Vorig weekend was het Open Bedrijvendag, een initiatief van Voka. Ik had het wel voorbij zien komen in de media, maar had er verder weinig aandacht aan geschonken, omdat de weekends altijd behoorlijk druk zijn hier. Tot ik eerder die week een mailtje kreeg van De Hobbit, met de vraag of ik zin had om hun bedrijf te bezoeken. Dat zag ik helemaal zitten!
Vorige week zondag, na het dutje van Juliette, trokken we (mijn man en ik, Juliette, en mijn schoonbroer die bij ons in de buurt woont) naar Maldegem. Het was miezerig weer, maar gelukkig min of meer droog toen we aankwamen op de – overvolle – parking. We werden meteen verwelkomd door Edith, die ons herkende van de blog. Vreemd, maar grappig!
We namen eerst even plaats in de ruimte waar later die namiddag nog een tempehworkshop zou plaatsvinden, omdat Juliette nog fruitpap moest eten. Daarna werden we meegenomen naar de fabrieksgebouwen, waar we een persoonlijke rondleiding kregen van Edith. We mochten de lange rijen voorbij steken, en kregen een extra woordje uitleg.
De focus van de Open Bedrijvendag lag vooral op het proeven, omdat ze mensen – die in eerste instantie wellicht niet bekend zijn met hun producten – willen overtuigen door de smaak. Wisten jullie dat er bij De Hobbit iemand werkt die niet anders doet dan bij natuurvoedingswinkels, … langsgaan om mensen te laten proeven? Zelf vind ik dat echt een geweldige insteek, want ik vind dit ook de leukste manier om mensen te laten kennismaken met plantaardige gerechten.
Over De Hobbit
De Hobbit bestaat al sinds 1983, maar is in de loop van de jaren enorm uitgebreid. Ze begonnen met het maken van tempeh (gefermenteerde sojabonen), maar sinds de overname is daar ook seitan (tarwe-eiwitten) en tofu (gestremde sojamelk) bij gekomen, en ondertussen maken ze ook hempfu (gekookte hennepzaden) en lupeh (gefermenteerde lupinebonen).
Het totale aanbod bestaat al uit meer dan 40 verschillende producten. Door de jaren heen is hun logo ook veranderd.
De focus ligt op het artisanale en authentieke. Heel veel wordt manueel gedaan, en met machines, maar de productie is niet volledig geautomatiseerd. Je kan echt zien dat het team heel hecht is, en dat ze een grote waarde hechten aan de ambacht en de liefde voor de natuur.
Alle producten zijn biologisch en veganistisch. Er wordt ook geen gebruik gemaakt van bewaarstoffen, smaakstoffen of genetisch gemanipuleerde ingrediënten.
Voor het roken van vb. tempeh en tofu wordt gebruik gemaakt van een rookkast. Daarvoor gebruiken ze biologisch beukenhout. Er komen dus geen aroma’s aan te pas!
De Hobbit heeft heel wat plannen om hun gamma uit te breiden, en hebben recent ook een receptenontwikkelaar aangenomen!
De website van De Hobbit
De facebookpagina van De Hobbit
Het bedrijfsbezoek – enkele beelden achter de schermen
Tofu
Tofu wordt vanaf de sojaboon gemaakt, en alle resten (vezels van de sojabonen) worden aan geitenboeren uit de buurt geschonken. De sojamelk wordt met nigari gestremd, en het geheel wordt in blokken geperst.
Tempeh
Tempeh maken, dat is een heel proces. Eerst worden de bonen geweekt, gekookt, gekoeld en drooggezwierd. Daarna wordt er – met de hand – appelazijn en rhizopus (schimmel) onder gemengd. Vervolgens worden de sojabonen geclipt (door middel van een machine verpakt in geperforeerd plastic, en aan beide zijden afgesloten met metalen clips), waarna ze een 12-tal uur in de fermentatiekast gaan. Het geperforeerde plastic bootst de bananenbladeren na, die in Indonesië gebruikt worden om tempeh te fermenteren, en in de fermentatiekast wordt ook de temperatuur en vochtigheidsgraad zoals in Indonesië nagebootst. Na het fermenteren wordt de tempeh op de multivac verpakt (plastic wordt boven- en onderaan aan elkaar vastgehecht door middel van warmte) en gepasteuriseerd, om de schimmel te stoppen, en om de houdbaarheid te verlengen.
Seitan
De seitan wordt gemaakt van tarwegluten (dus niet from scratch, van gespoelde bloem). Daarna wordt de seitan gekookt in shoyu, en afgekoeld vooraleer te verpakken. Binnen De Hobbit is het Willy die verantwoordelijk is voor het maken van de seitan. Als vroegere friturist heeft hij nu helemaal zijn ding gevonden!
