Verbeelding Book Challenge 2017 | uitgelezen in juli

Ook in 2017 neem ik opnieuw vol enthousiasme deel aan de Verbeelding Book Challenge en zal ik hier regelmatig een overzichtje maken van de boeken die ik heb gelezen.

De bedoeling van de Verbeelding Book Challenge is dat je breder gaat lezen, en buiten je eigen comfort zone gaat lezen. Vroeger las ik bijna uitsluitend detectives en chicklits, maar dankzij dit superleuk initiatief heb ik ontdekt dat vb. ook historische boeken me heel erg kunnen aanspreken.
Hopelijk ontdek ik in 2017 ook weer enkele pareltjes!

In juli las ik 4 boeken uit. Benieuwd welke dit waren? Lees dan snel verder!

Uitgelezen in juli voor de Verbeelding Book Challenge

Een mens is genoeg – Els Beerten – ****

In een muzikaal gezin in Limburg gaat het na de plotse dood van de vader helemaal mis. Het jonge meisje Juliette en haar broer Louis proberen tegen de verdoken tirannie van hun moeder op te boksen. Als alles ontspoort, besluiten ze elders een nieuw leven te beginnen.
In Een mens is genoeg hebben de hoofdrolspelers bitter weinig vat op hun eigen leven. Omstandigheden maken of kraken hun dromen. Maar vriendschap vermag veel.

Dit was het eerste boek van Els Beerten dat ik las, en ik was eerst wat aarzelend, omdat het boek bij de kinderboeken stond in de bibliotheek. Het boek heeft me kunnen bekoren, door de mooie zinnen en passages, die ik vaak herlezen heb. Ik heb wel moeten wennen aan het ‘ge’, dat heel Vlaamsch aandoet. Het boek is in verschillende delen opgedeeld, en het begin las veel vlotter dan het einde

Puntjes van de Verbeelding Book Challenge die ik met dit boek afstreepte:

12. Een boek met een nummer in de titel
17. Een boek over muziek of waarin muziek een belangrijke rol speelt
24. Een boek uit de bibliotheek

Grote kleine leugens – Liane Moriarty – ****

Op de pittoreske basisschool Pirriwee Public eindigt het jaarlijkse ouderfeest in een chaos. Met gillende sirenes. Schreeuwende mensen. Een verbijsterde schooldirecteur. En een van de ouders: dood. Is er sprake van moord, een tragisch ongeluk of van een vreselijk ontspoorde ruzie? Wat de ouders van Pirriwee Public zullen leren is dat soms de kleinste leugens het aller gevaarlijkst zijn…
Grote kleine leugens biedt een briljante kijk op ex-mannen en nieuwe vrouwen, moeders en dochters, op schoolpleinschandalen en de leugens die we onszelf vertellen om te overleven. Met haar nieuwe roman bewijst Liane Moriarty wederom dat ze een ster is in het schrijven van vlijmscherpe, grappige, soms pijnlijke maar altijd intrigerende pageturners.

Dit boek lag al een tijdje op mijn nachtkastje; ik ruilde het enkele weken geleden in het boekenkastje in onze buurt. Maar er waren eerst nog boeken van de bibliotheek die ik wou lezen (en die tijdig terug moesten), dus dit boek bleef wat liggen. Enkele dagen voor we op reis vertrokken begon ik in het boek, en nam het mee naar Nederland. Héél graag gelezen, onder andere omwille van de originele opbouw. Het boek was snel uit, omdat het vlot las en ook wel spannend was met momenten. Niet thriller-spannend, maar gewoon-spannend. Een ideaal boek voor op reis! Ondertussen ligt het eerste boek van deze schrijfster ook klaar om gelezen te worden…

 

Puntjes van de Verbeelding Book Challenge die ik met dit boek afstreepte:

5. Een waarvan er wereldwijd minstens 100.000 exemplaren werden verkocht
22. Een ver-van-je-bed-boek oftewel een boek dat zich aan de andere kant van de wereld afspeelt

De muze en het meisje – Katrijn Van Bouwel – ****

Mila verlangt het absolute. Het eeuwige. Ze zoekt een manier om nooit vergeten te worden. Als jong meisje staat ze in een museum oog in oog met een wulpse Venus. Prompt neemt ze zich voor om ook de muze van een kunstenaar te worden. Ze vertrouwt zich toe aan de scheppende gedachten van een ander, en aan de handen van het lot.
Naakt poseert ze urenlang voor kunststudenten, die kijken maar haar niet zien. Ze observeren. Voor hen ligt geen jonge vrouw, maar een opdracht. Een fruitschaal voor gevorderden. Tot een schilder haar uit de anonimiteit verheft. De twee worden verliefd. Op elkaar, en op het beeld dat ze van elkaar koesteren.
Maar hoe geef je je écht bloot? Hoe verhoud je je tot de ander en tot je eigen verhaal? Terwijl Mila haar lichaam en ziel tevergeefs in de juiste vorm probeert te dwingen, begrijpt ze dat haar zingeving in haar eigen handen ligt. Ze zal van lijdend voorwerp tot onderwerp moeten transformeren.

