ouderzonden #5 – Gula

Bloguitdagingen, dat vind ik meestal wel tof. Dit jaar lanceren Romina en Annelore #ouderzonden: gedurende zeven weken schrijven zij, samen met heel wat andere bloggers, over de zeven hoofdzonden, maar dan toegepast op het ouderschap.
Even heb ik getwijfeld om mee te doen aan deze challenge, want confrontatie en persoonlijk en al, maar toen dacht ik: foert. Voor de andere deelnemers is het net hetzelfde, en dat groepsgevoel onder bloggers is hartverwarmend!

#5 – GULA (onmatigheid – gulzigheid – vraatzucht
Wat kan je kinderen (of je kind?) nooit weigeren wanneer ze erom vragen? 

Toen ik alle thema’s voor het eerst las, dacht ik meteen aan ‘liefde, kusjes en knuffels’ bij deze hoofdzonde. Maar toen ik wat verder nadacht, kwam ik bij nog enkele andere dingen:

  • verhaaltjes / boeken

Ons kind, dat is een boekenkind. Mijn mama zegt altijd: van wie zou ze dat hebben? 🙂
De hele dag door wil J. boekjes kijken / lezen. We hebben thuis een boekenkist vol boeken (ondertussen zo’n 25-tal karton- en knisperboekjes in de kist, en boven ook al een verzameling met boeken met papieren blaadjes voor als ze groter is), en op verschillende momenten komt ze ‘poe’ zeggen. Dan weet ik hoe laat het is! Favorieten momenteel zijn boeken met dieren in, en dan doet ze de geluiden na. Ze kan al het varken, de hond, de poes, de ezel en de muis nadoen. Hi-la-risch!

  • buiten spelen 

Ons kind, dat is ook een buitenkind. Wij zijn zelf ‘op den buiten’ opgegroeid, en wouden dit graag doorgeven aan onze dochter. Als baby heeft ze wat tijd nodig gehad om te wennen aan gras (lees: ze was er bang van), maar nu is ze soms met geen stokken weer binnen te krijgen. In de crèche speelt ze heel graag buiten, en thuis loopt ze vaak naar de berging om haar ‘bobo’ (botjes) aan te doen en naar buiten te gaan. Thuis speelt ze graag in de tuin, maar we gaan ook wandelen naar paardjes in de buurt of naar de speeltuin. En bij oma en opa doet ze ook niets liever dan buiten rondcrossen. Vaak is het dan ook drama als we weer naar binnen gaan, of als ze na wild stappen in de moestuin in de aarde valt… Hopelijk blijft dat nog lang duren, dat graag buiten zijn!

Wat vinden jullie moeilijk om jullie kinderen te weigeren?

4 gedachtes over “ouderzonden #5 – Gula

  1. Oh, boeken en buiten spelen, dé heerlijke momenten van mijn jeugd! Als verjaardagsgenote kan ik je zeggen dat 22 juni-kindjes daar altijd zot van blijven 😉 Voor de boeken heb ik geen uitleg, van dat buitenspelen zegt mijn grootmoeder altijd dat het is omdat ik zo dicht bij de dag van de zonnewende geboren ben 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.