Verbeelding Book Challenge 2017 | uitgelezen in mei

Ook in 2017 neem ik opnieuw vol enthousiasme deel aan de Verbeelding Book Challenge en zal ik hier regelmatig een overzichtje maken van de boeken die ik heb gelezen.

De bedoeling van de Verbeelding Book Challenge is dat je breder gaat lezen, en buiten je eigen comfort zone gaat lezen. Vroeger las ik bijna uitsluitend detectives en chicklits, maar dankzij dit superleuk initiatief heb ik ontdekt dat vb. ook historische boeken me heel erg kunnen aanspreken.
Hopelijk ontdek ik in 2017 ook weer enkele pareltjes!

In mei las ik 5 boeken uit. Benieuwd welke dit waren? Lees dan snel verder!

Uitgelezen in mei voor de Verbeelding Book Challenge

Het Geluk Project – Gretchen Rubin – ****

Ben jij ook iemand die alle redenen heeft om gelukkig te zijn? En heb je desondanks het gevoel dat je eigenlijk nóg gelukkiger zou kunnen zijn? Dan is dit hét boek voor jou. Gretchen Rubin heeft alles: een man, twee leuke kinderen, een mooi huis en een goede baan, maar toch is ze niet zo gelukkig als ze zou moeten zijn. Ze concludeert dat zijzelf de enige is die daar iets aan kan veranderen, en besluit zich een jaar lang te wijden aan het vinden van geluk. Iedere maand concentreert ze zich op een ander aspect van haar leven en zo probeert ze stap voor stap een gelukkiger mens te worden. Na 12 maanden hoopt ze antwoord te kunnen geven op de vraag: heb je je geluk in eigen hand?

Over Gretchen Rubin en haar boeken las ik al heel wat bij andere bloggers. Gretchen is vooral bekend van haar podcasts (maar ik moet eerlijk bekennen dat ik daar nog nooit haar heb geluisterd…), maar haar boeken zijn bestsellers. Het Geluk Project is het eerste boek van haar dat ik lees, en ik had een beetje schrik voor het ‘zelfhulp’-gehalte van het boek, maar het viel best mee. Eigenlijk vertelt Gretchen haar verhaal over haar zoektocht naar meer geluk. Ze is best gelukkig, maar vraagt zich af of het nóg gelukkiger kan, en besluit verschillende onderdelen van haar leven onder de loep te nemen (o.a. werk, geld, vrije tijd, gezondheid, vriendschap, ouderschap, …). Het boek is luchtig geschreven, en leest daarom heel vlot. Het is vaak ook grappig. Ik haalde er geen grote levenslessen uit, maar toch wel enkele kleine tips die ik ga toepassen.

Puntjes van de Verbeelding Book Challenge die ik met dit boek afstreepte:

5. Een waarvan er wereldwijd minstens 100.000 exemplaren werden verkocht
14. Een non-fictie boek
24. Een boek uit de bibliotheek

Bloemen, bijen & borstbollen – Wouter Deprez – *****

In Bloemen, bijen & borstbollen vertelt Wouter Deprez over zijn kleine biotoop: zijn tuin in de rand rond Gent. Waar hij graag de uren zoet maakt bij zijn bijenkasten en zijn zonen de kunst van het onkruid wieden bijbrengt. Waar ze samen in één richting plassen en zij onder de appelboom ligt.
Zij, dat is zijn vrouw Marjan, de moeder van zijn kinderen. Ze heeft borstkanker. De tuin helpt haar en haar jongens om rust te vinden. En om het onbevattelijke te bevatten.

Eerder las ik al enkele andere boekjes van Wouter Deprez, en dit is – net zoals de vorige – een dun boekje. Ik leende het in de bibliotheek, want het stond bij de sprinters (boeken die je één week mag uitlenen, en niet kan verlengen) en het leek me wel haalbaar om op een korte termijn uit te lezen. Het boekje is op vrij dik papier gedrukt, en de teksten zijn afgewisseld met illustraties. Er wordt heel mooie beeldspraak gebruikt, en ik heb enkele keren ferm moeten slikken. Bij het boekje zat ook een luistercd, waarop het boekje werd voorgelezen en waarop ook nog extra stukken te horen waren. Ik hou Wouter Deprez graag bezig: zijn manier van vertellen, zijn dialect, … Bij de cd had ik het vaak nog moeilijker dan tijdens het lezen, maar dat is ook wel omdat ik me heel erg kan inleven in verhalen van anderen.