Broodbeleg
Aan de broodbelegjes worden geen kleur-, smaak- of geurstoffen toegevoegd; alles wordt met natuurlijke ingrediënten gemaakt. Alles wordt per 40 kg ineens gemaakt.
***
DISCLAIMER: dit blogbericht schreef ik naar aanleiding van een bedrijfsbezoek aan De Hobbit, op uitnodiging van De Hobbit. Voor dit blogbericht werd ik niet betaald, en ik kreeg hier ook geen gratis producten voor. Ik schrijf dit omdat ik volledig achter dit bedrijf sta, en hun producten al heel lang zelf aankoop.
Ik ben opgegroeid in Maldegem. Ik had er helemaal geen idee van dat het bedrijf daar gevestigd was.
LikeGeliked door 2 people
Het zit een beetje verstopt op de industriezone 🙂
LikeLike
Oh leuk, ik ben daar ook opgegroeid 🙂
LikeLike
Goeie plek om op te groeien, nietwaar?
LikeGeliked door 1 persoon
Super! Is een bedrijf dat ik ook wel eens zou willen bezoeken 🙂
PS: zalig, die pottekes met de ingrediënten van de spreads 😀
LikeLike
Ja hé! Ze wouden zo aantonen dat er geen smaak- en kleurstoffen aan te pas komen. Een heel leuke manier om het te visualiseren 🙂
LikeLike
Lijkt me een superinteressant bezoek te zijn geweest!
LikeLike
Zeker weten! Zo had ik er echt geen idee van dat het daar nog zo ambachtelijk aan toe gaat…
LikeLike
Oh zo tof dat je daar geweest bent 🙂 In mijn hometown 🙂
LikeLike
Moh, ik wist niet dat jij een West-Vlaamse bent! 🙂
LikeGeliked door 2 people
Maldegem is Oost-Vlaanderen 🙂 Het ligt op de grens en het lijkt op West-Vlaams en mijn vader is van Jabbeke. Dus bijna een West-Vlaamse 🙂
LikeLike
Oeps, weer iets bijgeleerd! 🙂
LikeGeliked door 2 people
Ik vind de open bedrijvendag ook super leuk, heb het altijd al fascinerend gevonden om te weten hoe ons eten gemaakt wordt. Bij de Hobbit ben ik nog niet geweest, hun potjessysteem met de ingrediënten van het broodbeleg is wel goed gevonden!
LikeLike
Ja hé? En op zo’n dagen kom je op plaatsen waar je anders nooit komt of toegang toe krijgt. Geweldig vind ik dat!
LikeLike
Hiiiiii waw
Chique gedaan hoor!
Met vriendelijke groeten,
Sincères salutations,
Edith Gomes
De Hobbit nv
Tel: +32/494987807
[~Logo Hobbit]
LikeLike
Jij nogmaals bedankt voor de leuke ontvangst!
LikeLike
Ken dat bedrijf niet, maar lijkt me super interessant. Waar kun je hun producten kopen?
LikeLike
Zeker wel! De producten van De Hobbit vind je voornamelijk in natuurvoedingswinkels, maar als je een goeie Delhaize hebt kan je ook geluk hebben!
LikeLike
Ale jong, die dochter van jullie, zo’n koddige!
Als ik in België ben, koop ik ook regelmatig wat producten van De Hobbit om te “importeren” 🙂 Fijn dus om via jou eens een blik achter de schermen te kunnen werpen!
LikeLike
Altijd fijn om lekkere producten mee te nemen. Hoe is het aanbod in Zwitserland eigenlijk?
LikeLike
Heel goed eigenlijk! Zaken als seitan enzo moet ik wel in een biowinkel kopen, maar in de supermarkt is er ook een goed aanbod aan tofu, veggie burgers e.d. Dat ik het soms toch nog in België koop, ligt gewoon aan de prijs 😉
LikeLike
Jammer dat alles daar zo duur is!
LikeGeliked door 1 persoon
Leuk om je verslag te lezen. Wou ook gaan die dag, maar ben er niet geraakt.
Heb er jaren geleden wel nog een bedrijfsbezoek gedaan (denk dat het al van 2010 was!).
LikeLike
Ja, we waren bezig over andere vegan bloggers, en ze kenden je nog! Ik ben onlangs ook bij La vie est belle geweest, maar moet die blogpost nog schrijven…
LikeGeliked door 1 persoon
[…] Nieuwe producten proberen, dat vind ik geweldig, en ik ben al jarenlang fan van De Hobbit (ik ging er enkele jaren geleden ook al eens naartoe). En vooral dat ‘zonder druk’ vond ik […]
LikeLike