ouderzonden #3 – Luxuria

Bloguitdagingen, dat vind ik meestal wel tof. Dit jaar lanceren Romina en Annelore #ouderzonden: gedurende zeven weken schrijven zij, samen met heel wat andere bloggers, over de zeven hoofdzonden, maar dan toegepast op het ouderschap.
Even heb ik getwijfeld om mee te doen aan deze challenge, want confrontatie en persoonlijk en al, maar toen dacht ik: foert. Voor de andere deelnemers is het net hetzelfde, en dat groepsgevoel onder bloggers is hartverwarmend!

#3 – LUXURIA (onkuisheid – lust – wellust
Wat doe je om jezelf graag te blijven zien en dit over te brengen aan je partner nu je in de eerste plaats vooral ‘ouder van …’ bent? 

‘Ouder van…’ was zwaar, de eerste maanden. Graag zien, dat had ineens een heel andere dimensie, want er was iemand extra om graag te zien. En dat was niet eenvoudig, want ik ben zo iemand die altijd voor anderen zorgt, en daarbij mezelf heel vaak vergeet.
Er waren dus veel dagen dat ik amper gewassen raakte, en dat ik alleen maar wou zorgen dat Juliette gegeten had, waarop ik zelf ‘vergat’ te eten. Geen goed plan…

“Je kan alleen maar voor anderen zorgen, als je eerst voor jezelf zorgt” is helemaal niet gelogen. Een beetje zelfzorg is levensnoodzakelijk, en dat heb ik een beetje verwaarloosd in de eerste maanden van het leven van onze dochter. Ik heb 11 maand borstvoeding gegeven, en afkolven lukte mij totaal niet, dus die baby en ik, wij konden niet zonder elkaar. Het was pas toen ik ben gestopt met borstvoeding, dat ik weer eens een avond weg kon, en dat had ik echt nodig. Ik ben helemaal geen uitgaander, maar ik kan echt opladen van een avondje uit eten met/bij vrienden.

Ik ben helemaal niet into fashion en make-up (en dat vindt mijn man oké), maar ik kan wel genieten van een bezoekje aan de kapper, of van nieuwe kleren. Na mijn bevalling heb ik – ondanks het feit dat ik vrij snel mijn figuur terug had – nog behoorlijk lang mijn zwangerschapsjeans gedragen, maar de voorbije maanden ben ik mijn kleerkast een beetje aan het vernieuwen.

Zelfzorg is natuurlijk niet enkel lichamelijk, maar ook mentaal. Zo heb ik nood aan rust en tijd voor mezelf (maar ik kan evengoed opladen door een fijne dag / avond met vrienden of familie), maar ook bewegen en sport doet me goed. Ik ga elke dag met de fiets naar het werk, en vaak ga ik te voet naar de crèche. Zelf heb ik geen auto, en dat vraagt wat meer tijd, maar geeft tegelijk ook energie door de extra beweging die ik ermee heb.

Vorig jaar zijn mijn man en ik er zonder dochter op uitgetrokken: vier dagen Londen. Het was de eerste keer dat ik zo lang van onze dochter gescheiden was, en ik heb er enorm tegenop gezien. Maar het is echt wel goed meegevallen! We hebben al plannen om dat vanaf nu jaarlijks te plannen.
Er af en toe tussenuit zonder dochter, dat kan deugd doen, maar we genieten er evengoed van om samen met J. op stap te gaan, even weg van de dagelijkse sleur. Zo hebben we dit weekend heel veel gewandeld met ons drietjes, en het feit dat er niet één foto van is bewijst dat we er enorm deugd van hebben gehad!

Hoe verdelen jullie de liefde tussen jezelf, je partner, je kind(eren), vrienden, familie?

 

 

10 gedachtes over “ouderzonden #3 – Luxuria

 1. Wij gaan toch ook minstens 1x per jaar met z’n tweetjes weg en dat hoeft ook niet heel ver te zijn. Of soms gewoon de kindjes eens ergens laten slapen kan ook al deugd doen. De kinderen dan terugzien, na één of een paar dagen is dan ook altijd plezant en dan lijken ze ineens zoveel meer te kunnen (al zal dat eerder maar een gedacht zijn).. 🙂

  Like

 2. Wij gaan sinds Tuur er is elk jaar een weekendje alleen op stap. En dat doet zoveel deugd! Daarnaast proberen we doorheen het jaar ook date nights in te plannen, al dienen we daar terug veel meer werk van te maken. Want de laatste tijd zijn ze er serieus bij ingeschoten.

  Like

 3. Heel eerlijk en mooi! Onze zelfzorg ligt in dezelfde lijn, over de eerste maanden ‘ouder van’ verschillen we dan weer heel erg. Maar ik vermoed dat ik misschien hetzelfde neergepend had indien ik bijvoorbeeld wel borstvoeding had gegeven. Het is, en ik weet dat dat misschien egoïstisch klinkt, één van de redenen waarom ik het niet gedaan heb.
  Nu, ze gaat hier ook maar zelden op logement en ik mis haar altijd veel meer dan zij mij denk ik dan.

  Like

  • Achteraf gezien heb ik misschien te krampachtig vastgehouden aan die borstvoeding, en had ik er voor mijn eigen rust eerder mee moeten stoppen. Maar als je alles op voorhand zou weten, ’t zou makkelijker zijn in ’t leven 🙂

   Like

   • Zeg zeg. Ik heb drie jaar borstvoeding gegeven en wij zijn verschillende keren weekendjes weggeweest en zelfs op vakantie naar Malaga en Mallorca. Om maar te zeggen, dat hoeft dat helemaal niet in de weg te staan! (Ik weet dat het kolven moeilijk ging, maar achteraf bekeken was dat misschien door de stress van vanalles en hadden we dat met tijd en boterhammen ook wel kunnen wegwerken. En tegelijkertijd: niet erg he!)

    Like

   • Ja, maar jij gaf toen wel al een hele tijd borstvoeding. Ik ‘draaide’ op twee voedingen per dag. Dat zou nooit gebleven zijn als ik er even mee stopte. Oh well, ik ben superblij dat ik het ondanks alles toch zo lang heb volgehouden!

    Like

 4. 11 maanden borstvoeding, terwijl je niet kon afkolven?! Ik heb weliswaar geen idee hoe dat écht is, maar dat heb ik niet nodig om te weten dat dat een ongelooflijk straffe prestatie is! Geen wonder dat je niet meer aan zelfzorg toekwam…
  Blij te lezen dat dat evenwicht wat aan het terugkomen is en dat jullie ook als koppel ook tijde maken voor momenten zonder J.; lijkt mij heel belangrijk om elkaar niet te verliezen. Goed bezig, jij!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.