In de eerste week van #40dagenbloggen schreef ik al eens over de favoriete taart van mijn man.
Bij mij ligt het heel wat moeilijker. Er zijn zo veel taarten die ik lekker vind: frangipanetaart, frambozen’cheese’cake, mokkataart, … Er één taart uitkiezen is dus echt een moeilijke vraag. Zoals de titel doet vermoeden zal ik het hebben over één van mijn favoriete taarten.
Vroeger, bij mijn ouders thuis, werden er dikwijls taarten gehaald bij de bakker als er familie kwam ‘nieuwjaren’. Een van die taarten was brésiliennetaart. In het midden was er altijd zo’n suikerroosje, en groene blaadjes in eetbaar papier. Daar werd om gevochten!
Deze taart is eigenlijk vrij makkelijk te ‘verplantaardigen’. Enkele jaren geleden ontwikkelde ik een plantaardige versie van deze klassieker, maar het recept deelde ik hier nog niet eerder. Bij deze!
NODIG
- 1 vel bladerdeeg
- 500 ml sojamelk
- 40 g puddingpoeder
- 40 g rietsuiker
- 1 pakje sojaslagroom (Soyatoo)
- 100 g brésiliennenootjes
- bakpapier
- bakbonen
WERKWIJZE
Verwarm de oven voor op 180°C. Leg het vel bladerdeeg in een taartvorm. Snijd indien nodig de randjes bij of vouw ze naar binnen. Leg er een vel bakpapier overheen en vul de taart met bakbonen. Bak de taartbodem ‘blind’ gedurende 15 minuten op 180°C. Haal de taartbodem uit de oven, verwijder het bakpapier en de bonen en bak vervolgens nog 10 minuten verder. Laat afkoelen. Bereid vervolgens de vanillepudding: doe de sojamelk in een pannetje, zeef er het puddingpoeder boven en klop goed met een garde zodat er zich geen brokjes vormen. Voeg de suiker toe. Breng aan de kook op een middelmatig vuur en roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Zet het vuur af wanneer de pudding begint in te dikken en giet de pudding vervolgens in de taartbodem. Laat goed afkoelen! Klop de sojaslagroom stevig op. Als je dat wenst kan je wat extra poedersuiker toevoegen maar Soyatoo is al vrij zoet. Verdeel de slagroom over de afgekoelde pudding. Bestrooi de taart met de brésiliennenootjes.
(bron: ik ontwikkelde dit recept in 2011 voor EVA vzw (Melk Moet Niet))
Brésilienne staat hoog in de top tien, samen met al de mogelijke varianten van chocoladetaart.
LikeLike
Oja, dat ik dat kon vergeten! Chocoladetaart!
LikeGeliked door 1 persoon
Bij mij is dat ongeveer hetzelfde als bij Kris10. En aardbeientaart zonder slagroom, dat ook. 🙂
LikeLike
Mmm, aardbeien! Ik heb ze ook liever zonder slagroom 🙂
LikeLike
Mmm, dat is zeker ook een van mijn favorieten.
LikeGeliked door 1 persoon
Yummie! Al heb ik het zelf eerder voor kaastaart of citroentaart 🙂
LikeLike
Citroen is ook altijd lekker, ja!
LikeLike
“Te verplantaardigen” … zalig 😁
LikeGeliked door 1 persoon
Dat klinkt zo simpel, die uitleg van jou, die moet ik dus eens maken! 🙂
LikeLike
Het is ook echt simpel, vind ik 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Ieuw, al die kleine nootjes…ik ben geen fan van noten!
Doe mij maar een lekkere aardbeientaart of een chocoladetaart van de enige bakker die die goed kan maken :)!
LikeLike
Oooooooh! Aardbeien!!! Bijna! 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Wij wonen midden in de “aardbeienstad” en je kan bij menig boer al aardbeien halen…super!
LikeLike
Mmm! Ik ga dit jaar mijn schade inhalen, wegens vorig jaar zwangerschap en geen immuniteit voor toxoplasmose…
LikeGeliked door 1 persoon
Zeer toevallig… Brésilienne is mijn favo taart, ik at het vroeger altijd op mijn verjaardag.
