Verbeelding Book Challenge 2018 | uitgelezen in januari

Voor de vierde keer op rij neem ik dit jaar deel aan de Verbeelding Book Challenge. Want: lezen is geweldig en #nevernotreading en al. 
Heel wat volgers hier zijn ook boekenverslinders, dus daarom blijf ik maandelijks leesupdates delen. 

In januari las ik 4 boeken uit:

Leven zonder filter (Fleur Van Groningen) – ***

Voel jij je anders dan de meeste mensen? Krijg je meer indrukken binnen? Heb je vaker nood aan rust? Ervaar je intense emoties, voel je andere makkelijk aan en streef je naar diepgaande contacten? Dan ben je mogelijk hoogsensitief. Maar liefst 1 op 5 personen is hoogsensitief. 
Zo ook columniste en cartooniste Fleur van Groningen. In dit boek beschrijft zij met de nodige zelfrelativering de zoektocht naar haar persoonlijke gebruiksaanwijzing. Hoe Fleur ontdekte dat ze hoogsensitief is en zich daar aanvankelijk tegen verzette. Hoe ze worstelde met depressie, overprikkeling en burn-out. Maar ook: hoe haar gevoeligheid uiteindelijk haar kracht werd en dit haar carrière, vriendschappen en liefdesleven positief beïnvloedt.
Met dit ontroerend eerlijke relaas steekt Fleur andere hoogsensitieve personen een hart onder de riem en reikt zij ook hun omgeving meer inzicht over het thema aan. 

Dit boek was/is een beetje een hype, en ik vind het interessant om boeken over hoogsensitiviteit te lezen, dus ik was heel erg benieuwd naar dit boek. Maar eigenlijk viel het een beetje tegen. Veel herkenbare stukken, maar het boek gaat meer over het persoonlijke levensverhaal van Fleur, haar eigen biografie, en daar komt veel meer bij kijken dan enkel haar hoogsensitiviteit (depressie, misbruik, …). De hoofdstukken over religie en spiritualiteit vond ik ook minder interessant.

28. Een boek met een portret op de cover

Mijn bullet journal crash course (Mus) – ****

Een bullet journal is het perfecte boek om al jouw afspraken, taken, plannen, doelen, to-dolijstjes, verjaardagen en veel meer op één plek en volgens een handig systeem te verzamelen. In deze Crash course vind je naast een uitleg over dit systeem alle tips en tricks die je nodig hebt om het helemaal aan jouw wensen en behoeften aan te passen. Bovendien staat dit boek bomvol inspiratie, voorbeelden en handige sjablonen zodat je direct aan de slag kunt met je eigen bullet journal. Dankzij deze Crash course tover je elk notitieboek om in een onmisbare tool die je leven makkelijker, leuker én creatiever maakt.

Ook het thema van dit boek is een beetje een hype. Ik heb zelf geen échte bullet journal, maar wel een boekje waar ik op mijn manier dingen in bijhoud. Het werkt voor mij, dus dat is het belangrijkste. Het leuke aan dit boek is dat er voorbeelden (foto’s) in staan, heel inspirerend!
Het boek gaat vrij ver, met mandala’s / trackers / level 10 life / … Allemaal toffe dingen, maar niet aan mij besteed!

7. Een boek met minder dan 100 reviews op Goodreads

Het tegenovergestelde van een mens (Lieke Marsman) – ****

Lieke Marsman in ‘Het tegenovergestelde van een mens’: “Waar het op neerkomt is dat de mensheid als geheel ook eenzaam is. We kunnen er niet tegen dat iemand iets terugzegt, dat we nog altijd geen dieren hebben horen praten – ja, misschien zo nu en dan in de vorm van het schrille gegil dat onze slachthuizen vult, maar dan niet met woorden, niet met een oplossing voor de dingen waar we al tijden mee zitten. Zelfs de hemel is leeg. En dus zetten we ons af door al die zwijgende natuur om ons heen te vernietigen, als een wanhopige geliefde die maar niet wordt terug ge-sms’t en het in het café op een zuipen zet.”
Nog nooit verscheen er een roman als ‘Het tegenovergestelde van een mens’. Lieke Marsman kantelt onze ideeën over klimaatverandering en identiteit op een manier die duizelig maakt. 