Puntjes van de Verbeelding Book Challenge die ik met dit boek afstreepte:

2. Een boek met minder dan 200 pagina’s
8. Een boek geschreven door een celebrity
13. Een boek met een illustratie op de cover
24. Een boek uit de bibliotheek

Verdriet is het ding met veren – Max Porter – ****

Twee jongens in Londen worden geconfronteerd met een ondraaglijk verdriet als plotseling hun moeder sterft. De vader, biograaf van de dichter Ted Hughes, voorziet een toekomst met goedbedoelende bezoekers en een grote leegte.
Op dit moment van tegenspoed wordt de familie bezocht door Kraai – tegenspeler, bedrieger, genezer, babysitter. Deze teergevoelige vogel voelt zich aangetrokken tot de rouwende familie en dreigt bij ze te blijven tot ze hem niet meer nodig hebben. Wanneer de weken tot maanden worden en de pijn van het verlies plaatsmaakt voor mooie herinneringen, begint het helingsproces van het drietal.
Onverwacht humoristisch en waarlijk emotioneel: ‘Verdriet is het ding met veren’ is een debuut om nooit meer te vergeten.
‘We missen onze moeder, we houden van onze vader, we zwaaien naar kraaien.
Zo vreemd is dat niet.’

Dit boekje ruilde ik in het boekenkastje in onze buurt. Opnieuw een dun boekje, maar het las iets minder vlot. Het verhaal is, net zoals in het boekje hierboven, ook een triest verhaal, en meestal lees ik er dan iets langer over. De teksten zijn mooi, poëtisch. Ondertussen heb ik het boek al terug in het kastje gestopt, en geruild voor een ander boek.

Puntjes van de Verbeelding Book Challenge die ik met dit boek afstreepte:

2. Een boek met minder dan 200 pagina’s
9. Een boek met een titel die meer dan vier woorden telt
26. Een boek met een vleugje magie erin (full on fantasy of magisch realisme)

Blogboek – Kelly Deriemaeker – ****

Velen voelen zich geroepen om een blog te beginnen, weinigen houden het langer dan enkele maanden vol. Of je nu plannen hebt om jouw droomblog uit de grond te stampen of vindt dat jouw bloggoesting een flinke boost kan gebruiken: het blogboek bundelt alle kennis die longtime blogster Kelly Deriemaeker de afgelopen veertien jaar verzamelde, en laat je achter met een hoop inspiratie, tips en tricks van andere succesvolle bloggers, frisse ideeën en vooral veel goesting om zelf aan de slag te gaan. Waarom bloggen mensen? Welke blog wil je maken? Hoe vaak moet je posten? Hoe meet je je succes? Hoe krijg je meer bezoekers? Hoe vind je je focus? Dit boek biedt het antwoord op deze en vele andere blogkwesties.

Dit boek is de herwerkte editie van het eerste Blogboek, want in de afgelopen jaren stonden het internet en de blogosfeer niet stil. Het eerste Blogboek heb ik ook, en ik heb die versie erbij genomen toen ik deze editie las, om een beetje te kunnen vergelijken. Want ik was vooral benieuwd naar welke nieuwe dingen er in het nieuwe boek zouden staan. En die zijn er zeker: er staat een hoofdstuk in over vloggen (video bloggen), en je kan ook dingen lezen over podcasts. Het hoofdstuk over geld verdienen met je blog is opgefrist, en er zijn ook nieuwe bloggers toegevoegd aan de bloggerspool. Toch waren er ook enkele dezelfde stukken (vb. de ideeën voor je volgende blogpost), maar hier en daar waren er aanvullingen of aanpassingen, en vaak ook nieuwe voorbeelden. En een detail: het papier is witter dan bij het vorige boek :-).

