Zoals ik eergisteren al schreef, hebben jullie enkele receptjes uit ‘Oh She Glows Elke Dag‘ te goed! Van de uitgeverij, van wie ik het boek kreeg toegestuurd, mag ik namelijk twee recepten publiceren op mijn blog. Ik koos voor twee toppers. Vandaag op het menu:
Superzaadgranola met kokoschips en vanille
Dit recept is veganistisch, glutenvrij, notenvrij, sojavrij, kindvriendelijk, vriezervriendelijk
NODIG
(ongeveer 20 porties)
- 190 g ongezoete grote kokosvlokken
- 180 g glutenvrije havermout
- 90 g ongeroosterde pompoenpitten
- 80 g gepeld hennepzaad
- 30 g ongeroosterde zonnebloempitten of meer pompoenpitten
- 2 eetlepels kokossuiker of een korrelige suiker naar keuze
- 1 1/2 theelepel kaneelpoeder
- 1,5 g fijn zeezout
- 90 ml plus 1 eetlepel koudgeperste, gesmolten kokosolie
- 105 ml plus 2 eetlepels ahornsiroop
- 2 eetlepels zelfgemaakte zonnebloempittenpasta (zie blz. 79), of gekocht
- 1 theelepel (5 ml) vanille-extract
- 2 vanillestokjes, in de lengte opengesneden en het merg eruit geschraapt, of 1/2 theelepel vanillepoeder
WERKWIJZE
Verwarm de oven voor op 150 °C. Bekleed een extra grote diepe bakplaat met hoge rand (38 × 53 cm) met bakpapier.
Meng in een grote kom kokosvlokken, havermout, pompoenpitten, gepeld hennepzaad, zonnebloempitten, suiker, kaneel en zout door elkaar.
Smelt de kokosolie in een kleine pan en haal de pan daarna van het vuur. Roer er de ahornsiroop, zonnebloempittenpasta en het vanille-extract door. Roer het merg (of het vanillepoeder) door het mengsel. Bewaar de peulen.
Schenk het vochtige mengsel op de droge ingrediënten en roer alles goed door elkaar.
Schep het granolamengsel samen met de vanillestokjes op de voorbereide bakplaat. Verdeel hem in een egale laag over de bakplaat.
Rooster de granola 15 minuten. Haal de bakplaat uit de oven en roer de granola door. Bak de granola nog 8-13 minuten tot hij aan de randjes net goudbruin begint te worden; hij komt zacht uit de oven, maar wordt hard tijdens het afkoelen. Laat hem op de bakplaat in circa 1 uur helemaal afkoelen en schep hem dan in een glazen pot. Als je ook de vanillestokjes in de pot stopt, krijgt de granola nog meer vanillearoma.
Luchtdicht verpakt kun je de granola 3-4 weken in de koelkast bewaren. In de vriezer is dat enige maanden. Druk de lucht goed uit het zakje voor je het afsluit.
TIPS
- Gebruik eventueel andere zaden of pitten of voeg, als je noten verdraagt, bijvoorbeeld walnoten of geschaafde amandelen toe.
- De zonnebloempittenpasta kun je vervangen door een notenpasta.
Wij zijn vandaag net voor de eerste keer granola aan het maken, ik ben benieuwd!
LikeLike
Super! Ik ben benieuwd hoe het jullie bevalt!
LikeGeliked door 1 persoon
Het is lekkerrrrr!
LikeLike
Heb je dit recept gebruikt, of een ander? 🙂
LikeLike
Een ander, want ik heb deze post pas nadien gezien. Maar we hebben er onze eigen draai aan gegeven. Dat is het leuke he, je kan er enorm mee variëren.
LikeLike
Zeker wel! Ik heb één toprecept, maar ondertussen ontdekte ik nog andere leuke recepten, en elke batch die ik maak is een variant op een vorige. Leuk om te doen, en veel lekkerder en gezonder dan de granola’s uit de winkel 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Dit lijkt mij ook wel een lekker recept voor granola.
Momenteel eet ik de granola volgens het recept van Pascale Naessens graag.
LikeLike
Daar moet ik het recept eens van opzoeken. Wellicht eentje met veel noten? 🙂
LikeLike
[…] Superzaadgranola met kokoschips en vanille […]
LikeLike
Ik zit met een zieke thuis maar ik ga proberen om vandaag voor het eerst naar de verpakkingsvrije winkel robuust te gaan zodat ik voor de eerste keer deze granola kan maken en de zieke kan verwennen 🙂
LikeLike
Sterkte met de zieke! En ben benieuwd wat je van de granola vindt…
LikeLike
Hmm lijkt me heerlijk dit!
LikeLike
Is het zeker!
LikeLike