Samen voor minder verpakkingen

Minder vlees en vis eten, dat is goed voor je ecologische voetafdruk. Maar wist je dat er nog heel wat andere manieren bestaan om je ecologische voetafdruk te verkleinen? Dagen Zonder Vlees zet dit jaar 4 extra uitdagingen in de kijker:

De derde uitdaging, minder verpakkingen, pik ik er vandaag even uit.

Al enkele jaren gebruik ik trouw mijn herbruikbare zakjes voor groenten en fruit, die ik bij Kudzu kocht. Deze zakjes zitten standaard in mijn rugzak, die ik altijd mee heb naar het werk. Als ik dan ergens boodschappen moet doen, heb ik mijn zakjes altijd bij. Ik kreeg er al veel leuke reacties op, en ook enkele grappige! Zo heb ik al enkele keren meegemaakt dat de kassabediende de groenten en het fruit uit de zakjes haalt om ze te wegen, omdat ze dacht dat de zakjes extra gewicht en dus extra geld met zich zouden meebrengen :-).

De laatste tijd doen we hier regelmatiger Collect & Go, omdat dat praktischer is met de baby. Helaas krijgen we dan weer die plastic zakjes in huis, en dat is soms echt overdreven. 1 limoen? In een zakje. Een bosje lente-uitjes? In een ander zakje…

Dagen Zonder Vlees deelt uit!

Dit jaar zet Dagen Zonder Vlees hun campagne extra in de kijker door hun deelnemers een cadeautje te geven. Elke deelnemer aan Dagen Zonder Vlees krijgt namelijk 5 gratis herbruikbare zakjes!

De zakjes zijn gemaakt van biokatoen en zijn heel erg licht. Ze zijn makkelijk mee te nemen, en bovendien wasbaar!

Ook zakjes afhalen? Dat kan vanaf nu, tot einde voorraad, bij Kabas in Mechelen, en Greenway (vestigingen in Antwerpen, Leuven, Gent of Brussel). Allen daarheen!

Hebben jullie je herbruikbare zakjes al afgehaald? Wat doen jullie om verpakkingen te beperken?

23 gedachtes over “Samen voor minder verpakkingen

 1. Een herbruikbaar tasje neem ik nu ook telkens mee voor groenten en fruit. De reacties daarop aan de kassa zijn doorgaans heel positief. Broodbeleg koop ik aan het gewicht. Grootverpakkingen ipv individueel verpakte porties zijn hier ook al goed ingeburgerd. Ik kom hier zeker terug lezen, benieuwd welke tips hier nog volgen πŸ™‚ .

  Like

 2. Ik probeer er op te letten om minder verpakkingen te kopen maar ik vind het toch niet altijd gemakkelijk. Ik ga nu wel vaker boodschappen doen bij de verpakkingsvrije winkel Content in Leuven. Ik ben de zakjes niet gaan afhalen omdat ik er al heb liggen.

  Like

 3. Wij deden vroeger regelmatig van Collect & Go maar die overload aan plastic tasjes is de reden dat ik het nog zelden doe… tenzij het gewoon echt makkelijker uitkomt. Ben zelf geen DZV-zakjes gaan afhalen, omdat ik al genoeg van die tasjes heb, maar vond het wel een superleuk cadeautje!

  Like

 4. Oh, zo tof dat ze zo’n zakjes uitdeelden! Ik wil er ooit zelf maken, want nu gebruik ik weliswaar wel eigen zakjes, maar die zijn niet doorzichtig. Gaat op zich wel wanneer ik al mijn barcodes op mijn boodschappenlijstje plak en dat aan de kassa afgeef, maar dat kan natuurlijk niet in elke winkel πŸ™‚

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.