Alle ballen in de lucht houden – tag

Onlangs kreeg ik een berichtje van Geertrui, met de link naar haar laatste blogbericht en “lieve groetjes en complimenten voor hoe je het allemaal doet met Juliette! x geertrui”. Toen ik naar haar blog ging kijken zag ik dat ze mij een stokje had doorgegeven, omdat ze benieuwd was naar hoe ik, als jonge mama, alle ballen in de lucht kan houden.

Geertrui heeft zelf vier kinderen, dus chapeau voor hoe zij alles rond krijgt. Persoonlijk vind ik één kindje ook wel een behoorlijke puzzel, maar stilaan vinden we ons ritme. In deze blogpost lezen jullie hoe wij (meestal) alles rond krijgen!

(De oorspronkelijke tag komt van Marieke.)

1. Wat is bij jullie thuis de verdeling van taken als het gaat om kinderen en huishouden etc?

Al van voor Juliette geboren was, werk ik deeltijds. Mijn man werkt voltijds, heeft een bijberoep en doet nog heel wat andere zaken voor het werk buiten zijn uren. Het huishouden (koken, wassen, strijken, poetsen, …) komt bijna volledig op mijn schouders terecht, en het grootste deel van de zorg voor Juliette ook. De taken die mijn man op zich neemt: de ramen wassen (want dat kan hij beter dan ik), brood bakken (dat kan hij ook beter dan ik), boodschappen doen (met de auto, als het grote hoeveelheden zijn), … Ook onderhoud van de fietsen behoort tot zijn takenpakket en als we binnenkort een tuin hebben zal het gras afrijden ook voor hem zijn. Brengen naar en ophalen van de crèche spreken we af, volgens onze agenda’s.
Nu werk ik 25 uur in vier dagen, en ik ben per dag anderhalf tot twee uur onderweg van en naar het werk. Mijn tijdsbesteding is nu helemaal anders geworden dan voor de baby, en de meeste van mijn ‘vrije’ uren gaan op naar huishouden en baby.

2. Hoe zorg je dat werk en privé gescheiden blijven?

Het gebeurt niet zo vaak dat ik werk mee naar huis neem, maar af en toe gebeurt het wel. Dan zijn het wel vooral leuke dingen zoals vb. foto’s bewerken. Mijn collega’s weten dat ze me mogen bellen op mijn vrije woensdag als er dringende zaken zijn, maar daar wordt gelukkig geen misbruik van gemaakt :-).
Binnenkort wordt onze website vernieuwd en zullen we ook actief zijn op o.a. Instagram, dus ik vermoed dat ik dan misschien meer bezig zal zijn met die dingen buiten de werkuren, aangezien deze dingen tot mijn takenpakket zullen behoren.

3. Welke klusjes in het huishouden heb je opgegeven of laat je als eerste vallen?

Al zo vaak heb ik gezegd dat de vaatwasser de beste investering is van heel ons huis. Echt, ik zou niet meer zonder kunnen!
Sinds de geboorte van Juliette heb ik mij erbij moeten neerleggen dat ik niet meer alles perfect kan doen. Schoonmaken staat op een lager pitje; alles wordt net iets sneller en minder grondig gedaan. Waar ik de grootste hekel aan heb: strijken! Van mijn schoonmama kreeg ik als geboortecadeau een stoomstrijkijzer en een nieuwe strijkplank, dus strijken gaat nu veel vlotter. Ik doe het nog altijd niet graag, maar ik zie er niet meer zo hard tegenop als vroeger.

4. Wanneer was de laatste keer me-time en wat heb je toen gedaan?

Me-time heeft een compleet andere invulling gekregen sinds ik mama ben. Nu geniet ik veel vaker van kleine dingen: een heerlijke douche met de producten van Rituals die ik van m’n metekindje kreeg met Kerst, een kwartiertje lezen, bloggen terwijl Juliette een dutje doet, … Ook de momenten dat ik nog borstvoeding geef zijn even puur genieten!

5. Heb je wel eens een date night en wat doen jullie dan?

Sinds Juliette geboren is zijn we nog nooit samen weg geweest zonder onze dochter. Ze heeft haar mama nodig voor de borstvoeding, dus haar wegbrengen om te logeren is nu nog moeilijk. Een oppas thuis zou wel een optie zijn; ik denk dat we dat binnenkort maar eens moeten plannen.
’s Avonds ben ik vooral bezig met Juliette en het huishouden of met lezen of bloggen, terwijl mijn man aan het werken is. Naar tv kijken doen we samen wel, of af en toe een film kijken. Momenteel kijken we samen o.a. naar Blind Getrouwd en De Mol.