Zalig recept, ik ga het bewaren tot mijn volgende verjaardag… Of vroeger 😉
X
LikeLike
Oh, leuk! Ben je snel jarig?
We gaan eens moeten blogdaten anders hé, met taart! 🙂
LikeLike
Ik lust ook heel graag bresiliennetaart, maar je ziet ze niet meer zo veel als vroeger!
LikeLike
Goh, daar let ik niet zo op, aangezien ik maar zelden bij de bakker taart koop 🙂
LikeLike
Hmm… bresilennetaart is echt lekker maar ik eet ook wel graag taart met verschillende soorten fruit op.
LikeLike
Ook altijd lekker! 🙂
LikeLike
Plantaardig vind ik het altijd lekkerder 🙂 Maar chocolade blijft mijn favoriet 🙂
LikeLike
Lekker, en veel eenvoudiger om te maken ook vind ik!
LikeGeliked door 1 persoon
Ziet er lekker uit! Mijn favoriete taart, tsja dat is moeilijk! Ik vind zoveel lekker. Maar appeltaart kan ik altijd eten en iets met pure chocolade vind ik ook altijd heerlijk!
LikeGeliked door 1 persoon
Mag ik mijn echtgenoot zijn favoriet geven? (frangipane) Hier bij ons is het immers net hetzellfde. Hij heeft één grote favoriet en ik heb er meerdere. 🙂
LikeLike
Mmm, zó lekker! Mijn man is er helaas geen grote fan van, maar mijn collega’s gelukkig wel 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Mil-jaar, die ziet er lekker uit!!! Alleen geen fan van soya, ik zal dus eens andere versie moeten opsnorren 🙂
LikeLike
Als ik me niet vergis heeft Soyatoo ook opklopbare room op basis van haver of kokos. Maar ik ben niet zeker… Als je niet plantaardig eet kan je natuurlijk ook gewone slagroom gebruiken!
LikeGeliked door 1 persoon
[…] Over (een van) mijn favoriete taart(en) […]
LikeLike
Oooh, bresilienne! Damn, waarom heb ik op vakantie al zoveel suikerdagen opgebruikt 🙂 Staat alleszins opgeslagen, want het ziet er veel te lekker uit om niet uit te proberen!
LikeLike
Zeker proberen! En anders doen we eens van taart-date als je nog eens in het land bent!
LikeLike
Die taartdate klinkt sowieso als een goed idee eigenlijk! 🙂 (wat niet wegneemt dat ik ze wel eens ga proberen 😉
LikeLike
Haha! Laat gerust weten als je nog eens in België bent!
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, de bresilienne, dat was mijn favoriet. Samen met het aspergepateeke. Mijn liefde voor gebak, dan nog liefst goed vettig met veel slagroom of boterroom, was legendarisch. Ik was dan ook bang dat ik ze heel hard zou missen toen ik veganist werd maar dat valt goed mee. Ik denk dat het een soort mentale klik is die je maakt. Maar een bresilienneke zou toch nog smaken. Misschien waag ik me wel eens aan je recept.
LikeLike
Zeker eens proberen dan!
LikeLike
Ik was als kind echt verzot op aardbeien en fruittaarten , maar dan een beetje gelijk deze taart, maar dan zonder de slagroom en nootjes en ipv dat fruit (en aardbeien). Dus ik dacht, waarom vraag ik het niet aan bakker frimout, en zo geschiedde, op 30 mei kan ik mijn vegan taart gaan afhalen. Die bakkerij is echt zo tof!
LikeLike
Ja, ik hoorde ook al veel lovende woorden over die bakkerij! Mmm, aardbeien, ik ga er eens meebrengen volgende week!
LikeLike
[…] op het menu: banaan-chocolademuffins, chocolate chip cookies, appelcakejes, bessen-citroencakejes, brésiliennetaart, pannenkoeken en kaneelbroodjescake. En nee, wij willen niet moddervet worden, dus er werd al veel […]
LikeLike
[…] is lang. Na wikken en wegen en schrappen besloot ik mijn twee allerlievelingstaarten te bakken: brésilienne en frangipane (hier een variant met frambozen). Want ja, ik ben zo iemand van de […]
LikeLike