriezen!

De foto’s van de chocomousse stonden al even op mijn computer (lees: van in augustus 2017), maar toen was er eind 2017 een Tupperware-namiddag bij de nicht van mijn man en daar zag ik de MultiFlex Domes. De mevrouw die de demonstratie deed, maakte er melocakes mee, maar in mijn hoofd begonnen verschillende ideeën te borrelen toen ik het MultiFlex Domes-kookboekje doorbladerde. Daarom krijgt deze blogpost nog een leuke extra!

NODIG:

(voor 6 domes, en nog een klein potje chocomousse)

  • een siliconen MultiFlex Domes vorm
  • een plaat om de vorm op te zetten
  • 100 gram pure chocolade
  • 1 portie aquafaba-chocomousse (zie hierboven)
  • 60 gram verkruimelde koekjes (vb. speculoos, oreo) – op de foto’s hieronder zie je grove kruimels, maar ondertussen maakte ik de domes nog eens opnieuw met oreo-kruimels, en toen heb ik ze fijn gemalen in plaats van grof verkruimeld
  • 20 gram plantaardige margarine, gesmolten

WERKWIJZE:

Zet de silicone vorm op een plaat. Test op voorhand als deze plaat in de diepvries en in de koelkast past.

Smelt de chocolade au bain marie en verdeel over de MultiFlex Domes (een borsteltje gebruiken werkt hiervoor het beste).

Plaats 10 minuten in diepvries om de chocolade te laten opstijven.

Maak ondertussen de chocomousse (zie hierboven).

Verdeel de chocomousse over de domes. Blijf ongeveer een halve centimeter onder de rand. De overgebleven chocomousse kan je in een apart potje doen.

Meng de koekjeskruimels met de gesmolten margarine en verdeel over de 6 domes. Druk een beetje aan met een lepel en plaats het geheel enkele uren in de koelkast.

Als de domes voldoende zijn afgekoeld en opgesteven, kan je ze makkelijk uit de vorm halen. Ziedaar: glanzende chocolade-bommetjes!

Persoonlijk vind ik deze domes heel lekker, omdat je niet enkel de chocomousse proeft, en de gekke smaak dus een beetje weggenomen wordt door de extra chocolade en koekjes.

(Opmerking: ik word op geen enkele manier gesponsord door Tupperware; ik ben al jaren een tevreden klant. Ik mailde de mevrouw van de demo wel om toestemming te vragen om dit recept – dat gebaseerd is op een recept uit hun kookboek, maar dat ik heb aangepast – te mogen publiceren.)

Kenden jullie aquafaba al? Hebben jullie er al dingen mee klaargemaakt?

32 gedachtes over “fieke en de Aquafaba Magic

  1. Och zot! Dit wist ik helemaal nog niet… Ik doe dat sap ook altijd gewoon weg, maar misschien moet ik het nu dan toch eens bijhouden. Zo simpel om te maken seg!

    Like

  2. Hier ook al chocomousse gemaakt en fan! Ik lust eigenlijk geen chocomousse (iets met de structuur) maar deze gaat er zeer af en toe wel in. Ook al veel niet-vegans mee kunnen overtuigen 🙂. Ik gebruikte het recept van de groene meisjes dat hier erg op lijkt, alleen doet zij er nog een paar druppeltjes citroensap bij en dat is toch ook wel echt een winner. Geeft het een frisse toets!

    Like

  3. Ik kende het nog niet, maar ben helemaal geïntrigeerd nu. Ik ga er wel eens met experimenteren, want die chocolademousse en domes zien er overheerlijk uit zeg!

    Like

  4. Mmmmm dat ziet er heerlijk uit! ❤ Ik kende het nog niet. Ik ben nu zelf veel vegan aan het koken op recept, daarvoor at ik al vegan maar nooit op recept. Misschien moet ik me nu eens aan de desserts (zonder oven) wagen 🙂

    Like

  5. Oh amai, die chocolade domes zien er zo lekker uit! Nu wil ik ook dringend nog eens verder experimenteren met aquafaba! Bij mij is het voorlopig gebleven bij die ene poging van al zeker een jaar geleden :p (maar tegenwoordig bak ik niet veel meer tout court, oeps!)

    Like

  6. Waw, die dome met chocomousse ziet er impressionant uit! Ik wil al lang eens iets uitproberen met aquafaba, maar vergeet dus elke keer om mijn kookwater van kikkererwten bij te houden (ge zoudt denken dat ik dat na een paar keer wel zou onthouden, maar nope, blijkbaar niet dus 🙂 ). Dit dessertje is alleszins wel een goede motivator om het toch echt eens uit te proberen!

    Like

  7. Hier een echte zoetekauw waardoor berichtjes als dit dus ook op mij als een magneet werken :-). Wist hoegenaamd niet dat je met die ‘drab’ van bij de kikkererwten ook nog iets kon aanvangen. Blijf het toch een beetje raar vinden want echt aantrekkelijk/smakelijk is dat vocht van kikkererwten niet vind ik. Wat dan weer niet kan gezegd worden van jouw dessertjes die je hier tevoorschijn tovert want die zien er echt verrukkelijk uit. Nog niet voor meteen want mijn weegschaal zal dan nog meer gaan protesteren dan ze nu al doet vrees ik.

    Like

  8. Oh, dit is er weer eentje om op te slaan. Super ook dat ik niet op zoek moet gaan naar een biowinkel maar dat ik gewoon een blikje kikkererwten kan openen. Die heb ik immers vrijwel altijd in huis. Zo’n domes-vorm heb ik niet maar het gaat ongetwijfeld ook lukken met mijn siliconnen muffinvorm. Als het er een keertje van komt toon ik je zeker het eindresultaat.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.