Serieus, die #kookboekweek, dat was een topidee van Silke en mij!
Sinds begin dit jaar heb ik de microbe om nieuwe gerechten uit te proberen weer helemaal te pakken, en is het elke maand van keuzestress want elk boek in mijn kast smeekt om uitgekozen te worden…
In mei werd het een volledige Italiaanse week, en o, wat hebben we gesmuld!
‘La Cucina Verde’ is het nieuwste kookboek van Miki Duerinck en Kristin Leybaert. Deze dames van De Vegetarische Kookstudio schreven eerder onder andere al Veggie voor Starters en Veggie burgers, balletjes en broodbeleg.
Ik ben grote fan van hun boeken, omdat de gerechten vaak verrassende smaakcombinaties bevatten, en omdat de meeste gerechten eenvoudig en snel klaar te maken zijn.
Een week was veel te kort veel recepten klaar te maken, want werkelijk álles ziet er geweldig lekker uit.
In het boek ligt de nadruk vooral op groenten; ik miste soms wel een eiwitbron.
Alle recepten in het boek zijn vegetarisch, maar een heel groot deel is plantaardig, of heeft een plantaardige variant.
Ik maakte 4 hoofdgerechten klaar, maar ga een volgende keer zeker eens aan de slag met enkele pizza’s en desserts. Want die aardbeientaart met een muntsausje, die ziet er té lekker uit. En die aubergineballetjes. En die foccaciabroodjes. En die seitanbrochette. En die parmigiana. En die tiramisu. En … ja, ik ga stoppen, want ik kan nog wel even blijven doorgaan anders :-). Over naar wat ik allemaal heb uitgetest!
Tagliatelle met romige bloemkoolsaus, basilicum en erwtjes (p. 70)
Dit was het lekkerste gerecht van de vier, en met toestemming van de uitgeverij mag ik het recept met jullie delen! Om dit gerecht klaar te maken heb je wel vrij veel afwas, maar het resultaat is het waard :-).
NODIG
(voor 2 personen)
- 200 gram tagliatelle
- 300 gram bloemkoolroosjes
- 100 gram erwtjes
- 1 dl sojaroom
- 1 bosje basilicum
- zeste van 1 biocitroen
- 4 EL vegan parmezaan
- olijfolie
- peper en zout
WERKWIJZE
Breng gezouten water aan de kook en kook de helft van de bloemkoolroosjes gaar. Haal ze uit de pan met een schuimspaan en mix ze met de sojaroom, de citroenzeste, de helft van het basilicum, peper en zout.
Kook de erwtjes in 3 minuten gaar en giet ze af.
Breng gezouten water aan de kook en kook de tagliatelle gaar.
Snijd de overige rauwe bloemkoolroosjes in plakjes en bak ze in wat olijfolie.
Giet de tagliatelle af. Verwarm de bloemkooolsaus en roer de tagliatelle, de erwtjes en de gebakken bloemkool erdoor.
Roer de vegan parmezaan erdoor (die maak je door 100 gram cashewnoten en 3 EL gistvlokken met wat peper en zout te malen).
Versier de tagliatelle met de overige fijngesneden basilicumblaadjes.
Capellini met raketsla, gegrilde courgette, citroen en groene olijven (p. 80)
Ook hier een recept dat vrij veel afwas met zich meebrengt, maar de heerlijke zomerse smaken maken veel goed. Dit recept komt zeker nog op tafel komende zomer, wanneer we hoogstwaarschijnlijk weer met een courgette-overschot zullen zitten (dit gerecht combineert geraspte courgette met gegrilde courgette).
Gegratineerde vlindertjespasta met spinazie (p. 92)
Een heerlijke ovenschotel boordevol groenten én smaak. In het boek staan vaak recepten voor 2 personen, dus ik verdubbelde de hoeveelheden zodat we er twee dagen konden van eten (meestal maak ik gerechten voor 4 personen klaar, en als we de volgende dag niet hetzelfde eten als avondeten, nemen we een restje mee naar het werk als lunch).
