#kookboekweek | december 2017 | Heel veel veg!

De #kookboekweek van december hadden jullie nog te goed! Het was weeral een heel leuke en lekkere week, want in december koos ik voor ‘Heel veel veg!‘, het nieuwe boek van Hugh Fearnly-Whittingstall (serieus, waarom heeft die mens zo’n moeilijke naam?).

‘Heel veel veg!’ is een opvolger van ‘Veg!’ – waar ik eerder al een #kookboekweek mee deed – en is, in tegenstelling tot zijn voorvanger, volledig plantaardig. Daar waar in ‘Veg!’ heel wat eieren en kaas en room bij kwam kijken, ligt de focus nu volledig op groenten. Ja, groenten, want het is een boek met alleen hartige gerechten (dus geen desserts). Verder worden er ook volle granen en andere pure ingrediënten gebruikt.

Het boek is onderverdeeld in verschillende hoofdstukken: groentefeest / spicy / uit de oven / flinke salades / soep en bouillon / rauw / mezze, tapas en bijgerechten / aardappels en granen. Uit deze hoofdstukken kan je telkens één gerecht kiezen, maar nog leuker is: combineren uit de verschillende delen!

Bij het kiezen van de recepten ondervond ik, voor ons althans, een klein nadeel. De schrijver/kok heeft een grote voorliefde voor knolselder, en aangezien mijn man dat niet lust, werden al die recepten geskipt.

Stoof met venkel, nieuwe aardappel en tomaat (p. 16)

Dit recept volgde ik niet volledig, want het was bedoeld om iets pittiger te zijn en aangezien ik net een maagontsteking achter de rug had, besloot ik de harissa weg te laten. Ook olijven voegde ik niet toe, omdat ik ze niet in huis had. Een heel lekker stoofpotje (want venkel en tomaat, dat is altijd lekker), maar de pit ontbrak. Volgende keer toch mét harissa!

Pompoen-kikkererwtenburgertjes (p. 74)
Sperziebonen met tomatensaus en olijven uit de oven (p. 340)

Hier is al een voorbeeld hoe je verschillende recepten kan combineren tot één maaltijd. De burgertjes, die zoals veel burgers vrij veel tijd vragen om te maken, waren heel lekker, maar vielen een beetje uit mekaar. Dat heb je heel vaak met vegan burgers, maar de smaak was wel heel lekker. Voor deze burgertjes kookte ik voor het eerst zelf kikkererwten. Ja, echt, ik had dat nog nooit eerder gedaan! Resultaat: een hele grote kom kikkererwten, en nu heel wat porties in de diepvries!
De boontjes met tomaten en olijven waren ook lekker, maar geen wauw-recept. En ik vond er geen meerwaarde aan om ze in de oven te bereiden…

Pompoen en kikkererwten uit de oven met pittige abrikozensaus (p. 92)

Oh, dit was zó lekker! Ik hou van een zoete toets in hartige gerechten, en dit recept is daar perfect voor. Al vond ik de verhouding groenten / saus niet echt in evenwicht: er mocht wat meer van die lekkere abrikozensaus zijn! En ik ben zo iemand die notities maakt in kookboeken. Zo zal ik de volgende keer als ik dit recept maak, niet meer te weinig saus hebben :-).

Soep van gebakken venkel en tomaten (p. 196)

Oei, ik heb hier geen foto van gemaakt! Eigenlijk vond ik deze soep niet zo lekker. Geen idee waarom, want venkel en tomaat is echt een goeie combinatie. Misschien omdat ik geen verse tomaten gebruikte? Er was ook iets aan de textuur van de soep, ik kreeg ze niet mooi glad (en nochtans gebruikte ik er de Vitamix voor). Jammer!

Bloemkool-preisoep met mosterd en tijm (p. 213)

Deze soep was wel heel lekker! Bloemkool doen wij bijna nooit in soep, omdat dat naar niet veel smaakt, maar dit recept levert een heerlijke soep op!

 

***

Ondertussen reageerden al heel wat mensen op onze challenge, en enkelen onder hen deden al van #kookboekweek!
Deze bloggers postten afgelopen tijd een update:

  • Silke reviewde ‘Honger‘ en ‘Thuiskomen
  • Honger‘ is populair, want Evi kookte ook uit dit boek
  • Bij De Groene Prinses verscheen ook een review over ‘Heel veel veg!

***

Disclaimer: ik kreeg dit boek toegestuurd als recensie-exemplaar. Ik kocht het boek dus niet zelf, maar alles wat hierboven geschreven staat is mijn eigen, eerlijke mening.

Heel veel veg!
auteur: Hugh Fearnly-Whittingstall
uitgeverij: Becht
416 blz.
€ 19,99

***

Doen jullie mee met #kookboekweek? Laat gerust een linkje naar je blog in de comments als je meedoet, dan vul ik dit aan in het lijstje van de volgende #kookboekweek!

10 gedachtes over “#kookboekweek | december 2017 | Heel veel veg!

  1. Mmm, ik heb het boek Veg! en ben alvast grote fan van de kok (zijn naam ga ik even niet typen 🙂 ) Nu mijn eetlust terug wat gevarieerder is en we weer veel voedselteam groentjes hebben denk ik binnenkort ook eens een kookboekenweek te doen. Maar eerst wil ik de analyse van mijn weekmenu’s van afgelopen jaar afmaken die ik bijgehouden heb in Mme Zsazsa haar kalender!

    Like

  2. Hmm, dat recept met dat abrikozensausje klinkt lekker en eens iets heel anders!

    Kikkererwten kook ik ook altijd in grote hoeveelheden: zo handig om dan nadien maar een portietje uit de diepvries te moeten halen en je hebt zoveel minder afval dan wanneer ze uit blik komen. Hoera dus voor je eerste keer kikkererwten koken! 🙂

    Like

  3. Ik heb het andere boek (dat je al eerder reviewde) maar tot mijn grote schande nog altijd niks uit klaargemaakt (zoals uit zoveel kookboeken die ik heb liggen, ahum). Knolselder is wel één van mijn favoriete wintergroenten, dus laat maar komen 😉

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.