Vorige week werd Juliette gedoopt, en dat ging gepaard met een familiefeestje.
Voor allerhande gelegenheden hou ik ervan om zelf te bakken. Omdat ik het graag doe, maar ook omdat ik niet graag dingen uit handen geef.
Maar het leven met een baby is druk, dus ik besloot eens even aan mezelf te denken, en tijd te kopen.
Enkele jaren geleden ontmoette ik Marieke, op een bake sale van Bite Back. Zo’n bake sale, dat gaat zo: iedereen die wil mag een taart (of iets anders) bakken en schenken aan Bite Back, zij verkopen al het lekkers en de opbrengst is voor hun organisatie.
Ik ging een frangipanetaart brengen, en kocht een stukje van een overheerlijke chocomoussetaart van Marieke.
Marieke bleef bakken, en ze deed dat goed, want ondertussen heeft ze haar eigen bedrijfje: Chez Mariette.
Het aanbod
Een paar maanden geleden raakte ik aan de praat met Marieke. Ze was nog maar pril zwanger en had heel wat onzekerheden. Ze klopte bij mij aan, omdat ze wist dat ik geen makkelijke zwangerschap had gehad. We babbelden heel wat uurtjes, en ik vroeg haar terloops of ze het zag zitten om taart te bakken voor het doopfeest van Juliette. Ik wist dat het geen evidente vraag was, met de zwangerschap en de bijhorende vermoeidheid, maar Marieke reageerde enthousiast.
Ik kreeg een prijslijst doorgestuurd en dan was het moeilijkste: kiezen! Een ding was zeker: ik zou voor taarten kiezen die ik zelf nog niet had gebakken; zo kon ik eens andere smaken leren kennen. Bessencheesecake, chocolademoussetaart, oreocake, wortelcake, pindakaasmuffins, rozemarijnscones, chocoladerolletjes, mango-chiapudding, … Bij Marieke vind je het allemaal!
Alle gebak is 100% plantaardig, en op vraag kan er ook zonder suiker en/of zonder gluten gebakken worden.
De prijslijst opvragen en bestellen kan via Facebook!
Wat wij ervan vonden
We kozen, na lang twijfelen: Red Velvet Berry Cake, Pistachio Coconut Cake en Frangipane with Berries.
Iedereen vond de taarten, naast heel erg mooi afgewerkt, ook superlekker. Mama stuurde mij afgelopen week zelfs nog een mailtje dat papa en broer nog eens zeiden dat het allemaal zo lekker was. Ook de pastoor, de meest geweldige pastoor die er bestaat, die ook onze huwelijksmis heeft voorgedragen en die ondertussen al ver in de 80 is, at een stukje taart mee.
De taarten werden bij ons thuis geleverd op zaterdagochtend, en ze overleefden het transport naar onze ouders, waar het doopfeest plaats zou vinden.
We planden een hele verhuis, omdat we het doopsel van Juliette wouden vieren in dezelfde kerk, en met dezelfde pastoor, als waar onze huwelijkmis doorging.
Elders taart eten
Geen feestjes gepland? Geen nood! Je kan ook gewoon een stukje taart proeven bij heel wat zaken, want Marieke levert ook:
- in Gent: WAY (Dok Noord), Or Espressobar (Walpoortstraat), Take five espressobar (Volderstraat) en Dreamcatchers (Schepenhuisstraat)
- in Brugge: de Republiek (Sint-Jacobsstraat) en Vero Caffe (Sint-Jansplein)
In de meeste zaken is er dagelijks taart van Marieke; in het weekend is er meer keuze. Door haar zwangerschap is er tijdelijk geen aanbod bij Vero Caffe.
Mama’s en dochters
Ondertussen weet Marieke dat ze zwanger is van een meisje, en we hebben afgesproken dat onze meisjes vriendinnetjes zullen worden, en dat ze later samen zullen spelen terwijl de mama’s taart eten. Goeie deal, toch?
Naar gelang de omvang van het feestje bak ik zelf (klein gezelschap) of ga ik naar de bakker.
Een vraagje voor jou: heb jij ervaring met aquafaba? Ik klopte het vocht van de kikkererwten met succes op, maar de smaak stond me niet zo aan. De pot zit nu in de diepvriezer (geen idee hoe die er gaat uitkomen) om eventueel nog bij gebak te doen, maar ik weet er niet direct raad mee.
LikeLike
Nee, nog geen ervaring mee… Heb er wel al véél over gelezen, en eigenlijk zou ik dat zelf eens moeten testen. Maar ik vind het een beetje een vreemd idee, en heb ook wel een beetje schrik voor de smaak eigenlijk! Het staat op m’n bloglijstje, voor ooit 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb er al chocomousse meegemaakt en ik vond dat je dat totaal niet smaakte. Recept staat op mijn blog moest je willen proberen.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ga kijken. Bedankt!