Gebakken krieltjes en boontjes met zwarte olijven (p. 148)
Vroeger maakte ik vaak al een dergelijk gerecht klaar, maar deze variant is nog anders dan de mijne. Een heerlijk gerecht om vb. samen met een burger (in dit geval een superfoodburger van Delhaize) te eten, maar kan ook perfect als salade als bijgerecht voor een barbecue.
***
Disclaimer: ik kreeg dit boek toegestuurd van WPG Uitgevers. Ik kocht het boek dus niet zelf, maar alles wat hierboven geschreven staat is mijn eigen, eerlijke mening.
***
Ondertussen reageerden al heel wat mensen op onze challenge, en enkelen onder hen deden al van #kookboekweek!
Deze bloggers postten afgelopen tijd een update:
- Anna Helena kookte uit het Dagen Zonder Vlees kookboek
- Leen deed voor de allereerste keer van #kookboekweek en koos voor Powerfood van Rens Kroes
- Silke koos Een nieuwe manier van koken van Anna Jones
Dit lijkt mij wel een goed kookboek met lekkere recepten.
Deze week doe ik voor de eerste keer mee met #kookboekweek. Mijn kookblog is nog in opbouw maar als je interesse hebt mag je al gaan kijken: https://lizeskookblog.wordpress.com/
LikeGeliked door 1 persoon
Het water loopt me spontaan in de mond! Jammieee!
LikeGeliked door 1 persoon
Ik zag je foto’s op Instagram en keek al uit naar deze post want ze zagen er zo heerlijk uit! Dat kookboek lijkt me er eentje te zijn om te onthouden 🙂 En die kookboekweek, daar wil ik wel eens werk van maken, want ik vind het een schitterend idee!
LikeLike
Zeker onthouden, ik vind het echt een aanrader! Benieuwd naar jouw ervaringen met kookboekweek!
LikeGeliked door 1 persoon
mmm ziet er allemaal lekker uit! misschien doe ik binnenkort ook eens een kookboekweek.
LikeLike
Zeker doen!
LikeLike
Amai, dat ziet er allemaal keigoed uit! Misschien dat ik deze toch maar op het verlanglijstje moet zetten 😉
LikeLike
Ja, toch wel! Je mag het boek altijd inkijken als we nog eens afspreken!
LikeLike
Ziet er allemaal heerlijk uit!
LikeLike
Was het ook 🙂
LikeLike
Nog eens een kookboekweek :-). Ik deed er vorig jaar ook enkele malen met veel enthousiasme aan mee en inderdaad: een superidee van jou en Silke. Deze gerechten hier spreken me zeker aan.
LikeLike
Ik vind het nog altijd superleuk om er elke maand aan mee te doen! Het is echt een leuk boek, ik ga er zeker nog uit koken…
LikeLike
Ik moet er echt nog eens tijd voor maken om nog eens zo’n kookboekweekbericht te schrijven, want er is nog meer dan genoeg in de kookboeken die hier in de kast staan. Al wilt dat niet zeggen dat dit niet op het verlanglijstje komt 😉 , want jummie, ziet er allemaal lekker uit!
LikeLike
Ja! Kookboekweekberichten!
LikeLike
[…] La Cucina Verde […]
LikeLike
[…] #kookboekweek […]
LikeLike
[…] fitnessen en werkte hij voor zijn opleiding terwijl ik naar twee podcasts luisterde en ondertussen een gerechtje van Fieke uitprobeerde. De boodschappen besloot ik vandaag te voet en zonder afleiding te doen. Zonder […]
LikeLike
[…] recept voor kaneelrollen uitprobeert ♥ Liese die ook een receptje van mijn blog heeft getest (tagliatelle met romige bloemkoolsaus, basilicum en erwtjes) ♥ post van Liesbet, Kelly, Liese, mama (en van alle anderen) ♥ een berichtje krijgen van een […]
LikeLike
[…] La cucina verde […]
LikeLike