Ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar bij ons ben ik de kok des huizes. Mijn man kan wel koken, maar hij vindt het absoluut niet leuk (en heeft er eigenlijk ook geen tijd voor).
Eten daarentegen, dat is een ander verhaal. Qua smaken verschillen we wel een beetje: ik hou vooral van wereldkeuken en stoofpotjes, terwijl mijn man eerder de klassieke boerenkeuken verkiest.
Maar als het op gebak aankomt is het niet moeilijk om te kiezen: zowat alles met chocolade wordt meer dan goedgekeurd!
Op zijn werk maakt mijn wederhelft al eens reclame voor mijn blog. Een van zijn huidige collega’s is lactose-intolerant en mijn blog werd daarom al meerdere keren aangehaald. Nu ze een teamactiviteit hebben georganiseerd (samen koken), had hij beloofd dat hij voor een dessert zonder melk zou zorgen. Hij koos zelf voor zijn lievelingstaart, ook al houdt die collega niet zo van slagroom. Hij zei haar dat vegan slagroom helemaal anders is dan melkslagroom, dus ik ben heel erg benieuwd wat zij (en de andere collega’s) van de taart zullen vinden…
Deze banoffeetaart (banaan + toffee oftelwel banaan + caramel) is zijn all-time favorite, en ik moet toegeven dat ik dit zelf ook een heerlijke taart vind. Een bommetje, dat wel, maar toch ook makkelijk te maken!
NODIG:
- 1 vel kruimeldeeg
- 120 gram donkerbruine suiker
- 120 gram sojamargarine
- enkele druppels vanille-extract
- 4 EL sojamelk
- 1 à 2 EL puddingpoeder
- 5 bananen
- 1 pakje opklopbare sojaslagroom
- 2 EL bloemsuiker
- een handvol chocoladekrullen
- bakpapier en bakbonen
WERKWIJZE:
Verwarm de oven voor op 180°C. Leg het vel kruimeldeeg in een (hoge) taartvorm. Leg een vel bakpapier op het deeg en vul de taartbodem met bakbonen. Bak de taartbodem ‘blind’ gedurende 15 minuten. Haal de taartbodem uit de oven, verwijder het bakpapier en de bakbonen en bak nog 5 minuten of tot de randjes mooi goudbruin kleuren. Haal de taartbodem uit de oven en laat afkoelen. Maak, terwijl je de bodem bakt, de karamelsaus. Meng de sojamelk met het puddingpoeder en zet opzij. Doe de bruine suiker en de boter in een pannetje. Verwarm op een laag vuur tot alles gesmolten is; blijf roeren met een houten lepel. Op een bepaald moment zal het mengsel beginnen borrelen, blijf dan nog even doorroeren. Haal dan het pannetje van het vuur en giet er het sojamelkmengsel bij. Roer tot de karamel indikt; roer stevig zodat er geen klonters ontstaan. Zet de caramel opzij en laat even afkoelen. Pel ondertussen de bananen en snijd ze in schijfjes. Leg één laag bananenschijfjes op de afgekoelde taartbodem, giet er de helft van de karamelsaus overheen, leg vervolgens nog een laag banaan en eindig met de rest van de karamelsaus. Klop nu de sojaslagroom stijf met de bloemsuiker. Het is heel belangrijk dat de taart volledig is afgekoeld voor je er de slagroom op smeert! Werk af met chocoladekrullen.
(bron: ik ontwikkelde dit recept in 2011 voor EVA vzw (Melk Moet Niet))
Ik kook altijd zelf want ik heb geen partner 😀 Die taart ziet er wel lekker uit!
LikeLike
Dan kan je altijd eten waar je zelf zin in hebt! 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Inderdaad ☺
LikeGeliked door 1 persoon
Ik kook altijd!
Mijn man heeft een keer een poging gedaan om appeltaart te bakken, maar het deeg was zo vloeibaar dat het wel pannenkoekenbeslag leek. Hij was zeer verontwaardigt dat het recept niet klopte… en sindsdien heeft hij nooit meer gebakken 🙂
LikeLike
Hihi! Ik denk niet dat mijn man ooit al heeft gebakken. Tenzij pannenkoeken ook bakken is, dan wel 🙂
LikeLike
Ewel zeg, da ziet er goed uit!