Puntjes van de Verbeelding Book Challenge die ik met dit boek afstreepte:

7. Een boek gepubliceerd in 2017
10. Een boek met een titel die bestaat uit één woord
14. Een non-fictie boek
21. Een boek dat je al een keertje las

Op de tweesprong van moeten en willen – Elle Luna – ****

Er zijn twee richtingen in het leven. Moeten en willen. Steeds opnieuw staan we op die tweesprong, en elke dag heb je de keuze.
Hoe kom je erachter wat je ware roeping is? En als je die gevonden hebt, hoe blijf je daar dan trouw aan? Elle Luna bestempelt dit moment als de tweesprong van moeten en willen. ‘Moeten’ is dat wat je denkt te moeten doen of wat anderen van je verwachten. ‘Willen’ is dat waar je van droomt, dat waar je hart ligt. Dit boek leert je naar dat stemmetje te luisteren zodat ook jij voortaan de juiste keuze kunt maken.

Hoe dit boek op mijn leeslijst is terecht gekomen weet ik niet meer. Ik heb ergens de tip opgeraapt, maar ben vergeten te noteren waar dat was. Dit boek heb ik niet gelezen omdat ik op zoek ben naar mijn roeping, maar omdat ik vooral nieuwsgierig was naar dit boek. De inhoud doet je stilstaan bij heel wat dingen, en geeft je tips om meteen aan de slag te gaan met je dromen. ‘Op de tweesprong van moeten en willen’ is een boekje dat héél vlot leest, en dat vooral prachtig is vormgegeven. Tekst en illustraties worden afgewisseld met leuke quotes, waardoor geen enkel blad bomvol met tekst staat, en het dus heel aangenaam is om te lezen. Een aanrader!

Puntjes van de Verbeelding Book Challenge die ik met dit boek afstreepte:

2. Een boek met minder dan 200 pagina’s
9. Een boek met een titel die meer dan vier woorden telt
14. Een non-fictie boek
24. Een boek uit de bibliotheek

***

Met deze 5 boeken van mei heb ik mijn Goodreads Challenge al ruim overschreden! Nooit gedacht dat ik ooit maar in de buurt zou komen van de 9 boeken die ik had vooropgesteld, maar o, wat geniet ik elke dag weer opnieuw van lezen. Hartjes voor lezen! Maar dat heb ik al gezegd zeker? En hashtag nevernotreading. Dat ook!

Wat lazen jullie in mei?
Hebben jullie nog leestips of must-reads? Ik lees het graag in de comments!

***

Lees ook:

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

22 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge 2017 | uitgelezen in mei

  1. Veel gelezen 🙂 Mijn update las je al op mijn blog 🙂 Maar ik ben halfweg mei begonnen in WIL van Jeroen Olyslaegers én ik ben ondertussen Harry Potter aan het herlezen in het Engels *verslaafd*, dus nu bezig aan Harry Potter & the Philosopher’s Stone 🙂

    Like

  2. Wauw dat is een mooi lijstje! Heel leuk dat je zo gevarieerd leest, hier zijn het hoofdzakelijk Nederlandstalige of Engelstalige romans uit de bib, maar misschien moet ik toch maar eens op zoek naar een ander type boeken waar ik iets meer uit kan halen :).

    Like

  3. Knap lijstje! En we denken inderdaad hetzelfde over dat Blogboek 🙂 Naar het boek van Gretchen ben ik wel benieuwd geworden na het lezen van jouw review want toegegeven ik had ook wel wat schrik dat het een erg hoog zelfhulpgehalte zou hebben.

    Like

  4. Ik las drie boeken uit in de maand mei, en begon in een klepper die ik in juni uitgelezen heb.
    De boeken zijn : Sergeant Bertrand van Aleksandr Skorobogatov, HhhH Himmlers hersens heten Heydrich van Laurent Binet, Nultijd van Juli Zeh en de klepper is de winnaar van de Libris Litereatuurprijs De tolk van Java van Alfred Birney. Ik zit ook op goodreads (Els Deveuster). Nog 1 boek en ik heb ook mijn goodreads challenge gehaald. Ik had één boek per maand voorop gesteld maar zit er ruim aan. Ook nooit gedacht.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.