Mijn 8 favoriete kitchentools

Normaal ging er geen blogpost verschijnen vandaag, en ging ik dit weekend twee skipdagen inzetten. Maar dan was ik vroeg wakker vanmorgen, en stond ik in de keuken om te bakken, nadat ik eerst al heel de badkamer had gepoetst. Ik dacht: ik moet ook maar eens schrijven over mijn favoriete keukentools.

In de inspiratielijst met de thema’s voor #40dagenbloggen staat als opdracht: “Wat is de keukengadget die je het vaakst gebruikt en waar je zelfs niet meer zonder zou kunnen leven?”. Vorige week ging Romina lopen met de award voor het creatiefste antwoord op deze vraag (gniffel, nog steeds!).

Als foodblogger moet ik deze vraag natuurlijk ook wel beantwoorden en daarom deel ik vandaag met jullie mijn 8 favoriete kitchentools. Natuurlijk zijn er veel meer dingen die ik dagelijks of heel graag gebruik en waar ik niet meer zonder zou kunnen, maar dit zijn mijn 8 favorieten.

  1. Cups. Deze maateenheid is Amerikaans, en komt heel vaak voor in Amerikaanse kookboeken. Ik leerde ermee bakken en koken, en vond het zo eenvoudig dat ik zelfs niet meer graag kook en bak met een weegschaal. Van deze maateenheid bestaan ook handige schepjes (die heb ik ook), maar ik blijf trouw aan mijn plastieken potjes waar streepjes opstaan. Ik kreeg ze ooit van mijn mama (van bij haar broodbakmachine) en gebruik ze elke keer als ik bak.
    Waarom twee? Eentje voor natte en eentje voor droge ingrediënten. Want als je eerst sojamelk afmeet, en daarna cacaopoeder, dan zijn de streepjes niet meer zichtbaar, haja!
  2. Spoons. In navolging op de cups: maatlepeltjes voor tablespoons en teaspoons. Vroeger gebruikte ik gewone soeplepels en koffielepels, maar dat is echt niet hetzelfde. Met deze spoons kan je heel correct hoeveelheden afmeten. Voor wie het nog niet wist: een ‘tablespoon’ oftewel eetlepel = 15 ml, en een ‘teaspoon’ oftewel koffielepel = 5 ml.
  3. Clips. Ik heb me suf zitten zoeken op de webshop van de Hema om te kunnen linken naar deze handige clips, maar ik kan ze niet vinden. Deze komen dus van de Hema, en ze zitten met verschillende formaten in een zakje. Ik gebruik ze voor allerhande dingen, maar vooral om zakjes af te sluiten die al eens open zijn geweest.
  4. Een siliconen garde. Een garde gebruik ik om o.a. volgende dingen mee te maken: bechamelsaus, pudding, caramelsaus, cakedeeg, … Enkele jaren geleden kocht ik een siliconen exemplaar, en wat een rust is dat zeg! Niet meer dat constante getik en geklop. Stilte. Heerlijk!
  5. Een siliconen bakvel. Herbruikbaar en al! Dit exemplaar is er één van Tupperware en nog splinternieuw. Ik heb er al één, het oude model, en dat wordt vaak gebruikt. Dit model kocht ik omdat het een handig opstaand randje heeft, i-dé-aal om granola mee te maken. Ik heb wel bakpapier in huis; dat gebruik ik nog om springvormen te bekleden als ik cheesecake-achtige taarten bak.
  6. Een snijplankje. Dit plankje kreeg ik van mama toen ik op kot ging, en het gaat nog altijd mee. Het is niet zo handig als je grote hoeveelheden aan het koken bent, omdat het vrij klein is, maar ik vind het echt een topper!
  7. Een goeie dunschiller. Ook van de Hema, deze. Zeer content van. En dat voor maar drie euro of zo, daar kan je niet voor sukkelen hé?
  8. Een goed aardappelmesje. Wij hebben die met molentjes op, jullie kennen dat wel hé. Scherpe mesjes zijn onmisbaar in de keuken! Ik heb ook zo’n groot chefmes, maar ik gebruik meestal kleine mesjes. We hebben er 4 of 5, en ze zijn altijd wel in gebruik.

Wat zijn jullie favoriete kitchentools?

Advertenties