#kookboekweek | januari 2018 | Sweet (the birthday edition!)

Even een inhaalbeweging, en dat met het verslag van de #kookboekweek van januari!
In januari ben ik jarig, en ik vind dat een goeie reden om een dessertkookboek uit te kiezen voor #kookboekweek die maand. Dit jaar werd het Sweet, het bakboek van Yotam Ottolenghi en Helen Goh. Ik bracht er één mee uit Londen toen we daar op citytrip waren. Het boek is verre van plantaardig, maar ik ben grote fan van de kookboeken van Ottolenghi dus ik was énorm benieuwd naar de zoete recepten!

Het boek is echt prachtig vormgegeven, met heel erg mooie foto’s. Zoals ik hierboven al schreef staan de meeste recepten vol met eieren, boter en room, en ook suiker wordt rijkelijk gebruikt. Maar dat heeft me niet tegengehouden om met dit boek aan de slag te gaan!
Sommige recepten kon ik bijna volledig volgen, andere paste ik naar mijn gevoel aan. Ik testte 4 recepten:

 

Cranberry, oat and white chocolate biscuits (p. 24)

Qua ingrediënten kon ik het recept uit het boek volledig volgen; ik gebruikte alleen vegan witte chocolade (van Confiserie Jonas, gekocht bij Ohne) in plaats van gewone witte chocolade. Het deeg vond ik wel te plakkerig om uit te rollen met de deegrol, dus ik maakte er – met natte handen – balletjes van en duwde die plat.

Coconut, almond and blueberry cake (p. 151)

De smaakcombinatie van dit recept sprak me enorm aan! Er werden vier eitjes gebruikt in het originele recept, en die verving ik door yofu en ik voegde ook wat extra baksoda toe. Het resultaat was geen luchtige cake, maar een vochtige, frangipane-achtige taart. Ik vond ‘m zelf niet zo geweldig geslaagd (als in: er waren lekkerdere taarten die namiddag), maar meerdere vriendinnen waren er gek op!

 

Mont Blanc tarts (p. 235)

Het originele recept was er één met een vulling van kastanje en chocolade, en dat paste ik aan naar een chocolade-amandelpudding. De meringue verving ik door opgeklopte sojaslagroom. Resultaat: een heerlijke taart, en die gecarameliseerde pecannoten waren echt hemels! (Ik maakte er ook één grote taart van, in plaats van kleintjes.)

Apricot and thyme galettes with polenta pastry (p. 253)

Ook hier sprak de combinatie mij heel erg aan. Ik maakte kleine taartjes in vormpjes, in plaats van los op een bakplaat zoals in het recept voorgeschreven. De taartjes kwamen moeilijker uit de vorm, maar je kan een taartje toch ook met een lepel uit de vorm eten, niet?

Fieke zou fieke niet zijn als ze niet een beetje zou overdrijven met taart op haar verjaardagsfeestje. Dus aanvullend op het gebak uit Sweet, maakte ik nog wat extra dingen. In eerste instantie als back-up, voor moesten de nieuwe recepten niet lukken. Maar ook omdat mijn BFF een verzoekje had gedaan, en omdat iédereen áltijd graag Banoffeetaart eet.

Op de foto’s hierboven hebben jullie wellicht al gemerkt dat ik me ook een beetje heb laten gaan met de decoratie. Nuja, laten gaan: ik vond het een sobere versiering, maar ik heb me helemaal uitgeleefd met handletter-versieringen. Vooral heel handig, want dan moest ik niet aan iedereen uitleggen wat er in elk gebakje zat.

Het was een heel geslaagd feestje, en zo goed als alles was op!

***

Ondertussen reageerden al heel wat mensen op onze challenge, en enkelen onder hen deden al van #kookboekweek!
Deze bloggers postten afgelopen tijd een update:

  • Evi is grote fan van de boeken ‘Nooit meer diëten’, en schreef over het vierde boek.
  • En ja hoor, we hebben nog een fan van ‘Honger!’: Anna Helena!

***

 

Doen jullie mee met #kookboekweek? Laat gerust een linkje naar je blog in de comments als je meedoet, dan vul ik dit aan in het lijstje van de volgende #kookboekweek!

 

18 gedachtes over “#kookboekweek | januari 2018 | Sweet (the birthday edition!)

  1. Oh, nu krijg ik nog meer zin om dat boek te kopen! Heb er al verschillende keren mee in mijn handen gestaan, maar de hoeveelheden suiker deden het mij toch telkens weer terugleggen (dat en dat ik nog drie andere kookboeken wil, waardoor ik niet kan kiezen, dat ook 😉 ).

    Ik vind je decoratie super: persoonlijk, minimalistisch en toch vrolijk!

    Like

    • Haha! Ik heb zelf ook getwijfeld hoor, vooral omdat het geen plantaardig boek is. Het was ook een beetje onder lichte dwang van mijn man, die vond dat ik toen ik bij Nopi was die kans niet kon laten liggen. Je kan nooit te veel kookboeken hebben vind ik, maar ik neem me elke keer voor dat het deze keer de laatste was!

      Like

  2. Njammie, ik krijg er meteen zin in. Mijn suiker stond daarstraks te laag maar ik vermoed dat probleem snel verholpen zou zijn met een stukje van dat heerlijke gebak. Alleen sta ik dan nadien waarschijnlijk te hoog omdat ik geen keuze kan maken. Ze zien er immers allemaal zo lekker uit. Ik heb deze middag nog wat ingrediënten in huis gehaald zodat ik deze week voor het eerst in mijn leven wortelcakejes kan maken. Nu maar hopen dat ze hier in de smaak gaan vallen.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.