Dit boek gaat over het klimaat en de klimaatsverandering, en ook over het zoeken naar je eigen identiteit. Ik vond het geen roman op zich, en ook geen poëziebundel, maar een beetje een mix tussen de twee. Heel graag gelezen!

Met dit boek kon ik geen puntje van de Challenge afstrepen.

Het onzichtbare leven van Ivan Isaenko (Scott Stambach) – *****

Ivan, zeventien, woont in een ziekenhuis in Wit-Rusland, waar Tsjernobyl-slachtoffers worden behandeld. Hij is misvormd maar heeft een scherp verstand, een meedogenloos gevoel voor humor en een geweldige leeshonger. Elke dag lijkt op de vorige voor Ivan. Tot leukemiepatiënte Polina in het ziekenhuis komt. Eerst heeft hij een hekel aan haar. Ze daagt hem uit. Natuurlijk worden Ivan en Polina verliefd op elkaar. Hun romance is even mooi en tragisch als het onvermijdelijke einde. 

De tip voor dit boek vond ik bij ‘This is how we read‘, een boekenblog. De korte inhoud van het boek sprak me meteen aan, omdat het me een beetje deed denken aan ‘Wonder’ dat ik vorig jaar heel graag gelezen heb. Het was zo’n mooi, warm, vreselijk, en heel erg triest. Maar vooral mooi. Aanrader!

9. Een boek waarin de dood centraal staat

***

Tussenstand Verbeelding Book Challenge: 3/30
Tussenstand Goodreads Reading Challenge: 4/24

***

Wat lazen jullie in januari?
En hebben jullie nog leestips of must-reads?

***

Lees ook

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

38 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge 2018 | uitgelezen in januari

  1. Ik heb maar één boek uitgelezen in januari maar dat was dan ook wel een heel bijzonder boek, geschreven door mijn overgrootvader. In februari heb ik nog niets gelezen maar vanaf vandaag gaat dat veranderen (40dagenlezen) 🙂

    Like

  2. Een goed boek over hoogsensitiviteit vond ik ‘Puur lichter leven’ van Jolijn Hendriks. Over ‘Leven zonder filter’ vreesde ik al dat het over een hype ging en die mijd ik liever. En dat boekje over Bullet Journal vind ik echt een grote hulp, dat heb ik al een tijdje in m’n bezit en me nog geen seconde beklaagd.

    Like

  3. Goed bezig! Veel gelezen al in januari. “Het tegenovergestelde van een mens” klinkt trouwens fascinerend.
    Bij mij gaat lezen nog steeds langzamer dan mijn gewone doen. Momenteel ben ik bezig met het herlezen van Pullmans ‘His Dark Materials’. Echt wel een trip down memory lane 😀

    Like

  4. Oh, ik had dat van dat portret veel te letterlijk genomen en was dus echt op zoek naar een boek met een ingekaderd portret op de cover. Op deze manier ga ik hem toch ietsje sneller kunnen afvinken. Ondertussen heb ik wel een boek gevonden van een auteur met dezelfde initialen. Exact hetzelfde zelfs al is het wel een prentenboek. Misschien moet ik het meteen maar even voorlezen aan mijn metekindje.

    Like

  5. Ik las in januari : Irmina (Graphic Novel) van Barbara Yelin, Vaak ben ik gelukkig Jens Christian Grondahl, Grote kleine leugens van LianeMoriarty, Er was eens een oud vrouwtje van Tjeerd Bottema . Waarmee ik drie punten kon aftikken van mijn lijst voor de Verbeelding Bookchallenge. Mijn eerste deelname overigens.

    Like

  6. Het beste boek dat ik de afgelopen weken las, is zonder twijfel ‘Augustus’. Maar je moet er wel voor zijn: het gaat over het leven van keizer Augustus en het is veelal geschreven alsof het rechtstreeks uit het Latijn vertaald is. I loved it! 🙂
    Het onzichtbare leven van… ziet er mij inderdaad een mooi boek uit, het staat al een tijdje op mijn leeslijst.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.