Books in Boxes

Het moet al even geleden zijn, dat ik in het boekje van onze gemeente las over ‘Books in Boxes’, de Vlaamse invulling van het wereldwijde ‘Little Free Library’.
Eigenlijk was ik het artikel al lang vergeten, maar toen ik afgelopen zomer met Juliette op wandel was, ontdekte ik een boekenkastje in onze buurt. Joepie!

Het kwam er nog niet eerder van om een boek te gaan ruilen, om de simpele reden dat ik zelden tot nooit romans koop. Tot ik onlangs op de rommelmarkt een exemplaar van ‘Voor jou’ van Jojo Moyes vond, een boek dat ik héél graag heb gelezen. Tijd voor actie!

Books in Boxes

Dit privé-initiatief (opgestart in 2014) wil het idee van ‘Little Free Libraries’ in België verder uitbouwen. Zo’n minibibliotheekje is een kastje dat gevuld is met boeken, en dat op een paal staat of aan een muur is opgehangen. Zomaar op straat dus, en voor iedereen toegankelijk. Elk kastje heeft een ‘eigenaar’, die het kastje onderhoudt.
Het doel is om meer mensen aan het lezen te krijgen, en boeken voor iedereen ter beschikking te stellen (ook voor mensen die het minder breed hebben).

Geven en nemen

De bedoeling van ‘Books in Boxes’ is dat je een boek in het kastje zet, en er in ruil een boek voor in de plaats uitkiest.
De kastjes zijn geen containerpark: het is dus niet de bedoeling dat je boeken dropt waar je van af wil. De bedoeling is dat je er een boek in plaatst dat je zelf heel graag hebt gelezen, en dat je graag met andere lezers wil delen. Als je dat wil kan je ook een persoonlijke boodschap in het boek achterlaten.

Ik liet het boek ‘Voor jou’ van Jojo Moyes achter in het kastje, en schreef er een kaartje bij voor de ontvanger. Ik stopte er ook een kaartje van mijn blog bij. Dan blijf ik geen anonieme lezer meer, maar wie weet vindt de persoon hier nog leuke leestips (of receptjes).

En dan: zelf een boek kiezen. Geen eenvoudige keuze, want er stonden veel goeie boeken in. Heel wat titels kende ik al, en veel titels waren voor mij onbekend. Ik koos voor een dun boekje, dat al even op mijn leeslijst staat: ‘Verdriet is het ding met veren’ va Max Porter. Benieuwd naar!

Ook een boek delen?

Ben je benieuwd of er in jouw buurt ook minibibliotheekjes staan? Kijk dan zeker eens op deze kaart!
Geen boekenkastje in je buurt? Surf dan zeker ook eens naar de site van Books in Boxes, want je vindt er alle info om zelf een kastje te maken!

Kennen jullie dit initiatief al? Wat vinden jullie ervan?

31 gedachtes over “Books in Boxes

 1. Tof tof tof!
  In Nederland heb ik er al verschillende zien hangen, en ik heb er ook al geruild bij een kastje in Utrecht. In A’pen hangen ze echter nog niet… helaas!
  Wij hebben nu ook niet het meest geschikte huis om er een kastje te hangen, maar misschien dat het aan een openbare boom mag…?

  Like

 2. Ik kende het initiatief al maar ik denk dat ze het in Leuven anders noemen, ik ben alleen vergeten hoe. Jammer dat ze er vaak hun “afval” in stoppen en dat ik er dus zelden of nooit een boek vind.

  Like

  • Misschien Little Free Library dan?
   Bij ons is het kastje heel netjes, ik denk dat het ervan af hangt in welke buurt je woont. Onze buurt is een rustige wijk, waar alleen mensen langs komen die er wonen…

   Like

 3. Ik vind dit een prachtig initiatief! In mijn dorp zijn er ook 2 zo’n kastjes waarvan 1 slechts 2 straten verder. Alleen vind ik het moeilijk om er een boek in achter te laten of om er zelf een uit te halen. Op zo momenten trek ik me te veel aan wat andere mensen van me denken ook al doe ik helemaal niks verkeerd.

  Like

  • Die kastjes zijn toch net daarom gemaakt, om boeken te ruilen? Moest je er nu een boek uithalen, zonder er weer één in te stoppen, dan zou je je schuldig kunnen voelen. Maar anders is er toch niks mis mee? 🙂

   Like

 4. Bij ons in de straat is er zelfs eentje, al zie ik het niet op de kaart staan. Wij hebben nog geen boek geruild, maar wil dat wel graag eens doen, want ik vind dit zo’n leuk initiatief!

  Like

 5. Hier geen books in boxes maar wel een gelijkaardig initiatief van de bib in Turnhout. En bookcrossing, waarbij boeken ‘in het wild’ worden achtergelaten (bv in het station), er staan instructies in het boek, waarmee de vinder het boek op de website kan registreren. Op die manier kan het boek online worden gevolgd. Na het lezen is het de bedoeling dat het boek opnieuw verder kan reizen.

  Like

 6. Bij ons in het dorp staat er eentje. Ik kwam het ook toevallig tegen toen ik op wandel was met de buggy. Ik heb ondertussen al een paar keer boeken geruild maar vind het moeilijk om mijn gading te vinden. Ik heb er ook al eens een boek ingezet zonder er terug 1 mee te nemen. Vind ik ook geen probleem.

  Like

 7. Super initiatief he! Op de campus van de ETH staat er ook eentje en eigenlijk zou ik er bij ons in de straat of buurt ook wel eentje willen zetten, want het lijkt mij nog veel toffer als je er vaak kan passeren, zoals bij jou het geval is. Misschien toch maar eens vragen aan de beheersmaatschappij of dat mag, want als huurder betwijfel ik dat we zomaar onze goesting mogen doen… 🙂

  Like

 8. Leuk initiatief, ik kende het nog niet en ben ook nog geen kastjes tegengekomen. Eigenlijk mis ik het niet echt omdat ik in de Bib alles vind dat ik nodig heb maar het feit dat delen aangemoedigd wordt vind ik wel super.

  Like

  • De bib is inderdaad geweldig, maar dit is een leuk alternatief voor als de bib verder weg is, en het is ook leuk om zo het groepsgevoel in de buurt te versterken en te ontdekken wie in je omgeving er nog allemaal graag leest 🙂

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.