Verbeelding Book Challenge 2017 | uitgelezen in juni

Ook in 2017 neem ik opnieuw vol enthousiasme deel aan de Verbeelding Book Challenge en zal ik hier regelmatig een overzichtje maken van de boeken die ik heb gelezen.

De bedoeling van de Verbeelding Book Challenge is dat je breder gaat lezen, en buiten je eigen comfort zone gaat lezen. Vroeger las ik bijna uitsluitend detectives en chicklits, maar dankzij dit superleuk initiatief heb ik ontdekt dat vb. ook historische boeken me heel erg kunnen aanspreken.
Hopelijk ontdek ik in 2017 ook weer enkele pareltjes!

In juni las ik 5 boeken uit. Benieuwd welke dit waren? Lees dan snel verder!

Uitgelezen in juni voor de Verbeelding Book Challenge

Sterrenstof – Priscille Sibley – ****

Elle McClure en haar man Matt Beaulieu hebben alles – behalve de al zo lang gewenste baby. Dan slaat het noodlot toe. Elle krijgt een ernstig ongeluk en blijkt hersendood te zijn. Matt neemt de onmogelijke beslissing om haar vredig laten sterven. Maar op het laatste moment verandert alles: Elle blijkt zwanger te zijn. Matt voelt dat Elle dit kind een kans zou willen geven, maar hij blijkt een wel heel onverwacht obstakel te moeten overwinnen: Elle’s eigen wilsverklaring.

Enkele weken geleden las ik over dit boek bij Evi, en toen ik het boek zag liggen in de bibliotheek heb ik het meegenomen. Geen luchtig verhaal, maar wel graag gelezen. Het lijkt allemaal een beetje een ver-van-je-bed-show, maar ik heb geen flauw idee wat ik zou doen in die situatie. Iets om even bij stil te staan, of toch eigenlijk maar beter niet :-).

Puntjes van de Verbeelding Book Challenge die ik met dit boek afstreepte:

10. Een boek met een titel die bestaat uit één woord
19. Een boek waarin meerdere generaties van één familie aan bod komen
24. Een boek uit de bibliotheek

Wonder – R.J. Palacio – *****

Als je tien bent, wil je vooral niet te veel opvallen: voor je het weet lig je eruit. Maar wat als je er ongewoon uitziet? Héél ongewoon?
August (Auggie) Pullman is geboren met een zeer ernstige gezichtsafwijking. Op zijn nieuwe school wordt hij gepest, maar hij besluit moedig te blijven vechten voor zijn plek onder de zon – en het lukt hem nog ook.

Leeslijstjes bij andere bloggers, ik hou er heel erg van. Uit die lijstjes van anderen haal ik heel veel inspiratie. Ook de tip voor dit boek raapte ik elders op: ik dacht dat het bij Kelly was, maar ik kan het zo niet meteen meer terugvinden…
Maar goed, dit boek dus. Had ik zevenentwintig sterren kunnen geven, ik had het ook gedaan. Ongetwijfeld het mooiste boek dat ik dit jaar – tot nu toe – heb gelezen…

Puntjes van de Verbeelding Book Challenge die ik met dit boek afstreepte:

10. Een boek met een titel die bestaat uit één woord
22. Een ver-van-je-bed-boek oftewel een boek dat zich aan de andere kant van de wereld afspeelt
24. Een boek uit de bibliotheek

Bullet Journal – De Handleiding – Kelly Deriemaeker – ****

Een bullet journal is de uitgelezen manier om beter georganiseerd en met minder stress door het leven te gaan, zonder dat daar ingewikkelde tools voor nodig zijn. Een notitieboekje en een pen zijn voldoende om aan de slag te gaan, je to do-lijstjes op orde te krijgen (én uit te voeren) en plannen voor de toekomst te maken.
In Bullet Journal – De Handleiding leer je hoe je zelf een bullet journal kunt beginnen die past bij jouw noden, hoe je het systeem van bedenker Ryder Caroll naar je hand kunt zetten en vooral: op welke manier het jouw leven efficiënter, stressvrijer en leuker kan maken.
Bullet Journal – De Handleiding verzamelt de beste tips, trucjes en voorbeelden om racende gedachten uit je hoofd en in je schriftje te krijgen, en zo het beste uit elke dag te halen.

Naar haar Blogboek, en de tweede – herziene – versie, schreef Kelly dit jaar een Bullet Journal Handleiding. Ik ga het hier niet helemaal uit de doeken doen (lees meer hier bij Kelly, of nog meer bij Stephanie). Je hebt zware voor- en tegenstanders. Het hele systeem intrigeert mij, maar dagelijks toepassen is hier (nog) niet aan de orde. Ondertussen kocht ik wel een dotted notebook, om er een blog-bullet-journal mee te maken. Een soort blogplanner/lijstjesboekje/… Maar daar ga ik nog eens uitgebreid over schrijven binnenkort!

