Mijn (groene) schoonmaakgewoontes

Het huishouden, dat is een never ending story. Zoals jullie hier al konden lezen, doe ik het huishouden bijna helemaal alleen. Gelukkig heb ik wel wat hulpmiddelen die het mij makkelijker maken. In deze blogpost vertel ik jullie wat meer over mijn gewoontes wat schoonmaken en wassen betreft, en welke producten ik graag gebruik.
Zoals jullie wel weten heb ik een groen kantje, en dat is ook terug te vinden in mijn schoonmaakgewoontes :-).

Algemeen schoonmaken

Wij wonen in een nieuwbouwwoning. Beneden liggen er tegels, en boven laminaat (behalve in de badkamer, daar zijn het ook tegels). Stofzuigen doe ik ongeveer 2 keer per week (vooral omdat Kasper binnen leeft), dweilen ongeveer om de twee weken. Ik heb ook een Swiffer voor het laminaat boven, maar daar wordt meestal ook eens per week gestofzuigd.

Soms gebruik ik een allesreiniger om het stof af te nemen, maar vaak gewoon een vochtig microvezeldoekje. Microvezeldoekjes, dat gebruik ik hier eiegnlijk voor zowat alles. Ik heb een setje in verschillende kleuren, en elke ‘taak’ heeft een andere kleur. Zo zijn de blauwe doekjes voor de wc, de gele en roze doekjes om stof af te nemen, en de groene en paarse worden in de keuken gebruikt.

Keuken en badkamer

Helaas hebben wij hard water, dus is er overal kalk… Ontkalken is dus vaak nodig, en daar gebruik ik momenteel de kalkreiniger van Ecover voor. Werkt goed, maar heeft een vrij scherpe geur.

Voor het schoonmaken van het aanrecht en de keukenkastjes gebruik ik de keukenreiniger van Method.
In de keuken zijn het vooral vetvlekken die hardnekkig zijn, maar met deze reiniger zijn ze snel verdwenen. De geur is ook heel aangenaam!
Afwassen doet de vaatwas, maar daarvoor heb ik nog geen ecologisch product durven gebruiken. Met de hand afwassen doen we met Ecover.

In de badkamer gebruik ik de badkamerreiniger van Method. Voor de kranen, de glazen douchewand, de douchebak, …

Wij hebben ook twee wc’s. Die worden wekelijks gepoetst met Ecover of Method. Onze wc’s werken op regenwater, dus gelukkig hier niet te veel last van kalkaanslag!

De was

Sinds Juliette er is, wordt er een pak meer gewassen dan voor haar geboorte. Tijdens de eerste weken van haar leven draaide er wel elke dag een machine. Nu gebeuren er minder ongelukjes, en heb ik een betere routine in het wassen gevonden.
Bleke en donkere was wordt gesorteerd, en handdoeken en dergelijke worden ook apart gewassen. Bleke was en gekleurde en donkere was was ik op 40°, handdoeken meestal op 60° en af en toe een kookwas.

Ik heb heel lang Ecover gebruikt, maar ik ben eigenlijk niet zo tevreden van de geur. Enkele t-shirts ruiken echt muf… Na de geboorte van Juliette ben ik – voor haar kleren dan toch – overgeschakeld op Le Chat, en daar ben ik wel tevreden van.

Sinds enkele weken gebruik ik nu ook het wasmiddel van Method, en ik ben grote fan. Supergeconcentreerd, dus je hebt er echt niet veel van nodig, wat ook betekent dat er geen gigantische fles wasmiddel in het rekje hoeft te staan. En de geur is al helemaal geweldig. En nog een plus is dat er ook navulverpakkingen bestaan!

Wasverzachter wordt maar heel zelden gebruikt, want we wassen op regenwater en dat is zacht(er) water. Soms voeg ik wel een beetje toe voor de geur, vooral bij o.a. onze lakens.

Een droogkast hebben we niet: alles wordt op een rekje binnen gedroogd, en we hebben ook een droogmolen buiten. Deze wordt nu weer vaker gebruikt: lang leve de lente en de zomer!