LikeLike
Is het ook! Een beetje jammer dat ik die taart voor de collega’s van mijn man moest bakken, want zo kan ik zelf geen stukje eten 😦
LikeLike
De taart ziet er alleszins heerlijk uit! Onze smaken komen ook niet overeen. Ik eet liefst pasta en dat is ongeveer het enige dat mijn vriend niet lust. Verder probeer ik vooral vegetarisch te eten en kan mijn vriend niet of moeilijk zonder zijn stukje vlees …
Momenteel hebben we geen keuken en eten we gemakkelijk aparte dingen dus is er ook niet echt een probleem. Ik eet tegenwoordig veel vaker pasta dan vroeger (toen we nog wel een keuken hadden en dus voor twee kookten) dus ik vind dat niet eens zo’n ramp. 🙂
LikeLike
Mijn man eet ook nog vlees, maar eet gelukkig meestal wel graag wat ik kook :-).
Chapeau dat jullie het al zo lang moeten stellen zonder keuken. Ik zou het niet kunnen, denk ik!
LikeLike
Die taart ziet er overheerlijk uit! Hier kookt manlief maar als het op gebak en dessert aankomt neem ik het over 🙂
LikeLike
Leuk! Soms zou ik ook wel eens willen dat er eten op tafel staat zonder dat ik er iets voor moet doen. Gelukkig kook ik wel graag, en is het meestal ontspannend voor mij!
LikeLike
Ik woon alleen dus moet altijd zelf koken. Het voordeel is wel dat ik alleen dingen maak die ik lekker vind 🙂
LikeLike
Dat is inderdaad zeker een voordeel :-). Als mijn man weg moet (soms is hij een week of langer in het buitenland) maak ik ook altijd de dingen klaar die ik lekker vind (en hij niet)!
LikeLike
Ziet er superlekker uit! Ik kook meestal, mijn man moet heel vaak ’s avonds werken. Maar als hij vroeger thuis is, begint hij al. Dankzij het weekmenu weten we wat we wanneer gaan eten. Hier ook een man die houdt van boerenkost en ik hou meer van pasta en wereldkeuken enzo… Maar we vinden er het evenwicht ook wel in, elkaar ondertussen al overtuigd van een paar lekkere gerechtjes. En als hij niet thuis is, maak ik wat ik wil! 😊
LikeLike
Bij ons is het idem :-). Ik vind het belangrijkst dat we een evenwicht vinden!
LikeLike
Mijn man is de kok bij ons thuis, ik kan het niet goed. Onze smaken komen redelijk overeen, behalve wat vis betreft. Dat eet hij dan maar altijd op restaurant :-).
LikeLike
Faire deal 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Die taart staat al een paar jaar op mijn te-maken-lijstje, maar het is er nog altijd niet van gekomen.. Ik ben hier ook de kok des huizes, mijn man kan niet zo goed koken (als hij er veel tijd in steekt, wel, maar dat heeft hij niet echt). Gelukkig komen onze smaken wel heel goed overeen, ofwel eet hij gewoon echt alles wat ik maak graag 😉
LikeLike
Als mijn man kookt duurt het ook uren :-). Met wat jij op tafel tovert zou ik ook alles graag eten!
LikeLike
Vermits ik niet kan gaan werken en daardoor fulltime huisvrouw ben, ben ik meteen ook degene die er voor zorgt dat er ’s avonds eten op tafel staat. Mijn echtgenoot is ook fan van de klassieke boerenkost terwijl ik toch al eens liever iets specialer eet. Niet super speciaal hoor, maar alle dagen aardappel-groenten-vlees/vis/veggie spreekt me minder aan. Dus ik probeer elke week voor voldoende afwisseling te zorgen. Pasta, ovenschotels, salades, quiche, oosters, veggie, vis, … Dit receptje spreekt me trouwens wel aan. Van chocolade is de echtgenoot niet meteen gek maar banaan eet hij wel graag dus mischien probeer ik jou receptje binnenkort wel eens uit.
LikeLike
Afwisseling, dat is inderdaad het beste! Ik eet ook graag eens wortelpuree met appelmoes en een veggieburger :-).
Je kan de taart zeker ook zonder chocolade maken!
LikeGeliked door 1 persoon
Mmm, die moet ik echt ook nog eens maken 🙂 zoooo lekker!
LikeLike
Zeker doen!
LikeLike
Ik heb de meeste kookskills maar het lief heb ik intussen al wat basis bij gebracht. Daardoor kan hij zich intussen wel al goed uit de slag trekken!
LikeLike
Handig! 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
[…] (ik maakte een halve hoeveelheid van de saus van deze taart), afgekoeld en opgesteven in de […]
LikeLike
[…] In de eerste week van #40dagenbloggen schreef ik al eens over de favoriete taart van mijn man. […]
LikeLike
[…] Over de favoriete taart van mijn man […]
LikeLike
[…] – toch wel weer wat. Van granola tot gewone cakes, tot banoffeetaart (de favoriet van Bart) en speculooscheesecake (een geveganised recept van een taart die de buren […]
LikeLike