Gedichtendag 2018

Deze week is het, naar jaarlijkse gewoonte, poëzieweek.
Vandaag – donderdag 25 januari – is Gedichtendag, en daarom deel ik graag een gedicht (dat deed ik in 2016 en 2017 ook al) met jullie.

Twee jaar geleden al wou ik eens een dichtbundel lezen, maar daar slaagde ik toen niet in. Helaas is dat ook vorig jaar niet gelukt.
Maar dit jaar ga ik ervoor! Ik heb ‘De gedichten’ van Herman de Coninck besteld, en mijn boek ligt op mij te wachten in de winkel. Ik zal nog heel wat uren en dagen zoet zijn met dit lijvige boek, maar dat is het leuke aan poëzie: het is veel leuker om elke keer een klein beetje te lezen. En je kan het ook steeds opnieuw lezen.

Voor nu, alvast een voorsmaakje.
Niet geheel toevallig gekozen, met het tandjesleed van ons kleine meisje :-).

Poëzie

Zoals je tegen een ziek dochtertje zegt:
mijn miniatuurmensje, mijn zelfgemaakt
verdrietje, en het helpt niet;
zoals je een hand op haar hete voorhoofdje
legt, zo dun als sneeuw gaat liggen,
en het helpt niet:

zo helpt poëzie.

(Herman de Coninck)

Wat is jullie favoriete gedicht?

22 gedachtes over “Gedichtendag 2018

  1. Prachtig gedicht. Je gaat daar veel plezier aan beleven, aan dat boek. Het is mijn compagnon voor de moeilijkste en mooiste momenten in mijn leven.

    Like

  2. Oh ja, dit gedicht! Zo, zo mooi!
    Ik hoop dat Juliette snel van haar tandpijn verlost is of dat je anders troost vindt in De gedichten; fijn dat je het gekocht hebt, ga je voor de rest van je leven graag in je kast hebben staan, denk ik 🙂

    Like

  3. Oh ja deze ken ik. Zo, zo mooi… Herman De Coninck is – en blijft – dan ook mijn favoriete dichter. Al sinds jaar en dag. Hier ook meegedaan met gedichtendag, zoals elk jaar 😉

    Like

  4. Uh oh, Gedichtendag ging gedeeltelijk aan mij voorbij dit jaar. Maar mooi gedicht, ik was het een hele tijd uit het oog verloren, maar met twee kindjes krijgt het een extra dimensie.
    Als ik het goed heb, dan is het nog even de week van de Poëzie? Dan kan ik nog inhalen :p

    Like

  5. Mooi ! Denk dat ik ook maar iets van De Coninck moet gaan halen… Ik heb niet echt een favoriet gedicht, maar vind de bundels “Ruisch” van Jules Deelder en “Ik hoor het licht” van Hans Andreus wel erg mooi…

    Like

  6. Ik zei het eerder al tegen Hilde maar vermits ik me ieder jaar opnieuw voorneem om een favoriet gedicht te delen op gedichtendag én het dan vervolgens vergeet te doen ga ik het zelf toch eens meteen in mijn blogplanning moeten noteren. Anders komt er volgend jaar weer niets van.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.