Ecologische schoonmaakproducten

Zoals jullie hierboven al konden lezen, ben ik een grote fan van ecologische schoonmaakproducten. Door de jaren heen werden (bijna) alle klassieke producten vervangen door een groene variant. Vroeger kocht ik vaak producten van Ecover bij Delhaize of in de Bioplanet.
Tot ik de producten van Method leerde kennen: deze waren toen al te koop bij Delhaize en Colruyt.
Ecologisch, maar ook mooie, aantrekkelijke verpakkingen. Het oog wil ook wat :-).

Op mijn vraag naar Method of het assortiment in de Belgische supermarkten uitgebreid zou worden, kreeg ik nooit een antwoord. Niet via mail, niet via sociale media. Heel erg jammer…
Maar vorig jaar ontdekte ik Big Green Smile, een Nederlandse webshop met ecologische producten. Het was geloof ik bij Gerhilde, dat ik die ontdekking deed!

Vorig jaar bestelde ik er al eens een hele set schoonmaakproducten en handzeepjes, en ik wou er toen al eens iets over schrijven maar het was er nog niet eerder van gekomen.

Enkele weken geleden mailde ik Big Green Smile, met de vraag of ze een kortingscode voor jullie konden aanmaken, want ik wil jullie natuurlijk ook wel een plezier doen! Ik kreeg heel snel antwoord, en ze stelden me voor om een paar producten toe te sturen die ik kon testen. Dat was niet mijn vraag, maar ik ben er wel heel erg blij mee!

Van de service van Big Green Smile ben ik heel erg tevreden. Duidelijke website, snelle levering, snelle reactie bij vragen, leuke acties en kortingen, … Bij het afronden van je bestelling kan je ook enkele gratis staaltjes toevoegen!


Naast heel wat producten van Method, vind je bij Big Green Smile ook nog heel wat andere merken. Denk maar aan Yes To, Eco Cosmetics, Hurraw, …
Ook voor babies heb je heel wat keuze, onder andere tandpasta van Jack N Jill. En als je nog één reden nodig hebt: Pukka!

Naast het verkopen van ecologische producten gaan ze nog veel verder: alle verpakkingen worden hergebruikt en de dozen worden zo passend mogelijk gekozen. Ze worden verder opgevuld met biologisch afbreekbare opvulvlokken.

Ga dus zeker eens een kijkje nemen bij Big Green Smile!
Met de code ’10FIEKEFATJERIETJES’ krijg je tot 1 mei een korting van 10% op je aankopen.

Kiezen jullie voor ‘groene’ schoonmaakproducten? Wat zijn jullie schoonmaakgewoontes?

* De meeste van de producten waarover ik in deze blogpost schrijf, kocht ik zelf. Ik nam contact op met Big Green Smile om voor jullie een kortingscode aan te vragen, en ik kreeg van hen nog enkele producten toegestuurd om te testen. Ik had deze blogpost ook geschreven als ik deze producten niet had gekregen, dus wat ik hierboven heb geschreven is mijn eigen mening. En als deze producten op zijn, koop ik ze zeker opnieuw want ik ben écht heel tevreden van zowel Method als Big Green Smile! *

29 gedachtes over “Mijn (groene) schoonmaakgewoontes

  1. Hier ook volledig overgeschakeld op ecologische en vegan onderhoudsproducten en volledig tevreden van! Alles wat we niet zelf maken kopen we van Ecover voorlopig, maar ik ben toch op zoek naar een iets ethischer merk 🙂

    Waarom durf je geen eco producten gebruiken voor het vaatwasmachien? Werkt perfect hoor, ik vind het zelfs aangenamer dat dat chemisch geurtje dan niet meer in de lucht hangt wanneer je het vaatwasmachien opendoet 🙂

    Gebruik je voor de kleren van Juliette Le Chat Baby? Want blijkt toch niet zo goed voor de babyhuid als ze laten uitschijnen: https://www.quechoisir.org/actualite-lessive-le-chat-bebe-des-parents-rassures-a-tort-n6871/#d-autres-lessives-pour-enfant-concernees

    Like

    • Geen idee eigenlijk, waarom we geen eco vaaatwastabletten gebruiken. Toch eens naar op zoek gaan dan!
      Voor J. haar kleren is het de gewone Le Chat, wat ik heb al horen waaien dat er met de baby-variant eigenlijk geen verschil is (alleen qua prijs). Momenteel gebruik ik het wasmiddel van Method, en ik ga het blijven gebruiken denk ik. Heel tevreden van!