LikeLike
Die zien er heerlijk uit! Bij mij hangt het ervan af. Vaak de speciallekes (glutenvrji) door mijn zus en zelf een gewonere versie, maar sinds de verbouwingen laat ik het toch vooral doen (al organiseren wij nu niet echt feestjes in onze bouwwerf). 🙂
LikeLike
Dat komt ongetwijfeld wel weer, als jullie prachthuis ‘af’ is! 🙂
LikeLike
Jullie hebben inderdaad alvast een geweldige deal gesloten. Nu maar hopen dat beide dochters willen meewerken zodat jullie samen van lekkere taart kunnen genieten. Alweer een blogpost die ik moet onthouden. Ditmaal tegen de eerst volgende keer dat ik met mijn vriendin in Gent afspreek om bij te praten. Al lijkt het me nog een hele opdracht te worden om een keuze te maken uit al dat lekkers.
LikeLike
Hopelijk kunnen ze het inderdaad ook met elkaar vinden, ja!
Gent heeft te veel leuke plekjes, en om dan per plekje nog een keuze te maken op de menukaart… Keuzestress!
LikeGeliked door 1 persoon
Meestal bakt de echtgenoot zelf een taart, al zitten wel de laatste tijd een beetje zonder inspiratie. De taarten die je bestelde zien er alleszins prachtig uit!
LikeLike
Geen inspiratie om te bakken? Daar heb ik eigenlijk nooit last van…
LikeGeliked door 1 persoon
De taarten zien er écht lekker uit en fijn dat het ook zonder suiker kan. 🙂
LikeLike
Er is steeds meer vraag naar hé. Ik zou er zelf weer eens een beetje meer moeite voor moeten doen, om te bakken zonder suiker. Eerstvolgende baksel: een bananenbrood!
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, er eten meer en meer mensen suikervrij ☺
LikeGeliked door 1 persoon
Mmmmm lekker! Ik ben geen bakwonder dus ik ben blij met deze tip 😊👌🏼
LikeLike
Nochtans is (plantaardig) bakken echt niet zo moeilijk hoor. Maar taart gaan eten, of bestellen, is nog makkelijker natuurlijk 🙂
LikeLike
Oooohh, ziet er allemaal zo lekker uit! Je brengt me op een idee voor vrijdag ;-D
LikeLike
Strak plan 😉
LikeLike
Ziet er heel lekker uit, ik duim mee dat jullie dochters vriendinnetjes worden 🙂 Voor de doop van de oudste had ik zelf een deel gebakken, mijn nicht bakte iets en ik haalde een ijstaart bij de bakker. Ook de tweede keer schakelde ik hulp van de bakker in om mijn taarten aan te vullen 🙂
LikeLike
Je kan natuurlijk ook voor de combinatie kiezen, inderdaad! 🙂
LikeLike
Afhankelijk van voor hoeveel personen het feestje is en hoeveel tijd ik heb of zelf bakken of kopen. Het zien er trouwens superlekkere taarten uit!
LikeLike
Dat zijn ze zeker ook 🙂
LikeLike
Amai, dat ziet er allemaal keilekker uit!
En goed dat je aan jezelf gedacht hebt en het dit keer gewoon uit handen gegeven hebt! Ik bak normaal ook altijd zelf (want ah ja, bakken is toch leuk en ontspannend…) en hoewel dat zelden voor hele grote gezelschappen is, durft het ook dan al wel eens stress te geven en denk ik soms dat ik beter gewoon bij de bakker gegaan was 🙂 Super dus dat jij je perfectionisme dit keer wél hebt kunnen loslaten!
LikeLike
Toch blijf ik nog zelf bakken hoor, het was een enorm drukke periode toen. Maar voor het feestje van Juliette haar eerste verjaardag ga ik wel weer zelf aan de slag. Met een thema en al. Meer daarover komt er nog aan hier 🙂
LikeLike
[…] het doopfeest bestelde ik enkele jaren geleden al taart bij Marieke van Chez Mariette, maar zij is niet de enige vegan baking queen in dit landje. Amélie volg ik al een hele tijd, en […]
LikeLike
[…] We ontmoetten elkaar enkele keren op Vegan Summer Fest en we bestelden ook taart bij haar voor het doopfeest van Juliette (er wordt nog vaak gesproken over hoe lekker die taarten toen wel waren!). Ondertussen heeft […]
LikeLike