Puntjes van de Verbeelding Book Challenge die ik met dit boek afstreepte:

2. Een boek met minder dan 200 pagina’s
7. Een boek gepubliceerd in 2017
13. Een boek met een illustratie op de cover
14. Een non-fictie boek

Het jaar van de hond – Eva Daeleman – ****

Onvoorwaardelijk, in goede en slechte tijden. Dat hij geen moeilijke vragen stelt en ik ‘zwijgen is toestemmen’ dagelijks kan gebruiken, maakt het voor mij natuurlijk makkelijk. Zeg nooit zomaar hond tegen Olav, noem hem gerust mijn leraar, therapeut, coach, baas of gewoon mijn beste vriend.
Eva Daeleman liep in volle vaart tegen een muur aan. Niet letterlijk, al had ze dat minder erg gevonden, want met een blauw oog heb je wel een goed excuus. Ze crashte en verdween van het scherm. Toen de bommen op de luchthaven van Zaventem naast haar ontploften, implodeerde ook haar wereld. Gelukkig is er nu een nieuwe man in haar leven: koning Olav van Zweden, haar hond. Hij loopt vooral achter z’n eigen staart aan en helpt de emotionele katers te verjagen.
In Het jaar van de hond vertelt Eva dat het oké is als het even niet meer gaat. Dat er niets mis mee is om je drukke bestaan in te ruilen voor een yogamat en je gin-tonic voor een therapeut. Een eerlijk en herkenbaar verslag van een jonge vrouw die zoekt, worstelt, ontdekt en geniet, en die toevallig ook bekend is.

Eva Daeleman worstelde met een burn-out, en schreef daar dit boek over. Ik heb – gelukkig – geen ervaring met een burn-out, maar enkele mensen in mijn omgeving helaas wel, dus ik was wel benieuwd om het verhaal van Eva te lezen. Het boek lag bij de sprinters in de bib, dus ik heb me wel moeten haasten om het boek op één week uit te hebben. Hoewel, haasten. Het boekje las zo vlot, dat ik er weinig moeite voor moest doen. Het boek is een aaneenschakeling van losse gedachten, gevoelens, …. Het springt soms een beetje van de hak op de tak, maar dat stoorde mij nooit. De lay-out en de bladspiegels vond ik ook wel heel aangenaam. Ook al is het een vrij zwaar thema, er zat de nodige humor in de schrijfsels van Eva. Meer lezen? Lees ook eens deze review van Stephanie!

Puntjes van de Verbeelding Book Challenge die ik met dit boek afstreepte:

2. Een boek met minder dan 200 pagina’s
4. Een boek geschreven door iemand die jonger is dan jou
7. Een boek gepubliceerd in 2017
8. Een boek geschreven door een celebrity (filmster, muzikant,…)
9. Een boek met een titel die meer dan vier woorden telt
13. Een boek met een illustratie op de cover
14. Een non-fictie boek
24. Een boek uit de bibliotheek

Harry Potter en de Steen der Wijzen – J.K. Rowling – *****

Harry Potter is een doodgewone, maar ongelukkige jongen die sinds de dood van zijn ouders bij zijn vreselijke oom en tante in een bezemkast onder de trap woont.
Op zijn elfde verjaardag arriveert er een geheimzinnige brief voor hem die zijn hele leven verandert: hij wordt uit het huis van zijn oom en tante gered door een woest figuur op een vliegende motorfiets en hij komt erachter wie zijn overleden ouders waren.
Met een speciale trein die vertrekt van Perron 9¾ belandt hij op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters.
En ten slotte moet Harry het opnemen tegen zijn aartsvijand Voldemort, een levensgevaarlijke tovenaar.

Al meer dan een jaar denk ik: ik moet de boeken van Harry Potter nog eens herlezen. En zie, het is ervan gekomen. Ja, herlezen, want ik las de boeken vroeger al, ik denk dat ik het eerste las toen ik nog in het middelbaar zat. Klinkt lang geleden, maar wisten jullie dat het eerste boek van Harry Potter al 20 jaar geleden verscheen?! Vroeger las ik een deel van de boeken (de eerste vier, denk ik) in het Nederlands, en de rest in het Engels, en ik vond de vertaling van de personages altijd zo grappig toen. Waarom ik deze keer toch voor Nederlands koos? Het leest net iets vlotter voor mij, en lezen is tegenwoordig vooral als ontspanning bedoeld. Het leuke is ook wel dat het zo lang geleden is dat ik de boeken las, dat de verhalen weer als nieuw zijn. Ik was veel stukken vergeten… En nu op naar deel twee, en als ik de boeken uit heb wil ik de films ook nog wel eens herbekijken…