      Like

  2. Ik kende enkel Ecover en was juist op zoek naar info over milieuvriendelijke schoonmaakproducten. Vooral dan voor de badkamer. Dus bedankt voor de tips en de kortingscode, die test ik zeker uit.

    Like

  3. Volgens mij heb ik eens ergens gelezen dat Method een ‘lijn’ is die wordt uitgebracht door… Ecover!
    Afwasblokjes van Ecover zijn in de meeste supermarkten te vinden.

    Like

  4. Amai, goeie tip van Big Green Smile! Ik ga zeker eens een kijkje nemen.

    Ik ben fan van de Ecover All in One vaatwastabletten, maar ook die van het eco huismerk van Delhaize hebben we hier al in huis gehad 🙂

    Like

  5. Ik ben nog niet zo thuis in de ecologische kuisproducten dus misschien moet ik dit overzicht maar even opslagen. We hebben hier zelf trouwens ook nogal veel kalk in het water dus wasverzachter is hier wel een must.

    Like

  6. Ik ben niet echt een groene poetser om het zo te zeggen. Ik heb wel lang de producten van Ecover gebruikt maar vind ze, om héél eerlijk te zijn, niet zo goed en heb vaak te weinig “effect” naar mijn zin. Ik ga wel een kijkje nemen op de website van Big Green Smile.

    Like

    • Zeker eens kijken! Mijn ervaring met Ecover was een beetje gelijkaardig. De kalkreiniger is wel effectief, maar van het wasmiddel ben ik minder tevreden. De wc-reiniger van Method vind ik ook effectiever eigenlijk. Het is zoeken naar goeie groene producten!

      Like

  7. Van method had ik nog niet gehoord, ga ik misschien eens uitproberen. Wij gebruiken voornamelijk Ecover (onze poetsvrouw dus 😉 ). Ik heb heel lang Ecover wasmiddel voor de kleren gebruikt maar omdat Joris heel veel last heeft van jeukende uitslag op zijn buik zijn we na een tip overgeschakeld op Le Chat en nu is het echt veel beter! Ik vind het wel spijtig dat ik nu geen ecologisch wasmiddel meer kan gebruiken (ik was zijn kleren samen met de onze dus gebruik nu voor alle was Le Chat).

    Like

  8. Ik maak mijn schoonmaakproducten altijd zelf, behalve dan die voor de vaatwasser. Heb nog steeds geen recept gevonden waardoor de glazen niet dof worden helaas… Tips daarover zijn altijd welkom!

    Like

    • Onze glazen worden ook dof, met gekochte vaatwastabletten. Volgens mij ligt dat aan de kwaliteit van de glazen, en niet aan het product… Een recept voor zelfgemaakte vaatwastabletten, daar kan ik je niet mee helpen. Ik heb eigenlijk nog nooit zelf schoonmaakproducten gemaakt, al zou ik het wel eens moeten proberen. Er staan heel wat recepten in het boek ‘Art d’Eco’, waar ik aan meewerkte 🙂

      Like

  9. Hier zijn het ook allemaal ecologische producten. Ik ben ook fan van Method, maar ik vond alleen nog maar het afwasmiddel in de Albert Heijn. Voor de rest gebruik ik Sonnet of Ecover maar bij Ecover is de geur nogal scherp bij sommige producten 🙂

    Like

  10. Oei, onze schoonmaakproducten zijn niet zo groen of ecologisch. Als ik er binnenkort nieuwe ga halen, ga ik er toch wat meer opletten en een aantal van de producten die je hierboven beschrijft proberen.

    Like

  11. Hier en daar duiken in huis ook al Ecover-producten op. Wij hebben jammer genoeg ook gewoon leidingwater voor het toilet, met als gevolg.. heel veel kalkaanslag. En heb nog geen middel gevonden dat die shizzle eraf krijgt. Ik spuit er wel eens pure azijn op en dat lijkt verderzetting wel tegen te gaan. En die Method, dat moet ik eens uitpluizen! Of zelf iets maken, moet ook lukken. Zeg en voor de vaatwasser gebruik ik de blokjes van Ecover, werkt goed!
    Merci voor de webshoptip, die kende ik nog niet.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.