6. Hoe vaak zie je je vriend(inn)en en wat doen jullie dan?

Meestal komen vrienden en vriendinnen bij ons huis op bezoek (of gaan wij bij hen). Dan wordt er gekookt (of ieder brengt een deel van het eten mee) en blijft het bij gezellig babbelen, of een wandeling maken. ’s Avonds afspreken op verplaatsing lukt nu nog moeilijker, omdat Juliette nog borstvoeding krijgt. Ik ben niet zo’n uitgaanstype, en mijn vriendinnen zijn dat meestal ook niet. Met ouder te worden merk ik dat met vrienden afspreken minder frequent wordt, vooral omdat iedereen z’n eigen leven leidt, maar daarom zijn de afspraakjes niet minder leuk!

7. Heb je veel contact met je familie?

Misschien minder dan ik zou willen, in real life dan toch. Onze ouders wonen allemaal een heel eind van waar wij wonen, dus ‘even snel binnen springen’ zit er niet in. Gelukkig is er telefoon, mail, skype, … Onze broers zien we ook niet zo vaak, maar mijn jongste schoonbroer woont sinds kort in de buurt en die komt meestal wekelijks even langs om te spelen met zijn nichtje. Als we nog verder gaan naar tantes, nonkels, neven, nichten, … is het zo dat sinds het overlijden van de grootouders aan mijn kant, de bijeenkomsten heel wat geminderd zijn. Met Bart zijn familie (tantes, nonkels, neven en nichten) komen we een drietal keer per jaar samen en dat zijn altijd heel leuke dagen!

8. Waaraan kan je als eerste zien dat er eigenlijk veel meer uren in een dag moeten zitten? Oftewel: hoe zien jouw prioriteiten eruit?

Eigenlijk zorg ik altijd eerst voor man en kinderen. Dat die verse kleren, eten, … hebben. Verder heb ik graag dat het huis op orde ligt, en dat het proper is. Tijd voor mezelf komt meestal op de laatste plaats. Gelukkig zijn onze nachten de laatste maanden iets beter, en slaag ik er stilaan weer in om ’s avonds nog wat voor mezelf te doen. De eerste maanden na mijn moederschapsrust waren de dagen dat ik na 21 uur ging slapen op één hand te tellen :-).

9. Doe jij je soms wel eens beter voor dan in werkelijkheid?

Ik kan vrij moeilijk verstoppen hoe ik me voel. Soms zal ik wel eens zeggen dat het wel gaat, als mensen vragen hoe het is, terwijl het eigenlijk helemaal niet gaat. Maar meestal staat er op m’n gezicht af te lezen hoe ik me voel.

Afgelopen zomer heeft mijn dichtste omgeving me heel kwetsbaar gezien. Het feit dat die mensen er nog steeds altijd voor me zijn, heeft aangetoond dat je kwetsbaar durven opstellen helemaal niks slechts is. En daarvoor deel ik graag even deze mooie quote, die ik van Nele pikte.

10. Welke tips heb je voor andere moeders?

Volg je gevoel, en laat je niet te veel opjutten door alle goedbedoelde goeie raad van anderen. Ik heb dat misschien een beetje te weinig gedaan in mijn eerste maanden mama-zijn. Ondertussen durf ik mijn gevoel veel beter volgen, en meestal klopt het ook.

Als ik dan toch enkele tips mag geven voor jonge moeders: schaf een draagzak of een draagdoek aan. En je kan nooit te veel tetradoeken hebben. En laat een zelfstandige vroedvrouw langskomen, die is goud waard!

11. Wat vraag jij je wel eens af hoe andere moeders dat aanpakken?

Ik vraag me vooral af hoe moeders dat doen die voltijds gaan werken én die meerdere kinderen hebben. Ik heb nu al tijd te kort met één kindje, en ik werk niet voltijds. Maar goed ja, voor Juliette er was vroeg ik me ook af hoe alles zou lopen, en als ze pas geboren was dacht ik ook dat ik het nooit ging kunnen combineren met werken. Maar achteraf gezien vind je voor alles een manier die werkt!

Ik tag op mijn beurt Evi (mama van Tuur), Isabel (groene mama van Kobe) en Joyce (mama van Elliot, Lily-Rose en Lucy-Mae)!
Alle andere mama’s die zin hebben om de tag over te nemen: feel free :-).

Hoe houden jullie alle ballen in de lucht?

Advertenties