Al een tijdje was ik op zoek naar dit boek, maar het was in Gent altijd uitgeleend. Terecht, zo blijkt nu. Gelukkig vond ik het in een iets minder populaire bibliotheek (of eerder: een bibliotheek waar de bezoekers minder op de hoogte zijn van de hot and trending boeken). Ik heb getwijfeld tussen vier en vijf sterren, maar koos dan toch voor vier, of vierenhalf. Omdat ik vijf wil bewaren voor boeken die me écht omver hebben geblazen. Dit boek is zo mooi, poëtisch, … Echt een aanrader!

Puntjes van de Verbeelding Book Challenge die ik met dit boek afstreepte:

8. Een boek geschreven door een celebrity (filmster, muzikant,…)
9. Een boek met een titel die meer dan vier woorden telt (want er gaat niets boven een boek met een lange titel)
13. Een boek met een illustratie op de cover
24. Een boek uit de bibliotheek

Nooit meer te druk – Tony Crabbe – ****

We hebben het te druk. Onze inboxen en to-dolijsten puilen uit, er zijn te veel afspraken, te veel informatie, te veel onzekerheid en burn-out is de grootste bedreiging op de werkvloer. We proberen tevergeefs alles gedaan te krijgen en blijven zitten met het gevoel dat we tekortschieten in ons werk, ons sociale leven, als partner en als ouder.
Nooit meer te druk is geen timemanagementboek, maar een praktisch boek dat helpt bij het maken van keuzes. Het biedt oplossingen om meer controle over je leven te krijgen, met gerichte aandacht op de dingen die je doet.

Ook voor dit boek twijfelde ik tussen vier of vijf sterren. Zo herkenbaar, zo verhelderend. Het boek staat vol voorbeelden, onderzoeken, verklaringen, … maar ook vol manieren en tips om om te gaan met de steeds drukkere wereld. Niet superpraktisch, maar er worden wel heel wat dingen aangereikt waar je verder over kan nadenken. Ik heb heel wat notities gemaakt, die ik nog wel vaak ga herlezen!

Puntjes van de Verbeelding Book Challenge die ik met dit boek afstreepte:

14. Een non-fictie boek
24. Een boek uit de bibliotheek

***

Dat gaat hier nogal vooruit! Omdat ik elk boek voor verschillende puntjes laat meetellen, heb ik al heel wat puntjes kunnen afstrepen. 24 om precies te zijn. Voor puntje 11, 25 en 27 liggen er al boeken klaar, maar voor de andere puntjes (3, 6 en 20)  ben ik nog op zoek naar tips!

Wat lazen jullie in juli?
Hebben jullie nog leestips of must-reads? Ik lees het graag in de comments!

***

Lees ook:

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

22 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge 2017 | uitgelezen in juli

  1. Leuk om ook jouw overzicht te lezen. Wie is Katrijn van Bouwel?

    Tips: puntje 3: Harry Potter en het vervloekte kind.
    voor puntje 6 heb ik de verwarde cavia maar voor mij zijn andere tips ook nog welkom want ik weet niet of ik dat ga lezen.
    voor puntje 20: iets van Elsschot?

    Like

  2. Leuke update! Ik begin deze avond in Grote kleine leugens en ben er heel benieuwd naar 🙂 En ook naar ‘Nooit meer te druk’ ben ik erg benieuwd! Voor puntje drie en zes ben ik zelf nog op zoek naar tips maar voor puntje 20 ga ik een van de klassiekers lezen. Die zijn zowat allemaal voor mijn geboortejaar gepubliceerd 😉

    Like

  3. “Grote kleine leugens” heb ik ook, een goede tip omdat te lezen voor “een ver-van-je-bed-boek”. Bedankt 🙂 Puntje 3 vond ik zelf niet zo moeilijk eigenlijk. Boogaerts is een duo dat spannende boeken schrijft (vader en zoon denk ik), Nicci French is een koppel dat samen schrijft. Frauke Joossen is een journaliste die vaak samen met andere een boek schrijft over vb het leven van die persoon.

    Like

  4. Ik kan de naam Katrijn van Bouwel niet meteen thuisbrengen al ben ik hem precies wel al eens eerder tegengekomen. Bij puntje drie heb ik zelf een boek dat door een auteurskoppel werd geschreven (Ilona Andrews) maar misschien kan je ook voor een gedichtenbundel kiezen of een kookboek dat werd geschreven door twee mensen?

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.