Herfst op mijn bord

Bij Velt staan ze volop achter de seizoenskeukens. Eerder dit jaar deelde ik al eens wat lente-inspiratie, maar nu is het tijd voor de herfst!

Herfstkeuken

Op 21 september begint de herfst, en dat viert Velt in stijl door van 18 tot en met 24 september een Herfstweek in te voeren. Focus ligt – zoals we van Velt gewend zijn – op groenten en fruit van het seizoen. Daarvoor hebben ze de gekende groente- en fruitkalender (die hier sinds jaar en dag aan onze diepvries plakt).

SEIZOENSGROENTEN IN SEPTEMBER: aardappel, andijvie, artisjok, aubergine, augurk, bleekselder, bloemkool, broccoli, chinese kool, courgette, selder, knolselder, komkommer, koolrabi, sla, mais, champignons, paprika, pompoen, prei, prinsessenbonen, raap, raapstelen, radijs, rammenas, rode biet, rodekool, roodlof, savooikool, snijbonen, spinazie, spitskool, tomaat, ui, venkel, warmoes, waterkers, witte kool, wortel, wortelpeterselie

SEIZOENSFRUIT IN SEPTEMBER: appel, banaan, bramen, druiven, frambozen, kiwi, mango, meloen, nectarine, peer, perzik, pruim, pompelmoes, ananas, kersen

Het lijstje hierboven had ik deze keer niet nodig. Want de herfst is, als het op koken en eten aankomt, mijn favoriete seizoen! In de herfst is het namelijk tijd om die eerste pompoen te oogsten.
Vorige week, toen het theoretisch gezien nog geen herfst was, oogstte ik mijn eerste exemplaar van dit jaar, en we hebben ondertussen al volop gesmuld van soep. Maar naast soep maken, kan je met pompoen nog zo veel andere lekkere dingen maken. Denk maar aan:

Pompoen staat voor mij gelijk aan warme, rijke stoofpotjes en andere gerechten, maar je kan pompoen ook verwerken in een salade.
Op Pinterest zag ik al vaak ‘Buddha Bowls’ voorbijkomen: kommetjes gevuld met granen, (blad)groenten, eiwitten, een lekker sausje, nog wat extra smaakmakers, …  Dus ik dacht: ik maak daar een herfstige versie van!

Hieronder volgt een ‘recept’, met niet met exacte hoeveelheden, omdat je je kommetje kan vullen naar eigen smaak. Of met restjes van de dag ervoor. Alles kan!

  • geroosterde pompoen (pompoen in dikke plakken snijden, en in de oven roosteren met wat olijfolie en rozemarijn)
  • quinoa (ik kookte driekleurenquinoa in wat groentebouillon)
  • avocado
  • gebakken kikkererwten (ik koos hier als kruidenmix voor za’atar, maar je kan evengoed ras el hanout gebruiken, of komijn, of curry, of garam masala, of nog iets anders)
  • babyspinazie 
  • pompoenpitjes (deze kan je vervangen door eender welke noten, zaden of pitten die je graag eet)
  • een sausje van tahin en geroosterde look (het recept vond ik HIER)

Juliette at mee, maar kan nog niet alles van stukjes eten. Dus voor haar werd het een groentepapje met pompoen en kikkererwten.

Ik denk dat ze minstens een even grote pompoenfan is als haar mama!

Meer inspiratie opdoen tijdens de herfstweek? Deze bloggers doen ook mee:

Ook meedoen?

Op facebook kan je herfsttips, -recepten of -nieuwtjes vinden.
Deel al jullie gerechten met de hashtag #herfstkeuken en #veltvzw!

Wat is jullie favoriete herfstrecept?

15 gedachtes over “Herfst op mijn bord

  1. Manlief eet pompoen liefst gewoon als soep maar ik vind het zelf wel leuk om ze ook in andere gerechten te verwerken. Vaak is dat een ovenschotel. Ik heb ook een keer quiche met pompoen en fetakaas gemaakt maar daar was ik zelf niet zo gek van.

    Like

  2. Amaaaai dat ziet er superlekker uit. Ik eet dolgraag pompoen maar altijd soep of lasagne is ook maar saai 🙂 dus dit ga ik zeker eens proberen!

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.