Puntjes van de Verbeelding Book Challenge die ik met dit boek afstreepte:

5. Een waarvan er wereldwijd minstens 100.000 exemplaren werden verkocht
9. Een boek met een titel die meer dan vier woorden telt
13. Een boek met een illustratie op de cover
21. Een boek dat je al een keertje las
24. Een boek uit de bibliotheek
26. Een boek met een vleugje magie erin (full on fantasy of magisch realisme)
29. Een boek dat in ergens ter wereld op de verbannen lijst staat – https://www.goodreads.com/list/tag/banned
30. Een eerste deel in een reeks

***

Dat gaat hier nogal vooruit! Omdat ik elk boek voor verschillende puntjes laat meetellen, heb ik al heel wat puntjes kunnen afstrepen. 24 om precies te zijn. Nu ga ik stilaan eens op zoek naar boeken om de overgebleven puntjes mee af te strepen :-).

Wat lazen jullie in juni?
Hebben jullie nog leestips of must-reads? Ik lees het graag in de comments!

***

Lees ook:

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

28 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge 2017 | uitgelezen in juni

  1. Ik las de afgelopen maand 7 boeken en het merendeel waren fantasyboeken. Ook bij mij was het eerste Harry Potter boek het laatste boek dat ik las. Nu ja, herlas maar het was wel al ontzettend lang geleden dus ik heb er echt ontzettend van genoten om het verhaal nog eens opnieuw te beleven.

    Like

    • Wauw, zo veel gelezen! Over het algemeen lees ik niet vaak/graag fantasy, maar voor Harry Potter maak ik graag een uitzondering.
      Daarnet wel pech gehad in de bib: het tweede boek van Harry Potter stond in de online cataloog als ‘aanwezig’, maar was niet in de rekken te vinden. Balen! Volgende week eens in een andere bib kijken, want ik wil nu natuurlijk het liefste verder lezen 🙂

      Like

      • Hopelijk heb je daar meer geluk want dat je nu graag wil verder lezen begrijp ik volkomen. Ik moet trouwens nog steeds eens zien hoeveel puntjes van de Verbeelding-lijst ik zou kunnen afvinken.

        Like

  2. Ik heb het ooit over Wonder gehad op mijn blog, het zat in mijn selectie voor de leesclub. Misschien heb je het daar ontdekt? Al had ik de tip dan weer gekregen van Voskosmos. Aan de hand van de korte inhoud leek het boek mij nogal mager, maar misschien moet ik er maar gewoon eens in beginnen. 🙂

    Like

    • Dan kan het ook best bij jou geweest zijn! In mijn leeslijst schrijf ik meestal naast de titel van het boek bij wie ik de tip heb gelezen, en bij Wonder stond er Kelly. Maar ik kan me ook vergist hebben :-). Het boek is echt, echt, echt mooi!

      Like

  3. Omdat het na de burn-out nog altijd erg op en af gaat, lees ik momenteel weer bijna niets. Alleen wat korte stukjes in de krant of op WordPress. Die challenge haal ik dit jaar nog niet in gedachten.

    Like

  4. Mooi overzichtje én veel gelezen 🙂 Hoera voor Harry Potter *fan* maar dat wist je al 😀 Ik heb het Bullet Journal-boek gekregen van mijn mama vandaag ❤ Ik hou zelf vanaf januari een BuJo bij en vroeger (3 jaar geleden had ik er ook één)

    Like

  5. Klinkt als zware kost, dat eerstd boek.
    Ik ben eerder van het escapisme en kies doorgaans voor luchtigere boeken of thrillers. Boeken over realistische en/of echte tegenslagen ga ik niet snel opnemen.
    Ik las 4 boeken afgelopen maand en ze vallen alle vier onder die noemer ‘escapisme’ . Ik probeer voor maandag het lijstje online te hebben 🙂

    Like

  6. Wat een leuke update! Blij te lezen dat jij Sterrenstof ook wist te appreciëren. En hartjes voor Harry Potter en het Bullet Journal boek van Kelly! Wonder ben ik momenteel zelf aan het lezen, ik was erg benieuwd geworden nadat ik jouw review op Goodreads erover zag. En dat boek van Eva Daeleman wil ik ook wel eens lezen.

    Like

  7. Het jaar van de hond ben ik nu ook aan het lezen. Heb zelf gelukkig ook geen ervaring met een burnout, maar het zet je af en toe toch wel even aan het denken. De Harry Potter boeken lees ik altijd in het Engels. Het eerst boek herlees ik altijd rond de kerstperiode, da’s in de loop der jaren een beetje een traditie geworden. 🙂

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.