#kookboekweek | juni 2017 | Salad Samurai

Vanaf 2016 is juni bij ons feestmaand. Juliette is in juni geboren, en dit jaar vierden we haar eerste verjaardagsfeestje. Fieke zou fieke niet zijn, als ze haar gasten niet verwende met lekker eten, dus enkele weken geleden werden er al volop plannen gemaakt. Aangezien we nu een terras hebben, was het evident dat het een feestje buiten zou worden, met een barbecue. Maar ik wou niet de standaard gekookte pasta / geraspte worteltjes / tomaat / komkommer als bijgerecht. Ik dook even in mijn kookboekenkast en het perfecte boek voor juni was Salad Samurai, een kookboek van Terry Hope Romero, die eerder ook Veganomicon schreef.

Het boek nodigt echt uit om uit te koken! De vormgeving is geweldig: strak, zwart-wit, met leuke kleuraccenten en mooie foto’s (maar helaas niet bij elk recept).
Het boek begint met wat meer info over de basics als je salades wil maken, en dan volgt een receptendeel. Verschillende dressings, toppings, gevolgd door heel wat salades die ingedeeld zijn per seizoen. Op het einde van het boek staan ook nog enkele zoete salades (denk dan vooral aan fruitsalades en breakfast bowls), maar omdat ik vooral de bijgerechten bij de barbecue wou maken, beperkte ik mij tot de hartige salades. Alle recepten in het boek zijn trouwens ook vegan.

Nog nooit eerder gaf ik een feestje voor zo veel mensen. Toch niet met hartige eten! Ik vond het dus best moeilijk om in te schatten hoe groot ik de porties moest maken, en hoe veel soorten ik moest voorzien. Maar ik koos uit wat me lekker leek, zodat er genoeg variatie was. En ook niet té veel speciale dingen, want de gasten eten vrij klassiek. Ik maakte uiteindelijk 7 gerechten uit het boek klaar. Ik ben nog altijd zó blij met de vaatwasser in onze keuken!

Maar goed, de slaatjes waren dus héél lekker. Zo lekker dat ik zelfs enkele receptjes heb moeten doorgeven aan mijn mama. En ook mijn broer vond het super, en zei dat ik wel vaker zo’n feestjes mag geven. Geweldig leuk om te koken (en ook bakken, maar dat deel is voor een andere blogpost!), maar toch wel vermoeiend ook :-).

Door de drukte tijdens de voorbereidingen en het feestje zelf, had ik geen tijd om foto’s van de salades te delen op Instagram (behalve dan één van mijn half ontplofte keuken), dus jullie zullen wel benieuwd zijn naar wat ik dan allemaal gemaakt heb hé?
(Jaja, er waren ook gerapste wortels, pastasalade en komkommer en tomaatjes!)

Curried Cashew Pepita Crunch (p. 36)

Dit receptje is er één uit het toppings-deel. Deze kruidige geroosterde noten en zaden zijn zó lekker. Maar écht. Z o  l e k k e r!!!! Je kan ze evengoed zo eten als snack eigenlijk!

Lemongrass tofu (p. 43)

Deze gemarineerde tofu moet normaal in de oven bereid worden, maar ik maakte er spiesjes met courgette mee. Want ja, ’t is weer van moestuin en courgettes, en jullie kennen dat hé :-). Het citroengras smaakte niet zo hard door, maar de marinade was wel heel erg lekker!

Spring herb salad with maple orange tempeh nibbles (p. 53)

Deze frisse lentesalade maakte ik zonder de tempeh klaar, en het was nu al superlekker. Fris door de citroen, en volop lente door de aardbeien, radijsjes, sla, peultjes, … Een salade die zeker nog op het menu komt!

Seared garlic chickpeas, spinach & farro (p. 69)

Gebakken kikkererwten, ik ontdekte het nog niet zo lang geleden, maar dat is dus echt zo lekker hé. Deze salade maakte ik niet met farro, omdat ik die niet kon vinden, maar wel met quinoa. Geen top-salade, maar wel lekker.

Pesto cauliflower & potato salad (p. 83)

Pasta pesto kent iedereen, maar deze salade is een heel lekkere variant. En de geroosterde bloemkool maakt het helemaal af. Een topper!

Broccoli peanut lemongrass rice salad (p. 109)

Deze salade met Aziatische toets is er ééntje met zwarte rijst en pinda’s. De zwarte rijst doet eigenlijk niks aan de smaak (en blijft, in tegenstelling tot paarse rijst, z’n kleur wel behouden), maar het geeft wel een extra touch aan je salade. Deze ga ik zeker nog eens maken, misschien met wat extra gebakken tofu als eiwitbron erbij.

Pomegranate quinoa holiday tabouli (p. 143)

Tabbouleh, dat is één van mijn favoriete salades. Maar deze salade is met quinoa in plaats van couscous, en met linzen, granaatappelpitjes en een heleboel groene kruiden. Een lekkere variant op de klassieker!

***

Ondertussen reageerden al heel wat mensen op onze challenge, en enkelen onder hen deden al van #kookboekweek!
Deze bloggers postten afgelopen tijd een update:

  • Evi deed voor de eerste keer mee aan #kookboekweek en koos voor Easy Vegan met Julie. Een superleuke review, met enkele receptjes erbij. Ga zeker eens lezen!
  • Lize kreeg de smaak ook te pakken, en koos afgelopen maand voor Vegalicious.

Doen jullie mee met #kookboekweek? Laat gerust een linkje naar je blog in de comments als je meedoet, dan vul ik dit aan in het lijstje van de volgende #kookboekweek!

8 gedachtes over “#kookboekweek | juni 2017 | Salad Samurai

  1. Amai, dat ziet er echt lekker uit en geeft wel goesting om eens aan de slag te gaan! Als ik deze zomer eens héél veel tijd heb… 😉

    Like

  2. Amai, jij hebt echt wel hard gewerkt, ziet er super lekker uit! Momenteel is het hoogseizoen bij de bijtjes en heb ik daar zoveel over te vertellen dat ik nog geen tijd gehad heb voor een kookboekweek blog. Misschien is dat iets voor in de herfst of winter 🙂

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.