Een kijkje achter de schermen bij De Hobbit

Vorig weekend was het Open Bedrijvendag, een initiatief van Voka. Ik had het wel voorbij zien komen in de media, maar had er verder weinig aandacht aan geschonken, omdat de weekends altijd behoorlijk druk zijn hier. Tot ik eerder die week een mailtje kreeg van De Hobbit, met de vraag of ik zin had om hun bedrijf te bezoeken. Dat zag ik helemaal zitten!

Vorige week zondag, na het dutje van Juliette, trokken we (mijn man en ik, Juliette, en mijn schoonbroer die bij ons in de buurt woont) naar Maldegem. Het was miezerig weer, maar gelukkig min of meer droog toen we aankwamen op de – overvolle – parking. We werden meteen verwelkomd door Edith, die ons herkende van de blog. Vreemd, maar grappig!

We namen eerst even plaats in de ruimte waar later die namiddag nog een tempehworkshop zou plaatsvinden, omdat Juliette nog fruitpap moest eten. Daarna werden we meegenomen naar de fabrieksgebouwen, waar we een persoonlijke rondleiding kregen van Edith. We mochten de lange rijen voorbij steken, en kregen een extra woordje uitleg.

De focus van de Open Bedrijvendag lag vooral op het proeven, omdat ze mensen – die in eerste instantie wellicht niet bekend zijn met hun producten – willen overtuigen door de smaak. Wisten jullie dat er bij De Hobbit iemand werkt die niet anders doet dan bij natuurvoedingswinkels, … langsgaan om mensen te laten proeven? Zelf vind ik dat echt een geweldige insteek, want ik vind dit ook de leukste manier om mensen te laten kennismaken met plantaardige gerechten.

Over De Hobbit

De Hobbit bestaat al sinds 1983, maar is in de loop van de jaren enorm uitgebreid. Ze begonnen met het maken van tempeh (gefermenteerde sojabonen), maar sinds de overname is daar ook seitan (tarwe-eiwitten) en tofu (gestremde sojamelk) bij gekomen, en ondertussen maken ze ook hempfu (gekookte hennepzaden) en lupeh (gefermenteerde lupinebonen).
Het totale aanbod bestaat al uit meer dan 40 verschillende producten. Door de jaren heen is hun logo ook veranderd.

De focus ligt op het artisanale en authentieke. Heel veel wordt manueel gedaan, en met machines, maar de productie is niet volledig geautomatiseerd. Je kan echt zien dat het team heel hecht is, en dat ze een grote waarde hechten aan de ambacht en de liefde voor de natuur.
Alle producten zijn biologisch en veganistisch. Er wordt ook geen gebruik gemaakt van bewaarstoffen, smaakstoffen of genetisch gemanipuleerde ingrediënten.
Voor het roken van vb. tempeh en tofu wordt gebruik gemaakt van een rookkast. Daarvoor gebruiken ze biologisch beukenhout. Er komen dus geen aroma’s aan te pas!

De Hobbit heeft heel wat plannen om hun gamma uit te breiden, en hebben recent ook een receptenontwikkelaar aangenomen!

De website van De Hobbit
De facebookpagina van De Hobbit

Het bedrijfsbezoek – enkele beelden achter de schermen

Tofu

Tofu wordt vanaf de sojaboon gemaakt, en alle resten (vezels van de sojabonen) worden aan geitenboeren uit de buurt geschonken. De sojamelk wordt met nigari gestremd, en het geheel wordt in blokken geperst.

Tempeh

Tempeh maken, dat is een heel proces. Eerst worden de bonen geweekt, gekookt, gekoeld en drooggezwierd. Daarna wordt er – met de hand – appelazijn en rhizopus (schimmel) onder gemengd. Vervolgens worden de sojabonen geclipt (door middel van een machine verpakt in geperforeerd plastic, en aan beide zijden afgesloten met metalen clips), waarna ze een 12-tal uur in de fermentatiekast gaan. Het geperforeerde plastic bootst de bananenbladeren na, die in Indonesië gebruikt worden om tempeh te fermenteren, en in de fermentatiekast wordt ook de temperatuur en vochtigheidsgraad zoals in Indonesië nagebootst. Na het fermenteren wordt de tempeh op de multivac verpakt (plastic wordt boven- en onderaan aan elkaar vastgehecht door middel van warmte) en gepasteuriseerd, om de schimmel te stoppen, en om de houdbaarheid te verlengen.

Seitan

De seitan wordt gemaakt van tarwegluten (dus niet from scratch, van gespoelde bloem). Daarna wordt de seitan gekookt in shoyu, en afgekoeld vooraleer te verpakken. Binnen De Hobbit is het Willy die verantwoordelijk is voor het maken van de seitan. Als vroegere friturist heeft hij nu helemaal zijn ding gevonden!

Broodbeleg

Aan de broodbelegjes worden geen kleur-, smaak- of geurstoffen toegevoegd; alles wordt met natuurlijke ingrediënten gemaakt. Alles wordt per 40 kg ineens gemaakt.

***

DISCLAIMER: dit blogbericht schreef ik naar aanleiding van een bedrijfsbezoek aan De Hobbit, op uitnodiging van De Hobbit. Voor dit blogbericht werd ik niet betaald, en ik kreeg hier ook geen gratis producten voor. Ik schrijf dit omdat ik volledig achter dit bedrijf sta, en hun producten al heel lang zelf aankoop. 

Bezochten jullie ook een bedrijf op Open Bedrijvendag?

25 gedachtes over “Een kijkje achter de schermen bij De Hobbit

  1. Ik vind de open bedrijvendag ook super leuk, heb het altijd al fascinerend gevonden om te weten hoe ons eten gemaakt wordt. Bij de Hobbit ben ik nog niet geweest, hun potjessysteem met de ingrediënten van het broodbeleg is wel goed gevonden!

    Like

  2. Hiiiiii waw
    Chique gedaan hoor!
    Met vriendelijke groeten,
    Sincères salutations,
    Edith Gomes
    De Hobbit nv
    Tel: +32/494987807
    [~Logo Hobbit]

    Like

  3. Ale jong, die dochter van jullie, zo’n koddige!

    Als ik in België ben, koop ik ook regelmatig wat producten van De Hobbit om te “importeren” 🙂 Fijn dus om via jou eens een blik achter de schermen te kunnen werpen!

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.